Ompelin tavallisen trikoopaidan kuvaten eri vaiheita, jotta voin kasata tänne tällaisen peruspaidan ompeluohjeet.. tällainen tapa tehdä paita ei ole mikään ainoa-oikea-tapa eikä mitään sinne päinkään, mutta itselleni on muotoutunut tällainen työjärjestys aikojen (ja paitojen) saatossa, ja itse koen tämän toimivaksi. Jos tästä jollekin on iloa edes yhden pienen oivalluksen verran, niin tämä ohjepostaus on täyttänyt tehtävänsä!
Leikkuuvaihetta en viitsinyt kuvata - siinä nyt ei ole sen kummempaa. Mutta sen verran kuitenkin leikkaamisesta, että minulla on tapana leikata heti alkuun kaikki tarvittavat kappaleet valmiiksi, myös resorit, jotta työ ei jää niin helposti keskeneräiseksi... ;) Tässä tehtävässä paidassa kangas on Saksasta tilattua ihanaa kärpässienitrikoota, kiitokset vain Janalle kimppatilauksen hoitelemisesta!!
No jaa.. kuitenkin vähän leikkuuvaiheestakin. ;) Leikkaan yleensä trikoovaatteet puolen sentin saumanvaroilla, helmaan lisään 2cm (olettaen, että helman pituus kaavassa on sopiva). Leikkaan resorit mitattuani pääntien koon, ja noudatan tässä ainakin suunnilleen seuraavaa ohjetta: trikoosta tai muusta neuloksesta leikattu "resori" 0,85 x pääntien pituus, oikea resori 0,7 x pääntien pituus. Kädenteille mittaan kädentietä vain muutaman sentin lyhyemmät resorit (esim. tässä paidassa kädentien ympärysmitta 19cm, resori saumanvaroineen n. 15cm)
Ennen ompelua silitän resoreihin tarvittavat taitteet sekä paidan kappaleisiin helmapäärmeet jne. Tällaisen paidan, jonka nyt teen, kanttauksiin silitän resorin yläreunasta puolisen senttiä nurjalle, jotta sen paikalleen ompeleminen on helpompaa ja jälki siistimpää. Pikkuisen resoria venyttäen tuo taite on helpompi saada tasaiseksi ja riittävän kapeaksi. Koko resori on leveydeltään n. 4cm.
Seuraavaksi koeompelu saumurilla. Jälki on hyvää, eli eikun hommiin! Mulla on muuten melkein aina valkoiset langat saumurissa, kun olen niin laiska niitä vaihtamaan. Mutta kun ommeljälki on riittävän napakkaa, eivät valkoiset langat paista saumoista tummemmassakaan kankaassa, ja etenkin tällaisissa nurjalta puolelta valkoisissa kankaissa tuo valkoinen käy ihan hyvin. Jos väriero on liian suuri, vaihdan ensimmäisen ja kolmannen puolan lähemmäs kankaan väriä, jolloin saumassa näkyvät langat ovat sitten ne kankaan väriset (tämän kuvan perusteella saattaisi kyllä olla aika vaihtaa saumurista neulat).
Kun ommeljälki on kohdallaan, surautan ensiksi olkasaumat. Sen jälkeen ompelen hihalipareet kädenteille tasona, minkä jälkeen paita on tämän näköinen:
En muuten juurikaan käytä nuppineuloja, mikä on saumurilla ommeltaessa ihan suositeltavaakin, mikäli ilman vain pärjää. Sivusaumaan kiinnitettävän lapun kiinnitin kuitenkin paikalleen neulalla, jotta pysyy menossa mukana:
Ja tämän jälkeen se sitten pysyykin hyvin, kun ommellaan sivusaumat! Aloitan aina helmasta ja ompelen samalla ompeleella myös hihat, näin kädenteiden saumanvarat kääntyvät oikeaan suuntaan eli miehustasta pois päin.
Sitten saumuri lomille ja ompelukone hommiin. Tässä vaiheessa paita on tämännäköinen raakile:
Ompelen ensiksi hihansuiden ja pääntien resorit renkaiksi suoraompeleella. Sitten renkaat paikalleen - eli resorin oikea puoli paidan nurjaa puolta vasten, ja se silitetty taite jää siihen toiseen reunaan. Ja ommel kulkee n. 5cm reunasta. Venytän sekä resoria että hihaa ommellessa, jotta suoraompeleesta tulee joustava.
Tässä vaiheessa ohennan saumoja, ettei tulisi kovin paksua mötikkää mihinkään. Saumanvarat voi ohentaa kulmista yhtä hyvin myös heti renkaaksi ompelun jälkeen.
Ohentamisten jälkeen käännetään se resoriin silitetty taite tällä tavalla:
Ja tuosta painetaan sitten vastakkain nuo "puolet" - eli resori on nyt siististi miehustaa vasten. Ja ei muuta kuin näyttämään sille kaksoisneulaa!
Ylläolevan kuvan mukaisesti ompelen kaksoisneulalla, eli ohjaan sitä kanttausta siinä ommellessa, ja tässä nyt on suurena apuna se aluksi resoriin silitetty taite. Kaksoisneulan kanssa nyt ei ainakaan Bernina sen suurempia jippoja tarvitse - ylälangan kireyttä voi vähän lisätä, alalanka on normaalikireydellä. Tikinpituus on mulla näissä aika suuri, usein 3,5mm. Paininjalan puristusta löysään reilusti, ja enemmän ohjaan ja syötän kangasta tuossa vaiheessa itse. Puristusta pitää kuitenkin olla sen verran, että ommeltava kohta pysyy kunnolla paininjalan alla ja vetää sitä ommellessa (hankala näitä on selittää, mutta työ tekijäänsä neuvoo, tässäkin).
Valmis kädentien kanttaus:
Samalla tavalla ompelen pääntien kanttauksen ja toisen hihan tietysti. Sitten puuttuukin enää helmakäänne:
Samoilla paininjalanpuristus- ja muilla asetuksilla selvitään myös helmakäänteestä. Nurjalta puolelta valmis käänne näyttää tältä:
Ja kestää muuten vilkkaammankin pojan käytössä, vaikkei helmaa ole erikseen huoliteltu! =) Ja vielä yksi juttu: Jos alalanka on liian kireällä kaksoisneulalla ommeltaessa, vetää se ommel sellaiseksi "palloksi".. nurjan puolen siksak on silloin suoraa, ja se kiskoo ylälangat mukanaan.
