torstai 12. helmikuuta 2015

Kylvöstä kasvuun - ja iloinen arpomus!


Sietämättömän pitkä osaa olla ihmisen aika, kun odottelee maaliskuun kylvöjen ja esikasvatusten iloja. Onneksi pelargonit sai jo kylvää, ja sen tein viikko sitten lauantaina.


Paljon on iloa perennaostoista kertyneistä muoviruukuista, joita voi käyttää yhä uudelleen esikasvatuksessa. Ihan vinkkinä kerrottakoon sekin, että niiden alle juuri täydellisen alustan saa Saarioisten perhepizzan muovipakkauksesta. Sen lisäksi, että niissä on huippuhyvä pakastaa mokkapaloja sun muita herkullisia piiraimia, ne on kuin tehty näille kulmikkaille perennaruukuille (mielellään kuitenkin eri alustat pakastamiseen ja kylvöihin).


Ja kun vinkkilinjalle lähdettiin, kerrottakoon sekin, että sälekaihtimen alumiini(?)suikaleista saa näppäriä taimien merkitsemisläpysköitä ruukun reunoihin, joissa on niille pidikekin valmiina, muistona perennataustasta. Joskus ostin ihan asioikseni käytetyn sälekaihtimen saadakseni näitä. Kun niihin kirjoittaa vedenpitävällä tussilla, ne kestävät ulkonakin vuodesta toiseen. Tämän vinkin alkuperää en muista, mutta epäilisin sitä erästä lähivuosina ilmestynyttä Kierrätyspuutarha-kirjaa.



Hauskaa muuten, että kun pääsee aloittamaan ensimmäisiä kylvöjä, niiden itämistä tarkkailee useita kertoja päivässä ja juttelee niille mullasta puskeville kalpeille kasvin aluille mukavia aina ohikulkiessaan, mutta kun kesä tulee ja joka paikka puskee vihreää, ei yksittäisiä pieniä taimia enää niin huomaa. Sitten imee sisäänsä sitä kaikkea vihreyttä kokonaisuutena, sen sijaan, että kävisi suurennuslasilla kurkkimassa jokaisen perennan kohdalla, että joko joko, joko jotain nousee. En melkein tiedä, kumpi näistä on ihanampaa. Odottaminen ja tieto kaikesta siitä vihreästä, vai se vihreys itse.


Yläkuvan pikkuruista pioneeria tervehdittiin tiistaina ilolla, ja lastenkin piti päästä moneen kertaan katsomaan kasvun ihmettä. Tänään ollaan jo ihan oikean taimen näköisiä, katsokaa vaikka:


Tästä se kaikki kasvun seuraaminen ja siitä iloitseminen alkaa. Edessä on puoli vuotta vihreää - mikä ihana ajatus! Muutama siemenpussi odottaakin vuoroaan rouheassa metallilokerikossa (pakkosaada-ostos Halpa-Hallista)



Somat saviruukut löysin pari viikkoa sitten Kontista. Ne mahtavat olla yrteille tarkoitettuja, mutta aika näyttää, mitä niissä vielä kasvaa. Kuka tunnistaa tämän vihreän yksilön?


Ja koska tätä kasvun ihmettä ja vihreää iloa haluaisi jakaa muillekin oikein kaksin käsin, niin tehdään se mitä pystytään, ja pistetään pystyyn unikkoarvonta. Jo aikaisemmin lupasin arpoa lukijoidenkin iloksi näyttäviä, tummanpuhuvia pioniunikoita, ja tässä niitä nyt tulee.


Kuten kuvasta näkyy, korkeutta komistuksilla on lähemmäs metri - ainakin jätevedenpuhdistamon ravinteikkaassa mullassa, ja kukintaa kestää viikkokausiksi. Siemenet voi kylvää alkukesällä suoraan maahan ja nautiskella sen jälkeen kasvun kohinasta. Koska kukinta on runsasta, riittää sieltä jokunen varsi sisällekin somistukseksi.



Unikonsiemenarvontaan voi osallistua kuka tahansa kommentoimalla tätä postausta, ja voittaja saa postitse kuvassa esiintyvän itse kasvatetun pioniunikon siemeniä sekä tarkemmat kylvöohjeet. Anonyymien olisi suotavaa jättää kommenttiin myös yhteystietonsa, jotta palkinto ei mene sivu suun sen sattuessa kohdalle. 

