perjantai 16. maaliskuuta 2018

Ylellisesti itselleHiihtoloma oli siitä ylellistä aikaa, että ehdin pitkästä, pitkästä aikaa ompelemaan jotain itselleni. Olin nähnyt jossain somen syövereissä kivan näköisen kaavan, ja sen ehdin tilaamaan sopivasti niin, että se saapui ennen loman alkua. Kyse oli tästä paljon Instagramin ompelukuvissa nähdystä kaavasta nimeltään Bowline sweater. Se piti tilata kaukaa ulkomailta, täältä. Kaava tuli tosi ihanassa pahvikotelossa ja oli ilo silmälle jo ihan kaavanakin, eikä puseron mallissakaan ole valittamista. 


Tein testiversion lyhythihaisena, kankaasta jonka olen joskus saanut anopin kätköistä. Vastoin odotuksiani siitä tulikin ihan käyttökelpoinen pusero ensiyrittämällä, eikä kaavassa ole muokattavaa. Piirsin kaavasta S-koon, joka on minusta reilu normaaliksi ässäksi, kun käytän vaatteissa yhtälailla M-kokoa myös.


Testikangasta oli sen verran vähän, että jätin pitkät hihat pois, ja helmaan ei ihan riittänyt kaavan mukaista pituutta. Muuten mentiin ihan ohjeiden mukaan, ja lopputulos on ihan jees. Sinistä en ole pukenut päälleni vuosiin muuten kuin farkuissa, mutta aika näyttää, joko osaisin käyttää sinistä yläosaakin.
Tuon harjoittelukappaleen jälkeen ompelinkin lasten pitkiksiin tarkoitetusta Eurokankaan palatrikoosta toisen puseron, ja tällä kertaa ihan ohjeiden mukaan pitkillä hihoilla, jotka muuten ovatkin juuri sopivasti ihanan pitkät! Helmaan lisäsin jokusia senttejä, mutta ilmankin pärjäisi kyllä. Tämä pusero on ollut jo päällä ja pesussa, ja kuvaan kaivoin sen korista, joten se on reilusti rutussa. Kangasvalinnasta mainittakoon sen verran, että jos näihin ryhtyy, kannattaa valita hyvin laskeutuva kangas. Tämä vaaleanpunainen on vähän liian kevyttä tähän, ja kaulusta joutuu alkuun vähän asettelemaan, jotta sen saa asettumaan kauniisti. Uskoisin tekeväni näitä vielä muutaman lisääkin, joten ehkä näette näitä jatkossa useampia.


Yksi juttu, mitä olen etsinyt jo kauan löytämättä, on vaaleanpunainen pitempi talvitakki. Ihan vain, koska halusin. Ja kun ei sopivaa ole löytynyt, päätin tehdä sen lopulta itse. 


Kaava on sama kuin tässä pari vuotta sitten ompelemassani parkassa, mutta muokkasin alkuperäistä kaavaa (OB woman 5/13) taas reippaasti, ja nuo harmaaseen takkiin piirtämäni kaavatkin olin ehtinyt johonkin kadottamaan, joten sain aloittaa urakan ihan alusta. 


Alkuperäinen kaava on reilun kokoiseen kesätakkiin piirretty, mutta sitä muokkaamalla ompelin takkiin myös levyvanusta välikerroksen, ja tietysti vuorin sisäpuolelle.


Takkikangas on Eurokankaasta, wales-puuvillaa. Se löytyi verhoilukankaista, mutta kerrankos sitä kuljetaan sohvaksi tarkoitetussa takissa! Harmikseni en löytänyt saman sävyisiä vetoketjuja mistään, joten tyydyin toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon, harmaaseen. 


Ja koska vetoketjuista piti valita harmaa, valitsin sen myös vuorin väriksi, jotta vetskareillakin olisi kotoisampi olo. Jälkikäteen katsottuna on ehkä jopa parempi, ettei sitä ensimmäistä värivaihtoehtoa löytynyt.


Vetoketjun päälle tulevan läpän jätin taas pois, joska inhoan niitä joka paikkaan tarttuvia tarranauhapaloja niissä, mutta tuulilista sisäpuolella kuuluu aina asiaan. Tällä kertaa taitoin sen ketjun yläpään suojaksi näin, kuten alkuperäisohjeessakin tehtiin.Ompelin huvikseni niskaan kokomerkin, jonka hoksasin takkia tehdessä ompeluroskiksessa. Ostamistani valmispaidoista leikkelen aina kiireesti irti kaikki niskaa raapivat laput, mutta takkiin tämä kelpasi, kun lappusen koko sattui vastaamaan todellisuutta. 


Muokattavaa löytää oma silmä lähes kaavasta kuin kaavasta, ja saksien teriin joutuu tämäkin, mutta tästäkin versiosta tuli ihan pidettävä. Seuraavaan muokkaan hiukan selkäosan istuvuutta, hihoja ja takahelmaa.


Häikäisevän aurinkoisia talvipäiviä just sulle!

12 kommenttia:

 1. Tosi nätti pusero ja ihana takki :) Takin väri on todella ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo päällisen kangas oli kyllä löytö! Jos joku on tuota käyttänyt varsinaiseen tarkoitukseensa, niin on kyllä ihanan värinen huonekalukangaskin! ;)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Se on! Hiukan vaatii opettelua tuon pääntien kanssa oleminen, mutta kun aikansa ihmettelee niin sitten sen aina unohtaa. :D

   Poista
 3. Kaunis paita, kiva toi edusta. Sä oot tosi kätevä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuossa kaavasa on ideaa! Itse en olis osannut noin vinkkeliä kaavaa piirtää. :D

   Poista
 4. Kauniit paidat ja aivan ihana tuo takki! Itse haaveilen tuollaisesta mutta harmaasta, jossa hupun vuori olisi tuollaista hempeän vaaleanpunaista teddyä, mutta sellaista ei ole tullut vastaan missään kangaskaupassa vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijai, sellainenkin olis kyllä ihana! Mulla on yksi helmenharmaa takki, mutta vaaleanpunainen vuori siitäkin puuttuu.

   Poista
 5. Takkia on ilo katsoa. Voihan vetoketjun läpän laittaa neppareillakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vois sen laittaa, mutta tarviiko sitä lopulta mihinkään? Edessä on vain. :D

   Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.