keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Mummon eka hiippahuppu

Moni muu on tainnut tehdä näitä hiippahupputakkeja jo vuosia sitten, mutta minä tulenkin vähän jälkijunassa. Tällainen on kyllä muhinut mielessä jo pitkään, ja nähtyäni ompelukaapin laatikossa iskemättömän pakkauksen ruskeaa vinonauhaa, oli pakko kokeilla.


Kaavan piirsin aikaisemmin piirtämistäni takkikaavoista - tosi paljon helpompi versio on tämä kuin se perusmallinen takki. Ei alavaroja, ei vetoketjun ompelua kappaleiden väliin, ei paljon mitään. Ommellaan vuori, ommellaan päällinen, aputikkaillaan ne yhteen ja reunustetaan vinonauhalla. Täts it. Vetskari sitten siihen päälle ihan vaan yhdellä ompeleella per sivu. Eniten aikaa meni taas siihen, ettei päässyt tekemään silloin kun olisi halunnut - tämä elämä kun tahtoo häiritä välillä harrastamista.

Kaavaan tein muutoksia niin, että pyöristin etuhelman vinonauhaa varten ja muutin hupun mallin pyöreästä hiipaksi. Olikohan siinä muuta?! Ei mummo muista.

 

Vuorin tein fleecestä, ja koska vinonauhakin oli ruskeaa, piti vuorinkin tietysti olla. Vetoketjua ei ruskeana kaapista löytynytkään, joten laitoin oranssin, kun sellainen löytyi. Vähän aikaa mietin tuota kiinnittämistä, että voisiko sen tehdä jotenkin fiksumminkin, esimerkiksi ommella yhtäaikaa vinonauhan kanssa, mutta koska olin jo ommellut vinonauhan, en jatkanut pohdintoja sen pidemmälle.


Päällisen kangas on lasten pussilakanasta, jonka ostoa kirppiksellä harkitsin aikani - teenkö tällä mitään, ostanko turhaan... nyt olen tosi iloinen, että päätin ostaa. Tämä on niin meidän tyttären näköinen kangas iloisine väreineen! Pikkukirppu kävi vähän väliä tarkastamassa takkinsa valmistumisastetta ja totesi moneen otteeseen ylpeänä: "mun takki!"


Muntakki pääsee tosikäyttöön vasta keväämmällä, sitten kun alkaa olla oikeat kevätsäät ja lämpötila reippaasti plussan puolella. Mutta voi sillä fiilistellä tulevaa kesää jo nyt, sisällä!


Ompelin huvikseni vetskarin ylös asti, niin pitkälle kuin ketjua riitti. Suomeksi sanottuna ketju oli turhan pitkä, ja sitä lyhennettäessä olisi jäänyt sisäpuolelle näkyviin ikävät töpöt, kun en jaksanut alkaa ketjun päitä päällystämäänkään, niin että oikeastaan näin oli kaikkein helpoin. Samalla siitä tulikin hauska juju koko takkiin, vähän samaan tyyliin kuin tässä taannoin Ottobren yhdessä hupparimallissa.


Alunperin olin ajatellut reunustaa hihatkin vinonauhalla, mutta lopulta päädyin laittamaan niihin resorit, kun ne vaan on niin paljon käytännöllisemmät, ja pidentävät takin käyttöikää mukavasti. Ei meillä tosin taida monikaan takki olla käytössä niin kauan että ehtisi jäädä pieneksi, kun tekee mieli jo ommella seuraavaa..!

27 kommenttia:

  1. Ihan mahtavan värinen takki! Ja toi oranssi vetska jotenkin kruunaa kokonaisuuden.

    VastaaPoista
  2. Ihana väriläiskä :) Tuommonen tars ommella kyllä itsekkin, kunvaa löytäis hyvän kaavan mistä lähtee liikkeelle...

    VastaaPoista
  3. Tosi kaunis takki. Itsekin pitäisi tuolle pienimmälle joku kevättakki tehdä, kun löytäis jonkun tosi kivan kankaan.

    VastaaPoista
  4. Ihanan aurinkoinen takki! Mulla taitaa olla tuota samaa kangasta vihreänä tuolla aarrekaapissani :)

    VastaaPoista
  5. Aivan ihana takki, tuo väri on upea ja nuo kukat niin keväisiä. Ihana!

    VastaaPoista
  6. Ai kuinka keväinen takki. Kyllä se kohta tulee, niin pääsette ihan oikeqasti käyttämään tuota.

    VastaaPoista
  7. ihana taas!!!! sääli että olen niin haalari-ihminen, en minä jaksa niitä takkeja ja housuja pukea...

