perjantai 4. lokakuuta 2013

Kangas- ja kaavayllätyksiä

Näinpä eräänä kauniina päivänä eräillä nettisivuilla näääin ihanan retrokuosin...


Sitä olisi pakko saada, ajattelin mielessäni, ja laitoinpa kyselyäkin tuohon verkkokauppaan ihan vain kysyäkseni, onko tätä kuosia joskus saanut tai tullaanko saamaan kankaana.



Verkkokauppa oli ekologisia ja kotimaisia lasten- ja keskosvaatteita tarjoava Melli EcoDesign, ja viestiini vastasi Marica. Toistaiseksi Sadonkorjuuta ei ollut saatavilla kankaana, mutta yllättäen sain vähän myöhemmin uudestaan sähköpostia, kun ompelimosta oli saatu palanen tätä kyseistä kangasta. Marica tarjosi mahdollisuutta ostaa kankaan, ja toki minä ostin.


Kun palanen saapui, maltoin hädin tuskin käyttää sen pyykkikoneessa, mutta ajattelin kuitenkin pelata varman päälle. Usein jostakin erityisestä kankaasta olisi kiva tehdä Jotain Suurta ja Ihmeellistä, mutta sellaiset ovat jääneet meillä lopulta aina kaappiin, ja alankin pikkuhiljaa oppia, että meillä lapset pukevat päälleen mieluiten niitä Ihan Tavallisia ja Helppoja perusvaatteita. Miksi siis tavoittelemaan kuuta taivaalta, jos lopulta maassakin pärjää.


Kankaasta tehtiin siis ihan tavallinen, raglanhinainen perustunika koossa 104. Olalle ompelin pätkät luonnonvalkoista trikoota, tästä tunikasta yli jäänyttä, ja toiselle olalle tikkasin kangaspalasesta kukkasen, joka jatkaa nyt miehustan kukkarivistöä.


Minulla tulee tästä Sadonkorjuusta mieleen retromummoloiden kaakelit.. tai kellastuneet valokuvat vanhemmistani leveissä lahkeissaan, sylissään vanhin veljeni vaippaikäisenä. Ihan selvästi sellainen joustofroteiden valtakauden kuosi. Onnistunutta uusretroa, siis! 


Kiitos Maricalle mahdollisuudesta ommella tätä ihanaa Sadonkorjuuta! Pikkupalat kahta muutakin väriä odottavat vielä paininjalan alle pääsyään, ja niitäkin tullaan varmasti esittelemään täällä.

Tämän väri-ilottelun jälkeen on aika vetää henkeä ja siirtyä vähän rauhallisempiin maisemiin hetkeksi.


Uusin Burda ilmestyi tällä viikolla, ja katselin tätä mekkokuvaa siihen malliin, että siinä voisi olla paitakaavapotentiaalia. Kuvatekstin luettuani totesin, että olipa se kaavan suunnittelijakin ollut ajatuksineen samoilla taajuuksilla. Tekstissä nimittäin mainittiin, että pelkästään kaavan yläosaa käyttämällä siitä tulisi varsin naisellinen paita.



Kaapista löytyi Kangastukusta tilattu palanen interlockia, ei muuta sopivaa. Käytin siis sitä. Sitä en tiedä, voiko tätä tuon kyseisen kaavan tuotokseksi enää edes väittää, mutta siitä se kuitenkin lähti.


No on siinä sen verran yhteistä, että nappilista säilyi entisellään. Pääntie avartui, koristepitsit muuttuivat aika paljon vaatimattomammiksi, paita kapeni ympärykseltään lähes 20cm (!!), hihat katosivat, etukappaleen yläosan kulmat pyöristyivät, ja mitä kaikkea liekään.. en todellakaan muista enää.


Hyvä sinänsä, että vihdoin muistin hyödyntää tämänkin kankaan, sillä kaapissa oli hiekanvärisen, hihattoman, löllövatsaystävällisen puseron kokoinen tyhjä kohta.


