tiistai 6. elokuuta 2013

Tynämiittiä tuoksuvatukalle!


Tuoksuvatukka, alias "koristevattu".


Koristevatun nimellä sitä oli netissä lahjoitetaan-palstalla, ja meikämummo ilmoittautui tietysti vapaaehtoiseksi kaivajaksi. Hiukan siinä sai yläviistoon katsella, kun puskan kokoa tutkailin, mutta reippaasti kuitenkin tartuin oksasaksiin ja pätkin kasvustot alas. Äkkiähän tuommoisen ylös kaivaa - niin ajattelin.
Kiltin näköinen puska, mutta kyllä se on kaikkea muuta. Raapikin, mokoma. Kädet ja jalat naarmuilla ajelin kaivuutöistä kotiin...


... ja kaiken kukkuraksi vielä ilman puskaa.


Kerrottakoon tässä vaiheessa, että tuo puskanretale ei ollut tulossakaan mihinkään pihan paraatipaikalle, ja tiedän sen innokkaan kasvutavan, mutta tämän kokoisen pihan reunamilla tällaisille on kyllä tilaa. Se tuo mukavaa vehreyttä sinne, missä ei viitsi käyttää kalliita istutuksia, mutta ei tahtoisi katsella horsmia ja nokkosiakaan. Rivitalopihaan, josta tätä kaivoin, tällainen ei minusta oikein sovi. Siksi se oli pois sieltä lähdössäkin (paitsi ettei lähtenytkään).


Kaivoin, katkoin juuria, kaivoin taas, hypin lapion päällä, pyyhin hikeä, purin hampaita yhteen ja ajattelin rumia ajatuksia moisesta pensaasta, joka nauroi partaansa (juuriinsa) ja tiukensi vain otettaan maasta sitä enemmän, mitä enemmän yritin sitä sieltä riuhtoa. Tynämiittiä tuollaiselle, sanon minä!


Pensaan omistajarouva kävi välillä vilkaisemassa, joko hänestä on tullut entinen pensaanomistaja, mutta eipä tullut, ei. Lopulta ilmoitin, että tämä pensas ei näillä voimilla tai näillä työkaluilla täältä mukaan lähde - aim sou sori. Lupasin laittaa miehen käymään kera lapion, kirveen ja rautakangen. Ihan sellainen ystävällismielinen visiitti vain.

Tahtoo sanoa, että aina ilmaista ei saa helpolla. Monta puskaa olen kaivanut ja kotiin maksutta kantanut, mutta nyt tuli vastaan sellainen rohjo, joka ei mukaan lähtenytkään. Kyllä siinä tuntee itsensä melko pöljäksi, kun menee pensasta hakemaan ja lähtee pois niin, että pensaan ympärille on kaivettu komea vallihauta, jonka keskellä on - no, se pensas. 

Ps. Tarvitsisko joku tuoksuvatukkaa? Olis kolme muutakin tuollaista kiusanhenkeä siellä vielä.. pelkistä lehdistä tulee varmaan puoli kuutiota puutarhakompostin täytettä kesässä, joten jos ei muuta, niin saahan siitä multaa! ;)

Edit 7.8. lähtihän se mokoma! Ei siinä kanget ja lapiot tai luja tahtokaan auttanut niin paljon kuin liinat ja punainen volkkari! ;)


Mutta niitä kolmea muuta en enää ottanut vastaan, vaikka ne saisi huomenna hakea sieltä valmiiksi kaivurilla kaivettuna. Eiköhän tästä yhdestä ole tarpeeksi yhdelle pihalle, kun sitä vähän pilkkoo!

31 kommenttia:

 1. pensas on kyllä komia ja kaunis ku mikä,mutta...en taija meijän tontille huolia..leviää nii äkkiä ett saahaa pia häätö naapureilta sen takia :D
  Tuli mieleen tuosta sun uurastuksesta ko me likan kans joskus kauan sitte saatiin päähän repiä tontin ainoa mustaherukka pois maasta...aikamoista kiskomista se oli,maa kun oli vielä jäässä...Eipä oo pensaasta jälellä muuta ko multaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No piti siihen hommaan ainakin intoa olla ja paljon, että jäisestä maasta.. :D

   Poista
 2. Minusta tuoksuvatukka on oikeen kiva vähän isomman pihan puska! Sen kukkakin on oikein nätti, vaikka ite pensas nyt onkin hieman inflaation kärsinyt tavallisuutensa takia. Kunhan miehesi on hieman riehunut kirveen kanssa, kaunistaa tuoksuvatukka varmasti pihaasi toisin kuin joku unelmien magnolia, joka kuolisi ensimmäiseen märän syksyn hönkäykseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, se ISO piha on taikasana tuollaisille puskille, muualle ne eivät kuulukaan!

