torstai 8. elokuuta 2013

Kaikki käyttöön, pikkupalatkin!

Lupasin joskus koota yhteen postaukseen vinkkejä siitä, millä tavoin kangaspaloja ja tilkkuja saisi hyödynnetyksi. Ideoitahan on loputtomasti, mutta tässä on nyt muutamia esimerkkejä siitä, mihin meillä kangastilkut joutuvat. Ja nyt puhutaan nimenomaan näistä ihanista neuloksista - trikoista, veloureista, joustiksista... palttinatyyppiset puuvillatilkut ovatkin vielä asia erikseen.

Yleensä kangasta tulee tilattua sellainen pala, että siitä saa esimerkiksi yhden kokonaisen pitkähihaisen, mutta ei mitään toista yhtä kokonaista. Pieni pala jää odottamaan järkikäyttöä, ja kooltaan sellaiset sopivat lähinnä yhdeksi hihaksi, yhdeksi etukappaleeksi tai joksikin muuksi yhdeksi. Yksinkertaisinta on tietysti yhdistää tällaisia, toisiinsa sopivia paloja yhdeksi kokonaisuudeksi. Tässä vain piilee se vaara, että joutuu kangaskierteeseen, kun yhteen jämään pitää ostaa uutta kangasta, jonka jämiin taas tarvitaan jotain, mitä ei kaapista löydykään...

 

 

Pienemmäksi pilkottaessa saattaa olla vähemmän vaarassa. 


Kaavaan voi vetäistä sauman paikan ihan kuinka vain tahtoo - suoraan, vinoon, kaarelle, kierteelle... vain mielikuvitus määrää rajat tähän touhuun. Toki kovin tiheään ommellut turhat saumat vähentävät vaatteen käyttömukavuutta ainakin herkkäihoisilla, sillä omasta kokemuksesta tiedän, että yksikin saumanvara väärässä kohdassa voi pilata koko paidan, koska sauma painaa ihoa. Siksi en tee kovin radikaaleja katkaisusaumoja t-paitoihin tai muihin ihoa vasten tuleviin vaatteisiin. Tikkaamalla saumanvarat alla olevan kuvan tyyliin litteäksi voi tietysti minimoida tuon hiertämisriskin.


Kaksi erilaista kangasta voi näppärästi saada näyttämään yhtenäisemmältä yksinkertaisella applikaatiolla.




Liian kapea kangaskaitale voidaan katkaista pystysaumoilla sivusta ja lisätä niihin leveyttä toisella kankaalla. Tässä mallissa jäi sivusauma kokonaan pois, ja tilalle tuli melkein-sivusaumat eteen ja taakse.


Kahdella erivärisellä, saman kuosin kankaalla voi joskus revitellä oikein todenteolla.


Pihisti ostetussa kangaspalassa voi olla mittaa muuten riittävästi, mutta raglanhihoihin tarvittavaa pituutta ei löydykään. Olalle toisesta kankaasta ommellut lisäkepalat menevät täydestä.



Samalla ne yhdistävät hienosti paidan ja housut, kun molempiin on lisätty paloja samasta jämätilkusta (palat olalla ja polvissa). Kuvissa on isoja värieroja, joten ne eivät ihan kerro koko totuutta, mutta samasta sydäntrikoosta niissä kuitenkin on kyse...


Jos kangasta ei riitä kuin lyhyisiin hihoihin, voi huijata tuplahiha-efektillä. Tuplahihoijen ompelusta on oma ohjeensa sivupalkissa.


Jonkinlainen palanen riittää vielä hupparin hupun vuorittamiseen.


Entä ne pienemmät palat... no niistä tehdään tietysti taskuja, applikaatioita, valepaikkoja, turhakekoristuksia - mitä ikinä keksiikin...







Ja saahan niistä sitä paitsi monenlaista oikeaakin vielä aikaan. Pikkuhousuja, pipoja, vauvan tumppuja, kännykkäpusseja, ruokalappuja ja paljon muuta... 

 

Leikkaan kerralla ison kasan pöksytilkkuja valmiiksi ompelua odottamaan, ja jonain iltana pikkuneidin pikkuhousulaatikko saakin kerralla reilusti täytettä.


