keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Ei tullut keinutuolin päällistä, tulikin kaitaliina

 

Ostin viime kesänä HH-kankaasta Kokkolasta nättiä "sanomalehtikangasta" kuvitellen sen muuttuvan keinutuolin päälliseksi. Sellainen siitä on tähän asti ollut tulossa, mutta kun tänään otin sen kaapista alkaakseni leikata siitä sopivia paloja aikaisemmin tekemäni oikean muotoisen pehmusteen päälle, näinkin siinä ihan selkeän kaitaliinan. 


Minkäs sille mahtaa. Kävi niin kuin sadussa, jossa kissa teettää hiirellä takkia, eikä tullutkaan takkia vaan tuli liivi, jota ei tullutkaan vaan tuli huivi jne. Paitsi ettei kangaspala pienentynyt työn edetessä enempää kuin käänteiden verran. Hoksasinpa samalla ottaa kuvat noista kulmista miten ne tein, kun päätin tehdä ne normaalia suoraa kulmaa hienommin.


Jotta hahmottaisin (ja hahmottaisitte), miten homma menee, näytän teille kuvin nuo silitysjutut vaihe vaiheelta. Ensiksi silitin jokaiseen reunaan kapean päärmeen, joka piilottaa risat reunat pois silmistä. Reunojen huolittelu on muuten tehty vaaleanpunaisella langalla ihan siitä syystä, että ne ovat sattuneet olemaan saumurissa silloin, kun olen päättänyt heittää kankaan pesuun.


Toinen käänne oli 6cm leveä.


Tämän jälkeen avasin leveät käänteet uudestaan suoraksi (äskeisen turhan silityksen idea on tuo taitejälki kankaassa) ja kohdistin silitetyt taitteet kuvan mukaisesti. Nyt taitetaankin taas niitä kuusisenttisiä takaisin paikalleen, ja samalla hahmotetaan, mitkä kaksi reunaa tässä pitäisi ommella yhteen.


Kiepautan kulma kerrallaan systeemin nurinpäin ja merkitsen neulalla sen silitysjäljen, jota pitkin seuraavaksi ompelukoneella ajelen.


 Näin.

Liiat voi leikata vaikka pois, niin nurkista tulee litteämmät.


Sama temppu tehdään kaikille neljälle kulmalle ja pyöräytetään kulmat oikein päin lopulliseen asentoonsa, minkä jälkeen ommellaan enää viimesilaus, eli näin ympäriinsä:


Paininjalan puristus kannattaa asettaa reunoja ommellessa aika minimiin, jotta hennompi kangas ei ala kupruilla ommellessa. Jäykemmässä materiaalissa ei toki sitä ongelmaa ole muutenkaan.


Kyllä meidän nyt kelpaa. Vaikka keinutuoli on edelleen kova istua, niin saamme ainakin lukea aamiaispöydässä sanomalehteä - tosin painos taitaa olla vähän vanha, lontoon murteella ja sisältää pelkkiä mainoksia.


Mutta ei nipoteta pikkuasioista. Paistaahan sentään aurinko! 


Ps. nuo kulmien taittelut voi järkeillä vähemmälläkin edestakaisähräämisellä, mutta tykkään jostain kieroutuneesta syystä tehdä näin. Pönttö mikä pönttö. ;)

5 kommenttia:

 1. Onpa hauska kuosi! Tuota kelpaa aamupalalla tiirailla!

  VastaaPoista
 2. Aivan ihana ja sopii niin hyvin tuon auringonpaisteen kylkeen :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos ompeluvinkistä....paljon ompelen,mut tuon kulman tekeminen on jäänyt opettelematta....nyt sen osaan.
  Kiva kangas muuten...sopii liinaksi hyvin.♡

  VastaaPoista
 4. Moikkis! Tuo kangas on ihana!! Samasta kankaasta olen tehnyt kirjan kansia!! Ilmeisesti niistä juttua päätyy blogiinikin joskus :))

  VastaaPoista
 5. Ihana! <3 Paremmin se on edukseen tuossa ku pepun alla kiikussa! =)

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.