keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Päänvaivaa pintakäsittelystä

Näiden hurjien helteiden aikana yksikään projektini ei ole merkittävästi edennyt, kun suurin osa ajasta menee kuopuksemme lepyttelyyn - hän ei oikein tunnu nauttivan tällaisista yltiölämpimistä ilmoista. Mietintämylly kuitenkin jauhaa lakkaamatta, ja tällä hetkellä mietteet pyörivät pääasiassa kirjoituspöydän pintakäsittelyn parissa.

Olen saanut hiotuksi suuren osan lakasta pois, mutta koristeellisemmista kohdista lakkaa on hankala saada millään konstilla poistetuksi. Isukin tekemät koristelistat on myös saatu paikoilleen, ja sieltähän ne loistavat eri värisinä komeasti kuvassakin:


Mitä tuolle sitten lopulta tekisi?! Sinäpä pulma. Kun olen miettinyt eri pintakäsittelyvaihtoehtoja, olen lähtenyt siitä, että tavoitteena olisi jättää pinta tummaksi, kuten se on aina ollut. Viimeinen konsti on maalata koko komeus valkoiseksi, vaikkei huono vaihtoehto sekään. Ensiksi kuitenkin kävin läpi muut vaihtoehdot:

* Uusi lakka: Ei onnistu, koska lakkaamiseen pitäisi olla erittäin puhtaat ja pölyttömät olosuhteet, jotta pinnasta tulisi tasainen. Mahdoton tavoite näissä työtiloissa ja tällä pätkätyömeiningillä (yleensä puoli tuntia tehokasta työskentelyaikaa per päivä). Lakkaus on siis poissa laskuista.
* Petsaaminen: Ei. Petsaus on lähinnä uusille, käsittelemättömille pinnoille, ja siitä on erittäin hankala saada tasaista, jos alle jää vähänkään lakkajäämiä. Lisäksi en ole koskaan petsannut (tai lakannut) enkä haluaisi pilata tuota pöytää uusien juttujen harjoittelulla.
* Vahaaminen: Hmm... vahaamisesta on jonkin verran kokemusta, ja tähän asti on onnistuttu. Kuitenkaan en ole aikaisemmin vahannut pintaa, jossa on alunperin ollut lakkaus. Tässä mietityttää lähinnä se, tuleeko pinnasta kovin epätasainen, kun tuon pöydän viilu on erittäin huokoista ja luultavasti imaisee tolkuttomat määrät vahaa syihinsä. Ja ne eriparia olevat koristelistat - paistavatko ne sieltä ihan erivärisinä? Toki ne voi käsitellä esimerkiksi yhden lisäkerroksen verran muuta pöytää enemmän, jolloin väriero saattaisi tasaantua. Mutta jos vahaaminen ei onnistukaan, on pöytä sen jälkeen vähän pulassa, silllä vahattua pintaa ei voi enää esimerkiksi maalata, vaan ainoa vaihtoehto on vahaamisen jälkeen vahaaminen. Ankaraa mietintää siis...
* Maalaaminen: juu, se kyllä onnistuu eikä alle jäävä lakkakaan olisi ongelma, mutta toisaalta säälittäisi peittää vanhaa pintaa, joka tähän saakka on saanut pitää alkuperäisen ulkonäkönsä...

Yritin soittaa OsmoColorin maahantuojalle kysyäkseni vähän lisävinkkiä tuon vahaamisen suhteen, mutta ei sieltä kukaan vastaa. Ihme avaruusääniä vain kuuluu, ja se siitä. Hrmph. Laitoin sitten sähköpostilla samat kysymykset, jotka olisin kysynyt puhelimitse, vaikka olenkin hieman skeptinen sen suhteen, saanko sähköpostiini koskaan vastausta. Onpahan nyt ainakin yritetty!!

Tällä hetkellä selvittelen siis tämän vahan soveltuvuutta tuohon pöytään: Osmo Color, peittävä puuvaha, sävy "ruskea pyyhitty".

Mielipiteitä saa esittää, ja erityisen iloinen olisin tietysti siitä, jos jollain olisi kertoa ihan käytännön kokemuksia, jotka auttaisivat tässä pulmassa eteenpäin.

Möhemmin: Soittovat Osmocolorilta takaisin päin, kun eivät vastanneet silloin soittoyrityksiini. Siellä mies puhui paljon ja kovaa, mutta lasten kanssa ährätessä tietysti osa puheista meni ohitse. Sen verran siitä kuitenkin selvisi, ettei maahantuoja ainakaan uskalla suositella lakan päälle vahaamista, koska voi olla että vaikka vaha jotenkuten imeytyisikin, lopputuloksena voi olla kiiltäviä läikkiä siellä täällä pitkin pöytää, jos lakkaa on epätasaisesti alla. Suositteli suoraan maalaamista. Kysyin, pitääkö paikkansa, että vahattua pintaa ei voi myöhemmin enää esimerkiksi maalata, ja tuo miekkonen sanoi sen olevan totta, kun kyse on silikonia sisältävistä vahoista, mutta Osmon luonnonvahojen jälkeen pintaa pitäisi voida myöhemmin myös maalata, kun karhentaa pinnan ensin hiomalla. Tuossa tietenkään ei loputtomiin riitä hiomapintaa kun on viilutettu, mutta toisaalta se ehkä hiukan madalsi kynnystä kokeilla vahaamistakin.

