maanantai 11. helmikuuta 2013

Palasista peitoksi



Menin lauantaina pahaa aavistamatta ompelukoneliikkeeseen hakemaan anopin koneesta puuttuvia osasia ja hankin samalla itselleni lisää saumurilankoja - niistä kun tuntuu aina puuttuvan joku tärkeä väri. Ehdin jo maksaakin haalimani langat, kun siinä muita juttuja joristessa silmät osuivat pyöröleikkuriin, joka oli laitettu houkuttelevasti seinälle roikkumaan, pahimmoilleen niin, että siihen osui silmät turhankin vaivattomasti. Muistin heti jo vuosia hankintalistalla olleen leikkuualustan leikkureineen, ja erehdyin kysäisemään tarjousta moisista välineistä. Arvaattekin jo varmaan, että maksukortti piti kaivaa uudestaan esiin.



Sain niin kilpailukykyisen pakettitarjouksen yläkuvan kokonaisuudelle, etten voinut kävellä ohitse. 45x60cm -kokoinen alusta, 15x45cm viivain sekä vaihdettavalla terällä varustettu pyöröleikkuri muuttivat mummolaan. Ja olihan niitä pakko päästä vähän testaamaan...


Voi sitä vaivattomuuden määrää, kuinka helposti noilla uusilla vermeillä saikaan aikaiseksi huojuvan pinon palasia! Silppusin vimmassani ison kasan erilaisia ruutu- raita- ja pellavatilkkuja, ja jotta vimmastai olisi hyötyäkin, oli palat ommeltava kiinni toisiinsa.


Pariin palaseen ompelin kiinni pieniä kirpparilta ostettuja pitsiliinoja. Niin tuli todistettua sekin, etten ostanut niitäkään turhaan.


Ompelin peiton toiselle puolelle ohutta levyvanua, jota sattui löytymään kaapista juuri ja juuri sopivan kokoinen pala. Peiton toisen puolen tein valkoisesta puuvillakankaasta.

Reunat olen tällaisissa pikkupeitoissa useimmiten kantannut vinonauhalla, ja niin tein nytkin.


Hyvin on hintansa hankkinut tämä pikkuinen Prymin kääntäjäapuri, jolla taikoo helposti tavallisesta lakanakankaasta siistiä vinonauhaa.






Todellinen pikapeitto, täytyy sanoa. Aikaisemmin olen tuhrannut tilkkujen mittaamiseen, merkitsemiseen ja leikkaamiseen päiväkausia kallista aikaa, ja nyt leikkasin yhdessä illassa lastensängyn kokoiseen peittoon tarvittavat palat - ja itse asiassa enemmänkin!




Ihmettelen enää sitä, miksen tosiaan ole hankkinut tätä leikkuria ja muita tykötarpeita aikaisemmin.



Ei tämä peitto mikään varsinainen taidonnäyte ole, eikä kovin tarkasti tehtykään, mutta olipahan se sitäkin mukavampi ommella. Minua ei häiritse tilkkupeitossa olevat pienet heitot kulmissa, sillä tällainen jos mikä on kotoinen ja rento. Ja rentoa tehdessähän ei saa pingottaa. ;)






Lopputilkuistakin saattaa muotoutua vielä jotain, sillä ei kai niitä voi ompelemattakaan jättää.

54 kommenttia:

  1. Oi sentään. Mulla kyllä tuo leikkuri kans niin polttelis ostaa. Kyttään vain jotain superhyvää tarjousta, että raaskin ostaa. Tuolla varmaan resoritkin leikkelis kanteiksi aika kätsästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella kätevästi, sen verran ehdin sitäkin hauskuutta kokeilla. Suosittelen! Kysy ihmeessä tarjous, tuolla liikkeellähän on nettikauppakin ja toimittavat varmaan muuallekin noita?

      Poista
  2. Voi apua! Niin kaunis. Ihanat värit, ihanat yhdistelmät ja ihanat pitsit! Mahtava kokonaisuus.

