keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Ompelukonetta ostamassa?

Melko usein minulta kysellään, minkälaisia vinkkejä antaisin ompelukonetta ostavalle. Ajattelin, että ehkä nuo vinkit kannattaisi jakaa yleisesti kaikille, vaikka nämä ovatkin vain yhden ompelevan ihmisen ajatuksia siitä, mikä konetta valitessa on tärkeää.



Ajattelen tätä kirjoittaessani nyt lähinnä teitä, jotka olette päättäneet aloittaa ompeluharrastuksen ja mietitte, minkälainen kone olisi viisainta hankkia. Luonnollisestikaan sijoitukseen ei haluaisi käyttää kovin isoja rahakasoja, koska ei tiedä, jatkuuko innostus, mutta haluttaisi kuitenkin päästä kokeilemaan. Jos konetta ei ole mahdollista saada lainaksi, ja joka tapauksessa joutuu ostoksille, mitä silloin kannattaisi keskittyä koneissa vertailemaan?  

Merkkeihin en tässä ota kantaa, koska jokaisella on omat suosikkinsa, ja jos yksi merkki olisi oikeasti ylitse muiden, ei muita varmaan valmistettaisikaan. Omat koneeni ovat kuitenkin kaikki Berninaa, ja niihin olen kyllä tyytyväinen. Olen omistanut myös Husqvarnan, ja ommellut sillä tyytyväisenä useiden vuosien ajan, mutta muista merkeistä ei ole omakohtaisia kokemuksia (teollisuuskoneista en tässä nyt puhu ollenkaan).





Helppo ja nopea ratkaisu olisi varmaan se marketeissa myytävä satasen peruskone, valkoinen ja sievä. Niihin en kuitenkaan ihan välttämättä kajoaisi. Ilman mitään sponsorointia kannatan ehdottomasti enemmän ompelukoneliikkeeseen kipittämistä ja siellä olevien valikoimien vertailua. Ja koska nyt ollaan ostamassa pienellä budjetilla hyvää konetta, järkevin vaihtoehto on kävellä käytettyjen koneiden nurkkaukseen.


Moni ei edes tiedä, että käytetyille koneille myönnetään usein liikkeessä takuu, joskus jopa useiden vuosien mittainen. Käytetyt, myytävät koneet on liikkeessä tarkastettu ja huollettu, joten ostaminen on turvallisempaa kuin yksityiseltä. Se satasen markettivalkoinen olisi tietysti soma ulkonäöltään ja kevyt kantaa kotiin, mutta keveys onkin ompelukoneissa vain pahaksi. Mitä kevyempi kone, sitä heppoisempi ja muovisempi se on, ja sitä enemmän se hyppii pöydällä ommellessa. Ennemmin kannattaa sietää ruskeaa 80- tai 90-luvun konetta, jossa valkoiset osat ovat jo kellastuneet, mutta sisus on rautaa, joka kestää.

Mihin ominaisuuksiin sitten pitäisi kiinnittää huomiota painon lisäksi? Sitä voi olla hankala ajatella, jos ompelu on harrastuksena entuudestaan tuntematon. Usein halpiskoneita markkinoidaan hurjalla ommelmäärällä, mutta oikeastihan ommellessa ei useinkaan tarvita kuin muutamaa perusommelta - suoraa, siksakia ja saumurin puuttuessa jonkinlaista huolittelevaa jousto-ommelta. Lukuisille koristeompeleille en siis antaisi suurta painoarvoa valinnassa. Tärkeämpää on, että koneesta löytyy muutamia oleellisia säätömahdollisuuksia.


Yhtenä oleellisimmista pidän paininjalan puristuksen säätömahdollisuutta. Vaikka olisi minkälainen ammattilainen, ei kaikkiin materiaaleihin voi saada täydellistä ompelujälkeä yhdellä ainoalla puristuksella, vaan sitä on säädettävä materiaalien mukaan. Trikoolle hyvin pieni puristus, tai sauma aaltoilee rumasti, farkulle isompi jne.

Toinen tärkeä säätö on alalangan kireys. Omassa koneessani on metallinen puolakotelo, ja säätö on mahdollista ruuvia kääntämällä.


