keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Kukokie!

Useamman päivän mittaisen poissaolomme jälkeen meitä tervehti kotiin saavuttuamme ääni, jolle ei oikein voinut - kaikella kunnioituksella kukkoa kohtaan - muuta kuin nauraa. Täällä oli pidetty kiekumistreenejä oikein urakalla lomamme aikana!


Koko kukko tuntuu kasvaneen vajaassa viikossa hurjasti. Heltta ja harja ovat tummuneet ja muuttuneet paljon suuremmiksi kuin kanoilla, kun ne kuukausi sitten olivat ihan samanlaiset molemmilla. Kukosta on siis tullut kukko!


Kanat suhtautuvat siihen aivan toisin kuin kesäkuun alussa sitä jahdatessaan. Nyt kukkoa seurataan vaikka maan ääriin, ja kukkokin on oppinut kurnuttamaan kanat paikalle herkkuja löytäessään. Sulassa sovussa kaikki viisi kuoputtavat kukkamaillani ja nautiskelevat multakylvyistä - tällä kertaa kirjavalehtisen maahumalani kauhuksi."Joo joo, mä oon tosi tosi rentoutunut ja nautin kesästä!"
 

On ne kyllä. Kanojen touhuja voisi seurata tunnista toiseen, siinä kyllä kiireet unohtuvat. Nykyään kotkottajat ovat suuren osan päivästä vapaana pihamaalla, aina kun vain joku meistä on pihalla niiden perään sivusilmällä katsomassa. Hyvin ne pysyvät pihalla, mutta lähinnä petojen vuoksi en ihan yksin niitä mielelläni vapaana pidä.  


Viikossa oli muuttunut paitsi kukko, myös koko piha. Sateista ja viileää oli ollut täälläkin, mutta kasvua on silti tapahtunut ja maisema muuttuu jatkuvasti. Sivuovelle tonkkaan istutettu siemenkasvatus-pelargoni on avannut ensimmäiset kukkansa (vihdoinkin) ja maahumalakin kurkottelee jo varsiaan rönsyämään reunojen yli.


Naapurin isäntä lahjoitti minulle toisenkin tonkan nähtyään tämän istutuksen, ja niinpä saan nyt ovelle kukkatonkat vaikka molemmin puolin!


Ne pitkiksi venähtäneet "tulppaanit" tosiaan ovat jättilaukkaa, ja kieltämättä nättejä ovat!


Samassa penkissä on nyt muutakin siniseen viittaavaa, kun akileijat ovat venähtäneet piitkiksi. Tämä lajike oli kenties 'blue barlow', tai sellaisena olen sen ainakin saanut.


Vähän sitä lyhyempänä kasvaa vaaleanpunainen siskonsa, ja se on tietysti minulle se mieluisempi. Kuten jättilaukoistakaan, näistä iiriksistä minulla ei ollut kevään tullen mitään muistikuvaa, mistä sellaisia on penkkiini putkahtanut, mutta eiköhän nuo kuitenkin itse ole sinne aikanaan tullut istutettua. Pitäisi tosiaankin olla ahkerampi pihapäiväkirjan täytössä!


Mutta ruusut minä muistan. Uskallan väittää, että jokaikisen. Tässä on se, jonka varmaan ihan ensimäisenä halusin, tornionlaaksonruusu. Nyt on ensimmäinen kukintakesä, vaikka pensas onkin vielä pieni. 


Läheltä näkee, että kukat ovat sateen riuduttamia, mutta kauempaa kelpaa katsella.


Tienristeyksen somisteeksi viskelty kivikasa alkaa peittyä vihreyteen, niin kuin oli ajatuskin.


Etualalla rehottaa tuoksukurjenpolvi.


Ruosteinen pyöränrengas piiloutuu rinneangervon taakse ja häviää sinne pian niin, että joudun vaihtamaan tilalle kokonaisen pyörän, jotta se erottuu puskan seasta.


Sekin olisi mahdollista, kun sain isoveljen pihasta uuden pyörän...!


Veli teki talvella talokaupat ihanasta pikkutalosta mummolapuutarhoineen, ja tämä ruostekasa nojasi idyllisesti hirsiseinään. Minä olin ilmeisesti ainoa, jolle tällä oli jotain arvoa. Pientä duunailuahan se vaatii, ja ohjaustankokin siihen olisi hyvä saada, mutta kyllä tästä vielä koriste tehdään!