    VastaaPoista
  3. Pitäisi varoitella, että postaus sisältää tällaista huikeaa kehumista ja houkuttelemista, nyt on nimittäin ihan pakko suunnata ostoksille seuraavan palkan ilmestyessä... ;)
    Ihana peitto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No meneepähän palkka ainakin hyvään tarkoitukseen! :D

      Poista
  4. Iiiihana! Tuollaisen jos joskus jaksaisi/ osaisi tehdä? Paljonko tuollaiset vermeet maksaa? .. Ja nyt se tyhmäkysymys, leikkaako tuollainen leikkuri mitä tahansa kangasta?! En ole aiemmin tuollaiseen vempeleeseen tutustunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se ainakin niitä kankaita leikkasi, joita ehdin kokeilemaan. Erilaisia puuvilla- ja pellavakankaita (karkeassa pellavassa tosin ne paksummat sattumat vaativat enemmän painamista), satiinia, resoria, trikoota jne.. Minä olen nähnyt vastaavia settejä myytävän 70-100e, mutta tuolta mistä itse ostin, saa viidenkympin pintaan.

      Poista
  5. Hillityn kaunis, nuo pitsineliöt joukossa on ihania!

    VastaaPoista
  6. Ihana-ihana-ihana! Samoissa väreissä kuin se minun To Do -listallani roikkuva (x2)

    Kröhöm, mulla olis pientä vinkkiä niihin palojen kohdisteluun tuolla blogissani paininjalka-testissä ;D ;D *lähtee vihellellen pois*

    ....Ja palaa takaisin kysymään että toimiiko tuo sinun pyörä niin että lakanakangas leikkaantuu heti ekalla kerralla? Minulla on sellainen tunne että oma ihan samanlainen muualta tilattu oli jo alkujaan ihan tylsä kun sillä pitää seilata eestaas että irtoaa joka kohdasta? Minäkin haaveilen tuollaisesta prymin kääntäjästä, se olisi varmasti niin soma pari sille minun minisilitysraudalle joka on tällaisissa tilkkutöissä ihan huippu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu arvaa mikä mulla tuli mieleen heti kun luin sitä sun paininjalkatestin tilkkupaininjalkakohtaa.. *viheltää kans*

      Kyllä tuolla lakanakangas kerralla menee, useampikin! Kuten tuolla aikaisemmin jo kerroin, pellavassa ne karkeammat mykykohdat tekivät tiukempaa, mutta hyvin nekin leikkaantuivat kun käytti enemmän voimaa.

      Poista
  7. Voi kuinka ihana peitto! Kivat lisät nuo pitsipalat :)!
    Voi ei, pitäisköhän munkin nyt sortua tuohon leikkuriin ynnä muihin systeemeihin. Oon niin vakuutellut itselleni, etten sellaisia tarvitse, mutta olishan noista kangaskasoista aika makeeta leikellä oikein hifivälineillä :D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nämä tilkkutöissä on aika ehdottomat, nyt voi sanoa kun ne itseltä löytyy. :D

      Poista
  8. Ihana peitto! Monesti oon haaveillu että teen tälläsen, mutta aina se on haaveilun asteelle jääny :)

    VastaaPoista
  9. Aivan Ihana! köh, ei vaan tämä peitto mitenkää eksyis tuonne mummunmyynti palstalle ;)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No itse asiassa sen oli aikomus eksyäkin, tarjouksia otetaan vastaan. :) Kokoa tuolla peitolla on 120x92cm.

      Poista
  10. huippu IHANA...tää ei oo edes tienny, että tuollasia apuvälineitä on edes myynnissä :) ;D

    VastaaPoista
  11. Ihana peitto! Meinaa ihan ompeluinnostus tarttua :)

    VastaaPoista
  12. Epistä... mullekin tuommoset :) Joskus koulussa oon testannu, mutta en oo itelle koskaan raskinu ostaa. Ehkä viel joskus... Nätti peitto tuli! Itsekin tänään tilkkuja surruutellu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei miksi meillei ollu koulussa tuollaisia? Olisin saattanut hankkia nämä jo aikaisemmin jos olisin jossain kokeillut..

