perjantai 29. heinäkuuta 2016

Vanhennettu penkki

Ostin joskus viime kesänä nettikirpparin kautta parillakympillä pienen penkin, joka palveli sen kesän ajan portailla kukkaruukkujen alla. Alusta alkaen minua on kuitenkin häirinnyt siihen vedetty paksu, tahmainen vahapinta. Penkki oli varmaan vahattu suoraan puun värisestä valkoiseksi, mutta vahaa oli käytetty kuin maalia, paksuna kerroksena, ja siksi lopputulos oli tahmainen. Minulla ei ole ennen-kuvaa, kun en millään malttanut pysähtyä vauhtiin päästyäni, mutta kuvitelkaa paksu, tummunut vahakerros penkin päälle. Ja sitten lakatkaa kuvittelemasta, ettei tule huono olo.Poistin suurimmat vahakerrokset kuumailmapuhaltimella ja lastalla, mutta jätin pintaan väriäkin. Lopuksi vain hioin pinnasta vähän rosoa hienoimmalla hiomapaperilla pois, jotta puupinta olisi vahaamisen jälkeen sileä. Ja pintaan tuli tietysti pellavaöljyvaha, jotta likatahrat eivät imeydy paljaana oleviin kohtiin puussa.Tällä kertaa vahan määrässä pihisteltiin vähän erilailla kuin alkuperäisessä pinnassa oli tehty, ja aamuun mennessä oli koko pintaan hierretty väritön vaha kuivunut, ja penkki oli valmis käyttöön.


Ainakin alkuun se saa olla kevyellä käytöllä sohvapöytänä, mutta kenties sitä käytetään vielä ihan istumispaikkanakin seinän vierellä. Armas puolisoni sitä illalla katseli vieno hymy huulillaan ja kysyi, onko se nyt hyvä, johon totesin, että on se ainakin vähän aikaa. 

 

Koskaan ei tiedä, mitä seuravaksi keksin. Ei pidä kiintyä liiaksi mihikään, ja sitä paitsi koska on nainen, mieli voi aina muuttua.


Mutta juuri nyt se on hyvä näin. 


Siinä on tilaa minun turhakkeilleni, mutta siihen mahtuu myös lehti ja lauantain karkkikippo - niin ja jalat.


Mukavaa viikonloppua sinulle, joka tänne kesän blogihiljaisuudessa eksyit! :)


20 kommenttia:

 1. Mummeli Keski-Suomesta29. heinäkuuta 2016 klo 16.03

  Varmasti oli iso homma, mutta kannatti! Hieno tuli.
  Mukavaa viikonloppua sinnekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa työmäärä oli yllättävän pieni moneen aikaisempaan kunnostus/tuunaustyöhön verrattuna. Ei varmaan työkalujen etsimisineenkään mennyt paria tuntia enempää koko projektiin. Nätti pikku puuha! ;)

   Poista
 2. Hauskasti käy kynttilänjalkojen värimaailma yksiin penkin kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio! Roso ja rikkonainen pinta saavat kaikkialla polveni notkahtamaan. :)

   Poista
 3. Tulipa siitä nätti! Mulla rupes naurattaan tuo naisen mielen muuttuvuus :D Ehkäpä siksi koska se on niin täyttä totta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monesti sen on saanut huomata - kuten keittiössä, joka oli suunnitteluvaiheessa liki unelmien täyttymys, ja puolitoista vuotta myöhemmin kun muuttopäivä koitti, olin suunnitellut jo seuraavankin keittiön.. ;D

   Poista
 4. Tosi kiva lopputulos! Mukavaa viikonloppua ☺

  VastaaPoista
 5. Ihanasti sanottu tämä "Ei pidä kiintyä liiaksi mihikään, ja sitä paitsi koska on nainen, mieli voi aina muuttua." Samaistun todella vahvasti! :D Penkistä tuli kyllä todella kaunis, ja se sopii mielestäni tosi kivasti myös tuohon sohvapöydän rooliin. Minä en kyllä olisi varmaan keksinyt sitä pöydäksi sijoittaa, mutta idea on ihan mainio! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen ehkä jossain nähnyt penkin sohvapöytänä, ainakin olettaisin että idea ei ole ihan omaperäinen. Minusta se on kuitenkin aivan ihana juuri tuossa.

   Poista
 6. Aivan ihana penkki! Ja näköjään penkkikin sopii hyvin sohvapöydäsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvin se on tuohon asettunut! Sohvakin vaihtoi jo paikkaansa niin kuin ehkä olet Instassa huomannut, mutta se oikeastaan vain paransi kokonaisuutta. :D

   Poista
 7. Tulipa nätti penkki, sopii niin hyvin teille! Meilläkin on sohvapöytänä vanha penkki, jonka edellinen omistaja on maalannut turkoosilla (ulko)maalilla. En ole vielä jaksanut tehdä sille mitään, mutta joissain vaiheessahan se tulee eteen, että nainen kyllästyy turkoosiin :-D Minä muuten sain idean penkistä sohvapöytänä Kanelia ja kardemummaa -blogista: http://kaneliajakardemummaa.blogspot.fi/2015/08/taas-jannitti.html?m=1 Blogin pitäjällä on aivan kerrassaan ihana sisustustyyli muutenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo voi olla että tämäkin nainen kyllästyy kuluneeseen valkoiseen joskus, vaikka nyt en sitä uskoisikaan. Ruskeaan ja retroon ainakin kyllästyin jo, vaikken joskus uskonut, että niinkin voisi käydä. :D
   Marian ihanaa blogia seuraan minäkin, voi olla että idea on jäänyt sieltä alitajuntaan muhimaan, vaikken juuri tuota kuvaa muistakaan.

   Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.