tiistai 23. helmikuuta 2016

Hetki auringonpaistetta II

 

Taas vilahti pieni hetki aurinkoa ikkunasta. Ennen iltavuoroon lähtöä ehtii hyvin kylvää muutamat pelargonit, tuumin, ja pistin toimeksi.


Biohajoavia kylvöpurkkeja olin ostanut jo aikaisemmin valmiiksi, jotta niitä olisi sitten, kun kylvöinspiraatio varoittamatta iskee. Taimimultaa oli pussinpohjat vielä viime kevään kasvatuksista, ja hiukan isompia paakkuja murennellen ja koko säkin sisältöä kastellen siitä tuli ihan kelpo tavaraa.


Kaveriksi sain talon karvaisimman asukkaan, joka alkaa selvästi kyllästymään talviunilla oloon. Järkevän tekemisen puutteessa tai kenties auringonvalon inspiroimana tämä peto kiinnostuikin minun ruukuistani vähän väärällä tavalla.


Siinä ei ollut kamera pysyä mukana vauhdissa, kun ensimmäinen ruukku sai jalat alleen!

"Ai mitä sanoit, miten niin nämä ei oo mulle?"


Muutaman ruukkuvarkausyrityksen jälkeen karvaeläin malttoi keskittyä auringon lämmössä istuskeluun, ja siinä säteiden lämmittäessä selkää itsevaltias katseli samalla välinpitämättömästi touhujani.


Mårbackan suosittua hentoa roosaa lajiketta en löytänyt nytkään kaupoista, mutta otin Inspire Pinkin.


Nähtäväksi jää, kuinka paljon tämä lajike eroaa viimekesäisestä Apple blossomista. Kuvan perusteella se on hiukan vaaleamman värinen, mutta niin tosin oli Apple Blossominkin kuvat, joita etukäteen netistä katselin.


 Kylvöaiheesta päästäänkin löyhästi multa-aiheeseen. Kuinka moni tietää, mikä on Bokashi?


En ryhdy tässä tuota sen suuremmin avaamaan, sillä samat tiedot löytyvät hyvin nopeasti Googlesta, mutta itse törmäsin tuohon bokashikompostointiin viime viikolla selatessani Hyötykasviyhdistyksen sivuja, ja siellähän oli tällainen. Kieltämättä alkoi kiinnostamaan, varsinkin, kun hyvin nopeasti netti kertoi monta kotimaista innostumis/onnistumiskokemusta ja monen bloggaajan iloisia avautumisia aiheesta. Kieltämättä hyvin järkevän kuuloista toimintaa - multaa tarvitaan puutarhassa aina, lannoitteista joutuu maksamaan jatkuvasti, ja biojätteiden lajittelu sekajätteeseen tuntuu kurjalle, kun samoista aineksista saisi tehtyä sitä kallista, lannoitettua multaa. Onhan ne tavalliset kompostitkin keksitty, mutta siihenkin joutuu hankkimaan kuiviketta, eli käyttö ei ole ilmaista siinäkään, hankintakustannukset ovat moninkertaiset jos hankkii ympärivuotiseen käyttöön kelpaavan lämpökompostorin, jokaisen päivän päätteeksi joutuu viemään ruuantähteet ulos, oli pakkanen tai vesisade jne... Bokashin etuja on monia. Eikä ollenkaan huonoimpana tuo nopeaakin nopeampi neljän viikon kiertokulku banaaninkuorista mullaksi. Todella kiinnostavaa! Jos tiedät aiheesta jotain tai olet jopa hurahtanut siihen jo, kerro lisää! Palan halusta kuulla, ja vain vaivoin saan pidetyksi napsusormeni kurissa - ebaysta saisi bokashipaketin suuremmilla sankoilla kuin kotimaasta, ja suuret sankot suuressa perheessä olisivat ehdottomasti eduksi. Ja koska joku kuitenkin huomauttaa samantien, että ne sankot voi tehdä itsekin, sanottakoon jo valmiiksi, että jos hankin nämä hörhöttimet, haluan valmiit, ja nekin vielä sellaiset, että kestävät katsella. Nuo linkin sankot täyttäisivät ne kriteerit jotenkuten.

