maanantai 27. kesäkuuta 2011

Pientä ja ihan pientä

Vielä yhden takin ehdin kesäkuun puolella ompelemaan - tämäkin tuli tehtyä tilauksesta, ja "asiakkaan" omasta kankaasta.


Koko on 92, mutta tein sen verran reiluilla, taitettavilla hiharesoreilla, että menee varmaan vielä 98-koossakin. Toivottavasti ei ole alkuun liian suuri! Ilman mittoja on aina oma jännityksensä tuossa etäompelussa, kun ei ole nähnyt kenelle ja minkä kokoiselle takkia tekee, ja ainoa kokoviittaus on sähköpostitse kerrottu numerokoko. Mieluummin kuitenkin tee suuren kuin pienen; valmiiksi liian pienestä ei juuri iloa olisi.


Löysin jonkin aikaa sitten kirppikseltä lycrasta tehdyn S-kokoisen naisten puseron, josta ajattelin kokeilla väsätä esikoiselle uusia uikkareita. 


Hintaa näille uikkareille ei juuri sitä paidan hintaa (euro) enempää kertynyt, mutta aikaa ja vaivaa näiden väsäämiseen meni sitäkin enemmän. Alunperin ajatuksena oli tehdä kokouimapuku, mutta paidan kangasmäärä ei riittänyt siihen suunnitelmaan. Toisaalta parempi näin - tuohan saattaa mahtua paljon pidempään kaksiosaisena.


Yläosassa hyödynsin valmista pääntietä, jonka ympärille leikkasin käsivaralla ja tyttöä mittaillen sopivan mallisen yläosan. Pääntien vanhan mallin takia uikkareiden pääntie jäi takaa aika ylös, mutta lapsella oikeastaan ihan hyvä niin. Suojaapahan paremmin auringolta. 

Alaosaan käytin 104-senttistä Ottobren retroshortsikaavaa, jolla aikaisemmin olen tehnyt shortsejakin. Prässit jätin näistä pois, ja vyötärön tein taas tapani mukaan helpommin, eli suoraan kuminauhalla kääntäen. Alkuperäisessä ohjeessahan on erillinen vyötärökaitale.

Monessa blogissa on ollut ärhäkkään sävyisiä keskusteluja vähäpukeisista lapsista otettujen kuvien julkaisemisesta. Jotta tämän tuunauksen lopputuloksen näkisi, on kuitenkin julkaistava kuva - reilusti rajattu ja päälle leimattu, mutta kuitenkin. Toivottavasti tästä kuvasta ei nouse mainitsemieni keskusteluiden kaltainen meteli. 


Yllätyksekseni uikkarit onnistuivat ihan hyvin, ja tyttökin tykkäsi kovasti! Yritin ommellessani vähän varoitella, ettei odottelisi liikoja, kun en yhtään tiennyt, tuleeko noista lopulta mitään. Onneksi en joutunut tuottamaan pettymystä.

Tämä ompelemani toppi on jo vanha juttu, kesällä 2009 valmistunut. Nyt kuitenkin päätin vähän tuunata tätäkin, koska tämän istuvuudessa on ollut alusta saakka vähän ongelmia. Koko toppi on ikään kuin roikkunut päällä tuon niskalenkin varassa, ja tämän pitäminen on rasittanut tympeästi niskaa. Tykkään tästä kuitenkin kovasti, ja jotta tätä olisi hyvä käyttää, ompelin nurjalle puolelle rinnan alle framilonnauhaa, jonka ansiosta etukappale rypyttyy nyt kivasti. Samalla suoraompeleella ratkesi myös se roikkumisongelma. Tuo trikoo on muuten Nansolta, tosi laadukasta. Ei ole mennyt miksikään ahkerassa käytössä.


Etukappale tässä topissa on kaksinkertainen, ja sivusaumassa on rypytyksiä. Takakappaleen yläreunassa on käänteen sisällä myös sitä framilonnauhaa, jotta takaosa ei roiku pitkin selkää. Kaava tähän oli oma, tavallisen H&M:n topin mitoilla piirretty ja siitä niskamalliseksi muunneltu. Etukappaleelle on lisätty tähän versioon vähän leveyttä ja pituutta......


