keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Voihan vinonauhajalka!

Lupasin kertoilla niistä vinonauhankääntäjistä, jahka sellaisiin tutustun. Nyt olen tutustunut kahteen halpisversioon, ja tässä tuloksia:

Ensiksi tilasin Kangastukusta kotikoneeseen tarkoitetun kääntäjän, jolla piti pystyä kääntämään ja kiinnittämään 5,5mm leveää vinonauhaa.


No ei pystynyt. Tai saattaa sillä joku siihen pystyäkin, mutta Auroraan tuota ei saanut edes kiinnitetyksi. Puuttui sentti välistä, kun sitä yritti paininjalaksi tällätä, ja koska epäilen aina omia avaruudellisia hahmotuskykyjäni, pyysin vielä miestäkin katsomaan, voiko sille viisaampikaan tehdä mitään. Tuo tekniikan ihmemies purki yhden Berninan paininjaloistakin tuota varten, mutta totesi lopulta, ettei se siihen käy vaikka voissa paistais. Uskotaan, uskotaan. Palautukseen meni.

Seuraavaksi tilasin Ebayn kautta vähän erilaisen kääntäjän, joka ainakin paininjalan kiinnitysosaltaan näytti siltä, että se voisi käydä omaan koneeseeni. Ja olihan tuolla tuotekuvauksessakin mainittu Aurorat, joten eiköhän nyt ainakin saada jalka kiinni koneeseen, teki sillä jotain tahi ei.


23. päivä tätä kuuta tein tilauksen ja maksoin, ja tänään jalka tuli postilaatikkoon, eli aika nopea toimitus! Ja tätä tilatessani päätin ottaa tietoisen riskin - palautusjutut voisivat olla sen verran mutkikkaita, etten niihin ryhtyisi, toimi tämä tai ei. 

Kuoren kotiuduttua piti heti kiskaista paketti auki ja lähteä kokeilemaan, mikä tämä kääntäjä on miehiään.

 

Tällaiset käyttöohjeetkin tuli mukana, mutta en minä kyllä näitä jaksanut alkaa tavaamaan - helpommin sai selvän itse kokeilemalla.


Ainakin tämän saa kiinni koneeseen niin kuin pitääkin... hyvä!


Kokeilin ensiksi valmiilla vinonauhalla:


Oikeassa etureunassa on jonkinlainen säätöruuvi, jota pyörittämällä saa säädetyksi portaattomasti haluamansa leveyden kääntäjään. Takana oikealla taas on ruuvi, jonka avulla saa kääntäjäosaa siirretyksi haluamaansa kohtaan. Eli ompeleen paikkaa voi säätää joko neulanpaikkaa siirtämällä tai siirtämällä tuota kääntäjän muoviosiota.


Täytyy kyllä sanoa, ettei tämä mikään helpoin mahdollinen varuste ole käyttää, ja aika heppoinen teollisuusversioihin verrattuna, kun on muovia, mutta kyllä tällä valmiin vinokantin kiinnittää paljon siistimmin kuin käsin. Ainakin tavalliseen puuvillakankaaseen - mitään paksumpaa en vielä kokeillut. Ja mikä tärkeintä, homma onnistuu yhdellä ompeleella. Kangasta, johon kantin kiinnittää, joutuu kyllä vähän ohjailemaan käsin tuohon kääntäjään, mutta vinonauhan tämäkin kääntäjä vetää siististi itse oikeaan kohtaan.

 

Seuraavaksi kokeilin leikata itse sattumanvaraisesti jonkinlevyistä soiroa ja kiinnittää sitä vinokantin tapaan. Ei ollut kovin suurmenestys. Koska tuossa ei ole sitä tuuttia, johon nauha syötettäisiin suorana, ei kääntämättömän nauhan kiinnityskään oikein suju. Nauha karkaa koko ajan tuolta taitosten välistä, ja sitä joutuu käytännössä käsin taittamaan valmiiksi, ennen kuin se menee tuonne kääntäjään.


Siistiä silläkin saa, mutta hitaasti.Käytännössä siis ei toimi näin.


Mitä tästä voisimme päätellä? Ei tämä ihan itse kaikkea työtä tee, mutta saattaa tästä jotain apua ollakin! Paksusta en vielä tiedä, mutta ainakin ruokalappuihin sun muihin ohuempiin tämä kiinnittää valmiin vinonauhan ihan siististi. Hyvää tässä kääntäjässä (tai oikeastaan puhuisin kiinnittäjästä) on se, että kiinnitettävän nauhan leveys voi olla lähes mitä tahansa, koska leveyttä voi säätää portaattomasti. Miinusta täytyy antaa muoviosien heppoisuudesta. Jossain se edullinen hinta yleensä näkyy.

Kyllä tämä siis hätätilanteessa välttää, mutta joskus taidan vielä hankkia myös teollisuuskääntäjän oikeaan tosikäyttöön:Ehkä en kovin isoon ääneen suosittele tuollaisen ostamani kääntäjän kiinnittäjän hankintaa, mutta kyllä silläkin parit ruokalaput vuodessa kanttaa, jos ei sen isompaa käyttötarvetta ole!