Jos oikein epätoivoiseksi menee, kuten minulle kävi lahjoituksena saatujen tummansinisten ja turkoosien kapeiden velourkaitaleiden kanssa, ne voi ommella summanmutikassa yhteen välittämättä suikaleiden leveyksistä tai muista tarkkuuksista, ja käyttää niitä sen jälkeen yhtenä ehjänä kankaana. Lopputuloksena oli minun tapauksessani housut, joiden kankaat olisivat ilman yhteenompelua joutaneet jo roskikseen.


Ja ne leikkuutähteet sitten - no, useimmitenhan ne menevät ainakin minulla roskikseen. Ihan pientä silppua ei viitsi säästää lainkaan, paitsi nyt olen laittanut senkin jo jonkin aikaa talteen. Siitä saa nimittäin hyvää ja napakkaa täytettä sukka-keppihevosten päihin!



Lapset saivat vihdoin omat keppiheppansa, ja on niillä ratsastettukin ulkona ja sisällä jo ties kuinka monta monituista kilometriä! Ja kauanko meni niiden tekemiseen - hävettävän vähän. Sukka täyteen silppua, napit silmiksi ja vähän sukkalankaa harjaksi, kaiken kukkuraksi pää kiinni keppiin ilmastointiteipillä. Rumaa, mutta lopputulos näyttää olevan rakas.


Toivottavasti tässä tuli edes joitakin uusia ideoita kangaspalojen hyödyntämiseen! Tämän jutun kuvat ovat vuosien varrella otettuja, kaikki omia ompeluksiani. 

Kerro oma vinkkisi kankaanhävitykseen kommentoimalla! Sanaisen arkkunsa avanneiden kesken arvotaan taas vaihteeksi yksi käsivarsineulatyyny tosimummon valmistamana. 

Ja nyt - mars mars kangaspaloja silppuamaan!

55 kommenttia:

  1. Tosi kiva postaus! Itsehän en vaatteita ompele lainkaan, mutta JOS joskus innostuisin niin tälläisistä olis tosi paljon hyötyä. Ja siis mielenkiintoista luettavaa näin muutoinkin :D
    En osallistu arvontaan tällä kommentilla, koska minullahan sellainen hieno on jo olemassa :D

    PS. On jotenkin ihanaa, että ompelet iste pikkaritkin lapsille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En toki läheskään kaikkia, mutta joskus höyrähtää siihenkin hommaan. ;)

      Poista
  2. Kyllä samat elkeet on tilkkujen suhteen kuin sinun postauksessakin:). Kaikenlaista pikkukampetta tulee niistä värkättyä. Erityisesti lapset tykkäävät tilkuistani. Säilön nimittäin suurimman osan paloista isossa metallisessa saavissa ja sinne joutuneet tilkut ovat myös lasten tilkkuja. Jotkut aarrepalat tietysti pysyvät visusti laatikossani odottaen ompelua.( Munkin blogissa on muuten arvonta, jos huvittaa kurkata:D )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä myös lapset vievät jo leikkuupöydältä paloja omiksi aarteikseen, ties mihin kaikkeen niitä aina tarvitsevat. Rullautuvan trikoopalan reunasta on huippuhauskaa leikata äidin terävillä ompelusaksilla "etanoita", eli sellaisia parin millin levyisiä kangaskiekuroita. :D

      Poista
  3. Mulla ei oo tällä hetkellä tilaa ompeluksille, mutta jo tovin aikaa olen yrittänyt jostain keksiä pari pientä tilkkua, jotta saisin ommeltua pienen pussukan iPadin camera connection kitille. Valitettavasti toinen palikka ehti jo hukkuakin pussin puutteessa, toista varjelen kuin suurta aarretta. Myös kaikille mukanakannettaville johdoille ja latureille tarvis olla pussukka, oivaa tilkkukangasmateriaalia sekin. Ja tietty tilkkuja tarvitaan neulatyynyjen tekoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, neulatyynyyn ei isoja määriä menekään. :) Taidan arpoa siis myös yhden tilkkukasan... :D

      Poista
  4. Onpa ihana postaus! Tulen palaamaan lukemaan tarkemmin. Kiitos! T: Irmeli

    VastaaPoista
  5. voi hyvät hyssyrät,tämmösellä mökkiläisellä mennee ihan pää pyörälle:) ootko monta tilkku-peittoa niistä jämä-paloista teheny?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En montaakaan, tuokin kuvassa oleva on nukkekokoa. Joskus oli yhtenä arpavoittona.

