keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Käsivarsineulatyyny-ohje

HUOM! Tästä, kuten monesta, monesta muustakin postauksesta katosi aikanaan kuvat, mutta kaavaa tarvitessasi ota yhteyttä spostitse (osoite oikeassa sivupalkissa), niin lähetän kaavan sinulle. Ompelu ei ole ydinfysiikkaa, siitä selvt ilman kuviakin! :)

 
Olen tainnut joskus lupailla ompeluohjetta ylistämääni käsivarsineulatyynyyn. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan, tuumasin, ja panin toimeksi.


Kaava on joskus ammattikouluaikoina omin kätösin piirretty, mutta ihan omaa keksintöä se ei ole, sillä jonkinlaiset piirto-ohjeet saimme muistaakseni opelta. Minulla ei ole mitään hajua siitä, miten saatte tulostetuksi oikean kokoiset kaavat tuosta, mutta liekö se tällaisten kanssa ihan niin tarkkaakaan, kun kyse ei ole vaatteesta! Minulla on kuitenkin kappaleissa puolen sentin saumanvarat (valmiiksi piirrettynä), ja sen tiedon lisäksi tässä tulee vielä muutama tarkistusmitta: päällikappaleen pituus 26cm ja leveys keskeltä 8cm, alakappaleen pituus 16,5cm ja leveys 5cm, sivukappaleen korkeus keskeltä 8cm - juuri sen matalampaa tyynyä ei kannata tehdä, etteivät neulat töki tyynyn läpi käsivarteen.Käytännöllisin neulatyynymateriaali on varmaan fleece, tai ainakin itse suosin sitä - se ei purkaannu reunoista, kääntöaukko on helppo ommella huomaamattomasti, se pitää muotonsa vuodesta toiseen ja neulat sujahtavat siihen helposti. 

Koska kaavassa on mukana saumanvarat, leikellään kappaleet suoraan kaavan reunoja myöten. Ala- ja päällikappaleita tarvitaan yhdet, reunarinkuloita kaksi.
Kappaleiden leikkuun jälkeen napsitaan pikkusaksilla hakkimerkit kaavojen mukaisiin kohtiin, jotta kappaleet on helppo kohdistaa oikein.
Tämän jälkeen ommellaan reunapalat päällipalaan oikeat puolet vastakkain, ja kohdistetaan keskimmäiset hakit. 
Ompelu aloitetaan ja lopetetaan päällikappaleiden hakkien kohdalle.
Saumanvarat ovat vain puolisenttisiä, joten suurempia saumanvarojen ohennuksia ei tarvita. Jos kuitenkin näyttää, että sauma ei asetu kauniisti kaarelle, voi saumanvaraan tehdä pieniä aukileikkauksia saksilla tai ohentaa kauttaaltaan kapeammiksi.Tämän jälkeen jätetään yläpuoli hetkeksi oman onnensa nojaan, leikataan sopiva palanen (n. 15cm) leveähköä kuminauhaa ja ommellaan se aputikkauksilla kiinni alakappaleen päihin, sen oikeaa puolta vasten.
Sen jälkeen yhdistetään ylä- ja alapuoli. Kohdistetaan taas keskikohtien hakit toisiinsa neuloin, ja ommellaan päät sekä pitkät sivut oikeat puolet vastakkain, mutta jätetään toiseen pitkään sivuun kääntöaukko. Kuminauha jää tässä vaiheessa kappaleiden väliin.Voi olla helpompi ommella ensiksi päät ja vasta sitten sivut, mutta kertaompelullakin kyllä voi ajella ympäriinsä. Pääasia on, että muistat jättää sen kääntöaukon!Päädyt olen ajellut vähän reilummilla saumanvaroilla, jotta kuminauha pysyy kunnolla kiinni. Saumanvaroja voi ohentaa kulmista ennen tyynyn kääntämistä oikeinpäin. Asettuu sitten nätimmin.


