tiistai 27. maaliskuuta 2012

Kangasväriä ja kasviksia

Anopin lahjoituksissa oli yksi kananpojankeltainen joustofrotee, joka on laadultaan ehdottomasti sellaista, että ommeltavaksi menee, mutta väri ei oikein ole tätä päivää - tai ainakaan tätä tekijää. 


Anttilasta vähän Dylonia kehiin, ja jopa parani. 


Tämä oli muuten ensimmäinen kerta, kun ostin käsinvärjäämiseen tarkoitettua myrkkyä, ja samalla se oli myöskin viimeinen kerta. Niin paljon helpommalla tuollaiset värjää koneessa, että en enää ala joka paikkaa sotkemaan sen tähden, että sillä säästää jopa huimat kolme euroa. Ensiksi piti sekoitella suolaa ja lämmintä vettä ja värijauhetta erikseen ja yhdistellä niitä, sitten pestä kangas kauttaaltaan tasaisen märäksi (koneessa kyllä pesin), upottaa se liemeen ja sekoitella vartti, antaa liota 45 minuuttia välillä sekoitellen ja lopuksi vielä pestä. Ja sitä ei kerrottu käyttöohjeissa, mutta ihan vihoviimeiseksi piti siivota sotkut. Jos toinen vaihtoehto on maksaa värjäämisestä kolme euroa enemmän ja työntää koko sotku pyykkikoneeseen pyörimään, valitsen tästä lähtien ehdottomasti jälkimmäisen vaihtoehdon!

Nytkin hoidin kyllä loppuhuuhtelun koneessa, koska arvelin, etten saa isosta, hirveästi vettä imevästä kankaasta millään kaikkia ylijäämävärejä pois. Tai jos saan, olen sotkenut siihen mennessä koko kodinhoitohuoneen ruskeaksi.


Prismasta hankin jälleen yhden ressukan kidutettavaksi. Lankaköynnös, se ihana, jota olen etsinyt ties kuinka kauan kiusattavieni joukkoon! 


Googletin samantien hoito-ohjeitakin, ja täten lupaan kastella sitä runsaasti, kun se kerran siitä tykkää. Pysythän hengissä, kiltti köynnös! Samaisesta Prismasta löytyi köynnökselle myös ihanan rouhea ruukku. Hoksasin tämän myötä, ettei jokaisen ruukun tarvitsekaan olla valkoinen!


Tilauksesta ompelin kaksi pallosettiä kesätamineiksi, koot 128 ja 104. Toivottavasti ovat mieluiset myös livenä, kunhan perille ennättävät! Leggareiden lahkeissa on kam-neppejä koristeina. Kaikki materiaalit on tilattu Royal-tuotteelta.


Ja tarkkasilmäinen vakiovaklaaja varmaan huomasi, että rouva vaihtoi taas päiväpeiton valkoisesta harmaaseen.

Vihdoin viimein sain hankituksi myös takkasetin, jollaista kaakeliuuni on kaipaillut kylkeensä jo kuukausia. Lähirautakaupassa ei ollut saatavilla muunlaisia kuin moderneja rosteriversioita, minkä vuoksi hankinta lykkääntyi aina vain. Eilen vihdoin löytyi edes suunnilleen mieluinen, rautainen neliosainen setti:


Ja ihana valkoiseksi spreijattu puunkantopärekorini petti viikonloppuna, ei raukka kestänyt niin suuria puukuormia. Sanka jäi kantavan käteen, ja sangattomalla korilla on harvinaisen hankala hakea puita. Citymarketista nappasin väliaikaiseksi viransijaiseksi vitosella pienen pajukorin, johon ei kyllä montaa klapia mahdu. Nällä keleillä siihen mahtuu kuitenkin päivän lämmitystarpeet, joten ehkä me tällä pärjätään kesän yli. Syksyyn mennessä löydän toivottavasti uuden tilalle tai mikä parempaa, saan korjatuksi pärekorini jollain konstilla taas käyttökuntoon. Vähän epäilen vain, ettei tuo pajuversio kestä sinne syksyyn saakka. Tänään siitä oli jo joku näppäräsorminen rottinkiaddikti käynyt kiskomassa pikkupätkiä irti.