Kukapa se tunnistaisi minulle tämän alakuvan violetin hujopin? Tämä on taas joku ihmeellinen ilmestys kukkapenkissä, ja joku hämärä muistikuva minulla on, että olisin joskus tuohon kohtaan jotakin kylvänyt, kenties vuosi sitten, mutta ei se viime kesänä ainakaan kukkia tehnyt. Jonkinlaisia lehtiruusukkeita oli syksyllä tuossa, mutta sitäkään en osaa sanoa, olivatko ne saman kasvin tekosia.


Näin heinäkuun ensimmäisen päivän kunniaksi on sopivasti aurinkoinen ja hiukkasen jo lämpöisempi ilma,  ja jos oikein tarkkoja ollaan, tämä on juuri sellainen kesäsää, jollaista toivoisinkin. Ei tule liian kuuma ja heikottava olo raskaammissakaan pihatöissä, ja silti saa nauttia lämmöstä ja aurinkon porotuksesta niskassa. Parikymmentä astetta on huippujuttu!


10 kommenttia:

 1. Teidän kukosta kuoriutuu herrasmies, meidän kukko syö madot ja hyönteiset vaikka toisen suusta.. Minä näen kyllä mitä sinäkin olet tuossa pyörässä nähnyt, ihan ehta puutahakoriste. Ihanat akileijat, minun kukkarakkaus! Vähän kuitenkin tartun tuohon vaaleanpunaiseen, ei minusta näytä tyypilliseltä barlowilta, näkemättä kuvasta sen tarkemmin kokoa ym. näyttää lehtoakileijalta.. kaunis sekin. Meillä muuten kasvaa tummanviolettia akileijaa tuossa tienposkessa jos kiinnostaa...

  Minäkin tykkään enemmän sellaisesta kesäsäästä jolloin jaksaa jotakin touhutakin, joutenolo on tylsää ja liika kuumuus vaan tuntuu niin tuskalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no en tiedä jos on sellainen tilanne, että saatavilla on vain yksi herkkupala, saattaa tuokin napata sen kaikessa hiljaisuudessa itselleen... :D Ja tosiaan tuo vaaleanpunainen on lehtoakileija, oikein näit! Tarkoitin lähinnä laji- mutta ei lajikesisaruutta. Ja kyllä, tottakai tummanvioletti akileija kiinnostaa! Sormustinkukissa on muuten kauheasti nuppuja, enkä malttaisi mitenkään odottaa, että vihdoin näen sormustinkukkia omassa pihassani!! <3<3

   Poista
 2. Hih, nuo kanajutut on ihania!!! Mukavia hetkiä niiden parissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niiden kanssa ei voi olla kuin mukavaa! :D

   Poista
 3. Oisko tarhaillakko? En nyt ihan kunnolla bongaa.

  Mulla meni muuten hukkaan se sun kysymys sängystä. Kuten ehkä bongasit, otin sen käyttöön nyt ainakin toistaiseksi, mutta jos haluan eroon niin tiedän keltä kysyn ekana, ja katsotaan sitten sitä kuviota, mitä ehdotit!

  Kivan näköistä sulla ja kiva seurata kanalan kuulumisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo tarhaillakkohan se taitaa olla, googlekuvien perusteella täsmäisi ulkonäkö! Jotain hämäriä muistikuvia herää aiheesta "illakko" nyt kun mainitsit nimen... :D Kiitos tunnistuksesta! Onkse tää joka tuoksuu voimakkaasti iltaisin? Pitäis oikeastaan mennä itse takapihalle toteamaan..

   Poista
 4. Kauniisti näkyy pihallanne työnne jäljet. Upeita kukkapenkkejä ja kasveja! On nuo eläimet kyllä niin hassuja:) Varmasti hauska seurailla niiden touhuja.

  VastaaPoista
 5. Voi kukko ja kanaset <3! Kauniita istutuksia ja asetelmia teidän pihalla.

  VastaaPoista
 6. Kauniisti kukkii piha sinulla! Pitäis itsekin käydä joku päivä kuvailemassa kaikki kukkijat, vaikka muistoksi itselle!

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.