Helmakäänteen jälkeen paita onkin jo valmis! =)
Yritin muistaa mainita tässä kaikki pikkujututkin, mutta kysyä saa, jos joku kohta jäi minulla suomentamatta. Toivottavasti joku ei-ennen-paitoja-ommellut innostuu kokeilemaan näiden maallikko-ohjeiden avulla ompelua!
tosi tosi tosi kiva, että olet jaksanut tänne tehdä perusteelliset ohjeet! Itse laitan yleensä hihoihin resorin eritavalla, mutta tätä tekniikkaa pitääkin kokeilla joskus! Tosi siistiä jälkeä tulee! Omat ompelut alkouvat vasta Tammikuussa ja koska en ole ikinä ollut edes koulussa tekstiilitöissä, niin taidot kehittyvät pikkuhiljaa itseoppimalla ja mistään oikeista tavoista ei ole tietoakaan :)
VastaaPoistaTosi kiva ohje! Tää olis ollut niin tarpeen silloin aloittaessa, joten uskon että moni aloitteleva ompelija saa tästä paljon irti :)
VastaaPoista(aloittelijahan olen kyl viel itsekkin, mut senverta kuitenkin ommellut, että paidat sujuu jo).
Onko sulla tuollasta kangasta muissa väreissä? Tai onko mitään kangasta josta sais paidan 98 senttiselle tytölle? :) ;)
VastaaPoista-Sanna-
lallatilaa: Joo useimmiten min'kin teen hihansuut joko ihan vaan kääntämällä tai sitten sellaisella kaksinkertaisella, leveällä resorilla. Tällainen marimekko-tyylinen kanttaus on kuitenkin kivaa vaihtelua. ;)
VastaaPoistaSani: sun blogia kurkkineena osaan kyllä sanoa että hyvin tuntuu jo sujuvan ompelukset!! =)
Sanna: on tuota samaa sienikangasta ruskeapohjasena, ja uskallan luvata siitä sulle yhen 98-senttisen, siitä tulee meidänkin samanikäselle tytsylle paita.. =)
Ooh, huippu ohje, just tätä olen kaivannutkin!!! Ja epäilenkin vahvasti, että meikäläisen surullisenkuuluisat paitaviritelmät ovat olleet tämän ohjeen inspiraationa :D Laitan heti illalla ohjeet tositestiin!
VastaaPoistaonpas kiva sienikangas, ihana paituli :)
VastaaPoistaRiika: no kieltämättä "uhkailin" blogissasi tekeväni viimein sen ohjeen minkä tekoa olen jo kuukausia mielessäni kaavaillut, joten tulipa nyt tehtyä tämäkin! ;) Se ihana paitapostauksesi oli se "viimeinen niitti" ;)
VastaaPoistaTosi hyvät ohjeet ja täytyykin kokeilla tuota resoritekniikkaa hihoihin joskus!
VastaaPoistaMullakin on Berniina ja kaupassa eivät osanneet sanoa kuinka paininjalan puristusta löysätään??? Ja entäs alalangan kireyttä??? Kiitollinen olisin vastauksista ;)
Muruhuttu: Millainen malli sulla on? Mulla on Aurora 450, ja siinä ainakin on vasemmassa kyljessä se portaaton paininjalan puristuksen säätökiekko. Ihan peruskoneissa, halvimmissa ainakaan, ei välttämättä ole koko puristuksen säätöä, mutta toisaalta sellainen oli ainakin siskon ostamassa satasen koneessakin (olisko ollu eva).
VastaaPoistaJa alalangan kireyttä voi säätää samalla tavalla varmaan kaikissa ompelukoneissa - eli puolakotelosa on se pieni ruuvi, ja ompelukoneen mukana tulee usein pieni tasapäinen meisseli, jolla sitä ruuvia voi säätää. Eli siis sitä kiertämällä muuttuu alalangan kireys. Toivottavasti oli apua!!
huolitellummin teet resorit ja muut kuin mää aikanaan.. ei oo menny koulu hukkaan sun kohalla.. ylypiä oon tytöstäni!
VastaaPoistaTeen muutoin melkein samoin nuo kanttaukset mutta ompelen resorin kiinni miehustaan saumurilla, tykkään että tulee tukevampi sauma jonka ympäri on helpompi sitten kiepsauttaa loppu oikealle puolelle ja tikata.
VastaaPoista2-neulalla eilen kun tikkasin niin veti ompelulankoja sinne nurjalle puolelle, krääh. Mun koneessa on puola siinä päällä....hmmm...tarvii tutkia siis nuita langankireykiä.
Voi paljon kiitoksia tästä! :)
VastaaPoistaMinä ainakin aloittelijana rakastan / toivon juuri tällaisia perinpohjaisia ohjeita! Ekoja ompeluksia tehdessä olin ihan pulassa kun Ottobressa luki vain tyyliin "Ompele ja huolittele saumat" ja olin ihan että miten?!
Sain juuri saumurin ja voisinkin kysyä sulta että miten kohdistat ompeleen kohtaa siinä saumurissa? Kun ompelukoneellahan on helppo ommella suoraan sitä kankaaseen piirrettyä kaavan reunaviivaa pitkin, mutta saumuri kun leikkaa kangasta pois ja ne neulat on siellä jossain edempänä, niin itse ainakin koen että sauman lopullinen sijoituspaikka on melko suurpiirteistä? Eli mikäs se niksi siinä on, jos tästä nyt edes sai selvää mitä kysyin... :p
Laitatko muuten paidan olkasaumaan jotain tukikangasta ja jos niin mitä? Mä olen toistaiseksi tehnyt vain raglanpaitoja ja nyt kuin luin tuollaisen tavallisen teepaidan ohjetta niin siinä mainittiin tukinauha tms (eikä meidän lähi kangaskaupassa osattu myydä mulle mitään...)
