torstai 30. tammikuuta 2014

Uusvanha farkkuhame


Edellisen postauksen farkkuhametuunauksesta havahtuneena huomasin, että minullahan on parin euron metrihinnalla hankittua mustaa farkkukangasta kaapissa, ja koska konekin on niin hirmuisen hyvä surisemaan, ei siinä auttanut kuin ryhtyä tuumasta toimintaan.


Edes eteiseen yllättäen tupsahtanut taloustutkimuksen haastattelija ei saanut syttynyttä farkunompeluinnostustani laantumaan, vaan minä ommella huristelin vain, ja haastattelija lateli kysymyksiään jostain sieltä selkäni takaa. 

Kuva on kyllä pelkkää huijausta, sillä tässä korjaan vähemmän inspiroituneena miehen työhousuja!

Suuri Käsityö -lehdessä oli pari vuotta sitten sellainen hamemalli, että merkitsin lehden kannen Post-it-lapulla, jotta muistaisin myöhemminkin, mistä löytyisi se hyvän näköinen farkkuhameen kaava. Samaa muistilapputaktiikkaa käytän muuten enemmänkin - lappuun vain merkintä, mitä jännää joku kaavalehti sisältää, ja lappu kiinni kanteen. Lehtiä plaratessa löytää helposti hakemansa, kun se lukee heti kannessa, eikä tarvitse selailla läpi jokaista lehteä. Tämän näköinen hamonen lehdessä kiinnitti huomioni, ja näin siinä hyvää ainesta minunkin hameekseni.Toki omia vapauksia piti käyttää, ja taskujen, helman pituuden ja monen muunkin yksityiskohdan osalta hame muuttui aika paljon siinä valmistumisen aikana. Valmis hame oli malliltaan oikein hyvä, sentilleen minulle sopiva ja muutenkin onnistunut - olinhan tehnyt jopa sovityskappaleen lakanakankaasta ja muokannut kaavat sen mukaan juuri itselleni sopiviksi. Mutta jotenkin se oli pliisu. Kokeilin kangasliidulla pieniä testikulutuksia taskujen reunoihin ja muihin luonnollisestikin kuluviin kohtiin, ja heti näytti paremmalta. Siitä intoutuneena kokeilin käyttää hiomapaperia kulutuksien tekoon, mutta se rikkoo helposti myös tikkaukset, joten lopetin sen kokeilun lyhyeen. Sitten hoksasin.


Maali! Huonekalumaali! Tietysti! Miten en heti tajunnut!

 


Sehän en lähde vaatteista pesussa ainakaan silloin, jos sitä sutii tamineisiinsa vahingossa, joten kai se pysyisi siinä tahallaankin sudittuna. Ajan kanssahan se saa kuluakin pois, kun tilalle tulee luonnollista kulumaa.


Minua harmittaa nyt ihan suunnattomasti, etten malttanut sen vertaa, että olisin ottanut kuvan hameesta ennen maalausta. Muutos on uskomattoman suuri. Mutta tässä on kuva samasta farkusta kankaana, ja alareunassa oikealla on maalikokeiluitani, joita tein ennen kuin ryhdyin sotkemaan hametta.


Ohensin Helmi-kalustemaalia reilusti vedellä ja kostutin siihen 50mm:n pensseliä vain ihan vähän kärjestä. Ensiksi sudin hametta kauttaaltaan saumoista, taskuista ja lopulta vähän joka puolelta. Sen jälkeen puin hameen päälleni, lisäsin pensseliin vähän väriä ja sudin reippaammin värilitkua niihin kohtiin, joihin myöhemmin luonnollisestikin tulee kulumaa. Kankaaseen muodostuviin poimuihin, etukappaleen rypytyksiin, taskunsuihin...


Voi että olen tyytyväinen tähän! Eikä muuten ole maalattunakaan yhtään kova tai jäykkä tuo kangas, koska maalia oli keitoksessani niin vähän - laimennussuhde veteen voisi olla jotain sen suuntaista kuin 1:20 tai jopa vähemmän.


Nappi on kankaan läpi pikkunaulalla painettava miehen työhousujen mukana tullut varanappi, jota pahoinpitelin myös maalilla. Sepalus on mallia farmari, tietysti.


Napinläpi olisi pitänyt ommella jo ennen tikkauksia mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sillä Berninan iso napinläpijalka jäi jumittamaan keulastaan tuohon vyötärökaitaleen reunatikkaukseen, ja lopulta jouduin tekemään napinläven valmiiksi käsivaraisella siksakilla.
 

Mutta pikku ongelmista huolimatta olen lopputulokseen kerrankin erittäin tyytyväinen. Näitä kulutettuja on kyllä tehtävä lisää, sillä varauksella, että hame on pesun jälkeekin vielä hyvän näköinen! Palaan raportoimaan asiasta, kunhan olen pessyt tuon. 