Pihasuunnittelukurssi loppui, ja sen tuloksia yritän jossain vaiheessa esitellä teillekin. Kurssin vetäjä vinkkasi kurssin lopetusta seuraavana päivänä olevasta pihaillasta Agrimarketissa, ja sinnehän piti minunkin tietysti suunnata. Esikoisen, josta hänen omien sanojensa mukaan kasvaa isona puutarhuri, kanssa käytiin katselemassa ja harventamassa kasvi- ja siemenvalikoimaa ja ihastelemassa samalla kaikkea pientä kivaa. Huonekasviosastolla roikkui vastustamaton kukkahäkki, joka lähti ihan vastustelematta meille. Ja taas anellaan mitä nöyrimmin: pysy, muratti, edelleen hengissä ja peitä koko häkki hienoilla köynnöksilläsi!



Ostoksia tehneenä sain kaupanpäällisiksi uuden perennakirjan, josta on toivottavasti iloa ja hyötyä ensi kesän pihanlaitossa. No on siitä ainakin tässä suunnitteluvaiheessa jo kovasti iloa! Tuohon on kivasti lajiteltu erilaisia perennalajeja väreittäin ja kasvupaikkavaatimusten mukaan, juuri sellaisia taulukoita olenkin kaipaillut!

Mutta piha-asioista enemmän omassa postauksessaan, eipä anneta puutarhalapasen karata vielä käsistä!

Ps. Arvontaan ehtii vielä osallistua muutaman päivän ajan!

Ja ainiin, Jofotexin laatikot odottaa noutajaansa Matkahuollossa!! :D

19 kommenttia:

  1. kiva "kukkahäkki" Saako udella hintaa, ettei tarvitse turhaan kauppaan vaivautua jos onkin liian kallis :) ?

    Ja nuo pallosetit on kyllä hienot!!

    VastaaPoista
  2. Tulipas ihan "minun värinen" peitto.
    Dylon pesukoneväri on minunkin kauppalistassa; värjäsin näet valkoisen villatakkini..tai se värjäytyi muun pyykin seassa sellaiseksi kellertäväksi..en ymmärrä. Vaikka noissa ohops!- värjäyksissä olen kyllä mestari ;)

    VastaaPoista
  3. lallatilaa: saa toki: 18,90e ja siksipä en sitä voinutkaan vastustaa! ;) ja tuo on muuten iso!! kuvissa näyttää pienemmältä kuin oikeasti on.

    KahviKaneli: ja mun! ;) paitsi että se on kangasta - ja nyt en heti raaski leikata sitä, vasta sitten kun olen varma, mikä siitä pitää tehdä! ;)

    VastaaPoista
  4. Lankaköynnös on tosiaan helppo kunhan ei kuivahda, helppo myös lisätä pistokkaista.

    VastaaPoista
  5. hei kiitos, huomenna siis ostoksille :) Olen tuollaista etsinyt, mut hinnat on sisustusliikkeissä niin kovia.

    VastaaPoista
  6. Ihanat nuo pallomekot ja legginsit!
    Kiinnostais tuollaiset omille tytöille saada,joten kysynkin paljonko pyydät tuollaisista ja tekisitkö edes? :)

    VastaaPoista
  7. Heipsuli vei! Oi joi, lankaköynnös on paha.. tai ei ainakaan laiskan kastelijan kasvi..! Kokemusta on! :) Toki sen aikaa kun muistin kastella, kasvoi tosi reippaasti ja peitti "säleikkö-systeemin" ympärillään!