Ainiin, tuli vielä semmoinen mieleen että miten saumurilla lopetetaan ompelu? Aloittaessa olen laittanut sen alussa olevan lanka'hännän' sinne paininjalan alle niin että se tulee ommelluksi sauman sisään pari senttiä ja sitten leikkaan sen pois. Mutta sitä en ole hoksannut miten se sauma saadaan lopetettua nätisti?
VastaaPoistaAnteeksi kysymystulvaa! On niin kova kiire / into oppia! :D
äiti: kiva kuulla! =) Mutta hyvähän mun on ommella, kun on koulua käytynä, enemmän nostan hattua niille jotka alkaa opettelemaan itse omin päin kaikkea, ja joutuu tekemään monet virheet kun kukaan ei neuvo. =)
VastaaPoistaompsinpompsin: makuasioita, näköjään. ;) Minusta taas tutuu että saumurilla ommeltuna kanttauksesta tulee liian paksu jotenkin.. vaikken tiedä onko se oikeasti edes sen paksumpi. ;) Vähänhän sen ylälangan kuuluukin mennä nurjalle kaksoisneulalla ommeltaessa, ettei alalanka tule näkyviin oikealla puolella. Mutta nurjalle pitäisi silti muodostua ihan kunnollinen siksak. En kyllä tajua miten sulla se puola on, siis päällä, mutta toivottavasti löydät silti sen säätöruuvin puolakotelosta ja saat ompeleen kohdalleen!
Sarita: Kiva jos tästä oli apua! Tuota tuota.. ei ole koskaan oikeastaan tainnut käydä edes mielessä tuo kohdistaminen, kun ompelen suunnilleen-tuntumalla noita.. mutta jos haluaa selvittää asian, niin saishan sen siitä terän kohdalta mitattua, paljonko matkaa vasemmanpuoeiseen neulaan, ja siinäpä se sauman leveys, ja jos haluaa tarkkaan tehdä, leikkaa kappaleisiin sen levyiset saumanvarat. Ja pari milliä päälle että on leikkuuvaraa, jotta tulee oikein siisti. =)
Itse en käytä olkasaumoissa mitään tukinauhoja, koska saumurissa on differentiaalisyöttö, joten saumat ei veny ommellessa liian lörpiksi, mutta laittaisin kyllä tukinauhan jos ei tuota differentiaalisyöttöä olis. Eli joko kapean, n. 5mm täysvinoon leikatun puuvillakaitaleen laittaisin, tai sitten valmista framilon-nauhaa, sitä ohutta silikoni-kuminauhaa mitä-lie.. termit vähän hukassa näköjään! ;D Mutta jos sun saumurissa on differentiaalisyöttö, eli saat sen ompeleen tehtyä venyttämättä, et mun mielestä tarvitse erillisiä tukinauhoja olkasaumoihinkaan.
Sarita: kysele vaan, mun yks unelma-ammatti on ompelunohjaaja... ;D (harjoittelussa olin joskus 2kk alalla ja se olis ihanaa hommaa) Jos ompelen vaikka trikoopaidan, semmosen kuin tuossa ohjeessa, en päättele yhtään pätkää, koska seuraava sauma aina päättelee sen edellisen (esim. hiha kun on ommeltu pyöriölle, niin seuraavaksi ommeltava sivu- ja hihasauma sulkee ne alun ja lopun siinä ommellessa). Jos tulee joku sellainen sauma, jossa loppu jää avoimeksi (höh kun en keksi nyt yhtään esimerkkiä) niin vedän isolla parsinneulalla sen "hännän" sinne ompeleen sisään, siellä se pysyy. =) Aloittaessa en tee mitään, ompelen vaan. ;) Ja esim. trikoopaidan helmaa ommeltaessa leikkaan vaan ne alas jäävät hännät pois, ja kaksoisneulalla sitten päärme. Ei ole purkautunut vaikken niitä häntiä päättelekään, eli kestää kyllä leikata ihan tuosta vain pois ne.
VastaaPoista^nyt keksin sen esimerkinkin: eli jos ompelen vaikka resorin renkaana lahkeensuuhun tai kädentielle, niin siinä vedän sen loppuhännän sinne ompeleen sisään. Alkuhäntä leikkautuu pois kun ympyrä on ommeltu ja tulen aloituskohtaan takaisin. =)
VastaaPoistaKaksoisneulalla vaikeinta on ommella niin että alapuoleltakin langat ottaa kiinni kumpaankin kankaaseen. Se ärsyttää.
VastaaPoistaTaitaa olla sinullakin tuossa kädentiessä sama vika.
Kädentiet tykkään tehdä siksi saumurilla.
Helmaompeleessa kaksoisneula toimii paremmin.
^ En koe sitä kyllä ongelmaksi, koska nurjalta puolelta resori on joka tapauklsessa kiinnittynyt jo sillä ekalla ompeleella, eli sehän on vain kosmeettinen "haitta" eikä minusta haitta sekään. =) Omasta mielestäni on paljon ammattimaisemman näköinen lopputulos noin kuin kaksinkertaisella resorilla ja saumurikiinnityksellä.
VastaaPoistaHei, pystyisitkö tekemään muitakin ohjeita? Tämä oli kyllä hyvä.
VastaaPoistaEsim. puuvillaliivimekosta tai lasten puuvillatakista?
^ Pistetään mieleen, kunhan teen takkia tai mekkoa niin koitan kuvata siinä tehdessä ohjeita varten eri työvaiheet. =)
VastaaPoistaHei, löysin vasta nyt sivusi. Olen pitkään miettinyt noita siistejä trikoopaidan kauluksia, nyt löysin hyvät ohjeet ja laitan koneet laulamaan, kiitos:)
VastaaPoistatarjah, kiva kun löysit! =) Ja vielä mukavampi jos ohjeista on apua. Takin ohjettakin olen miettinyt mielessäni, jos sen ehtisin kuvailemaan seuraavaa takkia ommellessa. =)
VastaaPoistaKiitos tästä! Muuten paita on tullut valmiiksi, mutta haastetta on mulla ollut nuissa kanttauksissa. Niinpä olen tähän asti tehnyt ihan tavisresorit aina, kun en ole tuota silittämistä älynnyt.
