keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Sammutuspeitteen peiteErinäisistä syistä olen lukenut lähiviikkoina paljon kaikenlaista hätätilanteisiin liittyvää kirjallisuutta, ja sitä kautta huomio on kiinnittynyt myös oman kodin turvallisuuteen. Sammutuspeite on matkannut (onneksi vailla käyttöä) kodista toiseen mukanamme, mutta näkyvää sijoituspaikkaa se ei ole kirkuvanpunaisen värinsä vuoksi saanut. Vaikka itse tietäisinkin sen löytyvän kaapista heti oven takaa, kuinka moni muu sen tietää olevan siellä?


Päätin ommella käytöstä poistetusta, harmaasta pellavahameesta peitteelle uudet vaatteet. Helmakäänteen sain taas valmiina, kun leikkasin peitteen suojapussin kappaleet suoraan hameen helmasta. Alkuperäismallin mukaisesti ompelin alas palan tarranauhaa, joka on helppo repäistä auki samalla, kun sammutuspeitettä vedetään pakkauksestaan.


Jotta peitteen käyttötarkoituskin pysyisi kirkkaana mielessä, pussin toiselle puolelle ompelin vielä faktat siitä alkuperäisestä pakkauksesta.Nyt ei mene silmä rikki peitettä katsellessa, ja nyt se on aikaisempaa paremmin näkyvillä. Teksti on tehty Tigerin kirjainleimasimilla, joiden väri kestää 40 asteen pesua. Äidinkielifriikkinä minun oli ihan pakko saada tavuviiva tuohon sammutus-sanan perään, ja koska leimasimissa ei sellaista ollut, yritin tehdä sen i-kirjaimen kulmalla. Ei kovin onnistunut lopputulos, mutta saa luvan kelvata.Kunhan saan käsiini jotain katseen kestävää ja tätä nykyistä pussia vahvempaa kangasta, ompelen tähän vielä uuden päällisen. Peite on aika raskas, ja vetää ikävästi ohutta kangasta mutkille. Joku kaunis vahakangaskin voisi olla tähän tarkoitukseen erittäin hyvä materiaali, tai sitten vain napakka markiisi tai muu vastaava.

Jos pääsisi joskus Rustaan, voisi tätä turvallisuuspuolta täydentää myös valkoisella jauhesammuttimella. Miksi näitä ei myydä joka paikassa? Sen punaisen kanssa on vähän sama kuin tuon peitteen kanssa ennen, että esille en sellaista huoli, vaikka myönnän sen olevan aika tyhmää ja turhamaista. Tämä voisi hyvinkin olla kuistin seinällä ilman sen suurempia visuaalisuustuskia.


Onko sinun kotonasi turvallisuus otettu huomioon muutenkin kuin vakuutusmaksuissa ja lakisääteisissä palovaroittimissa? Joista tulikin vielä mieleen, että palovaroittimet kytketään nykyrakentamisessa toisiinsa niin, että kun yksi varoitin alkaa huutaa, huutavat pian kaikki. Niiden toiminnan testaaminen onkin aika lystikästä puuhaa. Ilman kuulosuojaimia siitä kiertävästä piippauksesta saa varmaan jonkun tinnituksen.

24 kommenttia:

 1. Todella hieno pussi! Ihana idea nuo leimasin kirjaimet. Meillä on keittiössä sellainen valmiiksi kuositettu pussi, mutta grillipaikalla tuollainen punainen versio.

  VastaaPoista
 2. Pakko myöntää, että ei ole edes sitä palovaroitinta...kai sitä yrittää elää ajatuksella että ei se toista kertaa kohdalle osu. Vois semmosen kärpäsen mallisen ostaa ne on hauskoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, kärpänen tai mikä tahansa, mutta hanki kuitenkin joku! Olishan se tilastollisesti jo aika poikkeuksellista että toiste kohdalle osuisi, mutta kuitenkin!

