torstai 6. lokakuuta 2011

Taskuhousut

Ruskearetkahdus -jutun kommenteissa tuli kyselyä pojan housujen taskumallista, ja kävi ilmi, että se on piirretty niinkin ammattimaisesti kuin kahvikupin aluslautasta apuna käyttäen. Ohjetoiveitakin heiteltiin, joten olkaat hyvät! Nyt jokainen asettitaskuhousuja halajava saa alkaa työstämään jälkikasvulleen sellaisia.


Löysin hirmuisen kokoisen palan limen vihreää verkkarikangasta kirppikseltä, ja tottakai ostin pois kun halvalla sain. Kotihousuja aina tarvitaan, ja tämän värisiä verkkareita meillä nähdäänkin varmaan seuraavassa neljässä koossa, kangasta kun oli varmaan kaksi metriä! ;)

Housuissa käyttämäni alkuperäinen kaava on joskus kopioitu Suuresta Käsityölehdestä ja siitä reilusti kavennettu, mutta alkuperäinen kaava oli siis suoralahkeinen leveähkö velourpökätin. Etukappaleen reunaan piirsin tosiaan pientä lautasta muottina käyttäen puolipyöreän aukon, joka toimittaa taskunsuun virkaa. Taskupussin kaava puolestaan syntyi asettelemalla etukappaleen kaavan päälle palanen kaavapaperia, ja mallailemalla siihen sopivan kokoista pussukkaa. Sellaista, että kädet saa mukamas taskuun, mutta kuitenkin sen verran pientä, ettei noihin lapsia kiehtoviin lokeroihin mahtuisi kilokaupalla hiekkaa tai muita aarteita. 

Tässä kappaleet leikattuna - takakappale, etukappale, taskukappale (nämäkin kaikki tietysti kahtena) ja taskunsuun resorit sekä lahkeisiin tulevat resorit. Vyötärölle jätin käännevaraa kuminauhan leveyden verran, eli pari senttimetriä.


Homma on aloitettava taskunsuiden huolittelulla. Minä käytän siihen hommaan kaksinkerroin silitettyjä resorikaitaleita, joilla on leveyttä nelisen senttiä ja pituutta vähän vähemmän kuin taskunsuulla. Sellaiset suikaleet ommellaan kaksinkertaisina etukappaleiden taskukohtiin, kankaan oikealle puolelle. Mummo käyttää saumuria, mutta onnistuupa sama temppu ompelukoneellakin.


Kun resorit on onnellisesti paikallaan, mallataan taskukappaleet etukappaleiden nurjalle puolelle kuvien mukaisesti, ja kiinnitetään ne oikeisiin kohtiin muutamalla neulalla. Taskukappaleiden kiinnitystyyli on vapaa - joskus ompelen ne kiinni siksakilla, joskus kaksoisneulalla oikealta puolelta (piirtäen kangasliidulla merkit, mistä kohtaa ommellaan) ja nyt käytin oikein luovasti ihan vain suoraa ommelta. Tuollaisessa "purkautumattomassa" verkkarikankaassa toimii hyvin suora ommel, varsinkin kun kangas ei kamalia määriä jousta ja katko siten ompeleita. Taskukappaleeseen kannattaa merkitä taskunsuun alku- ja loppukohdat pienillä hakeilla, jotta valmiiden housujen lahkeet olisivat kutakuinkin symmetriset ja taskut saman kokoiset.


Taskukappaleita ommellessa ommellaan samalla aputikkaukset sivusaumoihin, eli kiinnitetään taskukappaleet myös pystyreunoiltaan.

Taskutaiston jälkeen ommella hurautetaan sivusaumat umpeen, niin ulko- kuin sisäsellaisetkin. Ja nyt kun lahkeet on ommeltu putkiloiksi, ja ne ovat vielä sopivasti nurinpäin molemmat, ommellaan lahkeisiin tulevat resorit renkaiksi (pitkittäin kaksinkerroin, oikeat puolet vastakkain ja avonainen sivu umpeen, minkä jälkeen taittaminen kaksinkerroin, kuten alla olevissa kuvissa) ja kiinnitetään ne lahkeensuihin. Saumuriompeleesta jäävät lankahännät kannattaa muuten vetäistä isolla parsinneulalla ompeleen sisään, jotta ommel ei lähde kovassakaan käytössä purkautumaan! Tämä on tietysti tarpeetonta sellaisissa saumoissa, joiden loppupää kiinnittyy vielä jollain toisella ompeleella myöhemmin osaksi vaatetta, mutta esimerkiksi tällaisissa resorirengastapauksissa suosittelen näkemään vaivan.