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaKiva, kun joku jaksaa. Itse aloitin ompelun aikuisiällä, koulussa se vastusti kaikin mahdollisin tavoin.. Palikkaohjeet tulee tarpeeseen. Tein elämäni ensimmäisen hupparin tällä viikolla ja kompastuin vuoritettuun huppuun. En ymmärtänyt ottobren ohjeita, eikä hupusta tullut kovinkaan edustuskelpoinen..
Olisiko ohjetta mahdollista saada?
-Johanna
Johanna: Moikka, ja kiva jos näistä ohjeista on apua. Vuoritettuja huppuja tulee tehtyä tosi harvoin, kun ne tahtoo lapsilla olla vähän hankalia käytössä (huput siis yleensäkin) mutta toki voin senkin ohjeistaa jos satun joskus sellaista tekemään. =)
VastaaPoistaSuurkiitos ohjeesta - tuo resori pitää panna kokeiluun, en ole tajunnut, että sen saa noin hienosti laitettua!
VastaaPoistaHei! Kiitos hyvästä ohjeesta, tuli tarpeeseen tällaiselle äitiyslomalla ompeluharrastusta aloittelevalle! Minulla kun on itsellä vain marketin ompelukone ja olen harkinnut saumurin ostoa, kun nuita trikoovaatteita on tullut nyt ommeltua, niin tuli mieleen tälläinen tyhmä kysymys:) Eli voiko saumurilla ommella myös tuon helmakäänteen? Vai tarvitseeko puseron tekemiseen joka tapauksessa myös ompelukonetta?
VastaaPoista-Jenni
Salanimi: ollos hyvä =)
VastaaPoistaJenni: Saumurillakin saa tehdyksi helman, jos tekee erillisen kaitaleen, jonka kiinnittää kaksinkertaisena helmaan, mutta tuollaista tikkauskäännettä sillä ei saa tehtyä. Eli kyllä paidan ompelussa useimmiten tarvitaan molempia koneita. Mutta kikkakolmosilla selviää myös pelkällä saumurilla, eli tekee pääntien ja hihansuut sillä kaksinkertaisella resorikaitaleella jonka ompelee saumurilla kiinni miehustaan, ja helma samalla tavalla. Tosin helman voi tehdä vaikka miehustakankaastakin, ei tarvitse olla resorista. Joissakin saumureissa on peitetikkitoimintokin mukana, ja sillähän sitten saa korvatuksi nuo kaksoisneulaompeet kaikki, mutta perussaumureilla (kuten minun) se ei onnistu.
Kiitokset jälleen loistavasta ohjeesta..
VastaaPoistaOpin taas lisää.
Olenkin ihmetellyt kaksoisneulan tekemää ompelujälkeä, mutta nyt sekin selvisi, ylälanka taitaa olla liian kireällä.. :D
Hyvät ja selkeät ohjeet! Kiitos, että jaksoit nähdä vaivaa. :)
VastaaPoistaIso kiitos tuosta silitysvinkistä. :) Niin pienestä se saattaa olla kiinni. ps. kiittelin sinua myös blogissani ja laitoin linkin tähän ohjeeseen.
VastaaPoistaUskomattoman hienosti saat resorit istumaan! :)
VastaaPoistakiitos ohjeesta!
VastaaPoistaIso kiitos ohjeesta, ensimmäistä kertaa sain resorit edes jotenkuten siististi paitaan ja uskallan tehdä niitä jatkossakin! Ja onnistui muuten laiskalta ilman silitystäkin, pelkkä sormella painaminen riitti ;)
VastaaPoistaHei! Löysin googlettamalla blogiisi, kiitos ohjeista ja upean näköinen paita. Mietin itse, kun harkitsen siirtymistä kutomisen maailmasta ompeluun, että onnistuuko tuollaisen perustrikoopaidan teko hyvin ilman saumuria, pelkällä tavallisella ompelukoneella? Entäs osaatko suositella jotain tiettyjä kaavoja, vai onko se vaan selailtava lehtiä ja kokeilemalla selvitettävä mikä sopii omille lapsille? Kiitos vastauksista.
VastaaPoistaHanna
Kiitos näistä hyvistä ohjeista. Mielessäni on sama kysymys kuin Hannalla, että onnistuuko tavallisella ompelukoneella tuollaisen triikopaidan teko ja mistä löytäisi hyvän kaavan tuollaiseen paitaan? Kiitos jos jaksat vasta.
VastaaPoistaKiva jos ohjeesta on ollut iloa!! Ja anteeksi kovasti knu vastaukset ovat "vähäsen" viipyilleet.. jostain se aika on pois mikä menee tähän normaalielämiseen. ;)
VastaaPoistaHanna: kyllä se onnistuu, oskus jälki ei ole yhtä kaunista kuin saumurilla ajellessa. Ompelukoneesta löytyy joustavat ompeleet. jotka huolittelevat ja ompelevat saumat samalla, ja niillä voi korvata saumuriompeleen. Hidasta, mutta onnistuu kyllä niinkin. Venyviä kankaita ommellessa kannattaa löysätä ompelukoneesta paininjalan puristusta, jottei sauma lähde kurpuilemaan. Kaavoja en osaa suuremmin suositella, omassa käytössä olevat on käytännössä kaikki jostain kohden muokattuja. Kokeilemassa löytää ne hyvät, ja kun yhden hyvän löytää, voi sitä suurennella sitten itse tarpeen mukaan. =) Ottobre-lehdessä on silti minusta parhaita lasten vaatteiden valmiskaavoja.
Cride: taisikin tulla siinä samalla vastaus sullekin! ;) Tsemppiä kokeiluun!!
Kiitokset yksityiskohtaisesta ohjeesta - tulee tarpeeseen!
VastaaPoistaOnko sulla muuten kokemusta ja vinkkejä antaa vinon kanttinauhan käyttöön pääntiellä ja hihoissa? Miten nauha pitäisi kiinnittää, paljonko nauhaa tarvitaan suhteessa pään/hihan ympärysmittaan vai kannattaako FOE:t unohtaa ja käyttää suosiolla helpompaa resoria :) ?