Jos ompelee kaksoisneulalla, täydellisen ompeleen saa vain, jos alalankaa löysää hiukan. Liian kireällä alalangalla kaksoisneulaompeleesta tulee nurjalta puolelta siksakin sijaan suora, jolloin ommel ei jousta ja t-paidoissa helmaompeleet ratkeilevat. Ohuita voileeverhoja ommellessa taas on saatava sekä ylä- että alalankaa löysemmälle, ettei ommel vedä kangasta kurttuun.

Kaksoisneulaan ja trikoo-ompeluun liittyen varmista myös, että koneessa on paikka kahdelle ylälangalle. Mahdollisuuksien mukaan, ja jos aikoo ommella trikoota, kannattaa myös kokeilla, että kaksoisneula toimii testaamassasi koneessa.



Liikkeissä on yleensä mahdollisuus myös kokeilla koneita, ja saada samalla henkilökohtaista opastusta koneen käyttöön. Kannattaa kokeilla, saako langat näppärästi pujotetuksi (kun ompelee farkkuja ja vaihtaa joka välissä ompelulangan oranssiin tikkauslankaan, tämän tärkeys korostuu), miten päin alalanka tulee asettaa puolakoteloon, ompeleeko kone kaikkia materiaaleja moitteettomasti jne. Kannattaa siis ottaa koneostoksille mukaan koetilkkuja, ja kokeilla, miten kone selviää eri paksuisista materiaaleista. Mikä tahansa kone (toivottavasti ainakin) ompelee perus-lakanakankaan vahvuiseen materiaalin siistin sauman, mutta haastavimpia ovat ääripaksut ja -ohuet materiaalit. Usein myös ompelukoneliikkeistä löytyy kangaspaloja kokeilua varten.

Ompelualueen kunnollinen valaistus on toki myös hyvä ominaisuus, joskin sen puuttumista voi kompensoida kohdistettavalla pöytävalolla.


Polvinostin on väline, jota ei ehkä osaa kaivata, mutta jos sitä kerran pääsee käyttämään, paluuta aikaan ilman nostinta ei ole. Polvinostimella siis nostetaan paininjalkaa, jolloin molemmat kädet jäävät vapaaksi. Erityisesti applikoidessa tästä on suuresti iloa, mutta itse en ompele koneellani pienintäkään työtä ilman polvinostinta. Se on käytössä aina. Polvinostimen ainoa huono puoli on se, ettei sitä ole saatavilla moneenkaan koneeseen, eikä varsinkaan edullisempiin. Silti minun olisi pakko mainita se, koska itselleni se on niin tärkeä kapistus!


Uudemmissa koneissa on aika selkeästi merkittynä näytössä kaikki oleelliset säädöt. Vanhemmissa koneissa olen joskus törmännyt siihenkin, että koneen kyljessä on erilaisia kiekkoja, joissa on numeroita, mutta missään ei mainita, mitä mistäkin säädetään. Jos koneen mukana ei tule käyttöohjekirjaa, kannattaa selvittää kiekkojen tarkoitukset tarkkaan myyjältä.


Pähkinän kuoressa: jos käytössä on muutama satanen, osta mieluummin käytetty kuin uusi. Koneissa perusominaisuudet pysyvät samoina, joten vanha hyvin huollettu kone kykenee samaan kuin uusikin, tuossa hintaluokassa parempaankin. Mitä painavampi kone, sitä enemmän se sisältää metalliosia, eli on kestävämpi kuin muovinen. Kaupan päälle se pysyy ommellessa vielä pöydälläkin, kun paino pitää sen paikallaan. Perussäädöt (ylälangan kiristys, tikin pituuden ja leveyden säätö) löytyvät jokaisesta koneesta, mutta kiinnitä huomiota paininjalan puristukseen ja alalangan kireyden säätöön. Konetta, josta niitä ei löydy, en ostaisi. 

Koska mikään ei tapa alkanutta innostusta tehokkaammin kuin kehno kone, toivoisin jokaisen löytävän itselleen luotettavan masiinan, josta parhaimmillaan tulee melkein ystävä. Oikein huollettuna laadukas kone toimii luotettavasti vuosikymmeniä, ja siihen sijoitettu summa maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin hyvän harrastuksen tuoman hyvinvoinnin muodossa. Kaupanpäällisinä taidot kehittyvät joka ompelukerralla, tuotoksista syntyvää iloa unohtamatta. 