EDIT: lisäkokeiluja

Kokeilin tehdä jämäpaloista pientä velourliiviä, johon ajattelin punaista kanttausta. Punaista ei löytynytkään, joten laitoin valkoista, ja sain tämän näyttämään ihan itsensä joulupukin työvaatteelta! Mutta varsinainen asia oli tuo vinokantin kiinnitys uudella härpäkkeellä. Ikävä kyllä teidän ei ehkä kannata hankkia tällaista...

Suoralla osuudella homma toimi ihan suhteellisen kivasti, kun kiinnitettävänä oli valmis vinonauha ja kiinnitysalustana oli velour ja trikoo päällekkäin...

 

MUTTA saumakohta olikin jo isompi haaste. Ilmeisesti liian iso sellainen. Ei mahdu kulkemaan tuollainen paksumpi kohta kunnolla kääntäjän läpi, ja tuloksena on hieno suttausjälki nurjalla. Lisäksi kangasta joutuu kiskomaan ja venyttämään, jotta matka jatkuisi, ja se taas aiheuttaa ikävää aaltoilua joustavan kankaan reunaan. Tämä on varmaan blogiurani kaamein kuva! =D


Niinpä sai Joulupukki jäädä toistaiseksi näppejään nuolemaan. Ei tullut liiviä, ei. Aaltoilun ja suttujen lisäksi tuolla saa itselleen hartiajumin, kun saa ajella niin tarkkana ja ohjata kankaan reunaa ja nauhaa oikeisiin kohtiin. Vähänkään väärässä kulmassa syötetty nauha karkaa urastaan helposti, ja mutkissa ommel ajautuu nauhan reunan väärälle puolelle. Olisi pitänyt uskoa viisaampaa ja kokeneempaa ompelukonekauppiasta heti ja hankkia se oikea samantien.

Voihan tekijässäkin aina olla vikaa, en väitäkään että osaisin kaiken! Mutta en kyllä ainakaan omien kokemusteni pohjalta suosittele ostamaan tällaista. Paitsi minulta saisi yhden, halvalla! =D

Ps. Joudutteko te blogissani kirjoittelemaan niitä viheliäisiä sanavahvistuksia kommentoidessanne? Kun niiden ei pitäisi olla käytössä, mutta asetuksissa lukee että ne ovat, ja vaikka laitan etteivät ole ja tallennan, niin edelleen asetuksissa näkyy että ovat käytössä. Häh mitä!!

20 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla luin tämän postauksen!

  Hankin pari vuotta sitten paikallisen Eurokankaan tiloissa toimivan konemyyjän kautta pari paininjalkaa Brotheriini. Luulin siis saavani tuollaisen kääntäjän ja lisäksi otin sellaisen joka tekee päärmeen. No, kävi ilmi että paininjalalla voi kiinnittää vain valmista vinonauhaa ja siitäkin sitä kapeampaa versiota millä ei minusta tee mitään ja saan kyllä ihan ilman apuvälineitäkin vinokantit kiinni kerralla..Sitten se päärmäysjalkakin oli sellainen 'huivipäärmeen' eli tosi, tosi kaposen päärmeen tekevä enkä sitä saanut edes kunnolla toimimaan. Kyllä keljutti. Haaveet peitetikkikoneesta siis jatkuvat. (ja tahtoisen kunnollisen kun niin usein saa lukea blogeista miten on milloin mitäkin ongelmaa niiden kanssa..)

  Pukuompelijaopinnoista on jo aikaa mutten ole unohtanut miltä tuntuu päästellä teollisuuskoneilla ja se 'torvi' ja kaikki, ah!

  VastaaPoista
 2. voiVOIvoiVOivoi, mitähän ihmettä sitä nyt sitten oikein tekisi, kun jo henkisesti valmistauduin siihen että tuo toimisi hyvin kun katselin You tubesta videota, mutta nyt sitten sinun kokemusten jälkeen en tosiaan tiedä mihin sitä päätyisi..

  Jos vielä aiot kokeilla vähän paksumpaan kankaaseen niin kerrohan miten kävi, ehkä sitten osaisin paremmin päättää mitä teen..

  VastaaPoista
 3. Ompsimpompsin: Äh, ei kuulosta kovin asiantuntevalta kauppiaalta. :( "Oma kauppiaani" ei suostu edes myymään (eli ei pidä valikoimissaan) näitä halpiksia, vaan myy suoraan sitä jolla oikeasti pystyy jotain tekemäänkin. Ja nyt jopa uskonkin häntä jo: laatu maksaa! ;D Peitetikkikonerahasto on perustettu täälläkin, ja suunnitteilla on ehdottomasti se Berninan kone. Janomen versiosta olen lukenut aika paljon valituksia, ja siitä on laitettu kyselyä myös valmistajalle/maahantuojalle, kun uudet ei tunnu pelaavan kunnolla.