10 kommenttia:

  1. me laitettiin pojan kirppis-ikean sänky uuteen uskoon joitain vuosia sitten hiomalla vanha lakka pois kaikista mistä lähti ja päälle sävytettyä lakkaa. mä tein sitä pätkissä meidän partsilla ja sitten myöhemmin pyörävarastossakin.. joten ei haittaa jottei ole maailman parhaimmat olosuhteet. kun voi lakata aina palan/osan kerrallaan. lakkasin kahteen kertaan vielä kaikki osat. olen nyt lomalla mutta kun palaan himaan niin voin katsoa mitä se oli. sängystä tuli tosi magee tumma tummanruskea. eikä näytä tippaakaan ikean sängyltä.
    mä vaan nihkeellä pyyhin kaikki osat ja etukäteen päätin mitä osia lakkaan kerralla.

    VastaaPoista
  2. minä yrittäisin siklillä ottaa kaiken lakan mahdollisimman hyvin pois, petsaisin ja lakkaisin. Tuo menee kyllä "pilalle" jos maalaat sen.
    Parina talvena olen kulkenut entisöintikurssilla ja sen vetäjä ei suosittele mihinkään osmo colorin maaleja sillä kuulemma niiden päälle ei käy mikään muu kuin osmo colour, ikinä. ja meillä kun on kaikki huonekalut aikanaan maalattu kyseisillä maaleilla ni siinäpä on nyt miettimistä kun haluaisin väriä vaihtaa.
    Ei se lakkauksen suhteen ole kauhean tarkkaa nuo olosuhteet. siellä entisöinnissä on lakattu siinä missä toiset hioo ja hyvää pintaa on tullut. mitään isompaa irtoroskaa siihen ei tietenkään tarttis lennellä, silloin menee homma uusiksi.

    VastaaPoista
  3. Unikuu ja kaisak: näköjään sen lakan kanssakaan ei sitten ole niin tarkkaa kuin työohjeissa väittävät, jos onnistuu parvekkeella yms.. itse vain pidän enemmän vahatusta pinnasta, kun on himmeämpihohtoinen ja jotenkin lämpimämpi, puu elää ja erottuu ihan eri tavalla vahan kuin lakan alla. Nämä on varmaan niitä makuasioita!? =) kaisak, onko ne teidän punertavanruskeat huonekalut osmolla käsiteltyjä? Eikö niissä oo ihan oikeaa maalia? Vai oliko se peittävää vahaa? Minä oon käsittäny ettei osmolla ookaan muuta ku vahoja, läpikuultavia ja peittäviä, mutta joka tapauksessa ei maaleja. Vai onko mulla jääny jotain huomaamatta? =)

    VastaaPoista
  4. kylläpä Tiina olet aivan oikeassa että vahoja on kaikki osmocolorin värit. eli siksipä niiden päälle ei sitten mikään maali sovikkaan.
    on ne meidän punaruskeat kalusteet käsitelty osmon mahongilla, läpikuultavalla puuvahalla.vaikka ei se kyllä kovin läpikuultavalta näytä. aikanaan tykkäsin, nyt en enää ollenkaan.

    VastaaPoista
  5. kaisak: kiinnostaa kysyä, minkä värisiä haluaisit nyt niistä mööpeleistä? =) Löytyykö osmon perinneväreistä sopivaa? Saa nähä voiko itelläki muuttua mieli niin tyystin vielä joskus, ettei tykkää enää valkoisesta tai tummasta patinoituneesta.. hui, pelottava ajatus! ;)

    VastaaPoista
  6. Tiina, petsaisin ne tumman ruskeaksi. mutta kun se ei enää käy on vaihtoehtona maalaaminen, mietin peittävää valkoista, onko sellaista osmolla? perinnevärikarttaa en ole vielä kattonut, ehkä kannattais vilkaista, josko sieltä löytyis jotain mukavaa.
    niin, se onkin ongelma,jos joskus kyllästyy käsittelemiinsä kalusteiden väriin.. varsinkin jos on käsitellyt sellaisella aineella, jonka päälle ei käy mikä vain tai sitä ei voi poistaa.. kuten vaha. mutta eiköhän meidänkin tapauksessa jokin ratkaisu vielä löydy. toivoa on.

    VastaaPoista
  7. ^Löytyy peittävä valkoinen, ja sitä tummaa ruskeaakin! =) Eikun vaan vahaamaan...

    Minä kyllä luulen että tulen joskus vielä kokeilemaan sitäkin, miten vahattuun pintaan tarttuu Otex-pohjamaali ja siihen päälle joku sopiva maali.. ihan mielenkiinnosta. Osmon maahantuoja kun kehui että tuon vahan päälle vois vielä tarttua maalikin, kun on luonnonvaha eikä sisällä silikonia. =)

    VastaaPoista
  8. Ihana blogi siulla! Huutiksen kautta bongasin :) Piti heti laittautua lukijaksikin, että löytyy uudestaan. Ja varmaan laitan linkkilistaankin, niin nään heti uudet päivitykset :)

    VastaaPoista
  9. Tervetuloa lukemaan, Mirka! Olen käynyt kurkkimassa sinun blogiasi jo pitemmän aikaa, eli melkein vois sanoa että olet jo "vanha tuttu"! ;)

    VastaaPoista
  10. nyt kun muiswtin niin pojan sänky vedettiin useaan kerrokseen kivan puolikiiltävää kalustelakkaa sävynä joku tumma ruskea. k-raudassa oli näytepala siitä miten tummuusaste tummenee lakkakerrosten myötä. taidanpa huvikseni blogata sen tuonne blogiin. mäkään en kyllä vahoja laittaisi epävarmoihin kohtiin. ellei siis ole kyseessä joku tammi jonka sävyn haluaa vaan suojata. sävylakkaa vetäisisin. :D

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.