maanantai 6. kesäkuuta 2011

Pöytäliinamekko

Viime viikonlopun löytö, retropöytäliina, on vaivannut mieltä päivittäin, ja olen miettinyt varmaan niin unessa kuin valveillakin, miten siitä saisi muokatuksi mahdollisimman kivan mekon, palaakaan hukkaamatta - ja helmaa kaarevaksi leikkaamatta. Tänään viimein lamppu syttyi: kuminauhalangalla tietysti! Ja illan päälle piti vielä toteuttaa tuo visio.


Leikkasin kymmenisen senttiä liinan yläreunasta pois ja ompelin kapean päärmeen leikkuusivulle.


Kuminauhalanka alalangaksi, säädöt kohdilleen ja kovaa surruuttelua edestakaisin. Tikkasin ompeleet sentin välein, ja sattuipa rypyttymään täsmälleen oikean kokoiseksi melkein vahingossa! ;) Tuo kuminauhatouhu kun on aina hiukan arpapeliä, kun niin paljon on kiinni siitä, millaiset langankireydet koneeseen säätää. Toisaalta, onhan tuo ommel joustavaakin, ja joustava vaate sopii monen kokoiselle.


Kivasti erottuu nuo pikkukukat tuolta rypytyksen lomastakin!


Olkaimet ompelin siitä poisleikatusta kaitaleesta, ja säädin sopivan kokoisiksi ja oikeisiin kohtiin tytön päälle mekkoa sovittaen. 

Valmista tuli!Takaa olkaimet menevät ristiin.


KT-sauman molemmin puolin menee hauskasti nuo liinan sivun isommat kukat, joita on myös helmassa. Takasaumanvaroja ei tarvinnutkaan huolitella, kun oli pikkuinen liina ja hulpioreunat purkaantumattomat.


Pikkuisen enemmän olisi saanut olla leveyttä liinassa, että mahtuisi mekko päälläkin kunnolla juoksemaan. Ei meidän neiti ainakaan malta aina kävellä, vaikka niin kovasti hienoa onkin olevinaan. ;) Tästä syystä päätin hiukan kokeilla vielä korottaa helmaa, ja ompelin toiselle sivulle kuminauhan, joka rypyttää helmaa sivulta vähän lyhyemmäksi.


Tätä pikkumuutosta emme tänään päässeet testaamaan, koska mannekiini on jo yöunillaan, mutta jos huomenna on hellettä, varmaan mekko on käytössä ja nähdään, auttoiko tuollainen "valelyhennys" yhtään. Senttiäkään en tuosta kyllä ala leikkaamaan, koska helmassa on juuri nuo täydellisen ihanat isot kukat. Jos ei muuten toimi, niin pidetään tätä vasta ensi kesänä kun pituutta on tytöllä enemmän ja mekko niin ollen vähän tämänkesäistä sovitusta lyhyempi. ;)

22 kommenttia:

 1. Hauska mekko. Pitäisi varmaan itsekin koittaa tuota kuminauhalankaa.

  VastaaPoista
 2. Ihanainen kesämekko! Ja tuo kangas tosi nami! En kyllä raaskisi minäkään siitä ylimääräisiä leikellä.

  VastaaPoista
 3. Tulipas siitä hauska! Ja tuo rypytetty yläosa ohuiden olkaimien kera on niiiin kesäistä tunnelmaltaan! Mä olen monasti ihastellut tämän mallisia mekkoja, mutta itse en ole vielä kokeillut kun on jäänyt hieman hämärän peittoon tuo että miten siitä rypytyskohdasta saa tehtyä oikean levyisen...

  VastaaPoista
 4. Hauskasti toteutettu. En ole onnistunut tuon alalankakuminauhan kanssa, vaatis harjoitusta varmaan.

  VastaaPoista
 5. Aivan mahtava! Mulla oli ihan samantyylinen projekti, yhdestä ihanasta palasta mekko sen kummempia leikkaamatta. Niinpä pala puoliksi (jotta kukkakuvio osuisi tasan), kuminauhaa 1,5 m ja pari kuminauhakujaa. Olisin rypyttänyt tuollalailla miten sulla, mutta eipä vaan mun varastosta löydy niin ohutta kuminauhaa että se koneeseen menisi! Mistä sitä saa?

  VastaaPoista
 6. Upea mekko! Rohkeniskohan sitä itsekin kokeilla joskus tuota kuminauhalangan käyttöä.. vai oisko suosiolla kokeilematta,säästyis hermot! ;)

  VastaaPoista
 7. Vau! Upean kankaan kyllä käytit arvonsa ansaitsemalla tavalla. Yksi vaihtoehto olisi tietty tehdä sivusaumaan halkio juoksuvaraksi.