      Poista
  6. Olipa hienoja ompeluksia. Harmaa tähtipaita oli komea! Hyvänä ideana mulle tuli tuo "raglanhihan lisäke". Olen monesti harmitellut, kun ei oikein saa tehtyä, mutta tuolla tavallahan senkin asian saa korjattua! Ja toisaalta myös niinpäin, ettei jää niitä hassuja soiroja leikatessa hihaa hihan ympärille, jos tekisi tuollaisen pidennyksen ilman varsinaista kangaspulaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon lisäkeideaan olen itsekin ollut erittäin tyytyväinen!

      Poista
  7. Näinhän ne häviää minunkin pienet palat. Ja ne kaikista pienimmät palat leikataan vielä trikoisia tilkkupeittoja varten. Siihen kun riittää 10 cm pala tai vaikka pienempikin jos jaksaa ommella.
    -nina-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaisista kymmensenttisistä suunnilleen on tehty tuo kuvan peitto joka oli tuolla postauksessa. Lisää vastaavia on suunnitteilla, mutta isompana. Jos talvihämärillä ompelis..

      Poista
  8. Huippupostaus! Itse olen vasta aloitteleva ompelija, mutta jonkin verran on tilkkuja tullut jo jemmattua. Pitkät ja kapeat olen antanut lapsille, testaavat ompelukoneen tikkejä edestakaisin hurrutellen :) Täytyypä muistaa nämä sun vinkit sitten, kun tilkkukori alkaa pursuta yli äyräiden!

    VastaaPoista
  9. Kiitos lukuisista vinkeistä! Itse vasta opettelen ompelemaan, eikä "tilkkukokemusta" ihan hirmuisesti vielä ole. Jokusen applikaation olen tilkusta tehnyt ja kaikkein pienimmät tilkut olen käyttänyt nappien päälystämiseen, kun olemme tehneet lasten kanssa nappipampuloita :)

    VastaaPoista
  10. Aika kattavasti jo kerroitkin tilkkuideat, ihan mainioita vinkkejä ja vaikea yhtäkkiä mitään listaan lisätäkään. Ne kuviotrikoopalat, joista en itse ole keksinyt enää käyttöä (mutta ovat kuitenkin vähintään kämmenen kokoisia), olen vienyt omalle alakoululle askarteluihin. :) Ja tiedän myös tuon, että nuo nopsaan väsätyt (omasta mielestä joskus rumahkotkin) lelu/leikkihärpäkkeet on niitä kaikkein rakkaimpia muksuille! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin kysyin eskarista joskus tarvitsevatko tilkkuja, mutta heillä oli aika monta säkillistä entuudestaan.. Joku muukin lahjoittanut.. :D Täytyypä kysellä tyttären koululta kunhan ne koulut nyt ensiksi alkaa..

      Poista
  11. kiva postaus ja tutun näköisä vaatteita vilahteli, ainaki joku ;)
    Nuo viimeset velourit jämäpaloista on tosi kivat, pirtsakan erilaiset!!
    Meillä ei tilkkuja oo eikä tuu ku tämä mamma ei ompele :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa niissä olla tosiaan jokunen teille lähtenyt ompelus joukossa.. itse ei tarkkaan edes muista enää, mikä noista on kenellekin!

      Poista
  12. Komea kokoelma :)
    Meil on tilkuist tehty vaatteiden lisäksi tilkkupeittoja ja pehmoleluja.
    Kuviotilkkuja olen myös lahjoittanut päiväkodille, eritoten lasten kuviokankaat ovat olleet oikein suosittuja askarteluissa :)

    VastaaPoista
  13. Hienoja vaatteita eikä kyllä edes ollenkaan näytä tilkkuompeluksilta! Varsin samaan tapaan tulee itskin tilkut käytettyä: hihoihin, taskuihin, applikaatioihin, pikkareihin, nuken vaatteisiin. Nuken pikkareihin menee ne kaikkein pienimmätkin ihanuudet ;) Tällä hetkeklä tuolla odottelee tilkkuja pääsyä tiskiräteiksi, pesulapuiksi :)

