torstai 5. helmikuuta 2015

Makkaranpurijan kaaliyllätys

Tämä on  jotain erittäin epätyypillistä minulle, mutta pakko on kehuskella, kun kerrankin on aihetta. Olen tavannut salaatin, johon iskee suorastaan himo. Salaatin, minä! Kasvisruuan, jossa on jopa parsakaalia, kaikista kasveista pelottavinta.


Kas kun ongelmahan on se, että olen maistellut parsa- ja kukkakaalia lähinnä pakastekasviksista höyrytettynä, en koskaan tuoreena. Ja mikä vielä pahempaa, olen tutustunut niihin lasten valmissoseissa, joissa jo haju on ollut niin tyrmäävä, että kaalikeiton ystäväkin on käynyt vihertäväksi kasvoiltaan.


Mutta tässä pöperössä menee kaalikammoisen ennakkoluulot ja makutottumukset ihan uusiksi. Kokeilkaapa!


Pöperöön tulee jonkin verran näitä kaikkia: 

kukkakaalia
parsakaalia
pekonia
punasipulia
viinirypäleitä
jotain perusmajoneesia

Olen pilkkonut kukka- ja parsakaalit pienehköksi mutta kuitenkin niin, että niiden alkuperä on tunnistettavissa. Sipulin olen pieninyt alligaattori-silppurilla, eli tosi pieniksi paloiksi. Pekonin siivutan silpuksi ja käristän pannulla rapsakaksi, ja viinirypäleet leikkaan neljään osaan. Kaikki myllätään sekaisin ja pruutataan majoneesia sekaan sen verran, että se erottuu.Suuret kiitokset kälylle, joka minut tälle charmantille tuttavuudelle vuodenvaihteessa esitteli. Tämä jäi pysyvästi päänsisäiseen keittokirjaani. Tätä on syöty meillä tammikuun aikana jo ainakin kolmesti. Ja ensi kesänä takapihalla kasvaa vuorenvarmasti sekä kukka- että parsakaalia. Tai ainakin yritys niiden kasvattamiseen on kova.

Täten vuosikymmenten takainen sopimukseni jänisten kanssa on purettu. Tähän asti ne ovat jättäneet rauhaan minun polkupyöräni ja minä niiden ruuat, mutta saa nähdä, joko pyörä kohta häviää telineestään, kun huomaavat, että olen rikkonut diilin ja ryhtynyt kaalinpurijaksi. On se sen arvoista!

9 kommenttia:

 1. Tähän hehkutukseen yhdyn täydestä sydämestäni. Tämä on huippua ja vielä tosi helppo tehdä. Makukoostumus on kyllä uskomaton ja pekonilla ja viinirypäleillä on minusta suuri vaikutus. Ja toki majoneesillakin :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä, tätä kyllä teen. Saa niistä pakastekasviksistakin syötäviä kun laittaa sekaan valkokastikkeen, kuorruttaa juustolla ja kypsentää uunissa. Toki kermankin kanssa kypsentämällä...

  VastaaPoista
 3. Tätä vois vaikka koittaakin :)

  VastaaPoista
 4. Kypsensitkö kaalit? Syyäänkö tätä kylmänä vai lämpimänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainoa mitä kypsennetään on pekoni, kaikki muu pilkotaan sekaan raakana. Ja syödään kylmänä. :)

   Poista
 5. Tämä on kyllä hyvää. Jopa appiukko sanoi, että Tämä on oikeeta salaattia ja otti lisää. Yleensä ei taida juuri salaatteihin koskea.

  VastaaPoista
 6. näyttää herkulliselta :) pitääpä kokeilla...Meillä tosin tuota kukka-kaalia syödään raakana syksyisin paljon,mukavaa rouskuteltavaa porkkanan tilalla ;)

  VastaaPoista
 7. Kokeilin heti tätä. Toimi myös ilman pekonia (koska sitä ei ollut) eikä ollut myöskään viinirypäleitä. Korvasin ne puuttuvat kuutioiduilla kurkulla ja herkkukurkulla. Oli tosi hyvää ja lapsetkin tykkäs! Kiitos ohjeesta, tästä tuli lemppari :D

  VastaaPoista
 8. Minä laitan parsakaalen tilalle kiinankaalta ja lisäksi joskus vielä mozzarella juustoraastetta. Niin huippu hyvää!!! -hantta-

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.