perjantai 15. maaliskuuta 2013

Sivuverhous

 


Sain päähänpiston vaihtaa keittiön pellavaisen alas rullattavan verhon sivuverhoiksi - ihan puhtaasti ulkonäöllisistä syistä. Ylenpalttisen auringonpaisteen aiheuttaman häikäisyn hillitsijänä on hyvin toiminut se aikaisempikin, ja varmaan paremminkin kuin tämä uusi malli.
Mutta ah ja voih, että tykkäänkin tuosta sivuverhollisesta keittiöstä! Pöydän yllä kiikkuva valaisinkin, joka oli alkanut tuntua jotenkin ankealta, liian vähän rosoiselta, muuttui kertaheitolla paremman näköiseksi uusien (no, vanhojen) verhojen ansiosta.

Alunperin nämä verhot olivat Ellokselta tilatut Patisserie-solmimisnauhaverhot, mutta nuo nauhat eivät oikein koskaan tuntuneet hyvältä ratkaisulta verhon ripustamisessa. Lisäksi nuo verhot yleensäkin olivat ylipitkät meidän tankoihimme entisessä mallissaan. Pätkin kaikki nauhat saksilla pois ja käänsin hulppean 12cm:n tankokujan verhon yläreunaan. Nyt passaa. Vielä jäi pituutta lattiaan asti ja ylikin.
Bai tö wei - lapset sanovat noita meidän ruokapöydän tuoleja karkkituoleiksi. Tuossa selkänojassa on vissiin joku mariannekarkki, kun lapsen silmin katsoo.

Mietin verhoja ripustellessani, että kauankohan siihen menee, ennen kuin ensimmäinen vekara niistää niihin nenänsä tai pyyhkii punajuuret sormistaan sinne verhoon, huomaamattomasti istumakorkeudelle. Nykäisin koko pöytäsysteemiä kymmenen senttiä irti seinästä, ja hyvin ovat verhot säästyneet kauhukuvieni kaltaiselta kohtelulta. Mutta kissa! Se rontti! Yleensähän sillä ei ole pääsyä kodinhoitohuoneen ovea pitemmälle, ja hyvin se yleensä sen säännön on sisäistänytkin, mutta olipas joku päänsisäinen kiusanhenki saanut sen kuiskutelluksi keittiön puolelle, kun ovi oli unohtunut raolleen. Vasta myöhemmin huomasin verhoissa pitkiä pystysuuntaisia repeämiä ja paljon pieniä, terävien kynsien tekemiä reikiä. No jopa sai rouva sitä rustiikkia tunnelmaa keittiöönsä - kiitos kissan, sen heittiön ja lurjuksen!Verhojenvaihtomylläkässä meni olohuoneen järjestyskin osittain uusiksi. Monien ihasteluiden kohteena ollut laatikkopöytäni, jonka sain kotoa aikanaan tässä asussa, muutti ikkunan edestä kaakeliuunin kylkeen.Elämisen jälkiä tyynyjärjestyksessä. Niin on ihan hyvä.Yksi ongelma minua vielä kalvaa. Miksi kaikista spottivalaisimista  tehdään moderneja?
Tarvitsisin nimittäin eteiseen pari valaisinta, jotta pääsisin joskus eroon näistä väliaikaisvalaisimista. Muutamia Mark Slöjdejä löysin, jotka edustavat vähän vähemmän modernia, mutta eivät nekään oikein säväyttäneet. Spotteja tahtoisin näihin kohtiin lähinnä siksi, että poden plafondikammoa, josta huolimatta niitäkin löytyy meiltä jo kolme, ja kuitenkin valaisimen olisi oltava malliltaan sellainen, ettei se roikkuisi kamalan matalalla. Tilassa puetaan käsiä huitoen ulkotakkeja päälle, ja kävellään suoraan valaisinten alapuolella, joten kovin alas ne eivät saa tulla. Tai tulevat pian kokonaan alas joskus. Onko kellään antaa vinkei? Niitä odotellessa toivottelen hyvät viikonloput kaikille.

19 kommenttia:

 1. Mitä mummo sanoo näistä http://www.k-rauta.fi/Pages/Product.aspx?p=KATTOSPOTTI%20EGLO%20ROSELLO%20210%20MM%203-OS&c=Sis%C3%A4valaisimet&category=Krauta33005%28Rautakesko%20Finland%20Catalog%29&cat=K-Rauta%20Finland%20VCatalog&pid=000000000500954341%28Rautakesko%20Finland%20Catalog%29&PageSize=10 Yritin tuota luo linkki juttua, mutta en osannu. Pääsetkö tästä kattoon? Huvikseni selasin k-raudan sivut, kun meillä on löytyny sieltä spottivalot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyy tosin helposti k-raudan sivuilta, eka valaisinten sivu. Sellaiset valko-hopeiset hieman retrohenkiset.

