tiistai 14. maaliskuuta 2017

Kesän helpot ja huolettomat

Maaliskuu on jo puolivälissä, mutta meidän kodinhoitohuoneen pöydällä mahtuu ihan helposti viikkaamaan pyykkiä. Mitä ihmettä! Missä lymyävät kaikki siemenkasvatukset, purkit ja multapussit? Sepä siinä onkin, kun ei lymyä. En ole hankkinut. Päätin tietoisesti pidättäytyä esikasvatushommista tänä keväänä, koska viime vuonna totesin taimia löytyvän tarvittaessa hyvin edullisesti valmiina, ja kodin tilojen ahtauskaan ei kannusta kasvattamaan itse. Joinakin keväinä olemme miltei hukkuneet tomaatintaimiin, jotka ovat kurottautuneet yli puoleen metriin ennen ulospääsyään.


Ajattelinkin nyt esikasvattamattomuuden jättämän henkisen aukon täyttämiseksi koota yhteen postaukseen kaikki suorakylvökukat, jotka kuuluvat ehdottomiin kesäsuosikkeihini, ja siis jokaiseen kesääni. Ensimmäisessä kuvassa komeilee jostakin silkkiunikkopussista kylvetty yksilö, joka lienee kerrattu silkkiunikko. Se saattaa olla myös joku risteytys pihan muiden unikoiden kanssa. Mikä tahansa se onkin, se on tuhottoman kaunis.


Vaatimattomammat siperianunikot ovat ansainneet paikkansa talon eteläseinän paahteisessa hiekkamaassa. Siinä ne kasvavat ja kylväytyvät itse vuodesta toiseen, ja joka kesä olen kylvänyt myös uusia siemeniä edellisten lisäksi.


Sormustinkukka on oikea kuningatar. Pitkän etsin tätä ihaninta roosaa versiota, kunnes se löytyikin paikalliselta blogitutulta ihan kyselemättä, tarjottuna. Kiitos Heidille edelleen näistä ihanuuksista!


Sormustinkukkaahan kannattaa kylvää kahtena peräkkäisenä kesänä, jotta kukinnan saa jokaiselle kesälle. Ensimmäisenä kesänä sormustinkukka kasvattaa vain lehtiruusukkeen, toisena vuonna kasvavat nuo komeat kukkavarret.


Ruiskukka vaaleanpunaisena on myös tullut jäädäkseen. Sekin eteläseinän paahteeseen.Ja unikot. Kaikki unikot. Pioniunikot kuitenkin erityisesti.


Näitä unikoita sain alunperin ostamalla lilac pompom -pioniunikkopussin, mutta väri olikin aika tummanpuhuva. Ihastuin siihenkin. Seuraavana kesänä kerrottu muoto oli muuttunut aika paljon vaatimattomammaksi, mutta runsaus korvasi kerrannaisuuden puutteet.Jostain nappasin mukaani valko-lilan sekoituksen paperikukkaa, joka sekin oli hauska tuttavuus. Toimi loistavasti leikkokukkana maljakossa. Jos muistan oikein, tämä kukki aika myöhään syksyyn.


Ja viimekesäinen tuttavuus oli punakosmos, jos tämä nyt oli punakosmos. Jollakin on siemenpussit vähän sekaisin. Tämä teki pitkin kesää korkeita "tillimäisiä" varsia, mutta valmista ei näyttänyt tulevan sitten millään. Syksyllä kukinnasta ei kuitenkaan meinannut tulla loppua, kun nämä vihdoin pääsivät näyttämään, mihin pystyvät. Ja tämä oli muuten loistava maljakkokukka myös.Siinä ovat minun suosikkini menneiltä kesiltä. On niin kutkuttava ajatus, että pääsen ihan pian, jo parin kuukauden päästä, kylvämään ensimmäisiä kesäkukkien siemeniä multaan. Talon eteenkin ilmaantui syksyllä ihan uusi, autotallin pohjan tieltä kaivettu valtava kivialue, joka odottaa istutuksia ja multaa, ja siihenkin tulee alkuun osittain kylvökukkia, jotta saadaan iso alue pysymään puhtaana rikkaruohoista. 

Kertokaapas te nyt puolestanne parhaat vinkit kauniista kesäkukista, joita voi kasvattaa kylvämällä siemenet suoraan maahan. Jään kuulolle!

8 kommenttia:

 1. Viisas päätös! Ja voi että samat suosikit! Pioniunikko, Ruiskukka, Kosmoskukka ja Sormustinkukka ovat suosikkejani kaikki! Niiden lisäksi Krassi, harsot sekä Pellavankukka ja Sinisievikki ovat joka kesän ihanuuksia, aina johonkin penkin reunaan voi kylvää siemeniä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, sinisievikki! Se on kyllä ihana! Yksi mustapilkullinen, valkokukkainen sievikkilajike on jäänyt monivuotiseksi iloksi kukkapenkin reunakivien suojiin.

   Poista
 2. Revonhäntä, auringonkukat, kesämalvikki (maloppi, valkoinen tai vaaleanpunainen), koristemaissi, elämänlanka ( ei se oikea vaan kesäsellainen sinipunainen) mm ihanaa kun voi taas miettiä näitä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos uusista vinkeistä! Auringonkukka ja kesämalvikki on tuttuja takakesiltä, mutta esimerkiksi revonhäntä pitää ihan googlata. Koristemaissista puhumattakaan!

   Poista
 3. Just tänään selasin viherpeukalon mainosta ja melkein hiki tuli, kun ajattelin tuota meidän pihaa. Pakko kai sillekin olisi jo jotain tehdä. Nuo unikot miellyttävät kyllä myös minun silmääni, mutta kun se kukkapenkki puuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkkiäkös sä kukkapenkiks muutut kun kesä tulee! Paksusti sanomalehtiä nurmikon päälle, multa siihen ja eikun kukkia kasvattamaan! ;)

   Poista
 4. Minäkin kylvin viime kesänä punakosmosta,mutta ei ehtinyt kukkia...kukkaveneeseen kylvän aina sekalaisen seurakunnan silkkiunikoita,kesämalvikkia,eri värisiä ruiskaunokkeja,silkkikukkaa (aivan ihana!),kehäkukkia ja viime kesänä reunoilla oli anopin kasvattamia samettikukkiakin.krassit on kivoja (myös kasvimaalle) ja kanariankrassi myös.Kurkkuyrtti ja muut yrtit antaa kivaa vihreä ruukkuistutuksiin ja viime kesänä lisäsin myös esikasvatettuja maissia korkeutta tuomaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krassia tosiaan oli kans viime kesänä leikkimökin kuistin pielessä. Hassua miten olinkin niin pitkään säästynyt kokeilemasta niin perustuttua kesäkukkaa kuin krassi! Paha vain, etten tajunnut, etteivät kaikki krassit ole köynnöstäviä. Oli siinä äidillä ihmetteleminen, kun krassien varret jäi alle 30-senttisiksi! :D

   Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.