keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Syystunnelma

 

Kylmää, tuulista. Hämärääkin jo. Ei minusta enää ole ulkona olijaksi, vaikka välillä yritän. Puutarhainnostus ei laannu syksyisinkään, mutta kylmä latistaa ilon ulkona olemisesta, ja märät puutarhahanskat ne vasta ikävät ovatkin.


Oma kauneutensa on tässäkin vuodenajassa. Tosin piha istutuksineen kaipaisi kipeästi siistivää kättä ja vähän saksiakin, mutta ei nyt. Näin viileänä päivänä tuntuu paremmalta jäädä sisälle, laittaa tulet kaakeliuuniin, hauduttaa lihapataa tuntikausia uunissa ja ommella jotain lämmintä vaatetta lapsille. Sellaiset toimet tuntuvat jotenkin niin lohdullisilta tällaisena vuodenaikana.


Kanat vietiin viime viikolla talvikotiinsa, ja kovin tyytyväisen näköisinä ne jäivät navetan seinien suojiin orrelle nököttämään, sulassa sovussa samana iltana ulkohäkistä sisälle palanneiden isäntäväen kanojen kanssa. Meidän kanalamme on nyt kovin hiljainen, ja menee taas useampi viikko ennen kuin totun siihen, että siellä ei asukaan enää ketään.


Elokuussa kylvämäni lisäherneet tuottavat nyt pikkuruisia makeita palkoja, ja lapset poimivat sieltä satoa suoraan suuhun.
Kuukausimansikka on intoutunut kasvamaan kukkapenkin reunuskasvina varsin somaksi matoksi, ja mansikkaakin saadaan vielä maistella. Isoja ja makeita ovat!Rauniokilkka suorastaan vyöryy kivien väleistä kohti nurmikkoa. Mieletön.Ja kosmokset. Tulee mieleen otsikon mukainen Eino Leinon runo. 


"Mitä vuottelet kukkani vielä?
On aika jo painua pään."

Lasten syyslomaviikko on minullakin lomaa, kun säästin yhden viikon kesälomaa siihen. Toivotaan, että silloin olisi ainakin yksi aurinkoinen, vähän lämpöisempi päivä, jona saisin pihan syyskuntoon ja itsekin voisin taas nauttia hiukan tällaista blogikuvauskeikkaa pitempään ulkoilmasta. 

7 kommenttia:

 1. Syksy on kaunista aikaa. Kannattaa pukea lämpimästi päälle ja uskaltautua ulos. Ihania värejä löytyy puutarhastasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Hyvällä ilmalla on kyllä ihana lenkkeillä syksylläkin, kun liikkuessa pysyy sormetkin lämpimänä. Pihahommissa ei tahdo pysyä.

   Poista
 2. Hauska kuulla,että kuukausimansikka viihtyy hyvin.Kylvin itse keväällä kuukausimansikkaa ja ajattelin,ettei kovin moni siemen idä kuitenkaan.Kippo tulikin tupaten täyteen taimia ja olenkin kasvatellut niitä mahdollisimman isoiksi.Nyt olisi aika istuttaa ne maahan ja mietiskelen mikä kulma puutarhassa olisi paras:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari vuotta sitten taisin ostaa muutaman valmiin taimen, joista tuo on lähtenyt leviämään. Tähän kesään asti pysyivät omina pehkoinaan, mutta nyt niistä on vihdoin tullut matto.

   Poista
 3. Ihanat syysvärit! Mä tykkään syksystä mutta tulen kipeäksi kosteasta ja viimasta. Onneksi nyt kelit on olleet parempia ja haravointikin oikea ilo.

  Olit ahkerampi uusintakylvöjen kanssa kuin mä :D Salaatit laitoin kyllä tunnollisesti, mutta retiisit ja herneet jäi väliin tänä vuonna. Vaikka aina kyllä kannattaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasapeli, mulla unohtui salaatin uusintakylvöt tyystin! ;)

   Poista
 4. Oi oi, ihania ruskakuvia. Ruskaa olen täällä odotellut, mutta kun ei ole yöpakkasia, niin tuskin tuleekaan. Lehdet vain tippuvat puusta, ruskeina ja kuivina. Ei silti auta valittaa, kun niin ihana syyskuu on takana. Mukavaa syksyä sinne.

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.