lauantai 9. heinäkuuta 2016

Pihapalju

Muutamana kesänä on meilläkin ehditty puhallella ilmaa muovialtaisiin, ja joka kevät on jouduttu hankkimaan hajonneen tilalle uusi. Ja kylvämään nurmea siihen kuolleeseen läiskään, jonka läpi kesän nurmikon päällä ollut uima-allas on aiheuttanut. Ei enää.Huomasin alkukesästä yhdessä pihassa rautaromukasan, joka oli pakko päästä katsomaan lähemmin. Yhtenä iltana poikkesin sitten ovelle kyselemään, jotta saisikos teidän romuja katsella lähempää. Vähän hitaasti sieltä katsottiin vastaan, mutta lupa heltisi, ja seuraavana päivänä pääsinkin peräkärryn kanssa noutokeikalle.


Tärkein löytö oli tämä tielle asti näkynyt komea musta allas, jonka pelkäsin milloin tahansa katoavan sieltä, koska kyllähän nyt joku muukin on sen huomannut. Onnekseni näin ei käynyt. Nyt allas nököttää leikkimökin kupeessa, ja lapset ovat jo hakeneet sieltä helpotusta helteeseen monet kerrat.


Poppius-ruusun ehdin jo ennen altaan löytymistä keväällä siirtää kiven kupeeseen kasvamaan, enkä raaskinut sitä enää uudestaan alkaa siirtelemään. Koetan pitää sen aisoissa leikkaamalla, jotta se ei kasvaisi liian liki altaassa lilluvia lapsia. Ruusun juurelle ja altaan alle kylvän rauniokilkkaa pitämään ei-toivotut kasvit kurissa.Allas ja sen eteen asetellut puuritilät kasaavat kivasti leikkimökin ja tuon suuren kiven yhdeksi kokonaisuudeksi. Kuistin reunalla on lasten monenkirjava kesäkukkapenkki, johon neidit saivat ihan itse valita istutettavat kukat. Kiven reunalle on kasvamassa valkotäpläimikkää. Ja kiven takaa kurkistaa lasten oma pottulaari, jossa kasvaa muutama siemenperuna. Katsotaan, maistuuko itse kasvatetut potut paremmalle kuin äidin kasvattamat!


Ajatuksissa on hankkia tuohon vielä hyönteisharso, joka pitää kylpyveden puhtaana. Lisäksi maalaamaton kohta ammeen päädyssä pitää tietysti maalata, samoin puuritilöiden alta paistava suodatinkangas odottaa siistimistä. Vähän vaiheessa siis on vielä, mutta käytössä jo hyvinkin!

Leikkimökin seinälle kiinnitettiin vielä pieni hanapönttö, josta on helppo lirauttaa pikkuriikkiseen lasten kastelukannuun kukkienkasteluvettä. Nyt vain odotellaan helteitä, jotta lapset pääsisivät taas pulikoimaan!

10 kommenttia:

 1. Hauska idea! 😊 ja varmasti lapsille mieluinen.. Tosiaan, helteitä odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne kaivaa uikkarit joka päivä päälle, jos vähänkin aurinko vilahtaa pilven raosta ja lämpöasteet kipuaa pariinkymmeneen.. ;)

   Poista
 2. ei voi kuin ihmetellä sun ajatuksen juoksua! mahtava taito tuommonen, että toisen romusta saa oman aarteen!:) tosi kivan näkönen tuo leikkimökin ympärys.

  edelliseen postaukseen viitaten, mekin oltiin reilu viikko lomareissulla, ja oli kyllä mahtavasti kasvanut pihalla kaikki! (muukin ku vaan ruoho..:P)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit! :) Minäkin kulutin pari lomapäivää kitkien, kolme kottikärryllistä nypin kutsumattomia vieraita pihasta. Kitken ohikulkiessani sieltä täältä aina jonkun isomman, muiden töiden lomassa, ja kerran kesällä ihan kunnolla.

   Poista
 3. Hyvä löytö! Mun tutulla on samanmoinen allas, se vaan kuulemma on rouvan rentoutumispaikka :D jos ne helteetki nyt tulis, eikö se niin lupaillu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin uhkasin että täytän jonain pimeänä, kylmänä syysiltana tuon kuumalla vedellä ja menen lillumaan siihen. Tiedä vaikka toteuttaisinkin, sen verran on katseilta suojassa tuo paikka! ;)

   Poista
 4. Olen kauan ajatellut hankkia moisen ammeen pihaan maton pesua varten. Ilman sinun ideaasi en varmaan olisi hoksannut ajatella sitä myös lasten uintipaikkana. No nyt on meilläkin pihassa moinen komistus.. vielä odottaen paikkaansa, joka pitää valaa vesipadan viereen ulkosaunan läheisyyteen. Oikein odotan että saan sen lopulta mieheni kanssa siihen nostettua ja laskettua vettä täyteen lasten pulikoitavaksi ja kyllä.. mattojen liotusta varten. Kohta alkaa olla myöhästä pestä mattoja. pitäisi siis toimia valun kanssa! Mutta kun työt haittaa näitä hommia, nimittäin miehen työt ja minä en ala valuja tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eihän sitä nyt ite, valut on miesten hommaa, paitsi raparperin lehtien valamiset! ;D Anoppilassahan taitaa olla moinen allas mattojenliotuspaikkana.

   Poista
  2. Niinhän siellä on. Kait sitä voi käyttää molempiin tehtäviin? kun pesee aina välissä hyvin. Lapsia ei ole tarkoitus liottaa samassa vedessä kuin lapsia. Onko sinulla jokin pressukansi paljuun? Tuli vaan itelle mieleen, kun eilen kaavin lehtiä paljusta..
   Joo, kait sitä voisi tehdä valujakin, jos olisi "normaalitilassa". Tällä hetkellä yritän selvitä lonkka- ja selkäkivuista.

   Poista
  3. lapsia ei ole siis tarkoitus liottaa samassa vedessä kuin mattoja..

   Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.