torstai 8. syyskuuta 2016

Voiko kana olla onnellinen?

En tiedä. Ei kai kukaan sitä voi tietää, onko kanoilla moisia tuntemuksia. Mutta sen uskon, että elämäänsä tyytyväinen tai tyytymätön kana voi hyvinkin olla. Voida hyvin tai huonosti, siinä missä kuka tahansa meistä. Enkä nyt todellakaan tarkoita "meillä" sitä, että olisimme  samalla viivalla, kanat ja ihmiset. En minä kettutyttö ole, vaikka ehdottomasti eläinten puolella usein olenkin. Maalta kotoisin olevana ymmärrän kuitenkin myös realiteetit, sen, että jos haluamme juoda maitoa tai syödä munia ja lihaa, jossain ne on tuotettava. Ja jonkun. 

 

Nämä ajatukset heräsivät luettuani aamulla munasodasta, joka syttyi Lidl-kauppaketjun ja MTK:n välille Lidlin luovuttua virikehäkkikananmunista. Virikehäkki on se ahtain tuotantomuoto, ja vaikka kanoilla onkin häkissä virikkeenä kuoputettavaa pehkua, orsi ja munintapesä, ei kohtuutonta ahtautta voi kiistää. 


Vaikka maailmassa toki on paljon vakavampiakin aiheita ja suurempaa hätää, eivät virikehäkkikanojen kuvat voi olla herättämättä surua. Kyllähän ne munakoneilta näyttävät, vaikka kuinka yrittäisi ajatella kenen kannalta tahansa.

Kuva Ilta-Sanomien jutusta

Toisinaan olemme keskustelleet siitä, onko kanalamme liian ahdas neljälle kanalle. Sen koko on 12 neliömetriä, ja omaan silmään se tuntuu joskus ahtaalta.


Kun sitten laskee, montako kanaa tuolla alalla saisi asua, jos kyseessä olisi oikea tuotantokanala, silmät avautuvat oikeasti. Lattiakanalassa tuohon meidän häkin neliömäärään saisi asuttaa 108 kotkottajaa, tai jos tehdään luomua, asukasluku saisi olla 72.


Virikehäkissä on oltava tilaa 20x30 senttimetriä kanaa kohden. Meidän kanojemme elintila on kolme neliötä per kana, jos ne viettävät aikaansa häkissä. Jos ne taas jaloittelevat vapaana, tässä on reilu puoli hehtaaria juoksutilaa tarjolla. Käytössä niillä ei tosin ole siitä montaakaan sataa neliötä, sillä kanojen reviiri on hyvin pieni, eivätkä ne poistu kovin kauas häkistään, vaikka oven avauduttua koko maailma olisi niille auki.


Nyt kanat ovat kuitenkin löytäneet tien metsään, josta en missään tapauksessa aio ajaa niitä pois. Siellä ne eivät kaiva puskiani pilalle, löytävät ruuakseen taatustiluonnonmukaisesti kasvaneita hyönteisiä ja saavat lepäillä jokainen kaivamassaan kuopassa juuri niin kuin niille sattuu sopimaan.


Ja tämä todella maistuu munissa.
Ja vaikka koko maailmaa ei voisikaan pelastaa, niin yhdellekin olennolle hyvän tuottaminen antaa paljon myös itselle. Talviaikaan toivon löytäväni lähikaupasta ulkokanojen munia, sillä se on omasta mielestäni ainoa oikeasti inhimillinen tuotantotapa, vaikka sisätilat ovat silloinkin ahtaat.

Ps. osasipa kana surra tai ei, suruun niillä olisi ainakin syytä. Kukko oli heittänyt henkensä viime viikolla aivan yllättäen. Aamulla ennen seitsemää, kun tein lähtöä töihin, se kiekui vielä kuten joka aamu, yhtä soittoa kerta toisensa jälkeen, ja kun perhe kotiutui alkuillasta, tuli ekaluokkalainen sanomaan kesken ruuanlaittoni, että kukko on kuollut. Siellä se makasi selällään keskellä häkkiä, jalat kohti taivasta. Kuolinsyy jäänee ikuiseksi arvoitukseksi. Kanat vaikuttavat kuitenkin hyvinvoivilta ja terveiltä, joten en osaa mitään tautia epäillä. 