Ohops, anteeksi kun on jäänyt vastaaminen tyystin! Tämä on tätä, kun pää on yhtä laho kesät ja talvet.
PoistaEn ole joustaviin vaatteisiin koskaan laittanut puuvillaista vinokanttia, jos sitä tarkoitat, enkä kyllä laittaisikaan. Se ei jousta riittävästi jos pääntielle ei tee nappilistaa tai muuta avattavaa systeemiä, tai ellei tee tosi isoa kaula-aukkoa. Ja lisäksi se on sen verran jäykkää, että saisi olla aika jämäkkää trikoota, ettei se kanttaus nousisi pystyyn valmiissa paidassa viimeisrään pesun yhteydessä. Laita vaan resoria, ei se hankalaa ole käyttää, kun silittää taitteen valmiiksi! =)
Ihan älyhyvät ohjeet ja kuvat! Tälle sivulle kirjanmerkki niin löytyy helposti kun teen seuraavan paidan. Suurkiitos!
VastaaPoistaSuuri kiitos tästä entrystä, iski innostus ja todellakin sain tehtyä paidan tytölleni suurin piirtein ohjeesi mukaisesti! :)
VastaaPoistaOlen myös vast'ikään bongannut blogisi ja aivan ihastunut. Mukavaa,että joku jaksaa laitella hyviä ohjeita mukaan. Tuo saumurin käyttö on meikäläisellä vielä vähän hakusessa. Millaista tikkiä käytät trikoopaitojen saumuroinnissa?
VastaaPoistaKiva kun löysit, tervetuloa mummolaan! ;)
PoistaSaumurista.. hmm.. pitää ihan alkaa tarkistelemaan säätöjä tuosta saumurista, en niin ajattele missä ja miten ne on, enkä tosin tiedä sitäkään, käykö samat säädöt eri koneisiin - itselläni on Elna. Saumurissahan ei olekaan kuin yhdenlainen ommel, jota se aina tekee (siis minun perusvehkeessäni) joten sillä sitä aina ajellaan. Tikin pituutta ja differentiaalisyöttöä sekä langankireyksiä säädän tarpeen mukaan, ja kokeilemalla jokainen löytää parhaat asetukset omaan koneeseensa. Tikinpituus mulla on trikoota ommellessa yleensä 2-3mm, ja differentiaalisyöttö kohdassa 1.5 (sekin tietysti riippuu siitä, miten venyvää kangasta ompelee, että missä sitä pidän). Langankireydet on seuraavat: neulalangat (vasemmanpuoleiset) on kireyksillä 6-7 ja siepparilangat (oik.puol.) on kireydessä 1-3.
Toivottavast tästä oli apua - mutta korostan, että kokeilemalla, kokeilemalla ja vielä kerran kokeilemalla löytää omaan koneeseensa ne parhaat säädöt!!
Kiitos hyvistä ohjeista ! Yhden paidan jo tunaroin oma-aloitteisesti, mutta seuraavaksi kokeilen näillä ohjeilla.. :) Mistä ko. paidan kaava on? Näyttää hyvältä kaavalta...
VastaaPoistaToivottavasti näillä ohjjeilla onnistaa! =) Tuon paidan kaava on alunperin muistaakseni Ottobren joku peruspaita, olisko numerosta 6/09, mutta sitä on muokattu monesta kohtaa, piirretty eri koosta pituus ja leveys, jne.. eli en ikävä kyllä osaa sanoa, mistä löytäisit juuri tuon mallisen kaavan. =)
PoistaHei,
VastaaPoistaOsaatko auttaa kun minulla kaula-aukon trikoo tuppaa "kupruilemaan". En saa millään nättiä ja napakkaa vaan jotenkin jää lainehtimaan...mitä korjaan ensimmäisenä? Teen muutoin kuin ohjeessasi paitsi ompelen saumurilla trikoon kiinni resoriin.
Kiitos jo etukäteen.
nimimerkki: aloittelija
Voisin olettaa, että sulla on joko liian pitkä resorikaitale pääntien mittaan nähden, ja se venyy siksi kupruille, TAI saumurista vois olla differentiaalisyöttö tai paininjalanpuristus väärässä asennossa. Kokeile löysätä puristusta tai laittaa diffiä isomalle. Toivottavasti oli apua! =)
PoistaMulla on ollu toi ihan sama ongelma! Nyt vihdoin onnistuin ja juurikin näillä tosimummon ohjeilla :) Mä ompelin kans saumurilla resorin trikooseen ja aina venyi. En kylläkään osaa säätää saumuria sen paremmin kuin ompelukonettakaan noiden syöttöjen osalta.. Mutta siis kun vaihdoin ompelemaan resorin tavallisella suoralla ompeleella ja resorin puolelta, niin heti onnistui!
PoistaKiitos, aivan huippu ohje!
Kiitos vastauksestasi. Täytyy kokeilla niin että jättää saumurin tästä hommasta pois ja tekee saumat vain ompelukoneella ja lyhentää resorikaitaletta ... ei ku purkamaan ja yrittään uudelleen :-(
VastaaPoistaAivan huikean hieno ohje! Kiitos!:)
VastaaPoistaAh, ihanaa kun joku jaksaa neuvoa aloittelijoita:) Kiitos hyvistä ohjeista! Noi ompelulehtien ohjeethan on aluksi ihan hepreaa ja tällaiset kuvitetut tosi loistavia, nämä tajuaa vähän vähemmän kokenutkin ompelija.
VastaaPoistaNe ompelulehtien ohjeet on joskus itsellekin vielä aika arvoituksia, ilman kuvia on usein hankala hahmottaa, mistä missäkin kohdassa puhutaan, vaikka kuinka olisi ammattitermitkin hallussa!