Viime kesänä näitä unikonsiemeniä ostaessani luulin saavani vaalean roosan värisiä 'lilac pompom' -unikoita, mutta sainkin Weibullsin pussista jotain aivan muuta. Tänä keväänä ostin Hyötykasviyhdistykseltä jälleen saman pompomin siemeniä, ja tällä kertaa toivon myös saavani niitä - vähän jännittää, kuin äijän käy. Nämä tummat ovat kuitenkin komeita myös, ja näitäkin aion kesällä kukkapenkkiin kylvää. Sitä, minkälaisia unikoita te keräämistäni siemenistä saatte, en osaa kertoa. 


Sittenpähän näette. Tällaisten tummien, muhkean kokoisten unikoiden siemenkodista voittosiemenet kuitenkin ovat, joten siitä voinee päätellä jotain!



Unikonsiemenarvonta on voimassa tästä hetkestä alkaen koko ensi viikon, päättyen vasta 21.2. lauantaina puolenyön aikoihin. Ensi viikko menee suurelta osin töissä hetkellisen löysäilyn vastapainoksi, joten kommentteihin tuskin ehdin juuri vastailemaan, mutta ilolla niitä kyllä luen. Kasvun iloa ja kärsivällistä odotusta teille, mainiot lukijani!

59 kommenttia:

  1. Ihania unikkoja ! Mukana arvonnassa :)

    Kaija
    parhiala.kaija@hotmail.com

    VastaaPoista
  2. Itsehän en saa edes porkkanaa kasvamaan, kuin korkeintaan pikkurillin pituiseksi ja puolen sentin paksuiseksi. Eikä potutkaan kasvaneet oikein muuta, kuin vartta ja lehtiä. Ei tullut kukkia, eikä pottujakaan, ellei muutamaa peukalonpään kokoista, kitukasvuista palleroa lasketa :D

    Mutta josko unikot heräisiät henkiin, jos tarjolla on kerran myös ohjeistus. Joten mukana arvonnassa! :)

    Ja huimalla mielenkiinnilla luen kaikenmaailman etukäteiskasvatuksista (huomio hyvin hallussa oleva termistö) kun kovasti sitä tekisi mieli itsekin yrittää. Jos vaikka joskus vielä onnistuisin kasvattamaan jotakin. Taidankin tästä lähteä kastelemaan tuota ainokaista viherkasvia, joka on vielä hengissä. Jospa se sen avulla pysyisi hengissä vähän pidempäänkin :)

    VastaaPoista
  3. Voi miten jännittäviä kuvia noista pikku itäneistä :-)
    Ja oijoi! Olisiko mulla arpaonnea, kun niin rakastan kaikkia unikoita!
    Upeita ovat nuo kuvissasi!

    VastaaPoista
  4. Minäkin kylvin jo basilikaa ja salaattia ruukkuihin, kun alkoi viherpeukalo kutista. Ja auringonkukkia tietysti, versoina syötäväksi.

    Mullakin on jotain unikoita, mutta nuo sinun ovat eri komeita, joten mukana arvonnassa!

    VastaaPoista
  5. Ompa komeita unikkoja!! Meillekkin saisi pohdistamon purkuojan ympärille laittaa unikkoa kasvamaan olis aika kauniit tummanpuhuvat unikot =)
    hennamake@suomi24.fi

    VastaaPoista
  6. Mukana mukana, komeita ovat unikot. Pitäisiköhän tässä oikein itsekin alkaa esikasvattelemaan siemenistä ... En ole moista hommaa vielä koskaan tehnyt... (Nymana40@gmail.com)

    VastaaPoista
  7. Onkohan purkissa salviaa? Mieki tahtoisin arvontaan osallistua. Rakastan uniikkia<3

    VastaaPoista
  8. Mukana, mukana, mukana arvonnassa! Olisipa kerrassaan mieleinen palkinto. Itse vasta tilasin eilen siemensatsin, mutta veikkaan, että kylvöt lähtevät lapasesta taaskin, ja reilusti ennen vappua nurkat tursuavat honteloita taimia... ;)
    l33lamm(at)gmail.com

    VastaaPoista
  9. Mukana arvonnassa! Typyn kanssa kylvetään itse vasta toista vuotta, mutta kovin on koukuttavaa puuhaa :)

    VastaaPoista
  10. Kauniita unikkoja! Mukana arvonnassa.

    VastaaPoista
  11. Hei,

    upeita unikoita, kiitos arvonnasta :)
    t.Katja niemeka at gmail.com

    VastaaPoista
  12. Meillä olisi oikein passeli paikka näille kaunokaisille :) Mukana mittelöissä siis!