Mitä te muut painottaisitte koneen valinnassa? Kerro ihmeessä ajatuksesi kommenttikenttään! Kommentoineiden kesken arvotaan tosimummomainen käsivarsineulatyyny. Toivoisin myös ajatuksia siitä, onko tuo nykyinen kommentointimahdollisuus aikaisempaa parempi. Ennen piti olla kirjautuneena google-tunnuksilla jotta pystyi kommentoimaan. Nyt kommentin voi jättää kuka tahansa, mutta käytössä on sanavahvistus. Se on ärsyttävä, minä tiedän, mutta ilman sitä blogi täyttyy roskapostirobottien roskaviesteistä.

39 kommenttia:

  1. Moikka, tosi kattavan paketin teit. Itse olen harrastelija ompelija (hyvin tuuriluontoinen) ja mm. polvinostin oli ihan uusi juttu. Saumurin hankinta olisi edessä, kunhan vain saisi aikaiseksi.

    VastaaPoista
  2. ihana ihana ihana juttu, suuret kiitokset! tää tuli tarpeeseen.

    VastaaPoista
  3. Tulipa sopivaan saumaan tämä postaus! Olen juuri aloittelemassa ompeluharrastusta, lainassa mulla on tällä hetkellä äitini 80-90 -luvun Bernette-kone. Juuri eilen pähkäilin kun kone ei oikein jaksanut ajella paksumman sauman päältä, josko syynä olisi ollut juuri tuo paininjalan puristus! Äitini koneessa sitä puristusta ei tosin pysty säätämään sen kummemmin. Ohjekirjassa lukee vain, että paksumpien saumakohtien yli voi ajaa paininjalka ylhäällä (??), minusta se tuntuu vähän oudolta ohjeelta, mutta kai sitä pitää koittaa. Minäkään en ollut tuollaisesta polvinostimesta kuullutkaan, eilen olisi sillekin ollut käyttöä! :D

    VastaaPoista
  4. Ostin itselleni v.2009 heräteostoksena liiankin hyvän Pfaffin. Ominaisuuksia piisaa, aika harvaa käytän. Toisaalta tuossa koneessa (expression 2.0) ei ole paininjalan puristusta saati alalangan kiristyksen säätöä, mutta enpä ole kaivannutkaan - ilmeisesti automatiikka toimii koska kaksoisneulaompeleetkin näyttää tosi hyviltä.

    Viime keväänä vaihdoin kaapin perukoilta löytyneen toimimattoman Singerini (vuodelta 1997, aivan susi koko kone) ikivanhaan (varmaan jostain 70-luvulta) Pfaffin Hobbymatic peruskoneeseen jonka annoin äidilleni. Maksoin väliä 115 euroa, ja sain todellista vastinetta rahoilleni.

    Koneessa on vain perusompeleet ja muutama jousto-ommel, mutta kone on painava, hiljainen, tarkka ja täysin toimiva. Minun ei olisi tuolloin v. 2009 tarvinnut tuhlata sitä 1000 euroa koneeseen, vaan käytössäni riittäisi aivan hyvin tuo vanha satasen Pfaffi.

    Olen siis perusharrastaja, ompelen monipuolisesti niin paljon kuin aika antaa myöden, pääasiassa omille lapsilleni. Tällä kokemuksella suosittelen ompeluharrastusta aloittelevaa tosiaan tarkastamaan ne käytetyt koneet. Tuo oma löytöni on ainakin todellinen helmi!

    VastaaPoista
  5. Minulla on karvalakki-Bernina joka on täyttä terästä ja painaa kuin synti. Koneinsinöörinä minuun vetosi laitteen laadukkuus ja yksinkertaisuus. Pakko kuitenkin myöntää että osaan säätää konetta aivan hävettävän huonosti. Jos tikki on surkeaa niin tyydyn vain kohtalooni osaamatta sen kummemmin puuttua tilanteeseen.

    VastaaPoista
  6. Olipa hyödyllinen postaus, olisitpa tehnyt tämän reilu vuosi sitten! Omaa konetta silloin hankkiessani sain neuvoksi, että koneessa pitää olla sekä ylä- että alasyöttö. No sellaisen ostin, mutta siitä huolimatta onnistun tasaisin väliajoin syöttämään kankaan koneen sisään. Voisitko tehdä samanlaisen postauksen saumurin hankintaa ajatellen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No periaatteessa kyllä, mutta en ehkä osaa ihan yhtä kattavasti ajatella saumureista... :D

      Poista
  7. Moikka pitkästä aikaa! Mulle tuli koneen vaihto ajankohtases tuossa kolmisen vuotta sitten.Pitkään pähkäilin eri vaihtoehtojen välilllä,mut sitten tuli Pfaff yläsyöttäjällään (ja useilla koristeompeleilla) ja vei pisimmän korren.Ja oon ollu tyytyväinen.