    VastaaPoista
  14. Kiva postaus :) Itse käytän tilkkuja kuten sinäkin, lisäksi teen joskus hetken mielijohteesta vaikkapa barbivauvalle makuupussin tai petshopille peiton kun lapsilla on hyvät ko leikit menossa ja jää sopivasti joku kiva kangastilkku. Yleensä lapset innostuu ja haluaa lisää ja lisää ja ompelu muuttuu pikkunysväämiseksi ;)

    VastaaPoista
  15. Loistavia ideoita! Itse olen joskus harkinnut myös pannan ompelemista, mutta toteutus vielä puuttuu. Kangaskaappia viimeksi siivotessa löysin kivan kasan "kyllä näistä vielä jotain tulee" -tilkkuja. Vauva lähipiirissä olis kätevä. Vauvanvaatteisiin kun ei oikeasti isoa palaa tarvita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta on! Jos oikein riittäisi viitseliäisyyttä ja aikaa, voisi ommella pikkukeskosille sairaalavaatteita. Tai vastasyntyneiden teholle - sielläkin ainakin meidän vauva oli aikanaan lahjoitusvaatteissa, ei perinteisissä sairaalakamoissa.

      Poista
  16. Kiitos vinkeistä! Muutama olikin jo käytössä, uusiakin löysin. Tilkkupeittoja minulla syntyy pienimmistä nuppupeitoiksi keskosille. Pöllöjen sulkia ja kalojen eviä pehmoleluihin :-)

    VastaaPoista
  17. Olipa hyviä vinkkejä! Trikootilkuista oon leikellyt semmosia 15cm x 15cm tilkkuja, josko niistä jonkun peiton joskus sais aikaiseksi. Ja uusin villitys on mulla tehä alkkareita itelle tilkuista. Noita useammasta palasesta tehtyjä paitoja tulee myös tehtyä. Ja applikointiin menee tietty kans. Mutta silti tilkkulaatikko natisee liitoksistaan! En tiiä, onko tämä taistelua tuulimyllyjä vastaan...

    VastaaPoista
  18. Tosi paljon vinkkejä! :D Uusiakin paljon! Mä meinasin tehdä topin ruututilkkutekniikalla! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vaan! :) Jos ei ole yliherkkis kuten minä, niin toimii varmasti!

      Poista
  19. Nämä olivat kivoja!
    Applikaatioihin olen tilkkuja säästänyt, mutta jos tekee 2-3 kuvaa vuodessa...no, eipä niitä sitten monta palaa mene. Joskus vuosia sitten vein päiväkotiin askartelutarpeiksi tilkkukasani. Mielellään ottivat vastaan.

    VastaaPoista
  20. Kiitos, nämä vinkit pitää laittaa muistiin! :) Itse olen miettinyt tekeväni paidan pop:in tyyliin niin, että pienimmätkin palaset kelpaavat kun jokainen kappale on erivärisiä raitoja (ja miksi ei muitakin kankaita). Saas nähdä vieläkö joskus toteutan suunnitelmani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainen oliskin aika ihana! Hmm.. varsinkin jos kaikissa väreissä olisi esim. valkoista kapeaa raitaa mukana että olisi jotain yhtenäistäkin..

      Poista
  21. Pidin eniten harmaan tähti-paidan ideasta. Tuollaista en olisi keksinyt itse. Minä käytän ne pienimmmät tilkut onnittelukorteihin: http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2013/04/korttigalleria.html
    Ei kiitos, tällä kerralla en halua osallistua arvontaa, paitsi jos sattuisin voittamaan tilkkuja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania kortteja!! Mainio idea ja noihin saa ne ihan kaikkein pienimmätkin leikkuutähteet hyvin hyödynnetyksi!

      Poista
  22. Olen miettinytki monesti että mitä tekisin kaikista kangas jäämistä ja pienistä kangaspaloista joita olen hamstrannut! tässä monta hyvää ideaa. Olen käyttänyt etenkin mokka ja nahka kangaspaloja koristeiksi kyynärpäihin paitoihin se kun on aikalailla in juttu tällähetkellä :) Pitsistä oon myös tehnyt vähän samaan tyyliin pitkähihaisiin paitoihin olkapäiden kohdalle tuollaiset koristukset kuin sä olit tehny hihattomaan. Pitsinauhaa oon käyttänyt pelkän yksivärisen villapaidan kaulusta ympäröimään.. :) Olispa kiva voittaa kun minulla onkin tosi huono nopeasti huono laatuisella pumpulilla täytetty neulatyyny!;) ps. en ole aijemmin kommentoinut, mutta täytyy vielä sanoa että sulla on mielenkiintoinen, kiva ja inspiroiva blogi!

