torstai 10. tammikuuta 2013

Veroviisastelua

Verotuksesta kysellään aina silloin tällöin blogeissa, joissa myydään omia ompeluksia, ja koska tähän verovelvollisuusasiaan ei itselläni ollut täyttä selvyyttä, päätin ottaa selvää. Soitin verotoimiston valtakunnalliseen palvelunumeroon, ja muutaman minuutin päästä olinkin jo paljon viisaampi. Ja nyt on tarkoitus saada teistä yhtä viisaita (mitä varmaan jo olettekin).

Kuvan alkuperä: http://www.kykylaakso.fi/verokarhu/

Kyseessä on tässä tapauksessa yksityishenkilö, joka ei ompele työkseen, ja jolla ei ole y-tunnusta. Uusia tuotteita myytäessä arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa, jos myynti (ei voitto, vaan myynti) ei ylitä 8500 euron rajaa. Tuon rajan kun saa ylittymään, on alv-velvollinen. MUTTA tuloveroja on maksettava kaikista tuloista, joita henkilöllä on, siis myös käsityön myynnillä saatavista tuloista. Myyntiä varten tehdyt hankinnat (kankaat, langat ja muut kustannukset) vähennetään myyntituloista, ja jäljelle jäävä osuus on voittoa, jota verotetaan oman tuloveroprosentin mukaan. Se merkitään huhtikuussa postitse tulevaan esitäytettyyn veroilmoitukseen, kohtaan "muut ansiotulot". Tätä varten on hyvä pitää kirjaa ko. menoistaan ja tuloistaan, ja merkitä niihin myös tapahtumien päivämäärät, jolloin niitä on helpompi tarkistaa myöhemmin, mikäli siihen on tarvetta.

Kysyin myös työhuone- ja konehankinnoista tehtävistä mahdollisista vähennyksistä, sillä niidenkin suhteen tuntuu olevan monenlaista mielipidettä ja mututuntumatietoa tarjolla. Omalle kohdalleni sain ohjeeksi, että työhuonevähennykseksi voin merkitä veroilmoitukseen 190e/vuosi (hmm.. verohallinnon ohjeissa mainitaan summaksi 185e?), samoin ompelua varten hankittavat koneet voi vähentää. Eli jos vähennän verotuksessa esimerkiksi ostamani peitetikkikoneen hinnan, voin merkitä sen ostohinnasta 25% vuodessa kuluihin, jolloin kone maksaa itsensä takaisin neljässä vuodessa (jonka jälkeen siitä ei tietenkään enää saa vähennystä). Näin saatava summa on sitä luokkaa, että epäilin jo tässä vaiheessa viivan alla olevan melko lähelle pyöreä nolla.

Tilannehan on sellainen, että myyn enimmäkseen käytettyjä, itse ommeltuja lastenvaatteita, mutta toisinaan ompelen myös tilauksesta uusia, samoin joskus joku vaate tulee tehtyä ilman tilausta tai tarvetta kotona, joten sellaiset menevät myyntiin, etsimään uutta omistajaa. 

Valtaosa kaikista materiaaliostoista ja tuotteiden myynneistä kulkee tapauksessani yhden tilin kautta, joka on nimenomaan suunnattu kaikelle ompelutoiminnalle, eli ei ole mikään yleinen käyttötili. Sieltä minun on suhteellisen helppo seurata tuloja ja menoja, jotka aika usein ovat viivan alla melko tasoissa. Jotta jokainen minulta ompeluksia ostava voisi kuitenkin nukkua yönsä rauhassa, halusin ottaa selvää, toiminko oikein, kun en ilmoita ompelutuloja verottajalle. Rivien välistä oli kuultavissa, että verotoimistossa kysymyksiini vastannut virkailija piti koko asiaani aika turhana, sillä voitot jäävät näin vähäisessä myyntitoiminnassa sen verran marginaalisiksi, että veroilmoitusta tehdessäni saattaisin itse jäädä jopa palautusten puolelle, kun otetaan huomioon edellä mainitut vähennykset. Tosin palautuksia ei makseta, jos ei makseta verojakaan.