...... Ja siksipä tämä toppi onkin käytössä juuri nyt! Ollaan puolivälissä ja vähän päälle, matkalla kohti marraskuuta, ja mahanseutu on jo pyöristynyt ihan uskottavan näköiseksi.


Tämä on se ihanin vaihe raskaudesta - pahoinvointi, väsymys ja kaikki muukin alkuankeus on jäänyt taakse, mutta massun koko ei vielä hidasta menoa. Vielä jalka nousee kepoisesti, öisin on helppo kääntää kylkeä, pienen taimen potkut tuntuvat hentoina töytäisyinä, ja kengätkin saa jalkaan tuosta vain. Tätä olotilaa tulen muistelemaan kaiholla, kun päästään tämän vuoden lokakuuhun.

Tässä hämärässä kuvassa näkyy paremmin tuo rypytys.


Ja arvatkaa mitä... hämärällä kuvalla on syynsä. Meidän kamera hajosi taas! Sama objektiivivirhe-vika jälleen, ja tällä kertaa kypsyi myös päätös vaihtaa Canonista johonkin toiseen merkkiin. Ixus-mallin Canonit on olleet tosi mieleisiä käytössä, selkeitä ja kotoisia kuten Nokian puhelimet, mutta tuohon objektiivivirheeseen meni nyt hermot. Onneksi talo ei enää ole kameraton, vaikka kaanonimme jälleen lähtikin takuuhuoltoon - nyt kuvista huolehtii se aikaisemmin hankkimani halpiskorvike ja sen lisäksi uusi puhelimeni. Takkikuvia lukuunottamatta tämän postauksen kuvat on otettu sillä 35 euron Vivitarilla, ja täytyypä sanoa, että Nokialla saa paljon parempia kuvia!

39 kommenttia:

  1. Söpö takki ja kivan mallinen toppi, hyvä kierrätysidea tuo paidasta uikkarit :)

    VastaaPoista
  2. Piti kirjoittaa, että mulla oli eilen juuri samaisesta nansokankaasta tehty paita päälläni...mutta nyt kirjoitankin, että:

    Hirmusti onnea!! Ihana masu!

    VastaaPoista
  3. Kivoja ompeluita taasen!
    Minunkin pitäis varmaan väsätä tytölle itse uudet uikkarit, kun en löydä kaupasta 140/146 koossa kuin pikkupikkubikineitä, jotka ei oo mielestäni ykkösvaihtoehto 7-vuotiaalle. Tuon tyyppinen malli kuitenkin näyttää tosi kivalta kaksiosaisena. :)
    Ja tietenkin hurrrjan paljon onnea tulevan pienokaisen johdosta!! <3

    VastaaPoista
  4. Todella nätti toppi! Ihania ompeluksia koko blogi täynnä. :)

    VastaaPoista
  5. ihana toppi!! Ja sulonen massu sulla!:) Mulla alkaa olla jo ihan kiitettävän kokoinen, ku ollaan jo rv. 30+.. vielä pitäs kesän yli kuitenki jaksaa, jos vaan pieni pysyy masussa laskettuunaikaan asti!:)

    VastaaPoista
  6. on taas kivoja ompeluksia :)

    Ja ihanaa, oikein onnellista odotusta!!

    Meil panasonicin kameras (perus kamera dmc-zx1) ollut sama ongelma, objektiivi hajonnut kaksi kertaa, ehti molemmis mennä takuuseen. nyt takuu loppu, saa nähdä kauanko kestää...

    VastaaPoista
  7. Onnea onnea onnea hurjasti! Takki on söpö ja toppi on tosi kaunis!!!

    VastaaPoista
  8. Oi, ONNEA <3 <3 <3!!! Ihania uutisia :)

    Ja tosi kivat uikkarit. Ei miusta kyllä tuommosissa kuvissa mitään pahaa ole, jos joku haluaa hakea valittamisen aihetta, niin sitähän voi sitten löytää iha mistä vaan, joillain ihmisillä siihen vaan on tarve :(

    Suvia peesin myös :) Eli meillä esikoisella käytössä 134/140 ja voi järkky sitä kauppojen tarjontaa! Niin tavan vaatteissa kuin uikkareissakin, siis kaksosaisissa. Ei paljon viittihe ostella.