PoistaEdelleen! KIITOS ohjeesta, tällä ohjeella ompelin elämäni ensimmäisen paidan :) t.äiti 32v :) www.karlotar.blogspot.com
VastaaPoistaJess, hyvä!! Jatkahan ompelua! Mikäs sen mukavampi harrastus! =)
PoistaTosimummoon voi kyllä aina luottaa :) Googlasin paidan resorin ompelua ja sivustosi oli ensimmäinen istalla ja ohje ehdottomasti paras selaamistani. Hienot kuvat ja selostukset. Mahtavaa, että jaksat ja haluat nähdä vaivaa <3
VastaaPoistaTerv. Milona/hellapuu.blogspot.com
Ps. Saanen linkata sivustosi ja ohjeen omilleni jahka ensimmäisen´paidan saan valmiiksi? :)
Voi kun mukava että tästä oli apua! Linkitä ihmeessä, niin joku toinenkin voi saada neuvon sitä kautta. =)
PoistaIhan parhautta! Tästä ohjeesta on iso apu! Olen tässä pähkäillyt, että kuinka kummassa nuo reunat ommellaan ja nyt kun lähdin asiaa googlettelemaan niin löysinkin kerrasta näin hyvän ohjeen. Kiitos!
VastaaPoistaLoistava ohje! Tällä tumpelo ensikertalainenkin sai nätin paidan aikaiseksi.
VastaaPoistaKiitos erittäin selkeistä ja hyvistä neuvoista :-)
VastaaPoistaInnostuin itsekin kaksoisneulan käyttöön, mutta mietin vasta huolletun koneeni (Pfaff)tekemää hyppytikkiä (no siis tosi paksussa paikassa) että miten sitä voisi eliminoida? Mulla on kaksoisneulana Smetzin jersey 80 ja ompelen resorikantteja velourhuppariin, jossa mm. vuoritettu kantattava huppu. Hyppytikkiä on tullut erityisesti tikkauskohdissa huppu-miehusta (yritin siis tikata saumuriommelta nurjalta kiinni huppariin niskan-kaulan kohdalta, jolloin sen sauman saisi litteämmäksi... vai olisko tähän kätevämpää laitaa nauha jotenkin peittämään sitä ommelta? Kuulostais kyllä äkkiseltään aika paksulta patukalta, mutta saattais olla pehmeämpi ihoa vasten ja hyvin tehtynä ehdottomasti kauniimpi). Oisko mitään vinkkiä tohon ja hyppytikkiin? Voisko neulan vaihto auttaa? Painijalasta ei saa mun melestä puristusta vähennettyä asteittain eli on enempi on/off. Alalangallekaan en löytänyt säätöä, hmmm... Vanhassa koneessa ei ole ohjekirjaa, mikä mutkistaa hieman noiden säätöjen löytämistä ym.
Kiitos jo etukäteen, jos kerkeet jotain neuvoja antamaan. Ompelen satunnaisesti pieteetillä :-)
Hankalampi juttu, mulla ei ole kokemusta kaksoisneulan hyppytikeistä paitsi silloin kun oma kone oli epäkunnossa, ja hypyt johtuivat siitä! Mutta ainakin sulla on se parempilaatuinen/joustavampi kaksoisneula, tuo Schmetz on parempi kuin Prymin vastaava, jota yleensä kaikkialla myydään.
PoistaNeulanvaihto kannattaa ehdottomasti kokeilla, useimmiten vika on siinä.
Ja mikäli alapuolelle ei muodostu kunnollista siksakia, kokeile kiristää ylälankaa, jos alalangan kiristystä ei voi säätää.
Tosi mukavaa, kun joku jaksaa ohjeistaa näin selkeästi ja vaiheittain! Kuvatkin kertovat aina "enemmän kuin tuhat sanaa", joten selkeyttää ainakin itseäni paljon! :) Kiitos siis ohjeesta!
VastaaPoistaLiityn häpeilemättä tähän ylistyskuoroon! Olet ihana ihminen, kun näin hienon ohjeen olet viitsinyt meille tumpeloille tehdä! Mitään verhoja kummallisempaa en ole 20 vuoteen koneella ommellut, ja kappas, sain ihan siedettävän näköisen paidan tenavalle aikaiseksi! ISO kiitos! :) (mainitsin tämän ohjeen myös blogissani paitapostauksen yhteydessä)
VastaaPoistaKiitos! :)
PoistaJei! Nyt tuli hyvä vinkki minkä takia minun helmakäänne ei tahdo onnistua ompelukoneella. Olen siis käyttänyt kaksoisneulaa, mutta käytössä paidan helma tahtoo kääntyä ulospäin. Siis ainoastaan ulkonäköseikka harmittaa. Nyt tajusin ohjeistasi että alalanka on siis liian kireällä.. Eikun ohjekirja käteen ja katsomaan miten sitä minun koneesta säädetään.
VastaaPoistaJa minä muuten ompelen sujuvasti ompelukoneella kaikki vaiheet, kun sitä saumuria ei satu olemaan.. Tällaiselle aloittelevalle aikuisompelijalle ompelukone riittää, joka ei yläasteen käsityötuntien jälkeen ole muuten ommellut kuin lyhentänyt housuja ja kääntänyt verhojen saumoja. Nyt olen siis ottanut itseäni niskasta kiinni ja opetellut (välillä kantapään kautta) miten perustrikoovaatteita ommellaan. Samalla lapsukaiset ovat saaneet ainakin värikkäitä ja persoonallisia t- ja pitkähihaisia paitoja =)
-Anna-
Aloitteleva aikuisompelija myöskin aikoo seuraavaksi kokeilla tätä ohjetta :) Eilen hurautin elämäni ensimmäiset collegehousut ja seuraavaksi pitää tietenkin opiskella paidan teko. Kiitoksia selkeästä ohjeesta!
VastaaPoistaIso kiitos tästä yksinkertaisesta ja selkeästä ohjeesta :)
VastaaPoistaTällä olen nyt jo muutaman paidan huristellut menemään, sillä näin selkeän ohjeen avulla jopa minä onnistun ihan kohtalaisesti :)
Ompeletko resorin kiinni jollain jousto-ompeella vai ihan perus suoralla ompeleella?
VastaaPoistaIhana perussuoralla, mutta on tietysti tärkeää venyttää sekä resoria että miehustakangasta ommellessa. Jos on kyseessä pieni pääntien aukko suhteessa pään kokoon, kuten yleensä ihan pikkuisilla lapsilla on, kannattaa ommella olalle napit.