    VastaaPoista
  23. Kiitos vinkeistä, sain tästä varmasti inspiraatiota tilkkujen tuhoamiseen. Tähän asti olen ollut erittäin hyvä vain säilömään tilkkuja ja käyttämään niitä lähinnä applikointeihin, ja niihinhän kulutus ei kovin suurta ole.

    VastaaPoista
  24. Olen vasta viimeaikoina hamstrannut noita tilkkuja, sitä ennen kaikki sellaiset palat, joista ei mitään saanut, vein naapurin päiväkotiin. Pitäisi näemmä rohkeammin muokata kaavoja kangaspaloihin sopiviksi, itsellä käy niin, että jos paloista ei saa kaavan mukaisesti leikattua, pala joutaa takaisin jemmaan.
    Tähän mennessä olen leikannut kuvia tilkuista applikointiin ja ommellut kestoliivinsuojiksi.
    Noihin housuihin kun olit tilkut ommellut yhteen isommaksi kankaaksi, välititkö kuinka tarkasti langansuunnista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoin että kaikissa on langansuunta suunnilleen samaan suuntaan, jotta jousto on samanlainen joka palassa. Velourhan on vielä vähän eriväristä riippuen, onko nukka myötä- vai vastakarvaan. Senkin katsoin että nukka on kaikissa samaan suuntaan. Mutta ei siinä viivoitinta käytetty, ihan vaan summassa katselin että suunnilleen ovat samalla lailla ja leikkasin sitten päällekkäin "muovimatonleikkaustyyliin" reunat molempiin ja saumuroin sitten yhteen. Kuvissa ei varmaan erotu, mutta punaisella langalla tikkasin vielä peitetikkikoristeet saumojen päälle.

      Poista
  25. Omat tilkkuni kuluvat hitaasti aplikointeihin ja kortteihin. Pyrin leikkaamaan kankaat aina niin, että mahd. vähän menisi hukkaan. Tein juuri pojalleni paidan ja tytölleni liivimekon, jotka ompelin täyteen taskuja erilaisista tilkuista. Taskuja eteen, taakse ja paidan hihoihinkin. Kylläpä lapset tykkäsivät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin takuulla tykkäisivät, lapset pitävät erityisen paljon taskuista! :)

      Poista
  26. Olipa mukava kooste! Jos lapset notkuvat leikkausvaiheessa lähistöllä, niin ei jää tilkkuja, kun_tarvihteevat_ehottomasti just ne tilkut mitä jää ja sitten niitä mytättyjä mötöksiä löytyy millon mistäin..paljon on epämääräsiä suiroja pussissa koneitten vieressä, että saa varsinkii saumurilla testata lankojen vaihon jälkeen tikin kelpoisuutta.
    Ja oikeista tilkuista tullepi just taskuja, aplikointeja ym.Ja paljon tullee ihan vaan jemmattua,valitettavasti.. Mikä sulla muuten on tilkun koko mitä vielä säilyttelet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paha kysymys - riippuu varmaan vähän kankaasta. Ne ihanimmat kuosit säilön melkein kokonaan, pikkusoirotkin, mutta yksivärisistä pitää jäädä isompi pala että säilön. Olisko yleisin säilytettävä koko joku sellainen, josta saa vielä pienen taskun tms.