    VastaaPoista
  9. Ihania vaatteita olet taas ommellut! Ja oikein onnellista odotusta! <3

    VastaaPoista
  10. Kivoja ompeluksia, varsinkin takki oli todella kaunis!! Vauvamasu jo suloinen pömppö, onnea odotukseen!

    VastaaPoista
  11. Oi oi, kaunis toppi kauniin söpösen massun päällä, onnea!

    Saara

    VastaaPoista
  12. Niin ja toi takki on aivan sairaan ihana!!!

    VastaaPoista
  13. Paljon onnea ja ihanaa odotusta! :)

    Ihania ompeluksia taas.

    VastaaPoista
  14. Ihania tuunauksia ja ompeluksia, olet kyllä todella taitava =) Ja täytyy kyllä yhtyä tuohon sinun ajatukseesi että tuo vaihe raskaudesta on se ihana kun tuntee jo liikkeet, mutta ite pystyy vielä liikkumaan, nimim. yksi jolla RV+30 ja nyt jo puuskututtaa =) Onnea oikein kovasti!

    VastaaPoista
  15. Onnea ja iloista odotusta! :) Tulipa suloinen takki ja nuo uikkarit hauskat! :) ei minusta mitään pahaa tuossa kuvassa ainakaan...

    VastaaPoista
  16. Oikein paljon Onnea odotukseen! :)

    Hienoja idiksiä ja hienoa kädenjälkeä!

    VastaaPoista
  17. Paljon pikkupotkuja odotukseen! =)

    Kivat nuo bikinit, ite en ymmärrä lapsilla niitä pikkupikkubikineitä, tuollaiset "sporttisemmat" sopii lapsille paljon paremmin.

    Minä en näe tuossa kuvassa mitään pahaa, toisaalta ymmärrään niitäkin jotka paheksuvat vähävaatteisten lasten esittelyä.
    Tunnen ihmmisiä, jotka joutuvat työssään kohtaamaan erilaisia lasten hyväksikäyttöön liittyviä tapauksia ja sen verran mitä sitä kautta tiedän, niin omalla lapsella pidän kuvissa enemmän vaatetta päällä...
    Toisaalta jos on huolissaan siitä missä omat kuvat pyörivät, niin netistä löytyy ihan kohtuuhintaisia ohjelmia, joilla kuviinsa voi liittää digitaalisen vesileiman, jolloin pystyy seuraamaan missä kuvia käytetään.

    VastaaPoista
  18. Hei!

    teetkö tilauksesta mekkoja tai takkeja? ja paljonko maksais.? mulla kun olis jotain ihanaa retrokangasta, ja esim pöytäliina, mistä haaveilisin lapselle vaatetta...
    Päivi

    VastaaPoista
  19. Voi miten ihania uutisia täältä löytyikään! Paljon onnea!

    Sun blogissa vierailu alkaa olla entistäkin vaarallisempaa, kauhean ompeluinnostuksen lisäksi voi saada vauvakuumetartunnan kun alat esitellä pikkuruisia nuttuja :p

    VastaaPoista
  20. Miten ihana takki!!! Onnea maha asukin johdosta<3 Kiva tuo kangas, siinä odotuspaidassa.

    VastaaPoista
  21. Ihan ensimmäiseksi onnittelut kasvavan mahan johdosta!

    Toiseksi ihastelen tuota takkia. Mä olen vaan niin viehtynyt ragöan-hihoihin ja ruskeasävyinen kangaskin viehättää. Voi kun saisi rohkeutta kokeilla itse takin tekoa.

    VastaaPoista
  22. Ihania uutisia täällä! :)

    Mä oikein odotan, millaisiksi postausten vaatteet alkaa kutistumaan marraskuun lähetessä! ;)

    VastaaPoista
  23. Posti toi mekot eilen, oli ihan paseelit ja södet! Kiitos taas kerran! :)

    Onnea vielä kasvavasta mahasta <3

    VastaaPoista
  24. Kivat tuunaukset olet tehnyt. Onnea odotukseen! :-)

    VastaaPoista
  25. Onnea vielä odotukseen! Ihania ompeluksia ja tuunauksia, niitä pitäisi itsekin osata harrastaa enempi :)

    VastaaPoista
  26. Onnea!! Kunhan kesä kääntyy lähemmäs syksyä, meilläkin startataan pikkuruisten vaatteiden ompelua :)

    VastaaPoista
  27. Oi, onnea aivan valtavasti! Kaunis vauvamasu sinulla. Ompelukset jäävät nyt aivan tämän uutisen varjoon, ei tällaisen tiedon jälkeen muuhun pysty keskittymään :D

    VastaaPoista
  28. Onnellista odotusta! :) AIvan tosi hieno tuo takki!! Tiiätkö mitä se kangas on? -Tiina Y.