   Poista
 3. Hieno peitteen suoja! Meillä kyseinen kapistus on sellaisessa tilassa, ettei haittaa vaikka alkuperäinen pussi onkin päällä, mutta jos siirtäisin peitteen eri paikkaan, saisi se ehdottomasti hienomman suojan päälle :)

  VastaaPoista
 4. Vinkkinä sanoisin sen hätätilanteen varalle, että kannattaa kiinnittää tuo sammutuspeite seinään niin napakasti (ruuveilla tai jollain) että se kestää sen peitteen riuhtaisun ilman että koko paketti tulee mukana alas. Kaunis tuo kyllä on, katseenkestävä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naulakko näyttää hentoiselta mutta kyllä se kestää kiskaista.. ainakin kerran.. ;D

   Poista
 5. Hieno peite ja idea on loistava, oma sammutus peite on piilossa ja varmaankaan sitä ei löydä kukaan muu kuin minä, olen sen niin hyvin piilottanut ( punainen ei oikein sovi keittiööni joka on sininen...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otathan sen näkyvämmälle paikalle, tai vaikka siivouskaappiin niin, ettei se ole minkään muun takana.. jookos!!

   Poista
 6. Hei tyypit nyt!! Sekä kommentoijat että arvostettu mummomestarimme! Älkää piilottako niitä kaappeihin, tosipaikan tullen ette välttämättä löydä edes itse niitä! Meillä roikkuu seinällä ja haluaisin nyt uuteen kotiin myös jauhesammuttimen. Pieni hinta turvallisuudesta.. Tosin olis tuo valkoinen aikas pätee sen punaisen tilalle. Vaik punaisella värillä on oma tarkoituksensa, se löydetään vaaran hetkellä. Mutta mutta.. Hienon pussin teit! Hyvä juttu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt pääsi onneksi peite meilläkin seinälle. Asiaahan sinä kirjoitat!

   Poista
  2. Itse olen tuota peitteen uudelleen verhoilua tai design kuosia miettinyt. Sen punaisen värin tarkoitushan on juurikin herättää huomio sillä hetkellä kun sammutuspeitettä tarvitaan. Itse vannon sen punaisen nimeen, koska ainakin meillä käy lapsenvahteja, vieraita ym. joiden on myös tarvittaessa löydettävä sammutuspeite, ja jotka eivät ehkä tunnista itse tuunattua versiota.. Sijoitus myös näkyvälle paikalle esim lieden tai muun viereen, missä peitettä saatettaisiin tarvita!

   Palovaroittimien kanssa mielummin leikittelisin. Niitä on nykyään monenmallista. Meillä on uusi talo, eli varoittimet sarjaan kytkettynä. (tosin ihan tavikset, mies ei innostunut perhosista ym.) Eilen niitä tuli vahingossa "testattua" takkaa lämmittäessä. Hyvin toimi, mutta tenavat eivät kyllä piipitykseen heränneet..

   Poista
 7. Juuri tänään tuli postissa sammutuspeite meillekin (vakuutusyhtiöstä saimme kun vaihdettiih yhtiötä) ja heti mietiskelin siihen jotain hillitympää päällistä. Meillä on vielä ihan normipalovaroittimet, joka huoneessa. Testaillaan niitä 3-6kk välein ja aina jos joku piippaa pattereita.

  VastaaPoista
 8. Hieno on päällinen! Itse tosin haluan meillä pitää sen peitteen punaisessa pakkauksessaan, jotta hätätilanteessa sen huomaa kuka tahansa, eikä pelkästään se, joka tietää mihin se on laitettu (ja millaisen kuosin sisään...). Rumahan se pakkaus on, mutta oma koti on niin kallis että haluan että höperöt puolisokesat mummotkin sen peitteen löytää :D Tuo valkoinen sammutin sen sijaan voisi kelvata meillekin, se kun on jo niin massiivinen että saa olla hullu jos ei käyttötarkoitusta ymmärrä :D

  VastaaPoista
 9. Minä oon varmaan niin puusilmä,ettei minua haittaa vaikka sekä tuo sammutuspeite että sammutin ovatkin punasia.Tosin meillä on semmonen väriterapiahuvikumpu,että enenmpi ehken pistäs silmään,jos tekisin tuommosen hienon suojapussin ;) Ja palovarottimet tullee talviaikaan varsinkii testattua varsin tiuhaan:ne on kovinkovin herkkänokkasia nuille minun puu-uuni/hella kokkauksille..Meellä on kanssa tuo,et yks kun ruppee vonkumaan,nii kohta vonkuu toinenkii..