Ps. kurkatkaapa mielenkiintoinen farkkuinfo täältä!

27 kommenttia:

 1. Tulipa upea hame! Farkkuhameet ja takit on sellaisia että niiden pitää olla just eikä melkein että niitä tulee käytettyä. Hame ihminen en kyllä juuri ole itse mutta ihailen monesti niitä jos näen kaupassa tai kirpparilla (hameita siis.). Voi kun osais itsekin ommella!

  VastaaPoista
 2. Mikä mielikuvitus! Eipä olisi itsellä tullut mieleen maalia sutia uutukaiseen hameeseen, mutta upea lopputulos kertakaikkiaan! :)

  VastaaPoista
 3. Ei voi kuin ihailla upeaa luovuuttasi!

  VastaaPoista
 4. Mie en oikein tiiä miten päin täällä ruudun toisella puolella pitäs olla! Aivan käsittämättömän upea! Tuo maali "kulutuksena" ihan huikea keksintö!

  VastaaPoista
 5. Voi, ei voi kuin ihastella tätä upeaa hametta! Mahatavt yksityiskohdat ja tuo maalaus on ihan.... Ei olis tullut mulle mieleenkään! Loistava.

  VastaaPoista
 6. Huisia! Täähän saa mielikuvituksen liikkeelle. Jos... Kun sitä maalia seuraavan kerran roiskahtaa vaatteelle (se ei tietenkään ole mikään remppavaate silläkertaa, kun enhän minä maalia roiski), niin eikun sutimaan. ;)

  VastaaPoista
 7. Hame olisi hieno ilman maaliakin, mutta nuin siitä tuli aivan upea. Tosi hyvä keksintö.

  VastaaPoista
 8. Tämä on huippuhieno. Upeat nup helman poimutukset ja monet, monet muutkin yksityiskohdat. Kiitos muistilappuvinkistä:) Miten en ole moista hoksannutkaan? :)

  VastaaPoista
 9. Tulee mieleen että vain tosimummo voi keksiä maalata kalustemaalilla kulutukset vaatteeseen. Siksipä blogiasi onkin niin mukava lukea.

  VastaaPoista
 10. Huippuidea tuo kalustemaalin käyttö kulutuksien tekoon!!

  VastaaPoista
 11. No onpa makean näköinen hame! Syystäkin olet tyytyväinen, niin olisin minäkin. :)

  VastaaPoista
 12. Onpa ihana!! Mullekin maalihame! =D

  VastaaPoista
 13. Hyvännäkönen! Tosi aidon näköset kulutukset ja hauskat noi rypyt :)

  VastaaPoista
 14. Kyllä sulla ideoita riittää. Tosi kiva hame! Mielenkiinnolla seuraan blogiasi, että mitä seuraavaksi oot tehny!!

  VastaaPoista
 15. Uskomattoman hieno. Miten voikin tulla maali mieleen, ja vielä että se oikeasti näyttää kulutukselta eikä maalitahralta. Respect.

  VastaaPoista
 16. Voi että minnuu nauratti lukea tätä postausta. On se tosimummo vaan kertakaikkiaan kekseliäs :D :D

  VastaaPoista
 17. Tosi hieno hame! Oon kerran ommellut saman kaavan mukaan hametta ja just eilen aattelin, että pitäis tehdä uusi, parempi versio. Sinun hameesi on kyllä todella taitavasti tehty ja hyvän näköinen.

  VastaaPoista
 18. Mahtava pinta eikä tarvinnut kuluttaa farkun pintaa.

  VastaaPoista
 19. Kiitti lappuvinkistä ja hieno tuo maalikeksintö! Mielenkiinnolla odotan, miten pesussa käy. Uskallatko laittaa muita vaatteita yhtä aikaa pesuun? :)

  VastaaPoista
 20. Wow! Ihan mielettömän hieno kaikkineen yksityiskohtineen. Ja tuo maalikin vielä. :)

  VastaaPoista
 21. Tosi makee hame!! Kuvista ei yhtään huomaa, et kulutukset ois saatu aikaan maalilla...mieletön idea:) Tykästyin noihi helman poimutuksiin ja piti laittaa lehti muistiin.

  VastaaPoista
 22. Nyt on pakko kommentoida, Wau! Ihan huippu idea tuo maalin käyttö...ja hameen malli IHANA.
  -Paula_

  VastaaPoista
 23. Voi että. Itse jouduin saman homman eteen viikonloppuna kun jouduin korjaamaan mieheni työhousuja. loppujen lopuks menetin hermoni ja mies ompeli loppuun :D mutta ihanan hameen olet saanut aikaiseksi! :) Maarika

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.