tiistai 29. joulukuuta 2015

Pelkistetty parka

Talvitakkivarastostani puuttui yksi takki. Sellainen siistimpi, muttei kuitenkaan mikään villakangastakki, ei kauhean paksu jotta sillä voi kierrellä kauppoja ja tehdä ruokaostokset, ja takapuolen peittävä pituus, jotta alla voi pitää tunikoita näyttämättä siltä, että on liputuspäivä.


Päädyin vallitsevan muodin mukaisesti parkahenkiseen versioon, mutta omalla tyylillä ja vähemmillä yksityiskohdilla. Päällinen on harmaata työvaatepuuvillaa, muistaakseni tilasin sen Kangastukusta. 

Hupussa on valkoinen teddykarva, samoin takakappaleen yläosa on teddyä. 


Kaavan alkuperä on Ottobre Womanin numerosta 5/13, ja muuten tuossa kaavassa on paljon hyvää ja monta kivaa yksityiskohtaa, mutta hihan pituus oli kyllä puolimittainen ennen muokkausta. Tarkistakaa siis hihan mitta huolella, jos sillä kaavalla takkia teette! Viiden sentin lisäyksellä siitä tuli hyvä hiha kaikinpuolin.


Kaava on piirretty vuorittomaan takkiin, joten vuorin siihen joutuu väsäämään päällisen kaavojen pohjalta. Mutta sehän ei ole ongelma enää kenellekään, kun ompeluohjeistani löytyy siihenkin vinkit. Minä muuten käytin vuoriksi yhden valkoisen, tiheästi tikatun päiväpeiton, jonka olen joskus saanut tilaalalahjana jostain, ja joka ei koskaan ole päässyt varsinaiseen käyttöönsä, kun oli niin polyesterinen (huomatkaa uusi adjektiivi). Takissa se toimii kuitenkin varsin mainiosti, ja sain vuorin ja vanun samassa paketissa.
Kuten jo aikaisemmin mainitsinkin, yksityiskohtia karsin rajusti alkuperäisestä. Jotain kuitenkin lisäsinkin, sillä povitasku pitää olla aina. Lähden usein kauppareissulle ilman käsilaukkua, joten puhelin pitää saada kulkemaan mukana takin taskussa.


Helma on takaa vähän pitempi kuin edestä, mutta parkalle tyypilliset kiristysnauhat jätin pois. Tuulilistan tarroineen jätin pois, jotta takkia voi pitää aukikin, eikä sulkeminenkaan ole vetskarin vetäisyä isompi toimenpide - minua kun tuppaa ajan saatossa tympimään se nappien tai tarrojen kanssa pelaaminen joka kerta, kun takkia pukee ja riisuu. Tuulisuojan jätin kuitenkin vetskarin alle.
Ne pienet mutta tärkeät yksityiskohdat - ripustuslenkki, vetoketjullinen tasku auton avaimille...

Kaikenkaikkiaan siitä tuli ihan kiva arkitakki, ja tulee varmasti pidettyä.

Kuvat lisätty jälkikäteen sikinsokin, älkää tarkkailko tekstin ja kuvien yhteneväisyyttä liiaksi.


27 kommenttia:

 1. Kivan perusparkan olet taas tehnyt!

  Itse ostin myös juuri takkiin vuorikankaan ja vanun, päälikangas on löytynyt jo aiemmin kirpputorilta. Sinun ohjeillasi olen jo 4 vuorillista takkia tehnyt, joten eiköhän tästäkin hyvä tule, kun saa vain aloitetuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu, eipä mennyt hukkaan sekään ohjeistus! :D

   Poista
 2. Siistin simppeli takki! Ja hyvä idea kierrättää tuo peite vuoritikiksi:) Multa taitaa löytyä samainen kaupanpäällinen, jota ei kyllä voi peitteenä käyttää....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se tietää ihan selvästi takinompelua! :) Näillä pakkasilla tuo vanun määrä ei riitä, mutta tulee sieltä kevät ja pikkupakkaset taas..!

   Poista
 3. Aloittelija täällä ihastelee ompelujälkeä. Voi kun itsekin vielä joskus osaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemällä oppii, joten ei muuta kuin hommiin! ;)

   Poista
 4. Kun osaa,niin voi tehdä vaikka takin...ihana☺

  VastaaPoista
 5. PS.Multakin löytyh tuo sama kaupapäälis peitto,mut mulla se on arkisena peittona sängyllä...helppo heittää sängylle kun on kevyt....et silleen...😊

  VastaaPoista
 6. Hyvän näköinen takki! Ei turhia krumeluureja , siis tyylikäs.
  Hilkka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siksi tykkäänkin tästä enemmän kuin perusparkoista.

   Poista
 7. Tyylikäs, hieno ARKItakki 😉
  Mulle kelpais pyhätakiksikin. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa se mullakin joskus päästä pyhänäkin käyttöön. ;D

   Poista
 8. Kiva, tyylikäs takki! Mullakin olisi tarvetta takille, mutten ole vieläkään saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun useimmiten ompelee hetken tai enintään päivän projekteja, nousee kynnys aloittaa mitään pitempää urakkaa. Mulla ainakin on käynyt niin.

   Poista
 9. Tästähän innostuin niin, että pitää saada takki minunkin. :)

  VastaaPoista
 10. No voi piru, on kyllä haaveissa vain! Siis olis mahtavaa ommella parka, muttei riitä hermo eikä aika... Mutta tästä tuli oikein hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Tiedä miten entoudut kun aurinko oikein alkaa paistelemaan, löydät pian itsesi takkia tekemästä vielä.. ;)

   Poista
 11. Kaunis on, kelpais kyllä mullekin :)

  VastaaPoista
 12. Upea takki! Minulla on ollut tuon Ottobren ilmestymisestä lähtien haaveena tehdä tuo takki, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi, koska rima on niin korkealla... Yksityiskohtia pitäisi varmasti karsia rutosti, jotta onnistuisin. Olen tehnyt muutaman takin tikkivuorilla, mutta tähän haluaisin teddyn eli talvikäyttöön. Valitsitko tavallista isomman koon, koska vuori on paksu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mittailin kaavoja ja totesin että en taida isompaa piirtää, kun näytti mallikuvissa aika väljälle se takki enkä tykkää kovin väljästä. Piirsin sitten koon 38, ja yleensä käytän kokoja 36 ja 38 kaikissa vaatteissa. Vieläkin mahtuisi paksumpaa vuoria väliin, joskin omani on melko ohut. Vanua on siinäkin kuitenkin. Mutta siis kauhean paljon isompaa ei kannata valita, ettei kärsi mittasuhteet muutenkin. :)

   Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.