Kysyin myös kuiteista, sillä suurin osa kaikesta myymästäni menee suoraan tilille, eikä mitään varsinaisia kuitteja siis ole. Samoin suurin osa ostoista tapahtuu verkkokauppojen kautta, jolloin varsinaista ostoskuittia ei saa - tosin tuleehan tilauksen mukana joku tuloste, jossa näkyy, mitä on hankkinut. Jokaista tilitapahtumaakaan ei viitsisi alkaa tulostamaan, sillä mahdollisuus, että niitä joskus tarvitsee verottajaa varten, on erittäin pieni. Kysymyksiini vastannut virkailija oli sitä mieltä, että kuitteja ei tarvitsekaan, sillä tarvittaessa tapahtumat löytyvät tiliotteista.

Itselleni jäi sellainen olo, että aika suurpiirteisesti tähän koko asiaan verotoimistossa suhtauduttiin, eivätkä ehkä ole kovin kiinnostuneitakaan kaikenlaisesta "nappikaupasta". Mutta tahdoin kuitenkin selvittää asian juurta jaksain, jotta itse tietäisin, toiminko oikein, kuten olen olettanut toimivani, vai olisiko syytä muuttaa toimintaansa jonkin asian suhteen.

Entäs sitten ne käytettynä myytävät vaatteet? Asia mainitaan verohallinnon sivuilla seuraavasti: "Tavanomaisen koti-irtaimiston luovutuksesta saatu voitto on verovapaata tuloa, jos omaisuus on ollut verovelvollisen omassa tai hänen perheensä käytössä ja verovuoden aikana saadut luovutusvoitot ovat yhteensä enintään 5000 euroa. Tämän määrän ylittävä osa on veronalaista tuloa." No, tuota rajaahan ei kolkutella tässä mummolassa varmaan kymmenessäkään vuodessa, joten sen puolesta asia lienee päivänselvä.

Mitä tästä omalla kohdallani päättelen? Sen, että kun ollaan näin sopivasti alkuvuodessa, ryhdyn merkitsemään ostot ja myynnit päivämäärineen vihkoon, ja seuraan, mitä vuoden lopussa jää viivan alle. Jos myynneistä ei jää kerrottavaa verottajalle, voinpahan nukkua yöni rauhassa karhua pelkäämättä jatkossakin, ja jos jää, merkitään voitot sitten seuraavan vuoden huhtikuussa veroilmoitukseen. 

Ihan yksioikoista tämä ei tosiaan ole. Kysymyksiä herää lisää sitä mukaa kun asiaa pohtii. Kuuluvatko kaavalehdet vähennettäviin kuluihin?  Entä onko vähennyskelpoinen kone ostettava saman vuoden puolella, josta tekee veroilmoitusta, eli voinko vähentää viime vuoden puolella hankkimaani konetta tämän vuoden verotuksessa, kun viime vuodelta minulla ei ole tilitapahtumia kummempaa kirjanpitoa? Entäs kangasostot - osa menee omien lasten vaatteisiin, osa niihin, joita joskus myyn mahdollisesti uutena. Enhän silloin voi merkitä kaikkia kangasostojani kuluiksi? Ja langat - kukas sen tietää, montako prosenttia minä käytän tästä lankarullasta uutena myymääni vaatteeseen ja kuinka suuri osa siitä menee omien muksujen kuteisiin - tai jopa ratkottuna roskikseen? Onko olemassa hukkalankavähennystä? Melkoinen suo - nostan hattua veroalalla työskenteleville! Tämähän on sikäli aika hupainen aihe, että vähennysten ansiosta voisin uusia koneet muutaman vuoden välein, saaden ne aina uudestaan vähennyksiin. Tiedän, että näin myös toimitaan.

Mitä ajatuksia tämä verotusasia sinussa herättää? Jos olisit minä, tekisitkö ilmoituksen vai antaisitko suosiolla olla? Jään odottamaan vilkasta keskustelua - sitähän tulee, eikö vain? Ja jos ymmärtämättömyyttäni joudun tässä jutussa tulleiden asioiden vuoksi verorikollisena tiilenpäitä lukemaan, niin saahan siellä ainakin ilmaisen ruuan, josta ei kai tarvitse maksaa veroa! ;)

Ps. Pellavasydämen Mervi on kertonut samoista asioista paljon selkeämmin ja järjestelmällisemmin kuin minä. Kannattaa käydä lukemassa!