   Poista
 3. :D Mä inhoan tuota puskaa, aina tunkemassa naapurin pihalta meidän tontille ;) Eli ei kiitos ainakaan meille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä se selitys onkin - tuollainen puska ei kuulu sinne, missä se ylettää tunkemaan itsensä naapurin tontille. Täällä se saisi tehdä aika paljon (painottaen kahta viimeisintä sanaa) töitä päästäkseen edes meidän tontilta pois.. :P

   Poista
 4. Voi mummo, vielä kadut tämän pöheikön tuomista tontillesi! ;-) Ei kuulu siis omiin suosikkeihini ollenkaan tämä, ehkä kompostin reunalle ottaisin kasvamaan kauas tontin takarajalle.. jos sinnekään.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kuin olisin kuullut tämän jonkun toisenkin kasvin kohdalla..? :D (enkä kadu sitäkään)

   Poista
  2. :D Ai minäkö oon teilannut jonkin toisenkin kasvin.. voi hyvinkin olla.. ;-) Tosin mulla kasvaa omassakin pihassa yhtä sun toista vähemmän suosikkia.. jotka olis voinut jättää laittamatta.. mutta antaapa kaikkien kukkien kukkia vaan! Lupaan olla täst edes teilamatta mitään! Paitsi että tästä tuoksuvatukasta on ennemminkin ollut sulla puhetta.. josko olen tämän teilannut nyt kahteen otteeseen?? Ei muista, pitääköhän mennä kaivelemaan sun vanhat puutarhapostaukset.. :)

   Poista
  3. En muista yhtään ketkä kaikki, et välttämättä sinä, mutta aika moni on kertonut inhoavansa karhunköynnöstä.. ;D

   Poista
 5. Hmmm... meillä taitaa rehottaa (nimenomaan REHOTTAA) tuollainen tuolla ikkunan toisella puolella. Nytpä tietää tääkin ei-multasormi, millä nimellä rehottajaansa kutsuu. Yritin keväällä kaikaa erästä nurmikon puolelle eksynyttä yksilöä pois, työ on edelleen kesken... ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös se uuvahda kasvussaan kun ajat aina ruohonleikkurilla vaan sen yli?

   Poista
 6. Me ollaan kaivettu tuollainen iso pusikko keväällä pois tontilta ja nyt joutuu kyllä taas kaivamaan... Mokomasta oli vissiin jääny muutama juurenriekale joka alkanut vauhdilla leviämään! Tsemppiä vaan kaivuuhommiin, tosin teillä se menee vähän niinkuin nurinpäin ;)

  VastaaPoista
 7. Täälläki yks ison pihan omistaja on hakenut tonttinsa tai pihansa nurkalle sitä, ihan pikkiriikkisen heiveröisen alun. Ekoina kesinä ku en ennättäny ruohonleikkurin varteen, mies aina pätkäs sen poikki ku oli leikkaamassa ruohoa. Mutta nyt se on sitten ponnistanut kyllä maasta ja rehottaa nurkassaan hyvästi. Kyllä mä sitä kattelen paljon mieluummin, ku niitä horsmia!! Jospa saat vielä paljon parjatun puskan omalle tontille kukoistamaan.=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se ainakin siirretty, ja yhdestä juurakonmöhkäleestä tuli 7 eri kokoista alkua, lähti hyvin osiin.

   Poista
 8. Kyllä teidän pihassa näyttäisi olevan ihan hyvästi tilaa tällaiselle rehottajallekin :) Minä haluan omalle pihalleni isoja puskia, jotka on näyttäviä sellaisenaan ja tukahduttaa rikkaruohot alleen (ettei tarvi kyykkiä kitkemässä ja kastelemassa koko ajan). Kanki on minusta paras tällaisten repimiseen, mutta joskus ei vaan voimat sittenkään riitä. Onneks on tuo toinen puolisko, jolla on vähän isompi haba :) Tsemppiä kaivuuhommiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla - paljon itsestään toimeen tulevia kasveja ja varmoja talvehtijoita, joiden suojiin voi myöhemmin ostaa hifistelyharvinaisuuksia jos niitä kaipaa. :D

   Poista
 9. Meillä on tuota kys. kasvia n. 5 m matkalla. Olen saanut noin kolmas osan tuhottua. Pieni kirves ja oksasakset ovat hyvät apuvälineet. Luulen, että lähtee helposti kasvamaan, vaikka juuria katkoisi...

  VastaaPoista
 10. Kunto kasvaa ja pinna (ellei jo lapset ole tarpeeksi sitä venyttänyt):D. Näin mä olen todennu pihahommissa, kivaa vastapainoa ompelulle! -Ulla-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se parka ei tahdo oikein venyä, katkeaa vaan.. :P

   Poista
 11. Heh... Meillä ei ole ollut ongelmaa leviämisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rehevä kasvu ei ole kaikille ongelma.. ;)

   Poista
 12. :D Nauroin täällä ihan vedet silmissä tuolle jutulle, anteeksi siitä :) ja onnea uuteen yritykseen pensaan irrottamiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nauratti siellä jo minuakin, kun mies kiskoi puskaa maasta autolla.. :D

   Poista
 13. Voi myös kokeilla puukkosahaa juuriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oksasaksilla pätkin aika ison osan juurista poikki ympäriltä ja alta niin pitkälle kuin yletin, muuten olisin joutunut kaivamaan varmaan Kiinaan asti..

   Poista
 14. :D Ihan paikallaan on tuo pensas, kunhan se on siellä omalla paikallaan. ;) Se tekee niitä poikasia sinne juurelle muutaman vuoden päästä aika reippaasti, mut pysyy kyllä ruohonleikkurilla kurissa. Löytyy täältäki pihalta, vaikka melkein ongelmakasvi tietyssä mielessä onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä vielä tämän kestän, mutta vuorenkilpi on varmaan sellainen jota en ikinä itselleni hanki, se on jo kaikessa toimivuudessaankin niin yliyliylitavallinen etten kärsi katsella sitä.. :)

   Poista
 15. Lapsena muistan ihmetelleeni, miten pensaan nimi voi olla tuoksuva tukka. :D Taidan kuulua siihen vähemmistöön, joka tämän kasvin tuuheudesta tykkää. Takapihalla tuommoinen kasvaa ja saisi minun puolestani rehottaa enemmänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna tukalle vähän kanankakkaa, jos se innostuisi lisää? :D

   Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.