    VastaaPoista
  8. Joo ehdottomasti metallinen kone. Ja metallinen ihan loppuun asti: myös ne puolat metallista (olen työharjoittelussa onnistunut sulattamaan muovisen puolan kun surreuttelin niin hurjaa vauhtia...). Ehdottomasti myös mekaaninen kone! Ei mitään elektroniikkavirityksiä, se kun hajoaa niin on pakko viedä valtuutettuun merkkihuoltoon. Mekaanisen oppii vähintään huoltamaan itse, osittain korjaamaankin. Ompeleista riittää tosiaan suora, siksak ja NAPINLÄPI. Paininjalan säätö ei ole välttämätön, vaan kankaan paksuuteenkin riittä piston kireyden säätäminen ja mieluiten ainoastaan ylälangan säätäminen. - Tää ammattilaisen mielipide :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu varmaan siitäkin, minkälaisella kireydellä koneessa paininjalka on - siis sellaisessa koneessa, jossa säätömahdollisuuta ei ole. Jos on säätövaraa, sitä saa varmaan sitä keskivertoa kiremmälle ja löysemmälle, molempiin suuntiin.

      Poista
  9. Eiköhän tämä ollut ihan kattava selostus! Itse ostin elektronisen ja monilla koristeompeleilla ja annoin vanhan peruskoneen tyttärelleni. Entinen kone olisi ollut aivan riittävä, ei niitä kirjailuja tule tehtyä. Eri asia, jos oikein harrastaisi kirjomista.

    VastaaPoista
  10. Hyvin olet kirjoittanut ja täyttä asiaa. Itselläni Janomen kone nyt ollut pari vuotta. Kone on painava ja hyvin kestänyt aktiivisen käytön. Polvinostimeen olen minäkin niin ihastunut etten enää huolisi konetta jossa sitä ei olisi. Minulle kyllä konetta ostettaessa merkkaa myös paljon se kuinka selkeä suomenkielinen ohjekirja tulee mukana.

    VastaaPoista
  11. Uutta konetta hankkiessani koin tärkeiksi ominaisuuksiksi paininjalan puristuksen säädön ja yläsyöttäjän, joka on ollut kyllä tosi hyvä. Plussaa myös hiljaisesta käyntiäänestä :) Polvinostin kuulostaa hyvältä, sellaisesta en ollut ennen kuullutkaan. Käytössä mulla pfaff ambition.

    VastaaPoista
  12. Mullekin oli hyötyä tästä postauksesta. Olen juuri miettimässä toisen ompelukoneen hankintaa, joka tulisi lähinnä lasten käyttöön ja jolla itse voisin tehdä napinlävet. Oma vanha koneeni kun on liian äkkipikainen lapsille eikä siinä ole kummoistakaan napinläpitoimintoa. Mulla siis hakusessa tarvittaessa hitaasti ompeleva peruskone, jolla saa kätevästi sen napinläven tehtyä. Ja itsekin ajattelin jotain käytettyä konetta katsella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asiaa tämäkin! Lapsille on tärkeää saada opetella, mutta voimakkaan koneen ja terävän neulan kanssa hitaus on tosiaan hyvästä.. ;)

      Poista
    2. Kannattaa kysellä sellaista ompelukonetta, jossa on nopeuden säätömahdollisuus. Artesaaniksi opiskellessa meillä oli koululla kone, jonka merkkiä en nyt juuri muista, jossa oli mahdollisuus valita kahden eri nopeuden välillä ja se toinen nopeus oli huomattavasti hitaampi. Itsekkin tuli käytettyä sitä välillä kun ei nuo omat ompelutaidot ole niitä parhaimpia.