    VastaaPoista
  8. Kyl sie mummo osaat! :) On niin ihanan aurinkoinen takki, että lapsi loistaa kilpaa taivaalla möllöttävän möhkäleen kanssa.
    Mie en osaa ostaa mitään käytettyjä lakanoita ym. vaatetustarkoitukseen. En siis näe niitä vlmiina vaatteena, pitäisi varmaan opetella.. Vai eiköhän pitäisi, loppuu tila kodistamme :D

    VastaaPoista
  9. Niin ihana Aurinko! Oot sä kyllä taitava. Ja itse neljän lapsen äitinä nostan erotyisesti hattua sun sinnikkyydelle.. Tiedän kokemuksesta että aina saa jättää kesken kun niin monta juttua pitää välissä hoitaa ;)

    VastaaPoista
  10. Niin ihana! Ymmärsinkö oikeen, että ompelit ensin päällyskankaan takiksi, sit vuorikankaan samoin, sen jälkeen kanttasit ja vasta lopuksi laitoit vetoketjun? Jos näin niin mistä kohti se vetoketju ommellaan? Tarkotan siis sitä, että mihin kohti tulee vetskarin sauma, näkyykö se päällepäin? Vai tosta kanttinauhan päältäköompelit? Vai miten häh? :D

    VastaaPoista
  11. Aivan ihana! Kivan värinen ja hyvän mallinen :)

    VastaaPoista
  12. Kiitos Mummo! Nyt tiedän, mitä tapahtuu autopussilakanalle meidän taloudessa :)

    VastaaPoista
  13. Voi miten suloisen värinen takki!! Ja monta ihunaa yksityiskohtaa! Kyllä mummo osaa :)

    VastaaPoista
  14. Aivan super ihana takki! :) Tuo oranssi vetoketju tosiaan käy tuohon kuin nenä päähän.

    VastaaPoista
  15. Tosi kiva takki:)

    p.s. Kiinnostaako sua Hilcon ruskea sametti?Yksi "lintunen" mun käski sulta kysyä,olisin myymässä...:)

    VastaaPoista
  16. Kaunis kangas ja hieno lopputulos :)

    VastaaPoista
  17. Aivan mahtava takki, niin aurinkoiset värit! <3 :)

    VastaaPoista
  18. Äh, mistä ihmeestä näitä ihania kankaita löytää? Ei varmasti ole ensimmäistäkään vastaan tullut vaikka missä olen vuosien saatossa etsiskellyt.. Ei varmaan tarvitse edes ääneen sanoa miten kaunis tuo takki on!

    VastaaPoista
  19. Kiitokset kaikille kommenteista! Olette te ihanan ahkeria naputtelijoita - niin kiva tietää ettei turhaan tänne kirjoittele ja kuvaile. <3

    Mari: vihreänä.. oih, mahtaa olla ihanaa! <3

    kewa: mihin niitä housuja tarvii? ;) Siis pihaleikeissä meilläkin on haalarit useimmiten, mutta kyläreissut ja kauppareissut sun muut mennään pelkissä takeissa, hyvin on pärjätty ilman ulkoiluhousujakin. Ja helpompi pelkkä takki kuin haalarit, tai makuasioita kai nämä vissiin on! =)

    Maisku: juu jätä ne lakanat vaan kirppiksille vastakin, joku toinen onnellinen löytää! :D

    Anonyymi: kiitos - eihän e aina ihan yksinkertaista ole tuo ompeleminen neljän pienen kanssa, mutta omat tilat harrastamiselle auttaa jo paljon, kun työn voi jättää kesken missä vaiheessa tahansa.

    Anonyymi: Joo ompelin vetskarin viimeisenä, ja siihen kanttauksen ompeleen päälle. Kun lanka on saman väristä, ei edes erotu ennen kuin ihan läheltä tiiratessa, että siinä kohti on kaksi ommelta. Tosin voisi kokeilla ommella sen vetoketjun myös siihen vinonauhan toiseen reunaan, niin vois näyttää aika kivalta myös...

    Virpi: täytyykin laitella spostia sulle! =)

    onnekas: tosi tosi harvoin mistään, mutta joskus sentään onnistaa! =) Tuo taitaa olla toivonsäteestä.. niillä on onneksi hyvin matalat hinnat noissa, toisin kuin esim. kontissa! =)

    VastaaPoista
  20. Ihana! Mullakin oottelis piakkoin kevättakkiprojektit ja sitten kohtapuoliin kesätakit ;)

    VastaaPoista
  21. IIIHANA takki! Itselläkin juuri takin ompelu (muru-neuloksesta) samanikäiselle pikkutirppanalle käynnissä ja tulin täältä jälleen kerran kurkkimaan sinun mahtavaa takkiohjettasi..! =)

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.