torstai 16. tammikuuta 2014

Rusettipiposta pottuleipään...


Ennen joulua aloittamani keskivertoa suurempi tilaustyö on vihdoin viimeistä pipoa myöten valmis!

On huomattavasti mukavampi olo itselläkin, kun roikkuvat jutut saa tehdyksi pois. Yläkuvan pipo syntyi tilaustöiden kangasjämistä, söpöstä kissatrikoosta sekä joustiksesta, josta tein rusetin koristeeksi. 

Jos pikkusisko saakin hempeän pipon, isoveljet pukeutuvat miehekkäästi tähtiin.

Paitojen koot 116, 122 ja 134

Näiden jälkeen tuntui, että tässä välissä saattaisi ehtiä ompelemaan jotain itsellekin. Eilisessä Burdassa oli pitkästä aikaa sellainen puseromalli, jota piti päästä kokeilemaan samantien, mutta malliin tarvittavaa raitatrikoota ei kyllä löytynyt. Löytyi kuitenkin yksiväristä perusharmaata, joten sillä mentiin.


Syntyi paita, jonka kaavat ovat kenollaan mikä minnekin päin, ja jossa on ideana runsaat rypytykset sivu- ja hihasaumassa. Raidallisessa kankaassa nuo langansuunnat näkyvät hauskasti... katsokaa vaikka siitä lehden mallikuvasta!




Paidan mallista johtuen etu- ja takakappale piti leikata tasossa, yksinkertaiselta kankaalta.


Hihat ovat himpun verran ylipitkät, ja toiseen sivusaumaan ujutin pitsiä koristeeksi. Pitsin pohjaväri riippuu siitä, minkä värinen toppi sattuu olemaan alla. Valmiiseen paitaan leikkasin vielä olkapäälle aukon, johon tikkasin toisen palan pitsiä, jotta sitä löytyisi vähän molemmilta puolilta paitaa.


Rouvalla on kuitenkin sen verran tuota raskausmuisto- ja elintasovatsaa, että paita on himpun verran epämukavan kireä keskivartalon kohdalta. Tiedetään, ei se kuvassa silmille hypi, sillä ainahan vatsaa voi vetää sisään! ;) Mutta mikäli joku hoikempivyötäröinen on kiinnostunut tästä paidasta, voisin tämän myydäkin. Laitan tämän tuonne myyntisivulle; mahdollinen ostaja toimii kuten muissakin myyntitapauksissa.


Paidan koko on 36, ja materiaali on vaaleaa harmaameleerattua puuvillatrikoota. Menisihän tämä aika kivasti äitiyspaitanakin, jos jollakulla on onniteltavampi syy pullistella kuin minulla. Ihan kauhean suuren masun kanssa tuo ei ehkä mahdu, mutta sellaisen keskitason pallon  kanssa hyvinkin.

Ja viimeisenä mutta ei lainkaan vähäisimpänä - minähän en ole mikään kurmeekokki, karmee paremminkin. Motivaatio puuttuu siitä hommasta. Mutta pottumuusin minä käytän hyödyksi leivässä, joka katoaa lautaselta ennen kuin ehtii kuvan ottaa (kolmannen palan jälkeen maltoin jo kuvatakin). 

Joskus aikaisemmin jätin usein muusin jämät jääkaappiin odottamaan, että saisin tarmonpuuskan ja tekisin siitä sämpylöitä, mutta tekemättähän ne yleensä jäivät. Muutamaa päivää myöhemmin kaavin samaiset jämät nolona roskikseen. Mutta vaikka motivaatio keittiöhommiin on lähinnä laskenut vuosi vuodelta, pottumuusi muuttuu meillä nykyään poikkeuksetta leiväksi.


Tämän helpommaksi ei leivän teko voi enää tulla. Kun ruualta jää muusia, laitan jämäkattilan jääkaappiin odottelemaan. Kun sitten tulee ilta- tai välipalan aika, otan kattilan uudestaan esille, kaadan sinne kaikenlaista jännää, kuten esimerkiksi sämpylä- tai venhäjauhoja, leivinjauhetta, kaurahiutaleita, öljyä, suolaa, vettä ja joskus kananmunia. Fiiliksen mukaan. Jos jääkaappiin on jäänyt ruokakermapurkin loppu, kaadan senkin surutta sekaan. Hurautan vatkaimella koko sotkun tasaiseksi ja kaadan sopivan löysänä uunipellille. Tasoittelen sen koko pellin alueelle ja työnnän n. 200-asteiseen kiertoilmauuniin. Kun pinta näyttää hyvältä, otan koko sotkun uunista pois.


Ja onhan se hyvvää! Hiukan jäähtyneenä, kun voi vielä osittain sulaa päälle, ja pinta on rapea, ei muita päällisiä tarvita kuin se voi. Olit sitten kurmee tai karmee, niin kokeile ihmeessä, jos ei tähän saakka ole tapoihin tällainen kuulunut.