  VastaaPoista
 8. Voi että, ihania mekkoja!! Tuolla alempanakin tuo yks verhomekko.. Tosi hienoja! =) Ja **** on jo niin tottunut malli että..=) suloinen tyttö aina suloisissa äidin tekemissä vaatteissa.=)

  ps. mun oli Laura pakko poistaa sun kommentti ja julkaista se uudestaan näin, ilman nimeä, kun oon pitänyt lasten nimet pois "julkisuudesta" ;)
  -Tiina

  VastaaPoista
 9. Kiitos kaikille kannustavista kommenteista - ne saavat jatkamaan bloggailua tekstin toisensa perään! =)

  Sarita: vähän kokeilupeliä se onkin! Testaamalla pienelle palaselle saa vähän laskettua mahdollista rypyttymisprosenttia, tai sitten ottaa riskin kuten minä tein ja testaa mitä siitä tulee.. ajattelin, että meillä on kolme naista talossa, joten jospa se lopputulos jollekin sopii, ja sopihan se, vielä sille jota tehdessäni ajattelinkin! Tuo kuminauhalanka rypyttyy aika reilusti lisää kun reilusti höyryttää, eli sillä saa sitä sitten tiukemmalle jos meinaa jäädä löysäksi. Ja reilusti kireyttä sekä ylälankaan että alas, niin tulee riittävän napakkaa (ylälangan kiristys pitää alapuolella kulkevat kuminauhat paikallaan, alalangan kiristys venyttää kuminauhaa sopivasti). Silläkin voi tietty vähän pelata, että ompelee vaatteen "putkeksi" vasta rypytysten jälkeen kuten yleensä tehdäänkin, jolloin saumanvarojen leveyttä muuttamalla saa kavennettua/levennettyä myös vähän.

  Taina: joo kokeilua vaan kärsivällisesti, se onnistuu kun riittävän kauan malttaa testailla ja kokeilla aina uudestaan!

  Katja: muistaakseni olen ostanut tuon oman kuminauhalankani Eurokankaasta tai ihan Anttilasta.. mulla siinä on keltainen puola, lankaa saa yleensä valkoisena tai mustana. Ja rulla on siis ompelulankarullan kokoinen. Kuminauhalankaa jos kyselet alalangaksi, niin myyjät osaa neuvoa - ei siis ole mikään tavallinen kuminauha vaan ihan oma lankansa. =)

  pm: joskus kun ei ole valmiiksi pahalla tuulella, voisi yrittää kokeilla?! ;D

  Anonyymi: No totta tosiaan, miksen heti itse hoksannut?! Jos ei tuossa noin pysty pinkomaan niin täytyy tekaista siihen vielä halkio. =)

  VastaaPoista
 10. voi kun on ihana mekko!!!! mulla olis kaapissa monta ihanaa liinaa... kun olis aikaa myös..

  VastaaPoista
 11. Todella ihana mekko! Minäkin sain ostettua jokunen viikko sitten tuota kuminauhalankaa ja ihan Prismasta löysin :) En vain aiemmin tiennyt käytetäänkö sitä ylä vai alalankana vai kenties molemmissa, jospa sitä nyt ushaltautuis itsekin kokeilemaan vauvalle pientä kesämekkoa :)

  VastaaPoista
 12. Kivasti sopii kankaasen tuo ylärypytys!

  VastaaPoista
 13. Hei!

  Pitääkö ompelukoneessa olla alalangan kireyden säätö? Mun koneessa sitä ei ole ja en myöskään saa tuota rypytystä onnistumaan...

  Reetta

  VastaaPoista
 14. Reetta: onko sun koneessa erillistä puolakoteloa? Siinä on yleensä pieni ruuvi, jota kääntämällä alalangan kireyttä säädetään. Joihinkin koneisiin, ainakin joihinkin näkemiini halpiksiin, laitetaan se alalankapuola suoraan koneeseen ilman erillistä koteloa ja silloin sitä kireyttä ei kai pysty millään säätämään. Saattaa olla hankala saada kuminauharypytystä onnistumaan ellei kireyksiä voi säätää, tai ainakin minun piti kajota sekä elä- että alalangan kireyksiin. Mutta yrittänyttähän ei tunnetusti laiteta, aina kannattaa kokeilla! =)

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.