lauantai 8. heinäkuuta 2017

Havahtuminen lomakoomasta

Tosimummo on niin lomalla, ettei edes muista olevansa bloggaaja!


No tämän pienen hetken muistan, vaikka kuviakin on viime päivien ja viikkojen touhuista aika huonosti. Yläpuolen kuva on tältä päivältä, kun oli ihana aurinkoinen ja lämmin sää, ei liian kuuma kuitenkaan, ja leppeä kesätuuli viilensi ahertajan oloa ajoittain. Liki täydellistä! Alla olevan humalakaaren takana aherretaan autotallia, joka alkaa nyt olla lattiavalulle valmis. Ja jos viime kesänä epäilin, ettei humala tuossa kovin reheväksi kasvakaan, täydessä auringossa, niin väärässä olin. Kyllä kasvaa, ja voi miten minä siitä iloitsen!


Olen viettänyt loma-kolmeviikkoisestani nyt kaksi, ja yksi ihana viikko on jäljellä. Yhtä muutaman päivän reissua lukuunottamatta olen saanut nauttia lomasta kotona, sillä siippa on ahertanut palkkatöissä eiliseen saakka ihan täysillä.


Ja mitä olen tehnyt - no ollut ihan pihalla. Aamusta iltaan, poudassa ja vesisateessa. Kulkenut, nauttinut, touhunnut, kanoja katsellut.


Meillä on ensimmäinen kiltti kukkokin, ja siitä olen erityisen iloinen. Mukava, kun uskaltaa käydä kanalassa ilman haarniskaa ja haravaa. Tämä poika väistää emäntäänsä, kuten pitääkin. Huonona puolena herrasta mainittakoon aamuvirkkuus, joka käy ilmi siinä, että kiekuminen alkaa kahden aikaan yöllä. Kyllä se joskus ärsyttää, kun siihen herää.


Eilen kävin Hankkijalla, ihan vaan oksasakset uusimassa ja samalla uuden pikkuharan ostamassa hajonneen tilalle. Siellä oli kuitenkin iki-ihanaa Mårbacka pelargonia, ja niitä piti ottaa sieltä mukaan useampi. Pelakuun alla oleva pikkupöytänä toimiva laatikko on saatu naapurin isännän ostamasta purkukuntoisesta talosta.


Tähän suureen ruukkuun oli jäänyt jonkun viimekesäisen kukkasen siemeniä multaan, ja hauska yllätys oli, kun huomasin alkukesästä kasvua käyttämättä olleessa ruukussa. En ole siihen mennyt sorkkimaan, ja nyt sieltä alkaa työntymään valkoisia kukkiakin. Olettaisin sen olevan jotain matalaa neilikkaa. Kasvakoot, ajattelin, ja nostin portaille koko purkin. Katsotaan, millainen kukitus sieltä on saapumassa!


Viime vuonna joku vihulainen tuhosi akileijan kukat lähes tyystin, mutta nyt niitä taas saa. Ihanasti on ilmestynyt myös siementaimia sinne tänne. Yhtäkään kukkivaa, siemenestä kasvanutta lehtoakileijaa en ole raaskinut siirtää.

Ritausma-ruusu alkaa olla jo iso puska. Nuppuja en ole enää ryhtynyt laskemaan, mutta kukinta on nyt alkamassa, ja silti pensas erottuu jo lamoherukan keskeltä kauas kukkineen. On se sitten ihana! Nyt saattaisi jo raaskia leikata maljakkoonkin jonkun kukkivan oksan, kun pensaalla alkaa olla reilummin kokoa.Kaapelikelapöydässä kasvaa isossa ruosteisessa padassa riippapelargoni, jossa on tosi somat, kerrannaiset kukkaset. Olen tosi laiska kukkien kastelija, ja siksi suosinkin enemmän perennoja, jotka pärjäävät istutuksen jälkeen kastelematta. Muutama kesäkukka on silti aina hankittava, jotta saa somistusta portaille ja pöytiin.


Tänä iltana keskeytin pihapuuhat hetkeksi ja ryhdyin maalinpoistohommiin. 


Tällainen kalusto minua on odottanut auton kuomukärryssä useamman viikon.


Tämäkin aarre odotti löytäjäänsä samaisessa aikaisemmin jo mainitsemassani purkutalossa. 


  
Nyt vihdoin ajattelin katsoa, mitä sen mintunvihreän maalikerroksen alta löytyy, ja löytyihän sieltä. Monenlaista. Viininpunaista maalia oli ainakin, ja paljon pakkeloituja koloja penkin reunoilla.


Istuinosassa oli sitä punaista, mutta jalat on maalattu vain kertaalleen mintunvihreällä. 


Katselen ja kuulostelen, millaiseksi nämä haluavat alkaa. Vastaukseen saakka jatkan meditatiivista kuumailmapuhaltamista ja katson, miten maalikerrokset kuumenevat ja nousevat kuprulle. Kesäloma kotona pitäisi määrätä laissa. Mikä rentouttaisi ihmistä paremmin kuin pikku puuhastelu, pihatyöt, tuunailu, ja kaikki tämä ilman kalenteria ja kelloa. Kyllä ihminen voi nyt hyvin!

5 kommenttia:

 1. Niin kauniita kuvia ja voi että on upea tuo Ritausma-ruusu! kukka oli melkein yhtä iso kuin Pionilla jos ei ollutkin:) Tuo kuulosti myös hyvältä että kesäloma kotona pitäisi määrätä laissa..se on mukava tunne kun ihminen voi hyvin♥ Kaunista kesää!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekee niin hyvää olla vain, ilman vaatimuksia ja aikatauluja. Kalenterissa on monta tyhjää aukeamaa. Aina löytyisi valittamisen aiheitakin, mutta jos keskittyisi vain niihin hyviin asioihin. Ja nauttisi. :)

   Poista
 2. Ihania kukkia sulla! Tuo ruusu on kyllä erityisen kaunis 😍 Jospa minäkin pääsisin ensi kesänä jo ihasteleen omien ruusupuskien kukintoa. Ja olen täysin samaa mieltä tuosta kesälomasta kotona, paitsi sinä aikana aääskien olemassaolo pitäisi lailla kieltää 😄 Meillä on tänä kesänä niin paljon sääskiä, että mahtaa olla koko suomen sääsket keskittynyt meidän pitäjään 🙊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sielläkö ne meidän itikat on! Me on ihmetelty raksavuosista saakka, miten meillä ei ole nimeksikään itkoita. Paarmoja senkin edestä näin helteellä. Paikallaan tai pienellä alueella työskennellessä thermacell-karkotin on ihan huippu itikoihin, jos ei oo tuttu niin suosittelen kokeilemaan!

   Poista
 3. Humalakaaresta tulee upea. Kauniita kukkia muutenkin.
  Pöydästä ja penkeistä tulee varmasti myös komeita, kova työ vain.

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.