  VastaaPoista
 10. Kaunis! Voittaa kyllä mennen tullen alkuperäisen punaisen version.

  Meilläkin sammutuspeite lojuu (valitettavasti!!) aivan liian piilossa jossain keittiön kaapin perällä, vaikka keittiössä ois lähes tyhjä naulakkokin, mutta kun tuo punainen väri... Itsellänikin meni uusi päällinen "to do" - listalle, kun selailin tässä yksi ilta unta odotellessani tammikuun lehtikasaani ja löysin sieltä (Oisko ollut Ihana-lehti...?) vastaavan ohjeen. Tuossa ohjeessa tosin alkuperäinen punainen pussi oli jätetty uuden päällisen sisään, johon oli vain tehty reikä ripustamista varten samalle kohdalle kuin alkuperäisessäkin päällisessä oli. Tuolloin raskas peite ei päässyt vetämään edes ohuesta lakanakankaasta tehtyä päällistä mutkalle, mutta tuolloin kangas tulee laittaa kaksinkerroin, jos ei halua punaisen kuultavan läpi. Ihan vaan vinkiksi, jos alat suunnittelemaan seuraavaa päällistä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin ihan hyvä idea, ettei poista sitä alkuperäistä alta ollenkaan!

   Poista
 11. Ihana idea! Muistan joskus jossain nettikaupassa nähneeni näitä sammutuspeitteen päällisiä, mutta hapero pää ei muista mistä materiaalista ne oli valmistettu. Kyllä meilläkin on peitteet ja sammuttimet, mutta ei niitä varmasti löydä muut kuin oma perhe. Pitäisi asentaa johonkin näkyvämmälle.

  ps.Asiasta kukkaruukkuun; ymmärsin, että liikut ainakin joskus Kuopiossa päin. Tiedätkö yhtään mistä saisin ostettua noita schmetzin neuloja? Vai tilaatko netistä? Mulla oli sama ongelma Auroran kaksoisneulan kanssa (oikeanpuoleinen neula teki hyppytikkejä), kun sulla tuolla joskus aiemmin. Hyvä, kun löysin vastauksen sun blogista näin nopsasti. En ole vaan nähnyt noita neuloja missään myynnissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kodin1 myy ainakin valmispäällisiä. Muuallakin varmaan olen nähnyt mutta eihän niitä muista. :)

   Schmetzin neuloja ostan Kone-Minnasta Kuopiosta (jossa tosiaan toisinaan poikkean) ja uskoisin että Kyösti lähettää niitä postissakin jos soittelet tai otat yhteyttä nettisivujen kautta! :)

   Poista
 12. Mä olen tehnyt siihen vaan päällisen, jonka sisään sopii se sammutuspeite oman päällisensä kanssa. Ei kurttaa eikä muutakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasit siis tehdä saman josta Jaana vinkkasi lehdessäkin olleen ohjetta. :)

   Poista
 13. Minä juuri näin meidän S-Marketissa myynnissä todella nättejä sammutuspeitepakkauksia! Oli kukkakuosia ja tekstikuosia ja vaikka mitä! :)

  VastaaPoista
 14. Taitaa meidänkin sammutuspeite saada uuden päällisen. :)

  VastaaPoista
 15. Itselleni olen tehnyt puuvillakankaasta ja pitsiliinoista sammutuspeitepusseja. Ja niin kuin aiemmin kirjoitettiin, pussi on päällä huppuna. Pohdin pitkään, mikä lenkki kestää varmasti riuhtaisevan vetäisyn, jos peite avataan. Siksi en uskaltanut kangaslenkkejä tehdä. Hupussa on reikä alkuperäisen metallirenkaan kohdalla. Turvallinen tuotteen on oltava ja varma käyttää, vaikka kauneus heti perään tuleekin :) http://tuulenaskeleet.blogspot.fi/2013/12/joulurauhaa.html

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.