    VastaaPoista
  13. Hei,
    Hienoja :)
    Mukana arvonnassa.
    iina.13@hotmail.com

    VastaaPoista
  14. Oi ihanaa! Mä myös haluaisin jo kylvää jotain. Se kasvun alku on parasta. Mun on vaikea saada ylläpidettyä kiinnostusta sitten niiden rehujen hoitoon läpi kesän 😂

    VastaaPoista
  15. Hei !
    Kiitos nimilappuvinkistä!
    ilmoittaudun mukaan unikkoarvontaan.
    karppinenanni46@gmail.com

    VastaaPoista
  16. Minäkin! Meillä ei kasva mitään puskaa, et näistä olisi kiva aloittaa :-)
    ps: berninalle on tullut uusi peitetikkikone viime vuoden puolella oletko päässyt koeajaa sitä jo??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koeajanut (vielä), se kyllä kiinnostaa. Kolme neulaa olis aika jees!

      Poista
  17. Samat "vaivat" täälläkin, onneksi ensi viikon jälkeen koittaa loma; käsitöitä ja kevätkylvöjä !
    Tuo saviruukun kasvi on ihana salvia, minulla oli kasvilavassa sitä ite siemenestä kasvatettuna ekan kerran viime kesänä ja hyvin kasvoi. Tuollaista unikkoa minulla ei ole kyllä ollut ( vielä ) ;)
    -MaMa

    VastaaPoista
  18. No minä kans, kiitos vinkeistä ja vihreää kevään odotusta teille. Upeat unikot.

    VastaaPoista
  19. Samoissa tunnelmissa täälläkin; tosin vasta chilit on kylvetty! Ensi viikolla sitten tomaatit:-)
    Yhdenlaista unikkoa meillä jo pihalla onkin, mutta tuo tumma kyllä houkuttaa-joten mukana arvonnassa!

    VastaaPoista
  20. Voi,onnistuisinkohan minä moita kasvattamaan....haluisin kyllä kokeilla♡

    VastaaPoista
  21. Ihanan tummia, mukana arvonnassa. Ja taidanpa diilaa jostakin ne käytetyt sälekaihtimet =) kiitos vinkeistä.

    VastaaPoista
  22. Arvonnassa mukana, kukkapenkissä olisi juuri unikolle sopiva kolo :-)

    VastaaPoista
  23. Arvonnassa mukana! Ehkä minäkin saisin ne kasvamaan, kun ne kylvetään suoraan maahan :)

    VastaaPoista
  24. Mukana arvonnassa. En ole koskaan nähnyt tuon värisiä unikkoja <3

    VastaaPoista
  25. Komeat unikot.
    Mukaan arvontaan.

    VastaaPoista
  26. Tottahan tähän arvontaan pitää osallistua =)
    Leena

    leena.malo@suomi24.fi

    VastaaPoista
  27. Hyvää ystävänpäivää TosiMummo:) , nyt kokeilen arpaonneani, siis täysillä mukaan.
    riitta.savolainen9gmail.com

    VastaaPoista
  28. Ihania unikoita ois! Kyllä kelpaa...

    VastaaPoista
  29. Kuule, noista pelakuista. Olen monena keväänä niitä laittanu ja joskus joidenkin taimien tyvi siinä mullan rajapinnassa vähän niin kuin näivettyy, kapenee ja näyttää kuivahtaneelta. Taimi ei kuitenkaan kuole, jopa kukkiikin, mutta tiedätkö mistä se johtuu ja miten sen voisi estää? Mitä teet taimille kun ne on tuosta vähän varttuneet ? -MaMa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siis nyt jos otetaan huomioon, että kasvattelen ensi kertaa elämässäni pelakuita itse siemenestä, niin en ehkä ole oikea henkilö vastaamaan.. :D Mutta olen noissa omissa kylvöissä jo todennut että isoja eroja on, vaikka jokaisen purkin olosuhteet on täsmälleen samat. Osa on topakoita ja kasvavat nopeasti, osa on kituliaita ja kellertäviä. Kaksi siementä ei ole itänyt ollenkaan.

      Poista
  30. Mukaan

    unelmiaonnesta(at)gmail.com

    VastaaPoista
  31. VALTAVIA!! ja UPEAN värisiä!! Rakastan pioneita , harjaneilikkaa ja unikoita!! Toivon vimmatusti onnen arpaa!!
    bikkenpilttuu@hotmail.com

    VastaaPoista
  32. Mukana myös kevättä odotellen. :) T. Sussu72

    VastaaPoista
  33. Piti ihan miettiä uskallanko osallistua, jos kämmäänkin kasvattamisen ja joku toinen olisi parempi voittaja. Mutta kokeilen silti.