Kun lahkeissa on resorit, käännetään toinen lahje oikeinpäin ja sujautetaan se nurinpäin olevan parinsa sisään. Kohdistetaan kappaleet parejaan vasten ja ommellaan lahkeet kiinni toisiinsa oikeat puolet vastakkain.


Ja siinäpä meillä onkin jo housut vyötäröä vaille valmiina!


Tällaisten tavispöksyjen vyötäröllä käytän useimmiten pari senttiä leveää, napakkaa kuminauhaa, jonka pituuden katson silmämääräisesti käyttäjälleen sopivaksi tai tarvittaessa kokeilen lapsen vyötärölle, mikä on hyvä pituus. Ompelen kuminauhan renkaaksi (ompelukoneella, suoralla ompeleella, saa liitoskohdasta litteämmän kuin saumurilla) ja kiinnitän sen parilla nuppineulalla housujen vyötärölle, nurjalle puolelle. Kuminauhan saumakohdan sijoitan keskelle taakse. Ompelen kuminauhan vyötärölle voimakkaasti venyttäen, jolloin kuminauha rypyttää vyötärön kohdan tasaisesti joka puolelta.

Ennen kuin ryntään vaihtamaan ompelukoneeseen kaksoisneulaa, tikkaan vielä merkkini vyötärölle. Tällä tavalla nurinperin aseteltuna lappunen asettuu valmiissa housuissa nätisti oikeinpäin, eikä sen kiinnittänyt ommel näy oikealle puolelle.


Sitten taitetaan vyötäröltä kuminauhan leveyden verran nurjalle ja tikataan oikealta puolelta taite kiinni housuihin. Itse tikkaan (kaksoisneulalla) vyötärön 1,8cm:n päästä, jos käyttämäni kuminauhan leveys on 2cm.


Ja sittenpä ne ovatkin jo valmiit!


Joku on taas venyttänyt poikaa kiskomalla yhtäaikaa käsistä ja jaloista vastakkaisiin suuntiin - vastahan tuolla samalla kaavalla ommellut pökät olivat jatkuvasti kantapään alla, kun esittivät ylipitkää! Höh. Tarttee ilmeisesti piirtää tuohon kaavaan seuraava pituuskoko.






Minä olen lähiaikoina kunnostautunut pukemalla tyttären päälle pojan yöpukua, pojan valittaessa koko ajan vieressä, että "elä äiti, se on minun!" ja ruuttaamalla omalle hammasharjalleni muksujen niiskuneitihammastahnaa, kolmen pikkusuun odottaessa omaa hampaanpesusessiotaan, joten suokaa anteeksi mahdolliset kömmähdykset tässä ohjeessa! Kenties tämä on ihan liikaa minun tämänhetkiselle aivotoiminnan tasolleni. Ja kenties olen nyt niin fiksu, että menen nukkumaan, jotta huomenna en pese lasten hampaita kosteusvoiteella ja pue itselleni kaksivuotiaan yöhaalaria. Kysykää kysyttävänne ihan rohkeasti. =)

17 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta täytyy joku kerta kokeilla itekin, en oo koskaan tehnyt tuollaisia missä on erikseen tuo taskupala, oon vaan päälle ommellu. Niin ja tuollaista vyötäröäkin pitää kokeilla! Mä on välillä väsyneenä ihmetellyt että mites tää hammastahna näin mietoa on ja vastaavasti saanut lapset huutaan ku on vahvaa... :S

    VastaaPoista
  2. Kiitos jälleen hienoista ja selkeistä ohjeista! Enpä ole vielä tuollaisia taskuja koskaan uskaltanut ommellakkaan vaatteisiin. Nyt täytyy ehkä kokeilla...

    VastaaPoista
  3. Kiitokset ohjeesta! Toki noita taskuohjeita on mullakin lehdet täynnä, mutta kuvalliset ohjeet on aina kivempia.

    Ja kiitokset lopun nauruista. Ihanaa, että joku muukin välillä sekoilee lapsia pukiessa tai hampaita pestessä. Tänään tosin olin aika skarppina, mutta toisinaan lapset joutuvat huomauttelemaan.