      Poista
  13. Facebookin ompeluryhmiä seuratessa on tullut jos jonkinnäköistä neuvoa ja vinkkiä vastaan, mutta tässä oli kyllä mielestäni ne parhaimmat tiivistetysti. Juuri vähän aikaa sitten estelin siskoani ostamasta satasen markettikonetta, kun pyysin äitimme perintökonetta lainaan. Lupasin kiikuttaa sen kerran pari vuodessa mitä hän jotain ompelee vanhan hyvän Berninamme vaikka hänelle suoraan kotiovelle, ettei tarvitse tuhlata rahoja halpaan ja heikkoon. En tosin itsekään vielä tiedä kuinka paljon ehdin tulevaisuudessa ompelemaan (vielä ei ole siis tilaa, remontti hiukan kesken), mutta siksi olen sitäkin tyytyväisempi ettei tarvitse ostaa konetta, kun voi surrutella samalla millä lapsena on opetellut alkeet. Ja vaikkei äitiä ole enää neuvomassa, niin jollain on aina hyvää kokemusta vanhojen koneiden käytöstä, joten apua vaille tuskin jää :)

    Tuosta kommentoinnista: en hirveästi enää ärsyynny sanavahvistuksista, kun ne tuntuu olevan hiukan helpompia nykyään kuin ennen, mutta joissain kohtaa se häiritsee, riippuen millä sovelluksella yrittää blogiin kommentoida. Siis iPadilla. Joku sovellus oli sellainen, että se kadottaa kommentin sanavahvistuksen jälkeen, eikä julkaise sitä. Silloin harmittaa, jos on kirjoittanut pitkän sepustuksen, eikä sitä saanutkaan läpi. Pienen kohdeyleisön ongelma ehkä, kun en itsekään muista missä tämä tapahtui. Feedlyn kautta lukiessa kommentointi sujuu moitteetta :)

    VastaaPoista
  14. Loistava vinkkipostaus. Moni ei varmastikaan tule ajatelleeksi, että käytettyyn koneeseenkin voi saada takuun. Omaani sain vielä vuoden hintatakuun eli jos olisin halunnut vuoden sisällä vaihtaa toiseen koneeseen, niin olisin saanut vaihdossa omastani ostohinnan. Vahna bernette on kuitenkin palvellut hyvin ja palvelisi varmasti vielä paremmin, kun kunnolla jaksaisi opetella säädöt.
    Paininjalan puristuksen säätöä kaipaisin, mutta niinkuin joku jo kommentoi, ei sekään välttämätön ole, jos säätöihin perehtyy.

    VastaaPoista
  15. Minullla on juurikin tuollainen marketin satasen kone, joka nyt on kestäny jopa viis vuotta.! noh, seuraava kone ei todennäköisesti kuitenkaa ole samaa kastia..:) välillä saattaa tulla vikatikkiä,ja ääni on melkoinen, mutta suht hyvin se on pelannut.tosin,en paremmasta tiedä!:) minä inhoan sitä säätämistä ompelussa, olisi vaan niin helppo suristella kaikki menemään,sen kummemmin nappuloita vääntelemättä.

    mutta sain jokin aika sitten mummuni vanhan saumurin, sillä on ikää yli 20 vuotta, mutta toimii kuin unelma! oikein hämmästyin miten hiljainen ääni siinä on ja ompelu luistaaa niin ihanan keveästi.

    VastaaPoista
  16. Ompelukonetta ostaessa kannattaa käydä Karnaluksin verkkosivuilla. Tallinnassa on näitäkoneita myytävänä halvempaan ( siis todella halvempaan) hintaan. Itse ostin Janomen täältä Suomesta ja harmitti kun ihan samanlainen kone oli Karnaluksissa noin 40% halvemmalla myynnissä. Tosin en tiedä millaiset takuut on näillä koneilla.
    Hilkka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takuun kanssa voi joutua tosiaan pulaan, siinä nousee nopeasti koneen hinta jos kone ei ole suomalaisen maahantuojan takuun piirissä.

      Poista
  17. Hyvät oli ohjeet ja voi kun olisin ne lukenut silloin kun ensimmäisen koneeni ostin! No osaanpa arvostaa koneeseen satsaamista; nykyinen husqvarnani ompelee kuin unelma!! Mulla paljon käytössä noiden perus juttujen päälle on automaattinen päättely ja neulan ylös tai alasjättö tai mitä ne nyt viralliselta nimeltä onkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo neulastop unohtuikin listalta, se on oleellinen tekijä kyllä!