  onnekas: kerro ihmeessä missä tuon käytöä on videollakin! Jos vika onkin vain käyttäjässä? =) Kokeilinkin jo paksumpaan, ja joustavaan, tulokset näkyvät tuolla postauksessa.... ;)

  VastaaPoista
 4. Tässä yksi video (asiaan kuuluvalla musiikilla tottakai ;D )

  http://www.youtube.com/watch?v=vSeq-L1MhcE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, pelkkää suoraommelta ohueen kankaaseen. Eivätpä ainakaan lupaile liikoja tuossakaan! :D

   Poista
 5. Heips! Mulla on husky ja siinä tuollainen muovinen systeemi. Ihan jees pelittää, jos välissä ohut kangas eikä suurempia saumoja ylitettävänä.. Tein tässä taannoin muutaman mekon (löytyy blogista) ja ajattelin nopiana likkana laittavani vinonauhat äkkiä paikoilleen helmaan, pääntielle ja hihansuihin.. No totuus on se, etten saanut ykkösluokkaista jälkeä läheskään joka mekkoon, käsinkorjailuksi meni. Mutta tuollainen teollisuushärpäke on kyllä jotain utopiaa mulle, jään odottamaan käyttökokemuksia jahka sen saat! :) Ja itse jatkan oman kääntäjäni kanssa, kera ohuiden kankaiden! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aikanaan niitä teollisuusversioita käyttnyt, ja onhan ne ihan eri jämyjä. Niillä saa siistiä jälkeä jo ihan vahingossakin. :D

   Poista
 6. Ai joo, ei täällä tarvitse tunnistus-sanahirviöitä kirjoitella! :D

  VastaaPoista
 7. Kiitos näistä tiedoista, tuli tarpeeseen :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos postauksesta. Samoja kokemuksia. Minä en ainakaan tartte mittää kääntäjää, paljo siistemmin saa käännettyä ilman. Käytän vinonauhan silitykseen tarkotettua prymin laitetta, jolla silitän nauhan valmiiks, jos käytän ite leikattua nauhaa. Ei sen ompeluun mitään kääntäjiä tarvi, ku laittaa nauhan oikeinpäin, niin että leveämpi puoli nauhasta on nurjalla, ommel tulee väkisinki oikiaan kohtaan. Tätä mieltä tämä mummo, joka on ommellu vinonauhaa kilometrikaupalla ja tykkää siitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu siltähän tuo näyttää että käsipelillä saa parhaiten, ja loppujen lopuksi nopeimminkin. ;) Ammatti-teollisuus-kääntäjät on erikseen, mutta jos sitä ei ole, niin helpointa se on käsin.

   Poista
 9. Huomasin tuosta sun ite leikkaaman nauhan ompelukuvasta, ettei se sun leikkaama nauhaollut kai vinoon leikattu. En tiedä, oliko sillä tän vekottimen käytössä merkitystä, mutta ei se muuten toimi samoin kuin vinonauha. Vinoon leikattu nauha kun joustaa ja lankasuoraan leikattu sitten ei niinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ihan oikein huomasit, tarkat silmät sulla! ;) Se kuvan nauha oli tosiaan leikattu suoraan langan suuntaan! Leikkasin ensiksi suikaletta täysvinoon, jolloin sen syöttäminen tuohon vekottimeen oli todella hankalaa - vinoon leikattu kun on paljon leprumpaa reunoiltaan. Kokeilin sitten tuota suoraan leikattua, että toimiiko yhtään paremmin, mutta kovin kehuttava ei ollut tulos noinkaan. Suoraan leikatulla nauhalla ei tietysti pysty samalla tavalla kanttaamaan kuin vinolla, kun ei jousta, mutta suoria päiväpeiton reunoja yms. voi sillä kantata ihan yhtä hyvin.

   Poista
 10. No eikö ne parit ruokalaput ompelis ihan ilman kääntäjääkin? Aika välineurheiluksi menee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan totta tupiset! Sen ruokalappuprojektin takia ei missään tapauksessa kannata tällaista huteraa härpäkettä hankkia, mutta jos tällaisen on tullut erreyksissä ostaneeksi, niin hermot kestävät sen käyttöä ehkä sen parin ruokalapun verran vuodessa. Sitä tarkoitin. ;)

   Poista
 11. Kiitos näistä tiedoista! Mie olin jo ihan innoissaan, että mullekin tuollainen. (En ollut aiemmin ees tajunnut, että tuollaisia ois olemassakaan)Mutta taitaapa nyt mun vähäiset roposet säästyä tältä osin. :)Siis kiitoskiitos!

  VastaaPoista
 12. Jotenkin arvattavissa, että tuollaiset apuvälineet ei ole lainkaan niin käyttökelpoisia kuin annetaan ymmärtää! :/
  Ei muuten ole salasanavahvistusta täälä! :)
  Olen ihmetellyt samaa oman blogini kohdalla, että vaikka kuinka joka kerta asetuksista laitan salasanavahvistuksen pois niin seuraavalla kerralla se on taas muka päällä! :o

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.