57 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä kirjoitus, kiitos siitä! Oon itse pohtinut näitä asioita, koska oon toisinaan harkinnut toiminimen perustamista. Osaltaan haluaisin sen siksi, että "omistaisin nimeni" ja toisaalta siksi, että se voisi edesauttaa tätä pientä myyntiäni. Toisaalta taas en kovinkaan paljon vuodessa tienaa myymällä käsintehtyjä korujani tai muita käsitöitä, joten veikkaanpa, ettei verottajaa mun touhut kiinnostais tippaakaan.

    Sanoisin samaa sulle. Todella hyvä idea tuo kulujen jne ylös laittaminen.. Vois kokeilla itsekin :) (Oon vaan todella surkea talousasioissa muutenkin.. mutta yrittänyttä ei laiteta? ;) )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minultakin on usein kyselty, miksi en perusta oikeaa verkkokauppaa tai tee muuten työkseni tätä. Mutta niin kauan kun minulla on pienet lapset ja hoidan heitä kotona, ei siinä olisi mitään järkeä. Kaikki kulut, paperityöt, verotusasiat, y-tunnukset sun muut olisivat sellainen suo, ettei varsinaisten vaatteiden tekemiseen taitaisi enää aikaa jäädäkään! ;)

      Poista
  2. Sanos muuta - asiaa olen pohtinut paljon. Mutta mun kohdalla on ihan muutamista euroista kyse joten olen antanut olla..olen merkannut kaikki myymäni jutut ruutuvihkoon, minkä hintainen, mitä postikulut ja kenelle postitettu. Voisi tietenkin laittaa kulutkin ylös - mutta joo, paljon käytän saatujakin materiaaleja, kierrätettyä jne.

    Toiminimen ottamista olen miettinyt, juuri sen vuoksi kun Heidi Y tuossa sanoi - olisi kiva "omistaa nimi". Mutta se ei ole kannattavaa, maksuja olisi niin kamalan paljon, että pitäs kyllä ommella oikein urakalla ja nostaa hintoja jne.

    Veroasioita olen pohtinut senkin vuoksi kun jos - huom jos - ottaisi mainoksia blogiin niin miten niistä maksetaan verot!? Kukaan ei tunnu tietävän ja uskoisin, että monet ottaa nämä tulot ihan pimeenä vastaan - en pystyisi siihen kyllä. Mutta vaikeaksi on asiat tehty jos rehellinen tahtoo olla. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on nuo kolme verkkokaupan mainosta sillä sopimuksella tuossa oikeassa sivupalkissa, että saan normaalihintaisista kankaista tilauksen yhteydessä prosenttialennuksen. Liekö tällaiseen on edes keksitty veropykälää? Ei ole tullut mieleenkään. Kuinkahan monessa asiassa sitä vähän jokainen tietämättään laiminlyö verovelvollisuuttaan!? :)

      Poista
    2. Jos pienilintu tarkoitat niitä googlen tarjoamia mainoksia. Niistä pitää maksaa verot, alveja niistä ei tarvi maksaa. Ne tulot voi tilittää joko yksityishenkilönä tai toiminimenä.

      Poista
  3. Hyvä on varmaan kattoa, mitä tosiaan jää viivan alle. Mutta, niin mitä sitten vähennetään ja mitä ei. Siinäpä tosiaan kysymys. Jollain lailla kai se pitää arvioida, mitä käytetään enimmäkseen myyntiompeluun ja mitä vain omiin. Käytännössä mullakin Lingon&Blåbärin lastenvaatteiden jälleenmyyntihommassa ansiot jäi miinusmerkkisiksi vähennysten jälkeen. Siinä tietenkin vähennyksiin laitettiin vielä kilometrit, joita kertyi kutsuilla kulkiessa ja paketteja roudatessa. Mutta jos joku siinä toivossa rupeaa tekemään veroilmoituksia, että saisi sitten palautusta, niin sitähän minäkään en saanut, kun en veroja ollut maksanutkaan. Eli palautusta ei ainakaan minun ymmärryksen mukaan voi saada, jos ei ole mitään maksanut. Kotiin tuli vain postissa ilmoitus, että myyntituottosi on ollut edellisenä vuonna tappiollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin hyvä huomio, että palautuksia ei saa jos ei ole maksanutkaan mitään! Kiitos tästä lisäinformaatiosta! :)

      Poista
    2. Ja vielä sen verran, kun panin, etten ollu veroja maksanu, niin tietenkin Kela oli maksanu mun etuuksista sen 20%, mikä niistä menee. Mutta tuo jälleenmyyntityönverotus otettiin sit ihan erikseen. Ja siinä piti olla jo Y-tunnus.