Sitten tarvitaan enää vanua, jota sullotaankin siihen aika reilu määrä, jotta tyyny ei jää liian pehmeäksi - fakiiri voi toki jättää tyhjemmäksikin, jos neulojen osuminen käsivarteen ei haittaa. Vanua kannattaa tunkea myös noihin päätyihin, jotta neulatyyny asettuu käteen napakasti.
Kääntöaukko ommellaan umpeen käsiin, vapaalla tyylillä. Minä en ole mikään käsinompelun mestari, joten en sitä lähde sen tarkemmin opastamaan, ja itsekin nyperrän sen milloin mitenkin, yleensä kääntäen saumanvaroja sisäpuolelle kuvan mukaisesti ja ommellen kuten kuvassa näkyy.Koska fleece on armollinen materiaali räppäkäpälälle, peittyy tuo kääntöaukko ihmeen hyvin tuonne pörrön sekaan.
Vain neulat puuttuu! Nopea tehdä ja ah-niin-näppärä käyttää. Kulkee mukana hajamielisemmälläkin ompelijalla!Koska tässä ohjeen teon lomassa saatiin aikaiseksi neulatyyny, on sille löydettävä uusi koti. Uusi koti on jonkun tätä ohjetta kommentoineen luona, joten kommenttilaatikkoon nyt  tekstiä tulemaan, mikäli mielit turkoosia fleecemöykkyä itsellesi! Ja jos ei satu onnistamaan, niin teepä itse, kun kerran nyt on ohjekin.

36 kommenttia:

 1. Minäpä kommentoin ja haluan ehdottomosti itselleni tämän möykyn!! Kiitos ohjeesta. terv PaulaMariaTreelta

  VastaaPoista
 2. heippa, olen monesti ihaillutkin tuota "kannen" neulatyynyä ja nyt on ohje. kiitos. voisin kyllä voittaa tuon turkoosinkin omakseni.

  VastaaPoista
 3. Oih, mullekin kelpaa ilomielin. On ollut niin kauan to do-listalla.:)

  VastaaPoista
 4. Kivannäköinen ja kiitos ohjeesta! :) Turkoosi ois mun lempiväri! :D

  VastaaPoista
 5. Heippa! Täällä turkulainen kakskymppinen ja hurahtanut ompeluun! Kaikkia ompelujuttuja ei opiskelijalla ole kerralla varaa hankkia, mutta hiljaa hyvä tulee. Tässä sivussa hankin inspiraatiota juuri löydetystä blogistasi - kiitos siitä! Neulatyyny tulisi myös tarpeeseen :)

  VastaaPoista
 6. Olen joskus jostakin aiemmasta kirjoituksesta tämän käsivarsineulatyynysi bongannutkin ja se on jäänyt mieleeni, että tarttisinpa tuollaisen. Vielä en ole saanut aikaiseksi. Jos onni ei tällä kertaa potkaise, onpahan teko-ohjeet olemassa. Kiitos! :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos ohjeesta, tätä olen toivonutkin! Jos en nyt voita tätä niin lupaan kautta kiven ja kannon, että tällä ohjeella sellaisen teen :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupaukseni pidin (http://millamari.blogspot.fi/2015/01/naperreltya.html) ja innostuin vähän hifisteleenkin tyynyä :-)

   Poista
 8. No olisipa onni, jos tuon voittaisin! Värikin on hauska. Ja olisipa sitten heti valmiina käyttöön:)

  VastaaPoista
 9. Just tämmöistä neulatyynyä tarvitsisin, mutta en millään saa aikaiseksi tehdä joten koitanpa nyt voittaa sellaisen :)

  VastaaPoista
 10. Voi, tuon minäkin kyllä tarvin! :) Jostain kumman syystä neulatyyny on vähää väliä liian kaukana ja hukassa, kun ompelen. Milloin jonku kangas pinon takana tms, tai pöydän kauimmaisessa nurkassa, tai lattialla jne... Ja viimeksi mainittu paikka on mitä ikävin, ei ole ollut pelkästään yhtä tai kahta kertaa, kun ajatuksissaan olen astunut päälle. Ja olen joutunut toteamaan neuloja nykkiessäni, viimeksi jäi vain yhdeksän kappaletta neuloja kantapäähän pystyyn vielä tyynyn irroittamisen jälkeen, että ei tällainen akupunktiohoito ainakaan kovin terapeuttista ole :D -A.