   Poista
  2. Kyllä minä pääsin tuosta katsomaan, mutta ei ne kuitenkaan ole ne meidän spotit.. hmm.. liian kiiltävät, siinä se on! :D

   Poista
 2. Kodikkaan näköinen keittiö, hyvin passaa sinne pitkät sivuverhot! Meillä on kanssa keittiössä pitkät sivuverhot ja yllättävän hyvin muksut on antaneet olla ne rauhassa vaikka alussa vähän epäilyttikin laittaa sinne valkoset ja pitkät...

  VastaaPoista
 3. ou, ompas kokenut muutoksen tuo laatikkopöytä! Kaunis on. Minä sain myös vanhan laatikkopöydän 2 vetolaatikolla, mutta kun se vietiin kunnostettavaksi, olivat ottaneet laatikot kokonaan pois ja laittaneet tilalle vain tavallisen "laudan", siis siihen paikkaan missä ne laatikot oli.. kyllä harmitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi minkä tekivät! :( Saisko niitä näyttämään laatikoilta jos ruuvais niihin jonkinlaiset vetimet? Vai tekikö ne siitä ihan umpisileän?

   Poista
  2. Ihan umpisileäksi olivat laittaneet. Oon miettiny et jos joskus löytäisi vanhat sellaset kauniit laatikon "etulaudat" tai mitä ne nyt onkaan, mutta jos liimais/ruuvais sellaset sit tuohon lautaan kiinni, niin tulis kauniimpi, vaikka valelaatikot oliski. On niin tyhjän ja mitään sanomattoman näköinen tuo pöytä nyt.

   Poista
 4. Pitäisiköhän tästä innostuneena uskaltaa itsekin hankkia valkoiset pitkät pellavaverhot keittiöön... Mistä muuten ovat karkkituolit kotoisin? Kelpaisivat meillekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankkimaan vaan, voihan ne pestä 60 asteessa! ;) Karkkituolit ja niiden pöytä on ostettu käytettynä, joten en tiedä mistä tuo ryhmä alunperin on, mutta se on umpipuuta ja jykevä, ja pohjassa on leima, jossa lukee "kotimainen Wilhelmiina" tai jotain siihen suuntaan..

   Poista
 5. Ihanan näköistä! Tykkään erityisesti tosta vaalesta lavasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se jakaakin mielipiteitä varmaan puolesta ja vastaan niissä, jotka meillä kyläilee. Toiset näkee siinä rouheaa tyyliä ja toiset eivät voi olla näkemättä siinä kahta päällekkäistä, poikkisahattua trukkilavaa! ;)

   Poista
 6. http://www.valoshop.fi/kattospotti-lada-antiikkimessink , -hinta vaan aika suolanen ;)

  http://www.lamppukauppa.fi/kajam_kattospotti_2 , t.-k

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oii sinullahan olikin jo linkki tuohon ekaan :) en eka huomannu.

   Poista
  2. Niinpä, suolainen on mutta tuo on kyllä silti nätti.. kallis maku vissiin. ;) Yks ei vielä niin tuntuiskaan mutta kahden osto jo pistää hieromaan lompakolla otsaa..

   Poista
 7. http://www.tori.fi/vi/5865064.htm

  VastaaPoista
 8. Meillä isäntä potee plafondikammoa, mutta on itse niin pitkä, että vähänkään pidemmälle roikkuvat valaisimet saavat kuulla sadattelua tämän tästä kun isännän takaraivo kolahtaa niihin. Siksipä sain ujutettua olohuoneeseemme palfondin, kun vielä halvalla sai. Ikean löytönurkasta se löytyi alle kahdella kympillä. Nyt vielä kun muistaisi mallin... Valkoista huurrelasia, raitoja ja keskusta syvemmällä kuin reunat. Saisi olla vielä isompi (on siis halkaisijaltaan suurempi kuin ne perinteisemmät plafondit), mutta olkkarin katto voisi antaa siinä vaiheessa periksi. ;)

  Mutta kiitos inspiksestä, tää alkaa nyt miettiä keittiön verhoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on olkkarin katossa myös plafondi, ja juuri sellainen normaalia isompi.. sekin valonpaikka on niin kulkureitillä, ettei siihen voi ajatellakaan mitään roikkuvaa...

   Ollapa joskus sellainen sohvanurkkaus, johon saisi laittaa lampun matalammalle. Jos se roikkuisi sohvapöydän päällä niin kukaan ei löisi siihen päätään.. ;)

   Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.