      Poista
    3. Anna, olethan toki silloin maksanut veroja, jos etuuksista on kerran ennakonpidätys otettu, joten silloin sinulla on mistä vähentää tappiollinen toiminta. Kyllä kaikki tulot ovat siinä mielessä samanarvoisia, että niistä menevät verot lasketaan yhteen ja jos toisesta tulosta on pidätetty liikaa, mutta toisesta vastaavasti liian vähän, ne kompensoivat toisiaan. Ei jälleenmyyntityösi siinä mielessä ole mitään "erikseen otettavaa".

      Poista
  4. Nostan hattua tälle selvittelylle! Itse kannatan tervettä maalaisjärkeä joka asiassa mutta luulen ettei verokarhun kaikki ideat ole terveellä maalaisjärjellä ajateltu;) -Ulla-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan se olla, ettei niitä voikaan ihan maalaisjärjellä ajatella, kun ajattelee, mitä kaikkea tässä maassa verotetaan. :D

      Poista
    2. Oh, nyt löyty kyllä todella hyvä pointti! Eihän tässä uskalla maalaisjärkeen tosiaan luottaa enää ;)

      Poista
  5. Olipa hyvä ja selventävä kirjoitus tuosta asiasta! :) kiitos siitä sulle! :) Näitä kun setvitään ja tulee iteki joskus mietittyä... :) Samanlaista "nappikauppaa" mullakin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tästä on apua muillekin nappikauppiaille! ;)

      Poista
  6. Kiitos kansantajuisesta selvityksestäsi! Pieni asiavirhe: verotuksessa poisto vähennetään jäännösarvosta. Eli jos ostat 1000 euron koneen, voit vähentää siitä ekana vuonna 25 % eli 250 euroa. Toisena vuotena koneen jäännösarvo on 750 euroa, mistä poisto on 25% eli vain 187,50 euroa. Kolmantena vuotena jäännösarvo on 562,50 ja niin edelleen... Näin jatkaen poistoja voi tehdä pitempään kuin 4 vuotta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos oikaisusta! En nyt tiedä ymmärsinkö aivan oikein - tarkoitatko siis, että joka vuosi voi laittaa sen 25% jäljellä olevasta summasta (josta ei siis ole vähennyksiä saanut), niin kauan että koneen ostohinta menee nollille?

      Poista
    2. Eipäs...
      Yksityishenkilö vähentää verotuksessa neljänä vuonna sen 25% laitteen alkuperäishinnasta. Tuo jäännösarvo koskee yrityksen menojäännöspoistoja, jos niitä on päätetty tehdä...
      Yrityskin voi toki tehdä myös tasapoistoja. Tasapoistoja voi joissain tapauksissa tehdä myös kolmessa vuodessa.

      Poista
    3. lähinnä oikeampi on Marian versio, muttei Koonkaan ihan väärässä, joskus kuulemma hyväksytään noinkin, pienissä summissa ei niin suurta eroa.

      Poista
    4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    5. Edit:
      Selvittelin hieman ja korjaan sen verran että yksityishenkilökin tosiaan voi tehdä menojäännöspoistoja. (Se miksi yksityishenkilö näin tekisi, jos tasapoistokin onnistuu, ei mulle vielä auennut...)
      Mutta mitä tulee ompelukoneen hankintaan, niin jos kyseessä ei ole erityisen kallis kone, niin vaan ns. arvoltaan vähäinen, niin se menee tasapoistoissa ja todennäköisesti kolmessa vuodessa.
      Henkilökohtaisesti tiedän, että ainakin noin 1500€ arvoinen kone (ei ompelukone) menee arvoltaan vähäisenä...