12 kommenttia:

  1. Hei.

    Sinun innoittamana tilasin heti sitä kuiviketta. Kaverini on siitä ainakin innoissaan ja multa meni silloin vähän ohi että mistä se oikeen puhu. Nyt kun luin sun juttua niin tajusin että tuostahan se :)hah. Mut siis hän oli ainakin kovin innoissaan ja tehnyt sitä alkusyksystä asti. Minä pääsen aloittamaan ensi viikolla, jee! Mulla on lämpökompostori mut se pirulainen jäätyy joka talvi niin sydäntä särkenyt kun täytynyt heittää biojätteet roskiin, mut ei enää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käythän sitten kertomassa, miten sujuu! :)

      Meillä oli myös aikaisemmin Biolanin lämpökompostori, mutta meillä tuli siihen aikaan vielä melko vähän biojätettä, ja lisäksi pihistelimme kuivikkeen kanssa, joten se jämähti jäähän aina talveksi. Ja tuntui että kesällä siinä oli aina joko muurahaisia tai sitten se oli liian kostea. Kultaista keskitietä oli todella hankala löytää.

      Poista
  2. Kiitos mahtavasta vinkistä, innostuin ihan täysillä tästä bokashista luettuani siitä täällä. Itse ajattelin ostaa Saksasta setin (EM Kaufhaus), siinä on tosin nuo 16 litran ämpärit, mutta riittää meidän pikkuperheelle varmaan hyvin. Olin siis ajatellut matokompostin perustamista sisälle (kerrostalo), mutta siinä vähän epäilytti, että voiko olla hajuton, niin tämä vinkki tuli juuri sopivasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa! :D Käythän sitten kertomassa kuinka sen kanssa sujuu, aika hiljaista on ollut tämän osalta. Lukijoissa ei taida olla montaakaan bokashihörhöä. ;)

      Poista
  3. Eilen tuli postista nuo aineet. Tänään ois tarkoitus aloittaa kuhan saan porattua reiät ämpärin pohjaan. Aion siis aloittaa ihan diy systeemillä. Kerron sitten myöhemmin kuinka se onnistui. Kaverini suositteli niitä facebook sivuja, sieltä löytyy hörhöjä:D. HArkitsin jopa facebookkiin liittymistä bokashiryhmän takia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No MELKEIN minäkin, vähän kiinnostaisi kun tietää että sieltä löytyisi tietoa ja taitoa, mutta ehkä tämä ei ihan vielä ylitä minunkaan facebook-kynnystä.. ;)

      Poista
  4. Ihana postaus! Mahtava tuo ärhäkkä karvaeläin purkin kimpussa. Mä jätin pelakat kylvämättä tänä vuonna. Kokeilin viime keväänä. Oli kivaa, mutta jotenkin hirveä duuni suht pienien pelakoiden takia (en saanut niitä talvehtimaan). Ostin pistokkaita sen sijaan.

    Ja tuo bokashi kiinnostaa muakin. En ole toimeen ryhtynyt, mutta se kuulostaa tosi järkevälle tavalle kompostoida.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun pistäydyit! :) Mulla viimekesäiset pelargonit selvisivät vuodenvaihteeseen, sitten menin nostamaan ne ikkunan edestä korkean kaapin päälle ja hyvin äkkiä ne sitten kuolivat. Puuttuu se viileä talvetuspaikka.

