keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Body ohjeineen


Luulin keksineeni ruudin, mutta olinkin keksinyt vain polkupyörän, jälleen kerran. Kangasvarastoja vilkaistessani nimittäin huomasin, että voisin ommella talvikäyttöön bodeja joustofroteesta, jolloin ne ovat lämpimämpiä kuin ohuemmasta trikoosta ommellut. 
 

No hyvä idea se toki on mielestäni edelleen, mutta ei se mikään uusi ajatus kyllä ollut. Google kertoi useammallakin verkkokaupalla olevan sellaisia myytävänä, ja jokunen bloggaajakin sellaisia on tehnyt, jotkut jo useita vuosia sitten.

Toteutinpa silti keksintöni, ja piirsin pienestä paitakaavasta bodyn kaavan näin: etsin saman kokoisen bodyn kaavan ja mallasin molemmista kaavoista kainalot kohdakkain, minkä jälkeen piirsin paidan jatkoksi haaraosan.


No nyt ne siellä miettii, mitä järkeä tuossa on, jos kerran kokonainen bodyn kaavakin on saatavilla. No se järki siinä vain oli, että kun löysin valmiin paitakaavan tuollaiseen pääntiehen, piirsin sen, mutta halusin siitä bodyn. Kopioin siis toisesta kaavasta paitaan bodyn alaosan. Alaosan voi toki piirtää mututuntumallakin, mutta omasta mielestäni ainakin on helpompi piirtää valmiista, jolloin ei ole vaaraa mittavirheisiin. Voi tietysti tehdä niinkin päin, että piirtää bodyn kaavan ja kopioi toisesta kaavasta pelkän pääntien.

Niin tai näin, kasasinpa nyt samalla omanlaiseni ompeluohjeen bodyyn, vaikka niidenkin ompelutapoja on varmaan melkein yhtä monta kuin ompelijoita. Ensiksi ommellaan se olkasauma, jossa ei ole nepparihalkiota.Tämän jälkeen kantataan koko pääntie kerralla, aloittaen toiselta olalta ja palaten sinne takaisin. Tarkempia ohjeita kanttauksen tekemiseen löytyy ainakin trikoopaitaohjeesta (nelinkertainen kanttaus) ja peitetikki-alkeista, mutta lyhyesti sanottuna ompelen kolminkertaisen kanttauksen niin, että kiinnitän ensiksi suoralla ompeleella (molempia kankaita venyttäen) resorisuikaleen pääntielle oikeat puolet vastakkain, sen jälkeen käännän resorikaitaleen avoimen reunan nurjalle ja tikkaan päältä kaksoisneulalla tai peitetikillä. Ja kun nyt ommellaan tätä bodya, seuraavaksi tehdään avoimelle olalle aputikkaus, joka kiinnittää etu- ja takakappaleen yhteen olalta. Etukappale taitaa yleensä tulla päälle ja takakappale alle.Hihansuiden käänteetkin voisi silittää (ja ommella) tässä vaiheessa, kun hihat ovat vielä irti. Hihansuun voi tietysti tehdä myös kanttaamalla tai ompelemalla siihen kaksinkertaisen resorin.