    VastaaPoista
  34. Ihania kukkia ja siemenet vaastaanottaisin mielihyvin =)

    VastaaPoista
  35. Kevät on niiiiin mahtavaa aikaa kaikkine kasvun seuraamisineen! Pioniunikot on ihania!! <3 Olikohan mulla aie lähettää niitä lilan pioniunikon siemeniä sulle, pitääpä kaivella oliko niitä vielä. Noita tummia ja niitä sekaisin ois aika kiva kans. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ne nyt on sitä mitä luvattiin, niin niitä mulla on nyt Hyötykasviyhdistykseltä kaksi pussia.. :)

      Poista
  36. Mukana arvonnassa. Kyllä on komeita Unikoita.
    kasityolaisenkotona@gmail.com

    VastaaPoista
  37. Mukana!:) Toiv ensi kesänä olisi piha, johon ne istuttaa...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähetän tuparilahjaksi - ei kun tuon, jos saatte sen pihan..

      Poista
  38. Kokkeilen tuuria arvonnassa :) Piti minunkii tilata se hyötykasviluettelo,kummasti rupes kutkuttelemaan "viljelysuunnitelman" teko kasvimaalle.Nuissa esikasvatusjutuissa oon ihan surkee,ikinä raski harventaa niitä ja sehän taas tekkee taimille hyvää.. ;)

    VastaaPoista
  39. Onpas vaikeaa tämä viestin laittaminen, tuleekohan viestini kuitenkin perille.. Ilolla osallistuisin joka tapauksessa arvontaan! :) hippohiiri@gmail.com

    VastaaPoista
  40. Tosi upean värisiä, sopisivat meidän pionien viereen. Mukana arvonnassa.
    ooti-@suomi24.fi

    VastaaPoista
  41. Mahtavia! Mukaan ehdottomasti :)
    emma.karppinen@ovi.com

    VastaaPoista
  42. Täällä on vielä yksi, joka tahtoo osallistua arpomukseen :)

    VastaaPoista
  43. Oi että, upeita... näitä haluiaisin kokeilla ...
    Mukaan siis!
    satu.kantoluoto@hotmail.com

    VastaaPoista
  44. Uu, jännää! Aion vallata pikkuisen maapalan ensi kesäksi, voisin testata siellä :P

    VastaaPoista
  45. Minäkin haluaisin noin kauniita unikoita!
    anuho@hotmail.com

    VastaaPoista
  46. Viime hetkillä mukaan arvontaan :) Omalta pihalta kun kaunis oranssinpuhuva unikko katosi mystisesti johonkin teille tuntemattomille!

    VastaaPoista
  47. Vielä ehdin mukaan unikkoarvontaan. t.samipii@netti.fi

    VastaaPoista
  48. Loistava idea tuo sälekaihdinjuttu! Kasvatushommia täälläkin mietitään ja koetin etsiä blogistasi että mitä ne teillä olleet kattolamppupistokeet oli nimeltään jotka oli ennen varsinaisia lamppuja ja mistä niitä sai ostettua? En onnistu löytämään täältä.. olis yks projekti. .. vilahtikos tuolla joku kasviarvuuttelukin; salvia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista yhtään mitä ne oli virallisesti, mutta Clas Ohlson niitä ainakin silloin myi. (pakko tunnustaa että vaatehuoneessa sellainen on käytössä edelleen - mitä tuonne oikeaa valaisinta tuhlaamaan..)

      Poista
    2. Kiitokset kuitenkin ostopaikkainfosta, osaan lähteä etsiskelemään sieltä. Vein nimittäin juuri kasvattelun seuraavalle tasolle, ja tilasin kokeeksi kasvivalon johon tuollaista suunnittelin. Pitäisi nyt vähän hämärämpi nurkkakin soveltua kasvatteluille eikä suuremmin haittaa vaikkei nyt eroa olisikaan, kun on tuollainen parin kympin kokeilu :)
      Vai vaatehuoneen valo menee tuhlauksen puolelle, mielikuvissa on ollut kuinka hieno olisi kattokruunu vaatehuoneessa ;D Tosin pitäisi olla se vaateHUONE, jotta ihan oikeasti lähtisin viemään ajatusta pidemmälle. Naurettavaltahan tuollainen näyttäisi pikkukopperossa joka ei nyt ihan muutenkaan ole salonkikelpoinen...
      Minä jo mietin että mikä tuossa "salviassa" on erikoista, mutta en osannut lähteä noin avarakatseisesti asiaa pohtimaan, joten totesin että riittävän salvia mulle :)

      Poista
    3. No joo kyllä, hyvinkin jos olisi tosiaan vaateHUONE.. tuonne kolmen neliön koppiin ei ihan mahtuisi kattonruunua.. :D

      Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.