      Poista
  5. Bokashi olikin uusi tuttavuus. En kyllä ihan tajua noita esittämiäsi tavallisen kompostoinnin vasta-argumentteja. Minusta kun kompostointi on niin kätevää! En tyhjennä biojätesankoa päivittäin, vaan silloin kun se tulee täyteen. (Tai jos siellä joskus on jotain erityisen haisevaa, esim jotain homehtunutta...) Kuivikettahan ei suinkaan tarvi ostaa - siihen kelpaa vaikka haravointiroskat ja muut mitä tulee jokaiselta pihalta. Säilytän sitä kannellisessa kehikossa kompostorien vieressä. Meille ei ole ostettu mitään kalliita Biolaneja, vaan kaksi halpaa ja ohuestieristettyä kompostoria, niistä mieluisampi on Bauhausista. Juttu on siinä että kun säiliöitä on kaksi, niin toinen saa vuorotellen pitää aina välivuoden ja muhia rauhassa, kun toista täytetään. Ei haittaa vaikka sisukset jäätyy pakkasilla, kun kiirehän ei ole. Kevät tulee joka vuosi ja sitten jatkuu palaminen. Vuorovuosin tyhjennän säiliöistä valmista kompostia.

    Oikeasti olin ihan yllättynyt jos teillä ei kompostoida, kun olet muuten niin pro näissä puutarhajutuissa! :) Mutta luen mielenkiinnolla lisää jos perehdyt tuohon bokashijuttuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mieluusti kompostoisin läpi vuodenkin, mutta nyt se rajoittuu sulan maan aikaan. Ei ole lämpökompostoria, joten biojätettä voin kerätä vain sen aikaa vuodesta kun eristämätön pelaa. Siksikin olisi hauska laajentaa tuohon bokashiin, saisi biojätteet hyötykäyttöön ympäri vuoden. Tilasinkin jo sen pöntön, olisi pitänyt tulla viime viikolla... toivo elää että saan sen tänään. :) Ja mä mikään pro ole, superinnostunut aloittelija vain! ;D

      Poista
    2. Alunperin ostin tuon hataran kompostimme vain puutarhakompostiksi, mutta kesäaikaan olen tosiaan vienyt sinne muutkin biojätteet. Talvisin en ole viitsinyt, etten houkuttele hiiriä pihalle, kun kissakin viettää kaiken aikansa sisällä. Ja vaikka biosankoa ei tyhjentäisikään päivittäin, joutuu sen kanssa kuitenkin useammin talon takana asioimaan kuin bokashin! ;)

      Poista
  6. Bokashi-kokemuksia on täälläkin hankittu Tosimummon innoittamana. Vuodesta 1998 olemme kompostoineet ympäri vuoden ja ihan tavallisilla komposteilla. Talvella ne täyttyy nopeammin kun maatumista ei tapahdu, mutta ei se mitään haittaa! Ilmojen lämmetessä keväällä, kompostikin käynnistyy toimimaan.
    Mutta tästä bokashista en ollut kuullutkaan. Kiinnostuneena ostin sitä bokashipurua, mutta vähävaraisena jätin astiat ostamatta ja päätin kokeilla ensin edullisemmalla konstilla, jollei se vaikka toimisikaan ja innostus sammahtaisi.
    Toinen satsi on jo kohta kertynyt. Eilen kurkkasin sitä ekaa erää ja hämmästyin, kun odotukseni ei osottautuneetkaan todeksi. Kannen alta ei hyökännytkään vastaan homekasvustot eikä nenää kirvellyt mätänemisen lemu, se ei todellakaan haissut millekään! Tosin ei vielä ollut multaakaan, mutta pari viikkoa oli vasta kulunut. Eikä se jäteämpäri sisälläkään haise yhtään. Voinakkaammalle haisee se purupussin sisältö, jota biojätteen sekaan annostelen.
    Tämän lyhyen alkukokemuksen perusteella olen iloisen positiivisesti yllättynyt ja uudenlainen kompostointi jatkuu. Tämä vinkki tuli tosi tarpeeseen, kun olisi pitänyt hankkia uusi komposti. Nuo paremmat kompostit kun maksaa ihan hirveesti, ei niiden hankkiminen tullut kyseeseen. Tämä edullinen purupussi ratkaisi ongelman, kun jätteen saa maatumaan pidemmälle ennen ulkokompostiin kippaamista, niin ei jyrsijöistä tule ongelmaa. Sanosko, että kiitti vinkistä sopivaan saumaan!
    Aurinkoa loppuviikkosi!

    P.s. onnistuin pelakuiden talvettamisessa :)

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.