      Poista
  18. Mulla ompelukoneen ratkaisee ennenkaikkea sen "ajotuntuma". Siis että lähtee näpsäkästi liikkeelle,ettei tartte kaasuttaa täysillä ja odotella, että koska ommelta rupeaa ilmestymään ja odottelun jälkeen sitä tuleekin täysillä -koska se kaasu on täysillä ;D Ja että tuottaa ommelta siististi pienellä äänellä ja kevyen tuntuisesti. Tuplaneulalla oon vedellyt ilman alalangan säätö-ominaisuutta minäkin ja ihan onnistuneesti ja kestävällä ompelujäljellä. Olen ymmärtänyt, että alalanka on liian kireällä, mikäli oikealla puolella näkyy suoraompeleiden välillä ns. liikaa tai pussittavana kangasta. Mun kone tekee ihan siistin jäljen tuplaneulalla ilman alalankaan kajoamista. Mä uskon, että kunnollisissa koneissa (poislukien markettien muovikoneet) löytyy tarvittavat ominaisuudet lähes kaikista ja loppupeleissä se on sitten oma ompelutyyli ja tottumukset, mikä ratkaisee. Siis että minkä vivun takaa mitäkin haluaa löytää ja haluaako nähdä valintansa kidekäytöltä vai vääntimen vierestä. Jos haluaa pelata elektronisen kanssa, ottanee riskin, että sille ei mitään osaa/voi tehdä itse hajoamisen sattuessa. Toisaalta ei mekaanistakaan tavallinen ihminen pysty rassailemaan, ellei tiedä,mitä on tekemässä ja mitä pitäisi korjata tai vaihtaa eli huoltoon sekin täytyy raahata ja mieluiten kai arvotavaraa vie oikean ammattilaisen luo näytille eli sama kumman valitsee.

    Mua ei haittaa yhtään muutaman lisäkirjaimen kirjoittaminen komentin yhteydessä, nykyinen mulle parempi vaihtoehto. Kun ei ole oletus, että joku ihan reaaliajassa lukee, niin joutaa pari sekunttia käyttää vahvistukseen ennen lähettämistä.
    terkuin Paula Tampereelta

    VastaaPoista
  19. Uusin koneeni kesällä, ja silloin tärkeimmät ominaisuudet olivat: huolto lähellä ja toimiva takuu, luotettavuus (kahlasin läpi kokemuksia ja Bernina oli ainoa, josta en löytänyt olennaisia vikoja), kattavat jousto-ompeleet, toimiva kaksoisneula JA käyntiääni (markettikone palveli 8 vuotta, mutta ääni oli pahempi kuin saumurissa). Kyllä muuttui ompelu taas nautinnoksi! VArsinkin automaattinen napinläpi on jotakin, mistä olin aina haaveillut...

    Kommentointi käy hyvin tälläkin tavalla.

    VastaaPoista
  20. Mulle yks tärkeä juttu oli uudessa ompelukoneessa automaattipäättely ja aloitus - ei enää edestakaisompeluita :-) !!

    VastaaPoista
  21. Aika kattavasti oli kyllä mainittu asiat :) Itse olen viimeiset 20 vuotta ommellut B-alkuisella koneella ja niin se on, että kun on hyvän koneen makuun päässy, mikään muu ei enää kelpaa. Tykkään omassa koneessa siitä, että voin alkaa ommella napin painalluksen jälkeen ilman kokeiluja ja testailuja.. Tein parin vuoden "syrjähypyn" uuteen, monipuoliseen (yli 40 ommelta) muovikoneeseen. Hermostuin siihen, etten ikinä saanut siistiä ommelta, joka ainoa ompelukerta täytyi aloittaa ompeleiden testaamisella. Onneksi sain laitettua muovikoneeni vaihdossa, kun hankin nykyisen B:n. Teollisuuskoneella ompelun jälkeen kotikoneella ompelu ilman polvinostinta tuntuu aika köykäiseltä. Tykkään itsekin käyttää sitä, mutta ei se mitenkään ehdoton ole, jos ei siihen ole tottunut. Haaveilin aikani uudesta saumurista (käytössäni useampi kymmen vuotta vanha "huskylocci"). Testailin uusia saumureita ja totesin oman vanhan saumurini niin paljon jämäkämmäksi ja hiljaisemmaksi, että hautasin tällä erää saumurihaaveet. :) Vanhassa vara parempi, ompelukonekaupoillakin. -mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo voi kauhistus jos pitäisi ompeleita testata ensiksi, hermot menisi! :D En testaile koskaan, edes saumruilla jos ei ole joku ihan hasardikangas..

