maanantai 27. tammikuuta 2014

Tuunailua tosimummojen tapaan


Sain kuin sainkin tehdyksi viime viikon aikana sen uhoamani vaatehuoneen raivauksen. Kaikki joutava lähti, ja kaikesta, josta ei sellaisenaan ollut enää mihinkään, otettiin vähintään napit talteen, tai mikäli mahdollista, muokattiin kokonaan uuteen käyttötarkoitukseen. Säkillinen vaatetta lähti myös Konttiin. Ja kuten toivoinkin, korit mahtuvat nyt liukumaan vapaasti!

Ai miten niin mummon vaatteissa muka yksipuolinen värivalikoima?!

Muutama paita koki totaalisen muodonmuutoksen yläosista alaosiksi. Mustassa ja valkoisessa paidassa oli tahroja ja reikiä hihoissa. Etu- ja takakappaleet käytin hyödyksi kuopuksen pitkiksiin. Ginatricotin paitatrikoo on ihanan sileää ja nukkaantumatonta, ja sopii mitä mainioimmin lasten alusvaatteiksi!


Elloksen pitkään neulepaitaan on tullut kainaloihin reiät, ja malli on muutenkin vähän väljähtänyt kovassa käytössä. 104-senttinen leggarikaava siihen mahtui juuri sopivasti.


Iänikuiset Brandtexin nipsuhenkarit eivät ole piilomainontaa, vaan materialistisia muistoja Vaatehuoneen myyjäntöistä.


Kaikissa on tietysti käytetty käänne tai helman joustinneule hyväksi lahkeissa.


Itsellekin piti osasta jotain pientä tuunailla. Liian leveälahkeisista farkuista tein hameen. 


Lahkeista jääneet palat leikkasin auki ja ompelin etu- ja takakappaleelle "lahkeiden" väliin jääneisiin aukkoihin. Edestä tikkasin haarakoukun litteäksi, mutta takaa leikkasin sen pois kokonaan. 


Joskus aikaisemmin täällä blogissa oli puhetta farkkujen ompelusta ja tikkauksista, ja siitä, ettei kotikonstein farkkuihin saa oikean näköisiä tikkauksia. Mielestäni kyllä saa, kun vain hankkii paksua tikkauslankaa ja käyttää riittävän suurta pistonpituutta - minulla oli tässä pituutena 4,5. Keskellä oleva tikkaus on farkkujen alkuperäinen lahjetikkaus, reunoja kiertävät tikkaukset on itse ommeltuja. 


Ja taas kehun ja ylistän armasta Bernina Auroraa - neulaksi 90-vahvuinen farkkuneula ja kaasua - paksuimmassakaan kohdassa ei tahti hiipunut yhtään. On suorastaan rikos olla ompelematta tuolla koneella enemmän farkkua, koska se selviytyy siitä niin upeasti!

Helmaan lisäsin vielä resorista pikkuisen reunaa, jotta kukaan ei erehtyisi luulemaan hametta kaupan tätin tekemäksi.


Ja vielä yksi värkkäys - joskus vuosi-pari sitten leikkasin eräästä valmis-neuletakista irti vaaleanpunaisen sifonkiliehukkeen, mutta en raaskinut heittää sitä roskikseen. Tietenkään. Nyt käytin sen toppiin, kun kaappiin oli jäänyt sopivasti topin kokoinen pala sifongin väristä viskoositrikoota. Yhdistäkööt voimansa nämä kaksi!


Tämä on nyt vähän hankala kuvattava, mutta ainahan voin yrittää. Ai niin, kanttauksiin on käytetty vielä yhtä valmistoppia - käytettyä ja tässä mylläyksessä käytöstä poistettua.


Alla oleva trikoo-osio on ihan perusmallia, ommeltu jollain vuosia sitten piirtämälläni perustopin kaavalla. Sifonkipäällisessä ei sitten suoraa ja selvää kohtaa olekaan. Toisesta sivusaumasta se on ommeltu kiinni trikooseen, toisessa sivussa se liehuu vapaana. Helma ei ole suora mistään, vaan se on muotoiltu trikootopin päälle sen mukaan, minkä muotoinen pala sitä oli käytettävissä ja missä kohti oli valmiiksi rullapäärmätty kaunis helma.