      Poista
    6. Niin ja koneen arvon ja poistot verottaja määrittelee esinekohtaisesti, joten tästä saattaa myös johtua laajat tulkinnalliset erimielisyydet eri veroneuvojien välillä... =)

      Poista
  7. Itse olin jokunen vuosi sitten yhteydessä verotoimistoon kun halusin selvittää, pitääkö minun maksaa veroja, jos menen esim. myyjäisiin myymään ompelemiani tuotteita. Minulle sanottiin aika suoraan, että kaikesta tulosta pitää maksaa veroa ja samaan hengenvetoon lisättiin, että tuollaisia myyjäistuottoja ei tarvitse ilmoitella. Rinnastaisin satunnaisen tilausompelun tällaiseen myyjäistoimintaan, enkä potisi kovinkaan huonoa omaatuntoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä on ollut se maalaisjärjellä varustettu virkailija vastaamassa. ;)

      Sitä kuitenkin haluaisi toimia niin, ettei pahoittaisi kenenkään mieltä. Tosin aika usein on varmaan kyse siitäkin niillä jotka tätä tiukkaa, että jollakulla saattaa käydä kateeksi ns. "ilmaiset tulot", joita kädentaidoilla voi hankkia. Kun alkaa laskemaan, ei niitä vuositasolla voi tuloiksi juuri kehua. :D

      Poista
    2. Ihana käsite tuo 'ilmaiset tulot' :) Joskus aloin itse laskemaan, että paljonko tulisi tuntipalkaksi vaikka itse kudotuille villasukille - ei kai tällä tuntipalkalla kukaan töitä tekis tai voihan 'ilmaisia tuloja' ajatella siis palkattomina tuloina :)
      - Kyllä me taidamme näitä kädentöitä tehdä ihan muista syistä kuin rahaa saadaksemme. Myyjäiset näkisin kaapin raivauksena! ja jos on onnekas niin saattaa saada vähän rahaa seuraaviin lankoihin, joista todennäköisesti tekee jotain omalle perheelleen.

      Hyvä keskustelu!

      Poista
  8. Hyvä kirjoitus, kiitos! Nämä on kyllä aika kinkkisiä kysymyksiä ja laskettavia, kun moni käsityöläinen varmaan tekee sekä itselle/perheelle, että myyntiin. Aika muistaminen on kaikissa materiaaleissa - ja myyntihinnoissa ei usein kovinkaan suuria tekijänkorvauksia ole. Aika nappikauppaa taitaa todellisuudessa olla, mutta silti tekisi mieli tehdä Oikein :).
    Itse en paljon olekaan myynyt, vaikka aika isoja tilaustöitä (neuleita) on joskus pyydetty - juuri siistä syystä, että jos laskisin neulomiseen käytettävän ajan ja laskisin itselleni edes euron/tunti työpalkkaa, ei kukaan varmaan enää suostuisi maksamaan vaikkapa villapuseroa ;). Ompelu on siinä suhteessa kuitenkin huomattavasti nopeampaa (kannattavampaa?) puuhaa. Ja tekijälle kuitenkin kuuluu maksaa kunnon korvaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäpä sen sanoit! Olisihan se mukavaa saada kohtuullinen tuntipalkka työlleen, vaikkei päätoimisesti ompelekaan, kun ammatti se kuitenkin minulle on. Mutta näissä omissa pohdinnoissani en ole ottanut varsinaisesti tuntipalkkaa/työkorvausta edes huomioon, vaan puhun vain yleisesti "voitosta".

      Poista
  9. Kiitos Tiina!! Nyt minulle tuli muutama juttu selevä.... s- postia lähetin ennen minä luin tätä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo spostissa mainitsemasi raja-asia tuon alv:n kanssa täytyy kyllä selvittää. :)

      Poista
  10. Minäkin viime vuonna soitin verotoimistoon samalla asialla ja sattui sitten ilmeisesti tiukkis täti, koska hän sanoi juuri niin että joka ikisestä piposta on ilmoitettava. Sanoin vielä, että saattaa olla että myyn yhden pipon kuukaudessa,mutta täti pysyi tiukkana.
    Sinun saamasi selvitys kuulostaa hyvältä, noinhan sen täytyy mennäkin.
    Mitä tulee ompelulankakuluihin;aikanaan alan koulussa opetettiin, että jokaisessa vaatteessa laskutetaan ne langat(koko rulla)mitä värejä siihen tarvitsee.
    -Nina-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin muuten kyllä on opetettu mullekin aikanaan ammattiopissa! Toimisiko sitten sama systeemi tässäkin, mene ja tiedä.