Nyt kun muistan, voisinkin heti tämän jälkeen peruuttaa Burdan tilauksen, sillä harmillisen harvoin sieltä löydän itselleni mitään mieleistä kaavaa. Tämä taisi olla ensimmäinen kerta moneen kuukauteen, kun irroitan kyseisestä lehdestä kaava-arkin. Ja tälläkin kertaa tarvittiin aika radikaaleja muutoksia, ennen kuin kaavasta tuli oman näköinen.


Etukappaleella on metallinepparit ja harmaata joustopitsiä, mutta muita erikoisempia yksityiskohtia tästä topista ei sitten löydykään. Katselen tätä nyt hetken kaapissani ja mietin, onko se vieläkin liian löysä. Näin neuletakin alla se menee kyllä, mutta sellaisenaan takakappale on edelleen vähän väljä, paremminkin 40-kokoiselle sopiva, vaikka tosiaan kavensin sitäkin aika hurjasti.


Jos totean tämän jäävän vaille käyttöä, tiedätte, mihin tämä ilmestyy.

Ihanaa viikonloppua, ihanat! 
Taidankin piristää teitä pikapuoliin pienellä kommentointiarvonnalla 
(vaikka mistä minä tiedän, oletteko edes piristyksen tarpeessa)!

30 kommenttia:

  1. Aivan mahtavan I-H-A-N-A-A kangasta tuo Sadonkorjuu! Juuri uusretroa parhaimmillaan, kuten itsekin sanoit! :)
    -Ninnu-Liina

    VastaaPoista
  2. Hieno retrotunika ja hieno on tuo sinunkin puserosi! Ja sitten pois-pois kaikki löllövatsapulinat, tässä blogissa ei ole näkynyt vielä yhtään löllövatsaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos olisi näkynyt, voisin todeta epäonnistuneeni kaavoituksissani. ;)

      Poista
  3. Nuo kankaan ruskeat rivit on kuin suoraan minun mummin kahvikupeista:) Aivan ihana tunika!
    -Nina-

    VastaaPoista
  4. tuo siun pusero on ihana! ja samaa mieltä oon burdasta, tosin en sitä tilaakaan, mutta harvoin siitä mitään suoraan saa...

    VastaaPoista
  5. Osaisinpa itsekin muokata valmiskaavaa niin että tuotoksen kehtaisi vielä päällekin laittaa ;-) Hatunnosto sinulle!

    VastaaPoista
  6. Aivan ihana tosiaan tuo kangas, toivottavasti tulee joskus myyntiin yleisemminkin. Ja tosi kaunis tuo sinun oma paitasikin. En tiedä miten mulla meni tuo mekko kokonaan ohi ekalla selaamisella, piti oikein hakea Burda heti käteensä. Mun ei myöskään oo tullut ommeltua kovin paljon Burdasta, mut kyse ei oo siitä että en löytäisi kivoja malleja. Päin vastoin siinä on yleensä montakin mallia per lehti, jotka haluaisin toteuttaa. Sitten ostan kankaitakin sillä verukkeella, että muka ompelen niistä Burda-tekeleitä, mutta kun aikuisten vaatteet on niin aikaa vieviä, niin eihän siitä mitään tule.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin aika jännä juttu, miten erilaiset mallit iskee eri lukijoiden tajuntaan! :)

      Poista
  7. Ihana! Ite juuri yksi päivä katselin samoja vaatteita ja aattelin että saisikohan tuota kangasta jostakin! Sopisi niin meidän keskimmäiselle tyttöselle.
    Kauniin paidan olet itsellesikin loihtinut. :)

    VastaaPoista
  8. Ehdinkin jo miettiä missä olen tuota sadonkorjuuta nähnyt. Onneksi kerroit - muuten olisin miettinyt sitä loppupäivän :D.