      Poista
  13. Tosi kaunis peitto! Mä oon kans hulluna noihin tilkkuhommiin! :)

    VastaaPoista
  14. Aivan ihana peitto! Multakin löytyy vastaava setti, on aivan ehdoton kaveri! Tuolla saa myös esim resorit leikattua nopeasti ja siististi. =)

    VastaaPoista
  15. Viimisen söpö!! Olisko mitenkään mahollista saaha korvausta vastaan oikeen mummun päiväpeitoksi joskus tulevaisuuessa joku vastaava vähän isompana... ? =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahdollistahan se toki on, muttei ikävä kyllä ilmaista (niin, luin kyllä että korvausta vastaan, mutta materiaalit tahtoo maksaa sen verran etten enää raaski työpalkkaa ottaa). Isompaan peittoon menee hurumykke kangasta, plus vanut sun muut. Halvemmalla saat kaupasta mutta olishan se itte tehty tietysti erilailla uniikki. Suunnitellaan! :)

      Poista
  16. No onpa kaunis peitto! Minulla tämmöinen setti tuli hankittua ihan ompeluinnostuksen alkuaikana melkein 3v sitten ja jotenkin ei osais ompelua ilman niitä kuvitellakaan, heeeeehhhh;)

    VastaaPoista
  17. Johan on mummolla ollut taas vauhtia touhuissa. Ihanan peiton oot saanu aikaseksi ja satuitpa kasvattamaan mun tilkkutyökuumetta sitten samalla ;).Tuolla leikkurilla on kätevä leikata myös resorikantit, eli varmana haukkuu hintansa aika nopeasti!

    VastaaPoista
  18. Luulen, että kohta pyörryn. Ehkä kateudesta tai jotain... Vaikka mä kuinka olisin nähny ne houkuttelevasti asetellut tarvikkeet, en olisi tajunnut mitä ne on tai mihin niitä voi käyttää. Tuollasen kääntäjä-jutun oon ollut näkevinäni jossain, mutta en tajunnut siitäkään mitään.
    Toisen kerran pitää tänään jo todeta: Toiset ne osaa. *huokaus*

    VastaaPoista
  19. Siis nii ihana peitto että ottaisin heti omakseni jos saisin <3

    VastaaPoista
  20. Itsekin jossain tilkkutyöhuumassa kerran ostin viivaimen, alustan ja leikkurin. Muutaman tilkkutyön jälkeen saivat tovin seistä kaapissa, mutta nyt kun oon harjoitellut tuota trikoo-ompelua, nuo välineet ovat olleet aivan loistavat tosiaan sen resorin leikkaamisessa. Et ei mennyt hukkaa tuokaan ostos.

    (Ja mun mies aina sanoo, että ei se mikään harrastus olekaan ellei siihen mene kaikki aika ja rahat. Se itse harrastaa perhokalastusta ja sitoo itse perhonsa ja tarvitsee siihen ihan törkeen määrän kaikkea tilpehööriä, joten kauheasti se ei voi nurista mun ompelutarvikehankinnoista - onneksi)

    Ihana peitto!

    VastaaPoista
  21. Aivan ihana peitto. Täydellinen, etten sanoisi :) ku ois itelläki taitoa, niin oispa kiva tehdä, mut onneksi saan tätä kautta edes ihailla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos osaa ommella suhteellisen suoraan, osaa tehdä tällaisenkin - noin niinkuin tiivistetysti sanottuna. ;)

      Poista
  22. Heitän tarjouksen peistosta 25€? -j.m-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan sillä ei lähde, materiaalit jo melkein sen maksavat. Laitan peiton kaupan puolelle. :)

      Poista
  23. Todella upea peitto! Ihastuttavat värit.

    VastaaPoista
  24. Ihana peitto! -Ulla-

    VastaaPoista
  25. Kaunis peitto, pitsiliinat ovat mainio lisä. On sulla hyvistä välineistä huiolimatta ollut mahdoton vauhti päällä!

    VastaaPoista
  26. Onpa kyllä kaunis peitto!
    Ja voi hyvänen aika, nyt minäki tiiän kuka sinä oot! :D Sain tässä yhden kaverin puhelun aikana ISON ahaa-elämyksen kun oli puhetta tosimummosta. Voi kertakaikkiaan, ei voi ku ihmetellä tätä mun pään hataruutta, miten sitä voikin unohtaa ihmisiä näin totaalisesti. :P Pikkuhiljaa siinä alkoi muistumaan mieleen mm. musiikkiopiston aikaiset teoriatunnit. ;D Ja vaikka kävin täälläki kuvia kattelemassa, sinustakin (ilmeisesti?!) niin en silti tunnistanu sua niistä. Aika hauska :) Pitää lisätä nyt heti tämä seurantalistalle, niin pysyy ajassa mukana...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sinä nyt kuitenkin taidat muistaa väärin! ;D Nimittäin en ole yhtään teoriatuntia käynyt musiikkiopistossa, vaikka olisi varmana kannattanut kyllä.. ;) Sekoittaisitkohan siskooni, joka kyllä ravasi teoriatunneilla siellä sun kotikunnassa? Jaa-a, olispa hauska olla linjoilla aina salakuuntelemassa, mitä siitä tosimummoatsa milloinkin puhutaan. ;D