      Eihän virkailija tietysti mullekaan suoraan sanonut, että veroilmoitusta ei tarvitsisi näistä tehdä, pitää toki, mutta myönteli kyllä kun epäilin koko touhun olevan aika turhaa, siis juuri siksi ettei voittoja jää vähennysten jälkeen.

      Poista
    2. Ei toimi sama systeemi. Kuluina saa vähentää vain todelliset kulut. Ja jos ei muuten pysty tehdä eroa oman käytön ja myytävien tuotteiden osalta, niin se pitää sitten vain arvioida. Tosin helpommalla pääset, jos laitat kaikki lankarullat kuluihin. Tuskin niihin nyt niin paljon on rahaa mennyt. Ja jos lankaa menee roskiin, niin olet kuitenkin maksanut niistäkin langoista, niin kuluja nekin ovat.

      Poista
  11. Hienosti, juuri noin. :) Itse ainakin olen tarkkaan merkkaillut kaiken mitä tein ennen yrityksen perustamista (nyt kaikki menee tietenkin yrityksen puolelle), ja oletan kyllä että muutkin tekevät saman niin on "kilpailu" rehellistä ja kaikki samalla viivalla.

    Harmi vaan että kaikki tämä tieto on niin kiven alla, että voisin kuvitella että aika moni tekijä LUULEE ettei "nappikauppaa" tartte ilmoittaa verottajalle lainkaan. Esim tarkan markan blogissa sanotaan että 2000€/vuosi alle jääviä juttuja ei tartte ilmoittaa, mutta unohdetaan mainita että tuohon 2000€ rajaan lasketaan KAIKKI vuodessa kertyvä tulo, ei pelkästään käsityötuloja, joten käytännössä kyseistä rajaa voidaan käyttää vain alaikäisellä, kotona asuvalla sukankutojalla... :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai tuolta siis tulee se 2000 euron rajan urbaanilegenda! :) Juuri minuutti sitten miehelle ihmettelin, mistä se tieto tulee, kun jotkut tosiaan sanovat tällaisen rajan olevan olemassa, mutta nytpä selvisi sekin! :)

      Poista
  12. Tähän voinen y-tunnuksen haltiana laittaa oman lusikkani soppaan.
    ALV-raja on oma asiansa sinänsä, mutta, on olemassa vielä yksi muukin, mutta eli eläkemaksut. Olen siis yrittäjä jonka verottomat tulot ekana vuonna jäi tuon maagisen 8500e alle (sen yli menevästä, mutta alle 22500e saisi verohelpotuksen) Mutta koska olen y-tunnuksellinen, katsotaan minut siinä määrin yrittäjäksi, että maksan yrittäjäeläkettä! kas minun kohdallani tämä tarkoittaa noin 160e/kk, ei mikään pikku summa, jos tulot keskimäärin 700e (ilman alv-osuutta). Samasta tulosta maksetaan tietenkin sitten ne ennakkoverot. Tämä tarkoittaa yrittäjälle semmosita noin 20% veroprosenttia, palkkatyössä maksaisin samasta palkasta ehkä 8%... Eli mummoa kompaten "suo sielä, vetelä täälä"... Eipä kuulkaa naurata mitään veroilmoitusta täyttää, mutta kun pas...kakkaan on astunut niin siinä sitä ollaan ;-)

    VastaaPoista
  13. Niin tosiaan, joku saatanee ihmetellä, että "no miksi sä sit olet y-tunnuksellinen". Niin, noh katsokaas kun minä ompelen alihankintana niin minulta työn ostavan firman kirjanpidon kannalta on fiksumpaa ostaa työ y-tunnukselliselta kuin tunnuksettomalta.

    Ja noin yleensäkin ostajan kannalta on iso ero ostaako tunnukselliselta vai tunnuksettomalta. Palautus ja vaihto jne yleiset kauppaehdot EIVÄT koske tunnuksettoman kanssa tehtyjä kauppoja eli kysessä on yksityishenkilöiden välinen kauppa. Eli jos tilaat tunnuksettomalta vaatteen joka hajoaa ekassa pesussa niin se on voi voi. Tunnuksellinen vastaa omasta työstään ja on velvollinen korjaamaan tai korvaamaan hajonneen tuotteen. Että tältä kantiltakin kannattaa asiaa miettiä, että kummalta sitä ostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se yrittäminen on tehty tässä armaassa kotimaassa aika mutkikkaaksi, ja kuluja tuntuu olevan niin paljon, että joskus ihmettelen väkisinkin, millä rahalla mikään firma voi pysyä pystyssä! :D

      Yksityishenkilöllä on tietysti kaikki oikeus olla inhottava ja jättää korvaamatta huonosti tehty työ, mutta ei minun omatuntoni ainakaan anna jättää asiaa hoitamatta, jos vaatteissa on reklamoitavaa. Eli ainakin minun tapauksessani kyllä tunnuksetonkin vastaa työstään, ehdottomasti!