Tämän jälkeen kiinnitetään hihat paikalleen.Ja ommellaan toinen sivusauma umpeen koko matkalta haarasta hihansuuhun.
Hihansuu viimeistellään vetämällä saumurin lankahäntä ompeleen sisään. Samoin tehdään tietysti myös toiselle hihalle, kunhan sen ompelun aika koittaa.
Nyt kun toinen sivusauma on ommeltu, tehdään haaraosan kanttaus. Periaate on sama kuin pääntiellä, eli kantataan haara resorikaitaleella alusta loppuun yhdellä kertaa. Resoria kannattaa venyttää reilummin lähellä sivusaumoja, jotta valmiin bodyn alaosa istuisi nätimmin (löysällä kanttauksella body näyttää levenevän alhaalta) ja vähentää venytystä hiukan niihin kohtiin, joihin kiinnitetään nepparit. Tähän kireysasiaan saa parhaiten tuntuman kokeilemalla itse (kuten yleensäkin vähän kaikkeen). Kanttaamisen jälkeen ommellaan toinen sivusauma, ja päätellään taas lankahäntä ompeleen sisään sekä sivusaumasta että hihansuusta.Minulla on tapana vielä kaataa saumanvarat jompaankumpaan suuntaan ja ommella ne pienillä edestakaisompeleilla litteiksi. Saman teen hihansuihin.
Niinpä meillä onkin jo neppareita vaille valmis body!
Merkitsen jälleen kerran "taikatussilla" neppareiden paikat, joista ensimmäisen merkitsen tietysti ihan keskelle, ja reunimmaiset noin kolmen sentin päähän keskeltä. Sama systeemi sekä etu- että takakappaleelle. Siinä en ole mitenkään nöpönuuka, kummalle puolelle kiinnitän uros- ja kummalle naarasnepparit, mutta etukappaleen sijoitan kuitenkin päälle, ja takakappale jää siis alemmaksi.Kiinnitin alkuun Prymin metallineppareita vasaralla, mutta sain joka kolmannen niistä epäonnistumaan. Sitten ostin pihdit, eikä yksikään neppari ole sen jälkeen mennyt enää vinoon. Jos jollakulla on sellaisia ongelmia Prymin nepparipihtien kanssa, että nepparit hyppivät pois istukastaan ennen kuin ehtii painamaan ne kiinni kankaaseen, suosittelen ostamaan uudet istukkaosat. Minä taistelin moisen ongelman kanssa usemman vuoden ja ostin kertaalleen uudet istukatkin, mutta luovuin toivosta, kun sekään ei auttanut, ja lopulta vain välttelin viimeiseen asti kaikenlaisten nepparivaatteiden tekemistä. Sitten joku ystävällinen sielu täällä blogistaniassa kehotti ostamaan vielä kerran uudet istukkaosat, ja kas kummaa, se tosiaan kannatti! Eipä hypi nepparit enää, ja ne saa ihan ajan kanssa tähdätä paikalleen. Tällaisen kuvan ottaminen olisi ollut niillä aikaisemmilla osilla mahdotonta, sillä nepparit olisivat ehtineet hypätä koloistaan moneen kertaan ennen kuin olisin saanut kameran otetuksi esille.Näin on siis saatu nepparitkin paikalleen, ja body on valmis matkustamaan uudelle pikkuruiselle omistajalleen. Body on kokoa 62, mutta sen omistaja ei taida olla vielä sitäkään. Hilveen pieni!Näitä mutkikkaita kanttauksia ommellessa tuli taas kerran mieleen, että jokohan sitä ihan oikeasti hommaisi sen kääntäjän tuohon peitetikkikoneeseen. Ei tahdo peittarin kömpelö ja suuri paininjalka taipua noihin mutkiin. Tietenkään vika ei ole ompelijassa... 

No, mutta toivottavasti tästä mutkikkaasta selostuksesta kuitenkin on iloa jollekulle! Töihin sitten vain sieltä! :)

39 kommenttia:

 1. Voi kiitokset! Bodyn ompelemista oon pienessä päässäni pähkäillyt, mutta en ole vielä uskaltanut mokomaan ruveta. Josko sitä nyt sitten... Nepparien husominen vasaran kanssa on kans tuntunu meleko vaaralliselta, pitänee tähänkin pirttiin hankkia tuomoset pihdit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se kannattaa jos yhtään enempää neppareita käyttää!

   Poista
 2. "Kaavan avulla kaavasta kaavaa"- tapa on täälläkin käytössä...

  VastaaPoista
 3. Prymin pihdit on hyvät, yksikään neppari ei ole irronnut.

  Minä kanttaan renkaana aina.

  Baby whalen kaavalla sai hyvin alas vain kaksi nepparia (ne on kalliita!!) mutta nyt kisuliinin kaava vaatii kolme. Pittäis vähä muokkailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hetkellisesti minäkin intouduin kamin nepeistä, kun nehän on ihan törkeän halpoja verrattuna näihin neppareihin.. mutta eivät ne ihan samaa asiaa kyllä aja.

   Poista
 4. Ai kuuluuko sen pienemmän ja piikkisenkin osan pysyä siellä istukkaosassa, Ei oo mun Prymin pihdeissä pysynyt ikuna, enkä edes tiennyt mitään vikaa olevan. Pitää ehkä katsoa varaosia.. Kiva on kyllä body ja tuo nepparipääntie.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen tässä nyt vuorokauden verran mietiskellyt, miten ihmeessä sen nepparin voi saada paikalleen jos se piikkinenkään osa ei pysy pihdeissä! Minulla nimittäin pysyi aikaisemmin kyllä se paikallaan mutta ne varsinaiset nepparikappaleet hyppivät aina pois.