      Poista
  27. Aivan loistavia vinkkejä, nämä pitää kyllä muistaa, kiitos! :)
    Tuplahihoja on tullut harrastettua itselläkin, mutta ruo raglanhihojen pidennyspala on kyllä loistava - ja tarpeeseen tuleva - idea. Nykyisin pilkon pienimmät palat heti samantien 10x10 tai 15x15 kokoisiksi neliöiksi ja tälläkin hetkellä kaapissa odottaa tilkut valmiina kahteen vauvanpeittoon - kun viitsisi vaan alkaa ompelemaan... ;)

    VastaaPoista
  28. WAU!
    JUURIKIN NÄIN!
    Kaikki pienetkin palat hyötykäyttöön! =)

    VastaaPoista
  29. Mullaki on jonki verran tilkkuja jemmassa, muttei mitään erityistä käyttöä varten. Oottelen sitä inspistä... :)

    Tuli mieleen, että kerran tilasin jotain kankaita jostain kestovaippakaupasta. Sieltä sai kaupan päälle tilkkupussin, kun tilauksen arvo ylitti jonkin tietyn summan. Tilkkupussin toivossa huolehdin sitten, että summa tuli kokoon. Pettymys oli melkoinen, kun ne tilkut oli todella pieniä jämiä. Semmosia soiroja just, joilla ei tee tasan mitään. Ja nekin, jotka olivat vähänkään isompia, oli leikelty silleen ettei niistä varmaan saa mitään talteen. Tyyliin pöllökuosista froteeta, jossa näkyy pöllön siiven puolikas, paljon tyhjää, ja toisen pöllön jalka. En oo jostain syystä tilaillu kankaita sen koommin.

    VastaaPoista
  30. Kivoja ideoita! -Ulla-

    VastaaPoista
  31. Aivan mahtavia ideoita, kiitos! Minä en yleensä keksi mitään fiksua jämäpaloista, joten ne odottavat kasassa tai jotkut on lapsilla leikkaamis/askartelu/liimaamiskäytössä, mitä milloinkin keksivät. En ole ennen kommentoinut, mutta jonkun aikaa olen ihanaa blogiasi seurannut :) t. Emma

    VastaaPoista
  32. Aivan paras postaus! Tähän palaan epätoivon hetkellä! :)

    VastaaPoista
  33. TOSI mukavaa luettavaa taas kerran!! :) kiitos! minä olen huomannut,että tosi pienistä palasista saa hyviä vauvan myssyjä, ja niitä olenkin ommellut. ja tietty nuken ja barbin vaatteita niistä voisi tehdä, jos vaan joskus ehtis.....;)

    Ella

    VastaaPoista
  34. Tässähän tuli uusia juttuja mulle ainaki! Kiitti vinkeistä! :)

    Löysin blogiisi kun googlasin Ottobren Loikka-paidan. Täältähän löytyi ihan mahottoman hienoja ompeluita, että piti selata heti useampi sivu. ;) Ja laitanpa kyllä seurattavien listaan sinut. :)

    VastaaPoista
  35. Voi, millaisen blogin löysinkään!:) Mistä kankaasta olet siis tehnyt nuo pikkarit ja etenkin ruokalaput? olen tehnyt vauvalleni ruokalappuja muovitetusta froteesta (froteepuoli ylöspäin), mutta vasta nyt puolen vuoden käytön jälkeen havahduin siihen, että se ei varmastikaan ole myrkytöntä! apua:'(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit meille, tervetuloa! <3 Ruokalapuissa on toinen puoli trikoota, toinen puoli PUL-kanbasta eli samaa mistä tehdään mm. kestovaippoja. Sitä löytyy ainakin kestovaippakaupasta. Pikkuhousuista vasemmanpuoleiset on ihan ostokangasta, trikoo on muistaakseni Michas Stoffeckelta, mutta kahdet muut on käytetyistä t-paidoista ja bodeista leikattu. ;)

      Poista
  36. Osaatko sanoa, mitä kaikkea siinä PUL-kankaassa on? keskustelupalstojen mammat tiesi kertoa, että muovitetut froteet ja (ainakin osa) PUL-kankaista sisältää PVC:tä ja ftalaatteja eivätkä ole bpa-vapaita. Niistä tosi luotettavista tietolähteistä tällainen arkajalka helposti pelästyy ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitään hajua, minä luotan siihen että kun sitä saa myydä suomessa niin sitä uskaltaa myös käyttää. En ole kovin varovaista sorttia. ;) Ei se ainakaan tunnu lainkaan samalta kuin muovitettu frotee.

      Poista
  37. ja vielä ihan amatöörikysymys: laitako pikkareihin kuminauhaa vai pysyykö trikoo ihan tuollaisenaan päällä?:o

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.