      Poista
  22. Hyviä vinkkejä. Olen itsekin ostanu käytetyn koneen samaisesta liikkeestä jota tosimummokin joskus on suositellut... :) Saa hyvää palvelua ja takuut toimii ja huollot. Nyt vaan pitäis ehtiä ompelemaan.

    VastaaPoista
  23. Mulla on markettimallin Eva käytössä, jolla olen kyllä vallan mainiosti ommellut kaiken mahdollisen! Ompeleita, paininjalkoja yms on todella kattavasti ja kone on pelannut jo 8 vuotta hienosti! Saumuria en omista, mutta jousto-ompeleilla pärjää kyllä aika pitkälle. Eli on niissä markettikoneissakin laadukkaitakin koneita, pitää vaan osata katsoa "sillä silmällä"! :-D

    VastaaPoista
  24. Olisipa tällainen ohjeistus tullut aikoinaan vastaan, kun omaa konettani ostin :) Pfaffini on ollut onneksi hyvä ja kestävä kone, ja kaikenlaista on tullut ommeltua vaikka suurin puute on paininjalan puristuksen säätö... <3 Terkuin Emma

    VastaaPoista
  25. Kiitos hyvistä vinkeistä!

    VastaaPoista
  26. Ostin itse uuden ompelukoneen MP Tikki liikkeestä joka sijaitsee Helsingin Malmilla. Päädyin kuitenkin palauttamaan koneen seuraavana päivänä ja vein avaamattoman paketin takaisin liikkeeseen kuitin kanssa.

    Yllätyin kun he kieltäytyivät ottamasta ompelukonetta takaisin vaikka Suomessa on 14 päivän palautusoikeus. Mitään syytä ei kertonut, ymmärsin nopeasti ettei suostu purkamaan kauppaa joten vaihtoehdoksi jää vain asian vieminen kuluttajariita lautakuntaan. Pidän heitä huijareina.

    Heillä on ollut useamman kerran ilmoitus Helsingin Sanomissa ja voin sanoa että ilmoitus on täysin harhaanjohtava että kyseisestä liikkeestä saisi edullisesti ompelukoneita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa ei ole 14 päivän palautusoikeutta tavallisessa kuluttajamyynnissä. Kyseinen palautusoikeus koskee ainoastaan etämyyntiä (ks. kuluttajansuojalaki). Eri asia sitten on, että jotkut kaupat ovat vapaaehtoisesti sitoutuneet ns. avoimeen kauppaan tietyn ajan sisällä myös tavallisessa kuluttajamyynnissä.

      Poista
  27. Mikä Bernina ompelukoneesi on malliltaan? Minulle tänään myyjä sanoi, että Berninan ompelukoneissa ei ole paininjalan puristuksen säätömahdollisuutta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun koneeni on Aurora 450. Edullisissa Activa-malleissa ei ainakaan kaikissa ollut tuota säätöä mutta kyllä tässä on.

      Poista
  28. Mulla on Berninan Artista 180, ja siihen olen ollut tyytyväinen. Just hyvän painava, joten ei vaeltele pitkin pöytää. Polvinostaja on aivan ehdoton, kun siihen on päässyt tottumaan...

    VastaaPoista
  29. Mulla on Berninan Artista 180, ja siihen olen ollut tyytyväinen. Just hyvän painava, joten ei vaeltele pitkin pöytää. Polvinostaja on aivan ehdoton, kun siihen on päässyt tottumaan...

    VastaaPoista
  30. Polvinostin oli uusi asia, johon aion tutustua.

    Kannatan varsinkin aloittelijalle liikkeestä ostamista, olkoon uusi tai käytetty hankinnassa. Liikkeestä saa neuvoja myöhemminkin. Itse valitsin liikkeen, jossa uuden koneen ostaja saa ompelijan pitämän opastustunin koneen käyttöön. Tulipa monta vinkkiä, jota ei ohjekirjassa neuvota. Ompeluinnostus tosin lähti mielettömään nousuun kun hankin lisäksi saumurin.

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.