perjantai 17. heinäkuuta 2015

Kiviä - taas vaihteeksi

Vihdoin viimein ollaan siinä pisteessä, että talon ympärys voidaan viimeistellä.


Sora-lauta-reunustus sokkelin ympärillä ei ole koskaan suuremmin miellyttänyt omaa silmää, ja sen lisäksi pihit mummot haluavat tietysti hyödyntää pihalta löytyvät massiiviset kiviröykkiöt. Miksi ostaa kallista soraa, kun piha on kiveä täynnä.

Hopeahärkit voisi tässä siirtää etualalta taakse, nyt kun istutukset voi laajentaa sokkelin reunukseen asti!

Ensiksi yritin tehdä reunuksen ihan vain ilman mitään reunarajausta, latomalla kiviä riviin ja kattamalla raot hiekka-sementtiseoksella, mutta siinä vaiheessa kun lapset hoksasivat alkaa juoksemaan reunuksen päällä, arvaatte, miten kävi. Sitä mukaa kun pikkujalat kipittivät reunusta pitkin, alkoivat uloimmat kivet murtua rakennelmasta irti, ja lopuksi totesin, että on helpompi purkaa koko testipätkä kuin alkaa sitä korjailemaan.


Siispä päätin seuraavaa - reunalaudat on oltava, jotta homma pysyy kasassa, ja kiviä pitää viskellä rennommalla otteella, limittäin ja päällekkäin, ei suinkaan riviin. Kyse ei ole mistään seulotuista ostokivistä, vaan näistä jokainen on kerätty tältä kivikasatontilta. Siksi niistä ei saanut sellaista tasaista seulanpääkivi-ladontaa, vaan lopputulos oli hyvin epätasainen. 

Sokkelin pinnoitus on tehty vaaleanharmaalla Yki-rouhepinnoitteella

Tämä uusi "humalaisen ladonnalla" toteutettu reunus on miljoona kertaa kauniimpi kuin se ensimmäinen kokeilu. Laudan ansiosta se ei myöskään lähde karkailemaan tai murtumaan. Kivien lomaan harjataan vielä hiekka-sementtiseos, joka kovettuu ajan kanssa napakaksi pohjaksi, joka osaltaan estää myös rikkaruohojen kasvua. Alla olevat routaeristeet ja hiekkamaa estävät ainakin toivottavasti lautojen liikkeellelähdön, mutta jos niin käy, murehdimme sitä ensi kesänä. Kivien välit pitää tietysti maakosteasta betonista huolimatta puhaltaa välillä puhtaaksi roskista, ettei rikkaruohoille muodostu niistä suotuisaa kasvualustaa.Vietin siis eilisen pouta(!!)päivän aamusta iltaan latomalla taas vaihteeksi kiviä, ja vaikka kivien haalaaminen pitkin pihaa kottikärryjen avulla on aika kypsyttävää puuhaa, niin itse reunuksen tekeminen on suorastaan terapeuttista. 


Se tunne selässä ja takareisilihaksissa ei illalla ollut kovinkaan terapeuttinen, mutta ajatellaan se niin päin, että työn jäljet siellä vain tuntuvat, ja pitemmän päälle sekin tekee hyvää, vaikka alkuun tarvitsisikin buranaa.Risteyksen romurengas vaihtui kuin vaihtuikin kokonaiseen pyörään, vaikka siitä puuttuukin vielä ne kaipailemani sarvet. Kunhan siihen saadaan sarvet, sarviin kiinnitetään tietysti kori, ja koriin laitetaan kukkia. Siippa keksi myös, että korin kylkeen voisi kiinnittää talonumeron. Olisipahan oikeasti näkyvällä paikalla ja heti risteyksessä. 

14 kommenttia:

 1. Näyttää tosi hyvältä!

  Pihoista tulee tosi kauniita kun käyttää paikallisia materiaaleja ja niin paljon helpompia pitää kunnossa. Meillä on kanssa kiveä vähän joka paikassa:) Tässä meidän pihassa on alunperin ollut samanlainen kivireunus lankuilla reunustettuna kuin sinulla mutta jälkeenpäin kivet on jostain syystä kannettu takapihalle isoksi rröykkiöksi ja talon reunusta jätetty multaiseksi. Mä en tykkää sillä kun pensaat ja kasvit kastellaan niin koko harmaa seinä on täynnä multaroiskeita ja kuuma aurinko polttaa ne siihen kiinni. Olen huomannut että suurin osa täällä ei laita kasvupenkkejä suoraan taloon kiinni vaan ne pidetään melkein yltiösiisteinä juuri kivisommitelmien avulla ja kasvittomina muun pihan kukoistaessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin roudaamaan kivet takaisin paikalleen. ;)

   Nykysuositus onkin, että talon ympärille jätetään alue, jossa ei kasva mitään. Liian lähellä taloa maahan tunkeutuvat juuret tuhoavat routeaeristeitä ja tukkivat salaojia, ja taloa vasten kasvavat kasvit pitävät sokkelin kosteana ja altistavat vaurioille.

   Poista
 2. Hyvän näköinen reunus! Ja kivet ovat kauniita, ei haittaa että ovat erikokoisia ja -muotoisia, päinvastoin! Meillä on sokkelin ympärys myös vailla huolittelua, ollut jo kolmatta vuotta, ja laattoja siihen on tulossa... kai... sitten aikanaan. Laitathan lisää reunuskuvia sitten kun sementtiä on siellä väleissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo laitan varmasti kuvia kunhan projekti etenee! :)

   Poista
 3. kivan näköinen tuo reunus nyt :) ja paljo parempi nuo kivet kuin se sora...ei oikein toimi meillä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni on todennut että sora on hankala pitää rikattomana, kun sitä ei oikein voi puhaltaa puhtaaksi roskista ilman että sorakin lähtee lentoon.

   Poista
 4. Kaunis! Sulla todella ihanat istutukset ja piha muutenki upeasti suunniteltu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itse tahtoo kiinnittää huomion niihin tekemättömiin kohtiin, mutta kiitos kun muistutatte katsomaan välillä toiseen suuntaan. :)

   Poista
 5. Tosi hyvältä näyttää :) mikä teillä on tuon talon harmaan maalin sävy? todella ihanan värinen sekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, se on tosi kiva lämpimän sävyinen harmaa! Se on Teknoksen värikartoista tuo sävy, nimi oli 'beast' (peto) mutta tarkkaa koodia en muista ulkoa. Senkin voin tarvittaessa sinulle etsiä. :)

   Poista
 6. Kivet on parhautta. Meilläkin on samalla tavalla talon sokkelin ympäri kivet (tai no, koko piha on kiveä). Erikokoiset kivet ovat mielenkiintoisemman näköisiä kuin samaa laatua olevat. Ihania istutuksia sinulla!

  VastaaPoista
 7. Tavallisista luonnonkivistä saa paljon kauniimman ja rennomman ladonnan...täälläkin sitä on harrastettu...oikein kivalle näyttää sokkelisi reunusta☺

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.