   Poista
 5. justiin mietin joku aika sitten, että laitan sulle kohta bodyn ompeluohje pyyntöä. Mutta ehditkin ensin. jos johkin bodyyn tai paitaan teet olalle tai raglansaumaan vielä nepparihalkion ilman resoria, niinku siitä pelkästä kankaasta ilman erillisiä lipareita, niin semmosen ohjeen kaipaisin. en tiä ymmärsikkö, mutta toivottavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, tarkoitat varmaan sellaista kuin esim. H&M:n perusbodeissa, olalla napitushalkio.. yritän pitää mielessä tämänkin. ;)

   Poista
 6. Aivan kuin puuttuisi hihan päärmeiden ompelu välistä. Silitys kyllä oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä puuttuikin! Oli vain kuvassa, mutta lisäsin nyt tekstiinkin.

   Poista
 7. Onpa ihana body! :) Sain viimein blogattua sinulta saadun arvontapalkinnon kommentoinnista. Ja vielä tässä KIITOS ihanasta neulatyynystä! Olen sitä jaksanut ihailla ja kaikille kehua. On meinaan tosi tosi kätevä, kun se neulatyyny kulkee mukana, eikä tarvitse aina sujautella niitä nuppineuloja milloin minnekin. Käypä kurkkimassa millaisia kuvia siitä sain iltahämärässä napattua. http://raitapaituli.blogspot.fi/ :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, taas yksi huomasi, miten elintärkeä esine on käsivarsineulatyyny! Jess! :D Eikö ole huippu keksintö!!

   Poista
 8. Ainiin, ja vielä kommenttiin lisänä, että hyvä vinkki tuo nepparipihtien uusien istukoiden ostaminen. Minun pihdeissä pysyy toiset osat, mutta ne "piikikkäät" osat tippuu aina. Ja se on tosi kurjaa. Kokeilenpa siis minäkin uusien ostoa. Kiitti vinkistä! :)

  VastaaPoista
 9. Voi kökkö sentään, olen just tänään taistellut elämäni toisen bodyn kanssa. Olis kannattanut käydä täällä ensin, ei nimittäin tuo ompelujärjestys tälläkään kertaa ollut meikäläisellä se järkevin. Mutta kolmas kerta toden sanoo, sitä siis odotellessa. Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 10. Mistäköhän olet tuon nepparipaidan kaavan löytänyt? Haluaisin bodyyn kanssa samanlaisen pääntien, mutta kaavaan en ole törmännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti käydä tarkistamassa, paitakaava löytyy Ottobren numerosta 4/11. Malli 1. Body puolestaan oli lehdessä 1/12, malli 7.

   Poista
 11. Onpa mahtavaa että jaksoittain taas ohjeistaa!! Ja tuo saumuroinnin päättely oli mulle uutta, niin pieni ja yksinkertainen vinkki, mutta sitäkin hyödyllisempi! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo joskus ne tärkeät yksityiskohdat ei lopulta ole kovin monimutkaisia toteuttaa. :) Minua tietysti kiinnostaa, miten päättelit vastaavat kohdat aikaisemmin?

   Poista
  2. Vedin neulalla ne kaks suoraa lankaa erilleen jotta ommel aukesi ja sit solmin langat ja katkasin päät. ei kyl tullu mun mielestä riittävän siisti, joten yleensä käänsin ja ompelin suun vasta sivujen jälkeen. Eli työläästi :) joten kiitos vinkistä :)!

   Poista
 12. Oi vau. Näyttää ja kuulostaa niiiin helpolta (niinkuin aina kun sen osaa). Pyöräyttäisin heti parit bodyt, mutta ei puutu kuin saumuri ja peittari... :-D No, onnistuisihan tuo ompelukoneellakin, mutta mee hermo vaihdella edestakaisin kaksoisneulaa ja tavallista, ja lisäksi saumat alkaa niin helposti kupruamaan kun mun koneesta ei saa säädettyä edes sitä paininjalan puristusta, niin se työntää froteita edellään. Plääh. Pitää kirjoittaa joulupukille saumurianomus :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuu yhdelläkin neulalla kun laittaa joustavaksi, esim kolmipistesiksak mutta leveys nolla :) kokeile!