Poistakiitos inspiroivasta ohjeesta. Täälläkin yksi ompelusta innostunut aloittelija ja kolmen pienen lapsen äiti joka vasta katselee ohjeita. Osaisitko suositella jotain hyviä koneita jolla trikoo vaatteita voisi ommella ilman saumuria. Mitä ominaisuuksia koneessa olisi oltava. en halua markettien halvinta mutten hirveän kallistakaan. Ajattelin jotain 300€ luokkaa. Täällä on ottobre lehti jo ostettuna missä ihania perus paidan ja housujen ohjeita ja kankaitakin jo ihasteltu netistä mutta en ole uskaltanut vielä konetta ostaa. Kiitos jos viitsit vastata. :)
VastaaPoistaHyvää harrastusta olet aloittelemassa! ;) Suosittelisin menemään ompelukoneliikkeeseen, joka myy huollettuja, käytettyjä koneita. Suunnilleen sellaisen 90-luvulta olevan, täysin toimivan, metallirunkoisen ja vähintään puolen vuoden takuulla olevan koneen saat tuolla sinun budjetillasi tingatuksi mukaan. Kaikissa ompelukoneissa on yleensä joku joustaville materiaaleille tarkoitettu ommel, joten sen saat oikeastaan missä koneessa vain. Hitaitahan ne on trikoo-ompelussa saumuriin verrattuna, kun sitkuttavat edestakaisin huolitellessaan samalla sauman, mutta vähän tekevälle käy kyllä hyvin sekin. Ostat vain pallokärki- eli jerseyneuloja ommellessasi neuloksia, ettei tule kankaaseen reikiä.
PoistaKonetta ostaessasi katso että se on tosiaan sen verran laadukas kone, että runko ei ole muovia. Mitä painavampi kone, sitä enemmän siinä yleensä on metalliosia, ja siten se on myös kestävämpi ja kattavammin korjattavissa, jos vikoja tulee. Ehdottomasti ostaisin tosiaan kolmella satasella käytetyn kunnollisen koneen parin vuosikymmenen takaa kuin uuden muovisen. Ennen nykyistä konettani ompelin 80-luvun Huskilla, hyvällä puoliammattikoneella, josta maksoin käytettynä 260 euroa (vuonna 2005).
Jykevän rungon lisäksi kannattaa konetta ostaessaan kokeilla, että siinä toimii kaksoinneulaommel, koska sitä tarvitset trikoon ompelussa paljon (ellet sitten ompele esim. siksakilla kaikkia kanttauksia ja helmakäänteitä). Paininjalan puristus on hyvä olla säädettävissä, jotta saumoista ei tule kupruilevia, trikoota ommellessa puristus saa olla tosi pienellä. Kysele ihmeessä lisää jos mieleen tulee jotain. :) Ja vaikka tämä ei nyt ole maksettu mainos, niin tuolla "mun kauppiaalla" eli Kone-Minnalla on paljon käytetyjä, huollettuja koneita hyllyssä, ja niillä on aina myös takuu. Kannattaa kysäistä. :)
No jos sanon että mulla on vanha metallinen singer jolla olen ommellut verhoja ja lyhennellyt housujen lahkeita tähän mennessä ymmärtäen siitä yhtään enempää niin suositteletko minua ostamaan ennemmin saumurin? :) en tiedä saako kyseiseen koneeseen kaksoisneulaa kun en ole sellaista ikinä käyttänyt ja paininjalan säätökin on ihan uutta minulle. :D en ole ikinä myöskään muuta kuin suoraa ja siksakkia koneella ommellut joten ei tietoa saako noista muutamasta vivusta jousto ommelta. :) malli on singer 348.
VastaaPoistaKokeile varsin käydä ompeleet läpi, mitä siitä löytyy. Jousto-ompeleet on usein tämän tyyppisiä:
Poistahttp://www.kaspaikka.fi/koti/sinihovi/saumat/images/joustkone3.jpg
Osta kaksoisneula (ne maksaa noin vitosen) ja kokeile myös sitä, mikäli koneesta löytyy lankatappi toiselle rullalle. Ylälanka kireämmälle, alalanka löysemmälle niin, että alapuolelle muodostuu kunnollinen siksak.
Jos saisit esimerkiksi kaverilta tai jostain lainaksi saumurin vähäksi aikaa, että voisit kokeilla sitä, et todennäköisesti enää suostuisi ompelemaan mitään neulosvaatteita ilman saumuria. Onhan siitä niin hurjasti apua - työn jälki on siistimpää ja valmistakin tulee nopeammin. Saumurilla saa tarvittaessa tehdyksi vaikka kokonaisen paidankin, ilman ompelukoneta, jos huolittelee sekä pään- ja kädentiet että helman kaksinkertaisella resorikaitaleella. Toisaalta taas saumurin hankintaan liittyy sitten sekin, että pitää ostaa niitä lankojakin sitten enemmän, kun saumurissa on kerralla neljä puolaa. Ja koska menekki on sen verran iso niissä siepparilangoissa (eli kahdella oikeanpuolimmaisella) kannattaa samantien hankkia niitä isoja saumurilankapuolia. Ja jos saumurin ostaa, kannattaa huolehtia, että siitä löytyy differentiaalisyöttö, jotta saat trikoovaatteiden saumoista aaltoilemattomat.
Eli tahtoo sanoa, että jos ompelee paidan kuussa, on ihan sama ommella ompelukoneella. Mutta jos alkaa harrastamaan useamman kerran viikossa, on saumuri pian aika ehdoton. :)
PoistaUpeita ideoita ja ohjeita! Liityin lukijaksi:)
VastaaPoistaTässä myös oma blogini, jota tosin vasta aloittelen kirjoittamaan, mutta toivottavasti se silti kiinnostaa !
www.glamourlak.blogspot.fi
Kävinkin jo aikoja sitten vastavierailulla ja ihastuin intoosi harrastaa nuoresta pitäen ompelua. Pidä tuo! :)
PoistaHeippa! Etsin ompeluohjeita ja löysin sinun upean blogisi. Olen aivan ihastunut! Mahtavia ohjeita ja selkeästi. Jossain kirjoitit että haaveilet käsityöohjaajan työstä. Suosittelen lämpimästi! Haluaisin omatekemiini vaatteisiin mukaan jonkunlaisen logon/nimen. Miten sinä olet teettänyt vaatteidesi kangasmerkit? Minusta tuli varmasti vakkarilukija :)
VastaaPoistaHei, kiva kun löysit tänne! :) Olen teettänyt merkkejä Etsyssä, en muista enää tarkkaa valmistajaa. Mutta löytyy varmasti sieltä kun etsit hakusanoilla, moniakin eri tekijöitä.