Tämän tekeleen nimi voisi olla Hetale. Hetaleessa on selvästi jo kevätfiilistä, joka ihan vaivihkaa on alkanut hiipiä tännekin matalalta paistavan, häikäisevän mutta vielä kylmän auringon myötä. Tiedä häntä, vaikka puolen vuoden päästä Hetale tekisi seuraa farkushortseille ja sandaaleille!


Ihanaa kevätfiilistä teillekin! 

21 kommenttia:

  1. Ihailtavaa, niin ihailtavaa!!
    Olisi täälläkin materiaalia tuunaushommiin, mutta ne taidot puuttuu :) nää on niin mun suosikkipostauksia tälläiset! Itsellekin syttyy päähän miljoona lamppua, mitä mistäkin vois tehdä...
    Tehokasta viikkoa mummolle!

    VastaaPoista
  2. Voi mitä tuunauksia! Niin inspiroivia! :)

    VastaaPoista
  3. Tosi hienoja tuunauksia, mahtavia oivalluksia. Mulla on ihan sama projekti meneillään. Vaatehuone aivan kaaoksessa ja aion laittaa rankalla kädellä tavaraa pois. Tässä jumitan, mutta nyt lähden inspiroituneena hommiin. Jospa mäkin keksisin jotain uusiokäyttöön.

    VastaaPoista
  4. Tosi kivoja juttuja olet tehnyt! :) Ja tuo on aina parasta hyödyntää nuo valmiit käänteet yms. Laiskan päivän suosikkijuttuja :D

    VastaaPoista
  5. Onpas siellä pistetty tuulemaan...ja sifonkihetaleesta tuli oikein sievä:)

    VastaaPoista
  6. Tuo farkkuhame on kyllä aivan huippu! Itse omistan yhden kaupantädin tekemän ja se on kyllä jo melko rähjäisessä kunnossa kovan käytön jäljiltä. Kaapissa odottaisi vanhat farkut kassiksi muuntautumista, mutta pitäisköhän sinun innoittamana muuttaa suunnitelmaa... Upeita tuunauksia! :)

    VastaaPoista
  7. Jes, kiva postaus tää vaatekaapin muuntopostaus. Ymmärrän hetaleen, täkäläisittäen se olisi hurtuuki.

    VastaaPoista
  8. tää vaan puistelee täällä ihmetyksestä päätään :) tuunausta parhaimmillaan :)

    VastaaPoista
  9. Kekseliästä tuunausta tosiaan! Neuleesta leggarit -idea pitää ottaa käyttöön itekin, ihanan lämpimät talvileggareiksi.

    VastaaPoista
  10. Näppärää ja käytännöllistä kerrassaan :)

    VastaaPoista
  11. Jotku ne osaa. Kateellisena ihailen.. Juuri heitin kassillisen lumppuja menemään. Hyvästi olis ollu tuunailtavaa lapsille, eivain sillon tullu mieleen.

    VastaaPoista
  12. Tosi hienoja tuunauksia! Tuunaus kunniaan.

    VastaaPoista
  13. Se on mahtava tunne, kun keksii jollekin vanhalle vaatteelle uuden käyttötarkoituksen! Kivoja tuunauksia. Mulla on ihan sama ompelukone kuin sinulla, mutta olen kerran saanut jumimaan (tosin ompelin huomattavasti paksumpaa farkkukohtaa kuin tuossa hameessa näyttäisi olevan). Mutta vain kerran, ja olen ommellut paljon farkkua. Ilman tikkauslankaa ei kyllä farkkujen tikkauksista saa oikeannäköisiä, samaa mieltä!

    VastaaPoista
  14. Hienoa! Olet sie taitava, eikä totisesti ole menny koulutus hukkaan! =)

    VastaaPoista
  15. Ei nuo farkut liian leveälahkeisilta näyttäneet.

    VastaaPoista
  16. on kyllä erittäin hieno hetale :D ja hetale sana kuulostaa et vois olla näiltä perukoilta lähteny :D

    VastaaPoista
  17. Oo! Hyviä hyödynnyksiä :) Mulla on myös näitä uutta muotoa odottavia, mutta kun ompeluaikaa on vähän ja ompeluni on hidasta, niin enpä ole kovin montaa tuunausta saanut aikaiseksi. Tässä kuussa tosin ponnistelin collegepaidasta lapselle housut ja meinasin äitiyshousuista tehdä myös housut lapselle, mutta yksi kappale on mystisesti kadonnut matkalla housuiksi ;) Löytyy todennäköisesti, kun pienempikin lapsi on kasvanut ko. koosta ohitse ;D

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.