    VastaaPoista
  29. Kiitos kaunis kaikille onnitteluista!! <3

    Suvi: tuollaiselle 104-kokoiselle löytyy vielä aika kivasti vaatteita kaupoistakin.. tai no, enpä taida olla ihan oikea ihminen sitä arvioimaan, kun niin äärettömän harvoin kaupasta uutta vaatetta ostan.. ;)

    Anskuli: toivotaan, että pikkuinen on isosisarustaan sitkeämpi mahassa oleilija! Siis teillä.. =)

    Sani: meillä on takuuta myös vielä reilusti jäöljellä, kamera on ostettu tämän vuoden tammikuussa.. harmittaa että on noin pian jo toista kertaa takuuhuollossa!!

    Mirka: sitä suurempi ilo, että voi itse ommella vaatteita! =) Kumma hinku tehdä pikkulikoista aikuisen näköisiä tuolla aikuismaisella vaatetuksella. =(

    Kirsi: onnellista odottelua sinnekin päin.. ;)

    Koo: tuon takia kai noista kuvista joskus se meteli nouseekin, ja ymmärrän minäkin kyllä syyn. En kuitenkaan usko vahingoittavani omaa lastani tuolla kuvalla.. monet julkiset blogit kun ovat täynnä uikkarikuvia kasvoineen kaikkineen, tuosta kuvasta ei kuitenkaan tunnista henkilöä.

    Päivi: olen tehnyt satunnaisesti myös tilauksesta, mutta juuri tähän hätään en uskalla luvata tekeväni mitään, sen verran hektinen "loppukesä" seinänmaalauksineen ja muuttoineen on tulossa. Sähköpostitse voit kysellä tarkemmin hintoja yms, ja aikatauluistakin voidaan sitä kautta neuvotella jos sulla oli joku tietty juttu mielessä. =)

    Sarita: voin lohduttaa, että pikkunuttujen ompelu voi olla aika vähäistä - ihan pieniä vaatteita kun on enemmän kuin tarpeeksi.. eri asia on, karkaako mopo kuitenkin käsistä jossain vaiheessa... :D

    Rillirousku: kiva kun oli hyvät! Nyt ei muuta kuin niitä helteitä..

    aajuska: vastaonnittelut! <3

    rusina: =D

    Tiina Y.: tuo kangas oli käsittääkseni joku vanha verho, satiinisidoksista puuvillaa (?). Lakanapaksuutta suunnilleen. =)

    VastaaPoista
  30. Iiks, mää oon kolme päivää lomareissulla ja tämmöisiä uutisia täällä odottaa!! Hirmuisesti onnea!!

    VastaaPoista
  31. Kiitos iki-ihanasta takista!Koko on juuri sopivan reilu,siis niin,että voi pitää,mutta menee kuitenkin aika pitkään.:)Heti pääsi siis käyttöön.Et sattunut näkemään oientä poikaa tutussa takissa viikonloppuna?:)Kangas on tosiaan kirppislöytö,pöytäliina/verho luulisin.

    Paljon onnea maha-asukin johdosta,ihana uutinen!:)

    VastaaPoista
  32. Riika: juu täällä on parempi pysyä vahdissa ettei kuri karkaa käsistä! =D

    Virpi: onpa mukava kuulla! En nähnyt tuttua takkia vkl, olispa ollut lysti nähdä se käyttäjänsä päällä! ;)

    VastaaPoista
  33. Tosi nätti toppi, samoin tuo takki! Hauska idea nuo kierrätysuikkarit.

    VastaaPoista
  34. Aaaaiiii mikä ihana pötsi täältä löytyi!!! Jo puolivälissä!! Mä jotenkin aattelin että sulla olis vasta joku rv 10 menossa mutta on se aika tainnu hieman nopeempaa mennä, hih :DD

    Kauniita ompeluksia taasen!

    VastaaPoista
  35. Nyt mäkin löysin! ;)
    Ihuna! <3

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.