   Poista
  2. On kyllä ihan totta, että saumuri on tosi oleellinen juttu jos yhtään enempää ompelee joustavia kankaita! Kannattaa kirjoitella Joulupukille.. ;)

   Poista
 13. Kyllä näin yksityiskohtaisella ohjeella saa varmasti bodyn tehtyä :)

  VastaaPoista
 14. Huvittava kun eilen nettiä selatessa löysin nuo nepparipihdit ja innostuin, että hommaan ne ja sinullakin sattuu olemaan niistä sitten myös juttua. Muistatko suurinpiirtein minkä hintaiset nuo oli? Tiedustelin paikallisista liikkeistä hintoja, toisessa n. 45 euroa ja toisessa n. 20 euroa. Aika kova hintaero ja ymmärtääkseni sama laite.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä hinta noin 10-16e riippuen paikasta.

   Poista
  2. Kiitos tiedosta, onpa kovia hintaeroja. Pitääkin katsoa mistä ostaa:)

   Poista
  3. Mulla on Royal-tuotteelta ostetut, siellä hinta on 14,01e. Toimii tosi hyvin! Joskus ostin myös jotkut pilipalipihdit neppareineen Lidlistä, mutta ainakin se minun ostamani satsi neppareita oli niin tiukkoja, että kangas repesi, kun yritti avata nepparia. Luotan siis jatkossakin näihin Prymeihin.

   Poista
  4. Tuo 45e on luultavasti setti, johon tulee neljänlaisia neppareita, pihdit ja päät mukaan. mulla juurikin sellanen prymin setti ja on kyl ollu tosi hyvä. Ei tarvii heti olla ostamassa eri päitä ja neppejä

   Poista
 15. Ompa kiva kuulla että tuo neppareiden hyppiminen pihdeistä ei olekaan käyttäjästä kiinni! Eli ensi kauppareissulla täytyy ostaa uudet osat pihteihin niin jospa se hyppelykin loppuisi! Tuo kangas on kyllä tosi ihanaa noinkin pienessä bodyssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu seuraava nepparisatsi sitten aloituspakkauksena, toivotaan että on parempi tuuri tällä kertaa niiden muoviosien kanssa! Taitaa olla aika pienestä kiinni se niiden toimivuus. :)

   Poista
 16. Kiitos neuvoista! Olen takkiohjeillasi saanut aikaan todella kivoja takkeja niin itselleni kuin tytölleni! Nyt on pienimmälle menossa bodytalkoot ja tuo saumurilankojen päättely oli ihan uutta! Tuleepa siistimmän näköinen helposti. Itse olen oikonut polkuja ja kiinnittänyt aluksi resorit saumurilla ja kääntänyt oikealle puolelle kaksoisneulan kanssa, kun tuo peitetikkikone ei kuulu repertuaariin.
  Terv. Suvi

  VastaaPoista
 17. Ihana pikkuinen body <3 ja hyvä, selkeä ohje :)

  VastaaPoista
 18. Kiitos tästä! Jospa minäkin rohkaistuisin ja ompelisin bodyn :) Peittari ei kuulu kalustoon, mutta kokeillaan kaksoisneulaa. Taitaa oihdit olla hankintalistalla täälläkin, aiemmin olen arastellut noita neppejä, ne kun eivät koskaan osu kohdilleen...

  VastaaPoista
 19. Heippa! Mainio ohje, jonka haluaisin linkata mun yhteen postaukseen, mutta tässä ei toimi kuva, eikä osassa muissakaan ohjepostauksissa. Onkohan ongelma väliaikainen vaikko pysyväinen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kyllä ongelma on aika pysyvää laatua, talvella katosi monen vuoden postauksista kaikki kuvat, eikä niitä ole enää missään. Jos saan joskus otetuksi uudet kuvat ompelun lomassa, niin sitten on uudet kuvat, mutta epäilen, onko siihen koskaan enää aikaa, kun ohjeiden laatimisen jälkeen olen palannut työelämään. Jos kuvattomasta ohjeesta on apua, saa toki linkittää.. :)

   Poista
 20. Kiitos avusta, pähkäilin pitkään pääntien kanttauksen kanssa, kun yritin kerralla saada kolmikertaisen taitteen pysymään tasaisesti.. Meni siinä muutamaan otteeseen hermotkin.. Mutta sun ohjeella oli helppo tehdä kun ompelin ensin oikeat vastakkain yhteen ja sitten vasta käänsin loput nurjalle. Kiitos siis :)

  VastaaPoista
 21. Miksikähän minulla ei näy kuvat 😕 ohje oli kyllä selväjärkinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain syystä isosta osasta postauksiani katosi kuvat vuosi sitten. En ole saanut ongemaan ratkaisua, kuvat taitavat olla menetettyjä loppuiäksi.

   Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.