maanantai 29. marraskuuta 2010

Nappihalkiollinen mekko

Muokkasin olalta aukeavan perusliivimekon kaavasta nappihalkiomekon, ja laitanpa samalla kuvaa tuosta kaavanmuokkauksesta, jos tästä jollekin olisi vaikka iloa ja apua. Eli alkuperäisen kaavan mekko on tällainen:


Ja tällä muokatulla kaavalla syntyi tällainen:


Ja sitten asiaan, eli niihin kaavamuutoksiin! Tein niin, että kiinnitin alkuperäiset kaavat muutamalla neulalla kaavapaperin alle ja piirsin siitä läpi uudet kaavat, vanhojen kaavojen pohjalta muokaten. Kuvat kertovat enemmän, eli näin (olen tässä myös hiukan suurentanut kaavaa, kun tuo kuopuskin on suurentunut viime mekosta jonkin verran): 



Ja kun alavarojakin tarvitsee, niin kerrotaan samalla niiden tekeminen. Eli nyt sinne paperin alle ne uudet vastavalmistuneet kaavat, ja niiden pohjalta sitten alavaroja piirtämään - näissä alavaroissa on leveyttä 2cm:



Ja uusien kaavojen pohjalta leikatut kankaat - tässäpä kaikki mekkoon tarvittava, paitsi lanka ja napit (joku fiksu silittäisi napitusvaroihin palaset tukikangasta, mutta minä en näköjään nyt kuulunut niihin fiksuihin...) :


Tämä ei taaskaan ole mikään oppikirjan mukainen tapa tehdä yhtikäs mitään, vaikka ne oppikirjatkin on aikoinaan tarkkaan tavattu. Tämän kaavan, mallin ja tekotavan muokkasin ihan oman pääni mukaan, sitä mukaa edeten kun työ muutenkin eteni. Tuo nappihalkiosysteemi ei ole tässä mekossa ihan tyypillisellä tavalla tehty, mutta näin se oli tosi helppo ja onnistuu varmasti keneltä tahansa. Ihan siistikin siitä tuli, myös nurjalta:


Lisätäänpä tähän rakoon ylimalkaiset ompeluohjeet. Silittämisiä en erikseen tässä mainitse, mutta pyrin muistamaan huolittelut tarvittaviin kohtiin.

1. Ompele olkasaumat yhteen.
2. Ompele pääntien alavarojen olkasaumat.
3. Huolittele pääntien alavarojen ulompi reuna kauttaaltaan.
4. Ompele miehustan ja alavarojen pääntiet ja napitusvarat yhteen oikeat puolet vastakkain, kavenna saumanvaroja ja tee aukileikkauksia. 
Kuva ei näköjään ole suostunut kääntymään, mutta tässä kuitenkin havainnollistava esitys kohdasta 4:


Ja tässä sama kohta ommeltuna, kiepautettuna oikein päin ja silitettynä:


5. Tikkaa pääntie ympäriinsä napitusvarojen alareunoihin asti - itse laitoin tikkauksen muutaman millin päähän reunasta. Tikkaamisen jälkeen kannattaa ommella nappilistat alhaalta yhteen tukiompeleella, jotta ne on helpompi sitten ommella yhdessä helmakappaleeseen. Kohdistamista auttaa paljon se, jos olet merkinnyt kaikkiin kappaleisiin KE-merkit pienellä hakilla (eli se pikkuinen leikkausnipsaus kankaan reunaan)
6. Ompele etuhelmakappaleen yläreunaan rypytyslanka ja syötä yläreunaan hiukan poimutusta, niin että yläetukappale ja helmakappale ovat saman levyisiä.