  VastaaPoista
 11. Oispa kyllä niin äidille sopivan värinen neulatyyny et vois päätyä pian joulupakettiin. Toki omakin neulatyyny kyllä tahtoo olla aina hukassa, joten ehkä sittenkin jäis omaan käteen, sitä ei koskaan tiedä jos edes sattus tällaisen kotiuttamaan.

  VastaaPoista
 12. Kiitos selkeistä ohjeista! Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla!

  VastaaPoista
 13. Kiva tyyny, kiva olis saada - tai sitten pitää itse tehdä;)
  Riikka

  VastaaPoista
 14. Oo, miulla oiskin tuolla hukkapaloja fleecee...hmm, kokeiluun menee :)

  VastaaPoista
 15. Nyt tulisi kyllä tarpeeseen tämä tyyny. Justiinsa tuskailin kun nuppineulalootasta hajosi kansi ja pitäisi varmaan joku neulatyyny väkätä. Vaan mikä siinäkin on kun noin pientä ompelusta ei saa tehtyä :O

  VastaaPoista
 16. No nyt tulisi kyllä tosi tarpeeseen, aina neulat pitkin lattioita eikä koskaan siellä missä tarvitsee ;) Jospa arpaonni suosisi??

  VastaaPoista
 17. Olen joskus jo tulostanut nuo kaavatkin, vaan tekemättä on edelleen... Arpaonni voisi suosia minua, niin saisin itselleni neulatyynyn! Nykyinen meinaa hävitä tyttöjen käyttöön, eikä niihin värilajiteltuihin neuloihin sitten saa koskea... ;) Ja tosiaan olisi hyvä idea tehdä joululahjaksi! Taina

  VastaaPoista
 18. Kiitos hyvästä opastuksesta jälleen kerran. Täytyypä tuommonen ommella...

  VastaaPoista
 19. Tällaiselle olisi tarvetta, jospa onnistais niin pääsisin helpommalla;)

  VastaaPoista
 20. Kiitos ohjeesta. Väkersin saman tyylisen vuosi takaperin, mutta eihän se aloittelijalta onnistunut ihan niin hyvin kuin toivoin. On se kuitenkin kovassa käytössä ollut. Jos arpaonni ei osu, niin voisin kyllä tehdä uuden parannellun version :)

  VastaaPoista
 21. Kiitos taas hyvästä ohjeesta!

  VastaaPoista
 22. Kelpais mullekin :)
  MaritaK

  VastaaPoista
 23. Ja mullekkin kelepais, säästyisi itse ompelu....
  hennamake(at)suomi24.fi
  -H-

  VastaaPoista
 24. Mielelläni huolisin turkoosin fleecemötikän itselleni! :) Mutta jos ei onni potkaise niin pitää kai ommella itse, hyvillä ohjeilla tietty. ;)

  VastaaPoista
 25. Tämä olisi niin kätevä, olisi neulat aina siellä missään tarvitaan eli mukana!

  VastaaPoista
 26. Hieno tyyny ja väri vielä, tulisi tarpeeseen, ettei sohva&matto olisi neulavaarallista aluetta. Oma ompelu on niiiin hidasta.
  - Yhden mamma

  VastaaPoista
 27. Hieno tyyny! Kelpais mullekin :)
  emma.karppinen@ovi.com

  VastaaPoista
 28. Kätsy! Annan vaimolle lahjaksi jos onni potkasee. samiheikkivaan(ät)gmail(piste)com

  VastaaPoista
 29. Ylempänä tuolla siskokulta toivoo tyynyä itselleen, mutta hän osaa itsekin ommella tämmöisen�� joten onni voisikin suosia isosiskon räppäkäpälää�� t.Maria

  VastaaPoista
 30. Kiitos ohjeesta! Näyttää niin näppärältä että täytyy ommella itsellekin ��

  VastaaPoista
 31. Hei, miksi tässä ei ole enää kuvia näkyvissä. Voisin kokeilla, tehdä jos olis kuvitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://tosimummo.blogspot.fi/2016/01/kuvaitku.html

   Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.