    VastaaPoista
  9. Nostalgiaa, kyllä...nousee muistoja minullakin vanhoista valokuvista!
    Onneksi on tämä blogisi, mikä tuo piristystä arkeen :)

    VastaaPoista
  10. Kaunis kangas ja paita! "Miksi siis tavoittelemaan kuuta taivaalta, jos lopulta maassakin pärjää.
    " - tuo on niin totta, meidänkin tytöt pitävät eniten niistä "helpoista" vaatteista :)

    VastaaPoista
  11. onpas ihanaa,hurmaavaa kangasta tuo <3

    VastaaPoista
  12. Ihana kangas tuo sadonkorjuu.

    VastaaPoista
  13. Ihanan paidan olet itsellesi tehnyt :-)

    VastaaPoista
  14. Ihanat paidat äidillä ja tyttärellä!
    - Tiina-

    VastaaPoista
  15. Hieno toppi itsellesi! Ei yhdellä vilkaisulla uskoisi, että kyseessä sama kaava. :)

    VastaaPoista
  16. Kiva blogi sulla ja hienoja ompeluksia! Tuo sadonkorjuu on kyl ihana, Tosin itse haluaisin ommella sitä pinkkinä. P.s. Aina pieni arvonta piristää :) -A

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle kävi niin, etten tuon ruskean sadonkorjuun huomattuani edes hoksannut, että samaa kuosia on muissakin väreissä. Ihanan raikkaita ovat ne muut värit, ja niistäkin olis tosi mukava tehdä ihan vaatteitakin! Niitä tuli kuitenkin sen verran pienet palat, että niistä riittää vain taskuiksi, tai kenties juuri ja juuri pipoihin.

      Poista
  17. Sadonkorjuu knagas on kyllä tosi kiva! Voisin tuollaisesta vaikka itsellenikin jotain tekaista :> ! Toppi jonka olet itsellesi tehnyt on hieno, parempi kuin alkuperäisessä kaavassa ja kuvassa oleva!

    VastaaPoista
  18. Ihana tunika tyttösellä :) osaisitko sanoa, mistä saisi kapeahkon poikien housukaavan ja tytön legginsi kaavan, tarkoituksena ois ommella velourista vaatetta.. mielummin jotain tosi yksinkertaista :) t.anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos on hoikat lapset kyseessä, olen tehnyt itse niin, että piirrän esimerkiksi Ottobren lehdestä jonkin legginsien kaavan ja teen sillä velourhousuja, kenties hiukan reilummilla saumanvaroilla mutta aikalailla sopivat tulee ihan suoraan sellaisenaan. Ja sellaista legginsien sivusaumatonta kaavaa yksinkertaisempaa ommeltavaa ei kai olekaan. :) Jos taas lapset tarvitsevat oikeita legginsejä, ihan istuvan mallisia, piirrän kapeudeltaan pari kokoa pienemmän kaavan, mutta pituuden otan lapsen todellisen vaatekoon mukaan. Tai teen siihen housuja varten piirrettyyn kaavaan keskelle pitkittäissuunnassa taitoksen, eli kavennan kaavaa keskeltä taittamalla sitä kerroksittain koko matkalta.

      Poista
  19. Ihana tuo sun toppi! Ja tosi kivasti yhdistetty, näyttää hyvältä :)

    VastaaPoista
  20. Kaavojen muokkaus on kyllä mahtava taito, sen kun joskus oppisi:) hienoja molemmat tuotokset! :)

    VastaaPoista
  21. Hienoja paitoja molemmat! Varsinkin omia vaatteitasi ihailen aina täältä kaukaa, vaikkei kovin usein tulekaaan kommentoitua. Ja kiitos taas kerran takkiohjeesta, sain juuri uusimman takin valmiiksi asti. :)

    VastaaPoista
  22. Vautsi mikä kangas tuo Sadonkorjuu! Ja upeita töitä sulla täällä :)

    VastaaPoista
  23. Upea tuo sinun oma paita! ja tytönpaitakin ja mikä kuosi, nam:) -Ulla-

    VastaaPoista
  24. Mielettömän ihana Sadonkorjuu! Oletpa ehtinyt ahertaa paljon =)

    VastaaPoista
  25. On kyllä ihanaa kangasta tuo Sadonkorjuu. :) ja todella kaunis tuo sinun oma paita :)

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.