perjantai 13. maaliskuuta 2015

Kateuskirjahylly

Jo pitkän, pitkän aikaa olen kaipaillut olohuoneeseen kirjahyllyä, johon saisi ne harvat kauniit kirjansa nätisti asetella. Välillä olen jo harkinnut jotain ikeamalliakin, mutta kun ensisijaisesti tahtoisin vähän vanhempaa tuotantoa, niin olen malttanut mieleni ja odotellut, että se oikea sattuisi kohdalle.


Marraskuussa käytiin kummitytön synttäreillä Keski-Suomessa, ja kälyllä oli niin kertakaikkisen upea kirjahylly, etten saanut silmiäni irti siitä koko päivänä. Mielettömän kaunis, umpipuuta, vanha vaaleansininen halkeileva maali pinnassa kauniisti patinoituneena ja kuluneena osittain pois, siis täydellinen vanhus! Tiesin entistäkin tarkemmin, millaista etsin. 

Mutta eipä niitä joka oksalla kasva. Ei joka toisellakaan. Laajensin etsintöjäni pintakäsittelyä kaipaaviin mutta muuten oikean mallisiin yksilöihin, ja lopulta muutaman kuukauden tiirailun jälkeen löytyi tämä. Tässä on oikea asenne, koristelistat, hyllyjen korkeus ja malli muutenkin. Ainoastaan noita väärinpäin käännettyjä kuppijalkoja vähän vierastan. Mietin jopa, ottaisiko ne kokonaan pois, mutta toisaalta tätä on kyllä helpompi siirrellä noiden varassa. Mietitään.


Joku saattaa olla sitä mieltä, että 40-luvulta asti alkuperäisenä säilynyttä ei saisi mennä muokkaamaan, mutta onneksi tämä on minun. Kylmänviileästi aion tehdä tästä vaalean ja sopivasti kuluneen, samaan tapaan kuin aikaisemmin olen tehnyt keittiön avohyllyt ja tämän eteisen naulakon.


Ainoa pulmani on enää, käytänkö pintaan tulevan värittömän vahan alla valkoista vai jonkin väristä kalkkimaalia. Toisaalta houkuttelisi joku vaalea turkoosi tai vanhanaikainen vihertävä, mutta toisaalta siihen valkoiseen ei kyllästy koskaan. Kai. Mihin itse päätyisit?


Ulkoportaille muutti viime viikolla toinen pitkään etsinnässä ollut pikkujuttu, lyhyt pirtinpöytätyylinen penkki. Siihen on mukava paitsi istahtaa aamuauringon säteitä vastaanottamaan, myös asetella milloin mitäkin nättiä. Kunhan kesä kunnolla tulee, penkillä rehottavat toivottavasti siemenestä kasvatetut Apple Blossom -pelargonit.


Viime kesänä pääsin kokeilemaan betonitöitä, vaikka palkkatyöt sen verran hidastivatkin, että yksi sementtisäkki ehti jäädä sateeseen ja kovettua. No, ensi kesänä ostetaan uutta ja jatketaan taas!Olen niin fiiliksissä tuosta auringonpaisteesta, että koko perhettä piinaava flunssa ja kuumekaan eivät nyt ahdista. Köhitään aikamme ja täts it (muistuttakaa minua tästä kello kolme aamuyöstä, kun joku alkaa haukkumaan kurkunpääköhässään äitiä). Pääasia, että pian on maata näkyvissä!11 kommenttia:

 1. Entä krakleerauslakka ja sen päälle vaalea maali! =) Tulis hyvin rakoilu esiin kun on tumma alta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pöllömpi ajatus! Alkoi heti raksuttamaan, että jos ei tähän niin mihin tuota tekniikkaa kokeilisin.. jotenkin en ole koskaan edes hoksannut, että sitä voisi käyttää huonekaluihinkin.. hmm..

   Poista
 2. Siellä se nyt mielissään somistaa niitä kauan odotettuja rappusiaan. :) Hyvä idis tuo penkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin!!! Kyllä niistä jaksaakin olla onnellinen. Ihan pian on niin lämmin että juon aamukahvikupposen portailla. Toiset nauttii kevättalven auringosta pilkillä, minä kuivilla rappusilla! ♡

   Poista
 3. Mä en ymmärrä sitä ajatusta, että valkoiseen ei kyllästy, mut johonkin muuhun väriin kyllästyis... Eli ehdottomasti jotain sävyä pintaan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muut värit menee ja tulee, jokin aika sitten trendikkäät sisustivat keltaisella, nyt haalitaan mintunvihreää.. valkoista on meillä ollut aina eikä se ole koskaan alkanut totaalisesti tympimään.. :)

   Poista
 4. Väriä rohkeasti vaan. Sitte vaalennat myöhemmin jos ei tunnukaan kivalle! Se voi olla tosi kiva väripilkku kotona jos on muuten paljon vaaleaa... Aivan ihana hylly kyllä on!!

  VastaaPoista
 5. Tulikohan aikaisempi kommenttini perille :D mutta sanotaan se uudelleen :) - UPEA hyllykkö! Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Kaunis on hylly! Ja toki jokainen saa omastaan tehdä juuri sellaisen kuin haluaa, niin minäkin olen tehnyt :) hyllyn väriksi sopisi sellainen vanha vaalea turkoosikin vaikka valkoinen on kyllä ajaton väri johon tuskin koskaan kyllästyy. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
 7. Saanko kysyä, pitääkö hylly ensin hioa ts. karhentaa pintaa, ennen jotain muuta käsittelyä? Itsellä oottaa yks hylly, jossa on kuultolakkapinta, käsittelyä. Sinun nätissä hyllyssäkin vaikuttaa olevan liukas pinta. T.Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä varmasti joutuu hiomaan pintaa niin että siihen maali tarttuu! Voisi olla jopa paikallaan kuumailmapuhaltimella poistaa lakka kokonaan.

   Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.