    Kivat pallosetit!! :)

    VastaaPoista
  8. Jokke: toivotaan että on! Paljon luin kyllä paljon pelotteluja myös vihannespunkeista sun muista öttiäisistä, mutta olisihan se hurjaa jos jossain vaiheessa päästäisiin ihan pistokasvaiheeseenkin saakka!

    lallatilaa: sanos muuta, tuollainen iso vois maksaa sisustusliikkeessä lähemmäs viittä kymppiä!

    Tarja: laittelepa spostia, toivottuja kokoja jne, niin ainahan voidaan neuvotella! =)

    VastaaPoista
  9. Hanna: eli minun todella on ryhdyttävä ahkeraksi kastelijaksi! Kannattaisikohan jopa hankkia altakasteluruukku. Saan sen tietysti mätänemään kun nyt yritän huolella kastella sitä... ;D

    VastaaPoista
  10. Meillä oli viime vuonna lankaköynnös. Yllättävän hyvin sinnitteli tälle vuodelle vaikka olen hyvä unohtamaan kastelemisen. Mutta hauska härpäkekasvi se oli.

    VastaaPoista
  11. Mullakin lankaköynnöksen ura kesti vain pari-kolme kuukautta. :)
    Pihakasvit on mukavampia (perennat) kun eivät kuukahda ihan heti, ja aina kun edellinen lakkaa kukkimasta, tulee uutta lajia kehiin siihen rinnalle. Ja useimmat nousevat uskollisesti seuraavana vuotena uudestaan, entistä komeampina! :)
    Tulppaanit onkin sitten yks hulluus. Ne ei kaikki kuki kuin yhden ainoan kevään, mutta Korpikankaan syyskuvastosta löytyy ihan mielettömiä ihanuuksia joita on pakko saada.. <3

    VastaaPoista
  12. Kivoja nuo mekot! Minä olen myös päätynyt siihen, ettei kannata ostaa kuin noita pesukonevärejä. Sotku ja hermojen menetys ei ole sen arvoista. ;)
    Ihania löytöjä olet tehnyt.

    VastaaPoista
  13. Hienot pallosetit!

    Mistä mahtoi löytyä tuo takkasetti? Meillä on sama ongelma, kaakeleiden viereen ei millään passaa moderni setti.

    VastaaPoista
  14. Tulipas hieno siitä kankaasta :) ja nuo musta-valkoiset setit on aivan ihania samoin kuin myös tuo kukkahäkki :)

    VastaaPoista
  15. Ai kiva, Jofot on jo melkein saapuneet sulle. :) Mä juurikin tänään mietin että olenkohan taas jättänyt jonkun sähköpostin huomioimatta... mutta onneksi en.

    VastaaPoista
  16. Suvi: joo odotas vaan kun minäkin pääsen perennapenkin lsittoon kesällä, ai kun sormia kutittaa jo pelkkä ajatus! =)

    Satu: Prismasta löytyi, eikä ollut kallis, reilu 22 euroa!

    Sarita: ainakaan minun postini ei ole jäänyt lukematta :D Elä ressaa!!

    VastaaPoista
  17. Meillä oli rottinkinen lelukori... paino sanalla oli. Niitä tikkuja oli pitkin lattioita vähän väliä, joten roskiin jouti se rohjake.

    Näppäriä settejä olet taas ommellut.

    VastaaPoista
  18. Ihanat nuo tyttöjen setit, mulla on nyt joku ihme viehätys mustavalkoiseen..

    VastaaPoista
  19. Tahtoo tuollaisen pajukorin, keksisin sille vaikka kuinka monta käyttötarkoitusta..

    Ja minulla taasen on ollut sellainen valurautainen takkasetti autotallissa vuosikymmenen, mutta kun ei ole sitä takkaa jonka kylkeen sitten laittaisi sen.. joten siellä se edelleen odottaa.

    Tuollainen kirja olisi kyllä kaivattu lisä myös meidän kirjahyllyyn, varsinkin nyt kun voisi olla mahkuja innostua uuden puutarhan laitosta ensikesänä!

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.