7. Ompele etuhelmakappale kiinni etuyläosaan, huolittele saumanvarat yhteen. Samalla ompeleella kiinnittyy myös etualavara.
8. Ennen sivusaumojen ompelua on helpointa ommella napit ja napinlävet, ne tein siis tässä välissä! Ensiksi mallailin, millaisia nappeja tuohon laittaisi. Eikös vain muutu mekon ilme aika paljon pelkällä nappivalinnalla:


9. Ompele ja huolittele sivusaumat.
10. Huolittele helma ympäriinsä ja ompele siihen helmataite.
11. Ompele kädentie-alavarojen olka- ja sivusaumat yhteen niin, että alavaroista muodostuu renkaat:


Tämäkään kuva ei ole halunnut kääntyä, mutta tässä näkyy seuraava työvaihe, eli 

12. Huolittele ulompi reuna molemmista kädentie-alavaroista.


 13. Neulaa ja ompele alavarat kädenteille:


14.Kavenna saumanvaroja, tee aukileukkauksia, käännä alavarat nurjalle ja silitä oikeaan asentoonsa.
15. Tee kädenteihin samanlainen päällitikkaus kuin pääntielle aikaisemmin.
15. Lopuksi kannattaa vielä tehdä tukiompeleet olkasaumoihin ja sivusaumoihin, jotta alavarat pysyvät napakasti paikoillaan.Olkapäälle tikkasin ihan näkyvän päällitikkauksen, jolla alavarat kiinnittyivät koko olkasauman matkalta miehustaan:


Sivusaumoihin ompelin huomaamattomat tukitikkaukset ommeljuovaan. Eivät juuri erotu oikealle puolelle, kun ne tähtää tarkasti sivusaumaan ja ompelee ne oikealta puolelta!

Olisi paljon kaikenlaisia pikkujippoja lisättäväksi tuohon ohjeeseen, mutta pitänee alkaa nukkumaankin joskus, kun toinen puolikkaani hengittelee jo unisen syvään tuossa muutaman metrin päässä, ja kello on jo ihan liikaa...

Vielä neiti uudessa mekossaan - äiti ainakin tykkää tästä:


Napit tuntuvat kiinnostavan - saa nähdä kauanko pysyvät paikallaan:

Ja välillä ollaan vähän äkäsiäkin.. ;)

11 kommenttia:

  1. Tosi nätti! Yllätys, että mä tykkään. ;)
    Hmmm, meidän Wempula voisi tykätä tuollaisesta...

    VastaaPoista
  2. Ihana mekko!

    Ja kiva ohje! Varmasti monelle hyötyä :)

    VastaaPoista
  3. Ääks! Ihana mekko ja hyvät ohjeet! Laitatko vielä ohjeiden lisäksi vähän lisäaikaa tarjolle? :-D Tuota kyllä vois yrittää tehä tytöille, miulla kun nuo nappilistat on murheenkryynejä

    VastaaPoista
  4. Kiitokset taas mainiosta ohjeesta! On niin hyvin selostettu että jospa minäkin uskaltasin sen nappilistan kokeilua;) Suloinen pikkuneiti ja kaunis mekko!

    VastaaPoista
  5. On nätti mekko! Minä tykkään varsinki noista isoista napeista. Mikä se tytsyä kiukuttaa? Nätti on kiukutellessaanki... ;)
    -Sanna-

    VastaaPoista
  6. hieno mekko! Hienoa että olet taas jaksanut nähdä vaivaa ja opastaa meitä muita!

    VastaaPoista
  7. voi miten sulonen mekko, nuo napit kyllä kruunaa koko mekon <3

    VastaaPoista
  8. Ihana mekko! Tuollaisen tekoa olenkin joskus miettinyt, mutta kun en omista hirveästi noita ompelijan taitoja niin empä ole alkanut kaavoja muutteleen! Kiitos siis ohjeista, ehkäpä täälä saadaan mekkoja tehtyä jos vain aikaa jostain löytyisi! ;)

    VastaaPoista
  9. Mirka: ikävä kyllä aikaa en pysty jakamaan, hyötykäytössä kun on täälläkin jo kaikki liikenevät minuutit. =)

    Sanna: Eipä siitä aina tiiä mitä se kiukkuaa, jos se on vaan äitiinsä tullu. ;D

    VastaaPoista
  10. Ihanat mekot olet tehnyt ja kivoja tilannekuvia :)

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.