      Sun miehesi on mua vuotta vanhempi, joten ihan samalla luokalla ei ole oltu mutta näöltä hänet kyllä tiedän. Sinua en ihan näöltäkään, nimeltä vain.

      Poista
    2. Ai :D Ja minä kun soitin sun äitilles, sen kans just muisteltiin että ois oltu samoilla teoriatunneilla. Sitten sen täyty olla se sun sisko, tosin en enää muista hänenkään nimeä...No, tulipa nyt asia kerralla selväks. ;)

      Poista
    3. Mitä se äiti horisee, enhän minä musiikkiopistossa ollut vaan sisko! :D

      Äitiltä minäkin kuulin kuka sinä oot, kun kyselin blogituntomerkkien perusteella kuka voisit olla, kun tiesin paikkakunnan entuudestaan. ;)

      Poista
    4. Jep, horisin ja jälkeenpäin hoksasin että väärä tytär mutta en pitäny niin pahana että olisin perään soitellu ja oikassu.. =)

      Poista
  27. Oi kun ihana! Niin mahtavat värit ja kaikenkaikkiaan seesteinen peitto pitseineen ja sydämineen. Tykkään! :)

    VastaaPoista
  28. Aivan älyttömän ihanasävyinen peitto. Sehän tässä bloggaamisessa onkin parasta kun voi jaata ja myös hyötyä itsekin hyvistä nikseistä ja neuvoista. Kiinnostavat työvälineet ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Kyllä tämä omakin harrastelu on saanut ihan uusia ulottuvuuksia näiden blogien myötä!

      Poista
  29. Jo on ihana! Mie olen aina vaan kauhistellut noita leikkaussettien hintoja, ehkä sellanen olis jo hintansa mullakin hankkinut.

    VastaaPoista
  30. Ihana, muuta ei saa sanotuksi! Niin kaunis ja siisti :)

    VastaaPoista
  31. Kas täytynee laittaa noita vehkeitä omalle kauppalistallekin... samaan jonoon niitten muitten kanssa jotka odottavat sitä hetkeä kun muistaa ja ehtii hankkia :)

    VastaaPoista
  32. Hei oletko jossakin infonnut/tutonnut sitä miten noita valmiita vinonauhoja kiinnitellään nätisti ompelukoneella? Sellainen projekti pyörähti tässä tänään käyntiin ja olisi kiva saada nättiä jälkeä aikaiseksi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo siiäpä onkin yksi ikuisuuskysymys. Kyllä ne suht siististi saa ihan käsin kiinnittämällä, mutta tyylejä tuntuu olevan monia. Minä kiinnitän yleensä ensiksi nurjalta puolelta sen lipareen sinne, käännän loput oikealle puolelle ja sit ompelen päältä uudelleen, jolloin varmasti kiinnittyy molemmat puolet. Joskus siinä kuitenkin tulee pientö heittoa, ja häiritseehän se. Kokeilemalla tietysti löytää sen oikean tikkauskohdan siihen päältä tikkaamiseen. Kokeilinhan minä sitä vinonauhajalkaakin, jostain nettikaupasta ulkomailta tilasin.

      http://tosimummo.blogspot.fi/2012/03/voihan-vinonauhajalka.html

      ^ Sielläpä kokemuksia eräänlaisesta huterasta hökötyksestä. Saa hakea vapaasti lainaksi jos haluaa testailla. ;)

      Jotkut kuuluu kiinnittävän vinonauhan ensiksi ommeltavaan reunaan verhonipsuilla ja ompelevat sitten kerralla yhdellä ompeleella sen kiinni. Sitäkin voisi joskus kokeilla.

      Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.