10 kommenttia:

 1. Minä olen vaihtanut luomusta ulkomuniin nyt kun niitä kerran näyttää saavan. Ovat paremman makuisia, ja jos olisin itse kana niin kyllä haluaisin päästä uloskin. :) Ihania kanakuvia ja osanotto kukon poismenosta. (Alkoi heti laulu soimaan päässä...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mulla on kans tapana ajatella, mitä haluaisin, jos olisin itse milloin mikäkin, tässä tapauksessa kana. :D

   Poista
  2. Ja jostain syystä mullakin on soinut päässä pian viikon eräs laulu!

   Poista
 2. Huh,miten ahtaasti nuo tuotantokanaloiden kanat asuvat 😑 ensi kesänä meidänkin pihassa tepastelee kanoja, se ollaan miehen kanssa päätetty. Ja minun puolesta saavat olla vapaana koska ei ole edes kukkapenkkejä mihin eivät saisi koskea 😁 kyllä olen monelta kuullut että ns.kotikanojen munat ovat paljon maukkaampia kuin tuotantokanaloiden kanojen munat.

  VastaaPoista
 3. Yhdyn kyllä tuohon lukien makuun. Meillä on nyt ensimmäistä kesää kanoja, nämä tuottavat pääasialliset munat omaan tarpeeseen. Välillä on ostettu kaupasta jokunen kenno ja täytyy sanoa että varsinkin keitetyssä munassa huomaa makueron. asutaan taajamassa, joten kanat ovat pääasiallisesti häkissä, välillä päästetään vapaaksi kun touhutaan itse pihalla. Eräs aamu menin käymään pihalla ja kanat kävelivät vastaan, ilmeisesti innokas pikkuhoitaja oli avannut häkin illalla, reviirillä oltiin näköjään pysytty kuitenkin. ☺😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei ne kauaksi lähde. Onneksi ei ole petoja sattunut kulkemaan lähistöllä! Tosin veikkaan että ovat kuitenkin viettäneet yön siellä missä ovat tottuneet sen viettämään. Meillä ainakin menevät viimeistään nukkumaanmenoaikaan itse häkkiin. :)

   Poista
 4. Osannotto kukon kuolemasta. Meillä on ollut tosi huonoa tuuria kanojen kanssa. Lapsilla lopahti innostus lopullisesti siihen, kun jokin peto söi pikkutipunkin. Häkistä oli sen hakenut, pienen pieni reikä löytyi kattoverkosta.. samassa rytäkässä oli saanut kanakin siipeensä ja kuoli saamiinsa vammoihin myöhemmin. Nyt on häkissä kukon lisäksi vain yksi kana ja kukko. Kana intoutui hautomaan. saa nähä tuleeko sieltä tipuja vai hautooko munia vaan hautomisen ilosta... Kukko-raasu yrittää yksikseen saada aikansa kulumaan, aika apaattisena.

  Miten teidän kanat on sopeutuneet kukon poistumiseen? joko ne kohta lähtee talvikotiinsa? Minäkin kaipaisin kanoillemme talvikotia, jotta vain kesäisin olis kanat itellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas teillä ollut kurjaa tuuria kanojen kanssa! :( Täällä kanoja hätyyttelee ainoastaan naapurien kissat, ja enpä usko että nekään tosipaikan tullen muuta tekisivät kuin pöläyttävät lauman hajalleen. Meidän kanoilla alkaisi tosiaan aivan pian olla talvikotiinlähdön aika, laatikko on jo varattuna liiterissä niitä varten.

   Poista
  2. Niin ja kanoista ei juuri huomaa että kukko puuttuisi, aivan normaalisti toimivat saman vuorokausirymin mukaan kuin kukonkin kanssa. Ulkona kulkevat ehkä vähän enemmän hajallaan, kun kukko ei ole pitämssä porukkaa kasassa.

   Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.