    VastaaPoista
  4. HIhiii,tuo loppujuttu oli kyllä niin hauskaa ja hyyyvin tutunkuuloista!:)))

    Kiva ohje myöskin ja edellisen postauksen matto myös hieno!:))

    VastaaPoista
  5. Kiitos ohjeesta!

    Ihanan pirtsakat housut!

    VastaaPoista
  6. Noistahan tuli hauskat! :) meinasin minäkin ostaa tuon samaisen kankaan mutta jätin sen sitten näköjään sulle... :) vein vain punaisen verkkarikankaan samasta paikasta. :) Kivat nuo raitaresorit, minä muuten tilasin varmaan just tuota samaa yks päivä... :)

    VastaaPoista
  7. Ah, kiitos taas tästäkin ohjeesta! Ehkäpä uskaltaudun kokeilemaan, ei vaikuta liian vaikealta... Minä yritin laittaa sieniretkellä miehelle tuttia suuhun, kun hänellä oli väsy ja itkevä lapsi Manducassa.

    VastaaPoista
  8. Kiitos taas kivasta ohjeesta! Pistetään korvan taakse :)

    ps: hienot housut ja söpö malli <3

    VastaaPoista
  9. Kiitokset kaikille kommenteista! Ihanaa ja huojentavaa kuulla muidenkin sekoilevan samalla tavalla.. ;D Väsymys ja ne kaikkein tutuimmat arkirutiinit kai ne on jotka sen aiheuttaa?!

    Suvi: ai, kiva kun ajattelit muakin! ;D Olisit vain jättänyt sen punaisenkin sinne! ;D No ei vaan. Minulta jäi sinne vielä se oudon sinivihreä, olisi kuitenkin jäänyt nurkkiin pyörimään kun oli vähän jännä väri.

    unisukka: Äidillistä huolenpitoa! =D Anoppini on kunnostautunut maistattamalla puolisolleen lusikasta jotain ja pyyhkäisemällä lopuksi lusikalla suupielet, niin kuin lapsilta usein pyyhitään.. ;D

    VastaaPoista
  10. Oi, kiitos taas ohjeistuksesta! olet kyllä mainio opettaja! :D

    Ja totta tosiaan, huojentavaa lukea muidenkin väsy-sekoiluja.. ihan tuttua mulle! eilen mies ihmetteli, että mitä pikkuauto tekee jääkaapissa.. no, hetken mietittyäni sanoin, että käyhän kysymässä sitä vaikka nokkamukilta, joka on pikkuautolaatikossa! ;)

    VastaaPoista
  11. Ihanan pirtsakat housut! Ja kiitos ohjeesta! Tätä voisi joku kerta kokeilla, kunhan vain löytyisi sitä kuuluisaa aikaa jostain.

    Täälläkin on väsyneenä sekoiltu, viimeksi tänä aamuna kun latasin kahvinkeittimen suodatinpussiin kahviporojen sijaan puurohiutaleita.. tuli vähän liisteristä kaffia! ;) Ja eräänä päivänä oltiin kylässä kahvipöydässä, niin laitoin sujuvasti ruokakaukalot sekä toiselle tytöistä että miehelle.. kyllä oli muilla hauskaa. =)

    VastaaPoista
  12. Kiitos ohjeesta, tuli monta uutta juttua, vaikka olen housuja ennen ommellutkin.
    Silmät vesissä nauran näitä väsyjuttuja :)

    VastaaPoista
  13. Mahtavaa!suurkiitos ohjeestasi!

    olen monet kerrat miettinyt miten noi taskut tehdään ja nyt se selvisi! Ja toi on myös kullanarvoinen ohje että saumurin jättämät langat pitääpäätellä. Sain eilen ekan saumurini ja kohta saan alkaa kokeilemaan..Jännää!!

    IHanaa viikonloppua sinne!

    VastaaPoista
  14. Hienot housut! Makian värinen kangas =) Ja ohjeita niitä vasta onkin kiva lukea kuvallisena.

    VastaaPoista
  15. Tosi ihanat housut ja selkeät ohjeet, kiitos! :-)

    VastaaPoista
  16. Täältäpä löytyikin oiva ohje verkkarihousuihin! Sattui nimittäin pienet verkkariöverit, joiden rinnalla tuo sun 2m kalpenee. Ostin vahingossa 30m (!!!) verkkarikangasta :D

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.