PoistaHei,
VastaaPoistaTaas pitkästä aikaa kaivoin ompelukoneen esiin ja kun se ei koskaan kovassa käytössä ole ollut, niin tietenkin tuli ongelma eteen. Neuvoja on vaikea löytää ja täältä löysin edes sanat "lankatappi toiselle rullalle". :-) Eli mun ongelma on se, että ei ole tappia toiselle rullalle ja peräkkäin samassa tapissa langat kietoutuvat ja toinen sitten katkeaa. Voi ei. Onko vinkkiä?
Niin se tuntuu olevan enemmän ompelevallakin, (ainakin minulla), että mitä pitempi tauko ompeluun on tullut, sitä enemmän ongelmia on, kun seuraavan kerran aloittaa.
PoistaHankala juttu tuo toisen lankatapin puuttuminen. Pystytkö ohjaamaan toista lankaa mitään muuta kautta langanohjaimiin? Minulla esimerkiksi on joskus saumurin iso puola siellä koneen takana ja pujottelen sen tulemaan sieltä niin, että se ohjautuu normaalisti langanohjaimiin ja käytän sitä ompelulankana, jos sopivaa väriä ei ole pienillä puolilla (ja mikäli en viitsi puolata sitä kahdelle puolalle ja käytä niistä toista ylälankana). Tai sitten, näyttääkö koneesi siltä, että siinä voisi olla paikka toiselle tapille jossain? Jos käytät konetta liikkeessä ja kysyt, saisiko siihen asennetuksi toisen lankatapin?
Mietin vielä tuota samaan tappiin laittamista - onko se tappi pysty- vai vaakasuorassa? Voisin kuvitella, että ainakaan vaakatasossa olevaan tappiin ei saa kahta puolaa toimivasti. Pystyasennosta en yhtäkkiä osaa sanoa saisiko, mutta välissä pitäisi olla joku riittävän leveä "kaulus" ainakin, etteivät rullat sotkeudu toisiinsa.
PoistaOisko sulla neuvoa? en saa paidan helmaa ommeltua kaksoisneulalla. ompelusta tulee nätti mutta kun sitä venyttää niin ommel menee rumaksi, ylälangat menee löysännäkösiksi. mulla on ylälangat kireimmällä ja alalanka löysällä.
VastaaPoistaHmmmm kuulostaa kummalta.. oletko kokeillut muutella säätöjä erilaisiksi? perussääntö on tietysti se, että ylälangat kireällä ja alalanka lösemmällä jotta nurjalle muodostuu kunnollinen joustava siksak, mutta olisko ylälangat liian kireällä? Mulla on ylälangat vain hitusen kireämmällä kuin perusompelussa ja alalanka löysemmällä kuin tavallisesti.
PoistaHeippa! Kiitos mahtavasta ohjeesta, jolla surautin eilen elämäni ekan lastenpaidan:)
VastaaPoistaHei! Kiitos hyvästä ohjeesta! Paidasta tuli muuten tosi hyvä, mutta kaksoisneulan ommel ei tahdo minulla onnistua. Osaisitkohan auttaa? Oikealta puolelta ommel näyttää tosi hyvältä, mutta nurjalta kaikkea muuta... Alalanka kulkee lähestulkoon suorana ja yläläangat aika löysinä. Tikki ei näytä siksakilta vaan enemminkin tikapuulta. Jos päärmettä venyttää vähänkin enemmän alalanka katkeaa ja ommel purkautuu. Ylälangan säätöjä ole yrittänyt laittaa kireämmäksi, alalangan säätöä en koneestani löydä (Pfaff ambition 1.0). Iso kiitos, jos viitsit vastata :)
VastaaPoistaTämä - todella lähes 6 vuotta sitten - ohjeesi on näköjään tullut tosi tarpeeseen ja itsekin haluan kiittää siitä. Silitysvinkki on loistava ja se, että resori ommellaan aluksi kiinni kankaaseen ja sitten vasta taitellaan. Lisää tällaisia perusteellisia ohjeita.
VastaaPoistaHeippa ja kiitos kivasta ohjeesta ja sivusta! No meikäläinenhän teki sen paidan. Hyvä minä.
VastaaPoistaMutta ette ikinä arvaa, kauanko siihen meni. No, yksi viikonloppu! Kaksi päivää. Ja aloitettu oli jo vähän aikaisemminkin. Eipä siinä paljon muuta ehtinytkään sitten. (Tulihan siinä tietysti leikattua myös toisen paidan osat valmiiksi mut ei ommeltua niitä.)
Ei ollut edes saumuria, eikä kaksoisneulaa, mut kahdella suoralla ompeleella sitten vain mentiin. (Huolitellen reunat siksakilla.)
Käden resorin purin kaksi kertaa ja kun kolmaskaan ei onnistunut,purin taas ja tein kokonaan uuden resorin. Pari muutakin pikku pätkää pti purkaa ja tehdä uudestaan. Mutta kun on sisukkaaksi alkanut.. Kyllä oli muuten hartiat jumissa, huh huh. Ei se toisen käden resori vieläkään ihan täydellinen tullut, mutta neljättä kertaa en kyllä tee.
Kaunishan siitä tuli kyllä!
Minunkaan koneessani ei ole alalangan säätöä, mut aina kun tikki yhtäkkiä muuttuu ihan kummaksi niin syy on useimmiten huonosti puolautuneessa alalangassa.
VastaaPoistaKaunis paita ja kaunis trikookangas. Minä tahtoisin myös kokeilla tehdä jotain ompelukoneella. Minulla on vanha semmoinen, mutta sille ei ole ollut käyttöä, lähinnä ollut kaapissa pölyyntymässä. Täytyy ehkä myös hankkia jonkinlaisia trikookankaita, ja kokeilla.
VastaaPoista