      Se, että maksat yrittäjäeläkettä, myöskin kartuttaa sinulle sitä, eikö vain? Onhan tuo summa kyllä aika hurja kun ajattelee tulojen kokoa. :/

      Poista
  14. Itsekin verotoimistossa työskennelleenä tiedän, että siellä on vastattava kyselyihin "oikeaoppisesti" vaikka kuinka tietääkin, että kyseessä onkin nappikauppa. Ei ole virkailijan tehtävä arvioida, kuka ilmoittaa ja mitä ilmoittaa. Kaikkien on ilmoitettava kaikki, mitä laissa on verolliseksi määrätty, eivät ne ole harkinnanvaraisia. (Toki joku saattaa lipsauttaa, että kovin pienistä ei kannata huolta kantaa) Mutta suosittelen jokaista toimimaan täsmälleen lakien mukaan, on itsellä rauhallisempi olo ja JOS joutuu jonkun kateellisen hampaisiin, niin ei tarvitse pelätä verotarkastusta. Silloin, jos joku tekee sinusta kantelun, verottajan on asiaan puututtava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisikin mielenkiintoista tietää, kuinka kovia tuomioita voisi saada sellaisessa teoreettisessa tilanteessa, että joku tahtoisi aiheuttaa hankaluuksia ja käräyttää tällaisen nyrkkipajalaisen. Pienistä summista kun on kyse, voisi olettaa tuomionkin olevan pieni?

      Poista
  15. Kiitos keskustelun avauksesta ja taustatiedoista. Itse olen tullut tähän tulokseen: Y-tunnusta en hanki. Toiminta on riittävän pienimuotoista, ettei siihen ole velvollisuutta ja sen hankkimisen jälkeen lähinnä aiheuttaisi enemmän byrokratiaa ja muuta.

    Nyt sopivasti vuoden alusta laitan ylös kaikki käsityötarvike ostot ja myynnit. Tilitapahtumilta voi helposti tarkistaa kuukausittain sieltä kautta kulkeneet rahat. Kirjaan käteisostot ja maksut ylös ja säilytän parhaani mukaan kuitit. Kuukausittain sitten voi tehdä itselleen jo laskelman missä mennään. Ja kuukausittain olisi huomioitava se, kuinka paljon tavaraa on varastoista käyttänyt suoraan itselle. Ja se vähennetään suoraan menoiksi merkitystä summasta.Riittäkö tässä sitten oma arvio verottajalle? Vai pitäisikö minun tavallaan ostaa itselleni tekemäni tuotteet?

    Tällä tyylillä toteutettu kirjanpitohan tavallaan olettaa, että ostamani kangas esim on tarkoitus jollakin aikataululla muuntua myytäväksi tuotteeksi, vaikka olisinkin ostanut itselleni tulevaan paitaan. Mutta sitten kun vähentää paidan hinnan kuukauden päätteksi, jos vaate on tehty, niin se tasaa tilin? Tälläkään tyylillä en usko että ihan sentin tarkkaan kirjanpitoon pystyisin arvioidessani omaan käyttöön tullutta osuutta ostoista..

    Viime vuoden karkean laskelman mukaan miinuksella ollaan sen verran, että ei riitä motivaatio kaivella kaikkia tuloja ja menoja pilkuntarkasti.. Tänä vuonna paremmin alusta alkaen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisessa kuin minun tilanteeni, on varmasti mahdotonta tehdä pilkuntarkkaa raporttia tuloista ja menoista, mutta ainahan voi yrittää päästä mahdollisimman totuudenmukaiseen lopputulokseen! Ja kyllä, täälläkin elellään ihan mielellään ilman y-tunnusta, niin valtavasti se lisäisi paperityön määrää, että varsinaiselle työlle ei taitaisi enää aikaa jäädäkään.

      Poista
  16. Olipa hyvä selvitys ja keskustelu. Ihan samaa oon miettiny. Täällä on myös pantu myynnit ylös tän vuoden alusta. :) Ja ite ostan kangasta pääsääntösesti omiin tarpeisiin ja ompelen myyntiin jos jää ylimäärästä. Aika hankala arvioda siis ..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääasiassa mullakin menee ihan samalla tavalla, tosin joskus tilaan suoraan tilaustyötä varten jonkin kankaan.

      Poista
  17. Mua jäi vielä hämäämään tuo 25% koneen alkuperäisestä hankintahinnasta... Voihan se olla, mutta itse muistelisin, että olisi samaan tapaan kuin yrityksillä 25% menojäännöksestä.

    VastaaPoista
  18. Ja yrittäjäeläkettä ei ole pienimuotoisessa toiminnassa pakko maksaa.

    VastaaPoista
  19. Tässä tosi hyvä linkki liittyen tulonhankkimiskuluihin.

    VastaaPoista
  20. Kiitos mielenkiintoisesta keskustelun avauksesta. Asia varmasti monen mieltä on mietityttänyt. Taitaa kaikki ajatuksenpoikasetkin tyrehtyä jostai yrityksestä ym monella. Minä onnekkaasti tuntipalkalla hommissa, ja verohommien kans siten helppoa. Tuntihommissa taidan pysyäkin kaiken tämän lukeneena ja ajatelleena. Kiitos kirjoituksesta!=)

    VastaaPoista
  21. http://www.metsola.co/kankaat/metsola-kuviollinen-joustofrotee-kukka-leveys-170cm

    Oothan nähny? =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Justiin nyt näin, ja taisi se maltillinen kankaanosto saada vähän lievennystä.. :D Kiiti vinkistä! Mistä lähtien sinä oot kankaita katellu? :D

      Poista
    2. Hihii, en oo ryhtyny kangasaktivistiksi, vaan sitä ihasteltiin fb:ssa..! Tuo kuosi on jostain (lapsuudesta) tosi tuttua, en vaan kuollaksenikaan muista että mistä!!

      Poista
    3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    4. (Äh sählään.. Mutta siis, ei se kai oikeastaan voi kovin tuttua olla, jos kuosi on kerran jossain suunnittelukilvassa vasta pärjännyt, mutta jotain tositosi tuttua siinä kyllä vaan on, väreissä ehkä?! Joku assosiaatio siihen tosi värikkääseen aluslakanaan, jossa oli junarata ja veturi, jolla oli naurava naama..?)

      Poista
    5. Ja se tosi värikäs aluslakana (josta minullakin on lämpimiä muistoja lapsuudesta) makaa nykyään nätisti viikattuna tuolla kangaskaapissa, enkä raaski tehdä siitä mitään. :D

      Poista
  22. Oliko teillä joku "perintönä" saatu vuoronperään pidetty mekkonen lähelle tuon näköistä puuvillakangasta.. jollain lailla on tutun näköistä teän lapsuuesta kangas mutta ei varmaan joustofroteena.. nättiä kyllä kuin mikäki!! =) Muistatko Mari sen vihreän sävysen mekkosen joka sulla on päällä jossain kuvassakin, sekuli-vilja-kärryssä Esa-serkun kanssa.. seki on sellanen "perintömekko"! =)

    VastaaPoista
  23. Hyvä teksti. yhteenaikaan tuntu että verovirastostakin sai eri tietoa eri ihmiset. tuota en kyl tiennytkään että työhonekuluja voi laittaa noi paljon, voikohna se laittaa vaik kotona ompelee?! toissavuona minun ei tarvinnu maksaa mitään kun ostin ompelukoneen ja viimevuodelt pitäs tehdä viel yhteenlasku, luultavasti ei montaa kymppiä jää verotettavaa. mut mä ymmärrän noi kyselyt ja sun muut jutut, sillä on myös paljon tekijöitä jotka kiertää veroja ja näin ollen syövät käsityöyrittäjien leipää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tuo summa 185e mainitaan nimenomaan tapauksessa, jossa henkilö käyttää työtiloinaan kotiaan, eikä ompele työkseen. Vähennys kattaa ompelutilan lämmitykseen, siivoukseen, sähköön ja muuhun vastaavaan kuluvan rahan. :)

      Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.