23 kommenttia:

  1. http://jaanukan.vuodatus.net/16. tammikuuta 2014 klo 15.41

    Kiva paita, jossa on sopivasti jujua. :)

    Samaan tarkoitukseen menee muuten meilläkin pottumuusin jämät ja vielä jos on sattunut olemaan leivinuunin lämmityspäivä, niin iltasella siellä on juuri sopivasti lämmintä iltapalaleipien paistoon. Kätevää!

    VastaaPoista
  2. Mä just kattelin burdassa tuota paitaa et pitääkin kokeilla! Olipa kiva nähdä se yksivärisenä, tosi nätti on :)

    VastaaPoista
  3. Aivan mahtava paita! Täytynee vähän apinoida. Ja kiitos hyvästä leipäohjeesta, täytyypä joku kerta ihan tota varten tehä pottumuusia ja vieläpä vähän reilummalla kädellä ;)

    VastaaPoista
  4. Perunarieskat on kyllä hyviä! En vain ole hoksannut, että niitä voi tehdä tuollain pellillisen, nopeaa kuin mikä... =)

    VastaaPoista
  5. Meillä toimitaan samalla tavalla kaura- tai muun puuron jämien kanssa. Ja aina kelpaa. En oo kylläkään tajunnut tehä peltileipää vaan aina rieskoiksi leiponut. Joten kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  6. Oi kuinka söpö rusettipipo! <3

    VastaaPoista
  7. Kaunis pusero. Harmi kun on minulle pieni ja mahtaisko passata, rintava kun olen.. Leipävinkkiä testaan pian 😊

    VastaaPoista
  8. voisin ostaa tuollaisen paidan ilman pitsejä.:)

    VastaaPoista
  9. Meillä oli juuri toissailtana iltapalalla perunarieskoja - perunamuusin lopusta juurikin. :-)

    VastaaPoista
  10. ihana paita, kävinkin jo varaamassa sen tuolla myynti-puolella!!!:) Mitä luulet, onkohan aivan liian iso mulle kun olen 162cm pitkä ja käytän yleensä 34 kokoa!? Tosin oon kyl ostanu sulta joskus toisenkin sun vanhan paidan ja sopiva oli :)
    Mä tykkään tehä ylijääneestä pottumuussista perunarieskoja, ne on niin nam :p
    Tuollanen peltiversio oliski helppo, täytyypä kokeilla ens kerralla! Harmi vaan et mulla tulee tosin harvoin tehtyä nykyään muussia, se ku on meiän lasten inhokkia... :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos ne muut on olleet sopivia niin uskoisin tämänkin olevan! Lehden kuvassa paita oli käyttäjälleen hiukan väljempi kuin tämä mulle, ja hyvälle näytti. Helmakin asettui siinä nätimmin vinoon, kun se ei ollut ihan näin napakka.

      Poista
  11. Oi nam miltä näyttää tuo leipä! =P Ja paitakin on ihana. <3
    Off topic: mistä tuon liity lukijaksi-napin saa? Lisää gadget-sivulla on vain se google+seuraajat, joka edellyttää profiilin vaihtamista googleen (liian vaivalloiselta kuulostaa). O.o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastasinkin jo spostilla jotta saatiin ihmetellä yhdessä. Jos joku tietää, saako tuon vielä jostain niin tässä olisi hyvä tilaisuus loistaa kertomalla se!

      Poista
  12. Olipa hieno tuo paita! En oo paljoa tehnyt itselleni (lapsille vain), niin varasin nyt kirjastosta ton lehden että saan piirrettyä oikeesti kaavan - menis ehkä rypytykset keturalleen, jos lähtisin vain leikkelemään :) Kiitos vinkistä siis!

    VastaaPoista
  13. Onpa kaunis paita! :)
    Onko tuo naftia vai reilua 36? Itse olen yläosasta varmaan sen 36 mutta rinnoista alaspäin n34. Todella kaunis!

    Täytyy tsekata myös lehti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin näkemieni kuvien perusteella että tää saattaa olla sulle väljä. Tai sitten ei, hankala arvioida. Mutta ei tää mikään tiukka 36 ole, enemmän 36/38 kuin 34/36.

      Poista
  14. Onpas ihana paita kaikkine kivoinen yksityiskohtineen.. Pitäisköhän itsekin joskus kokeilla tuota kaavaa. :)

    VastaaPoista
  15. Kiitos tuosta muusin käyttövinkistä, täytyypä kokeilla seuraavan kerran :)

    VastaaPoista
  16. Tuo rusettipipo on yhtä herttainen kuin mallin hymykin!

    Noita tähtitrikoita kaipaan kyllä edelleen lisää kun juuri viimeiset pikkusilputkin käytin eriväreissä kaikki samaan puseroon, mistähän lähtisi katselemaan..

    Ja tuo harmaa naistenpusero, aivan ihana ja tahtoo myös samanlaisen! mitenhän muokkaisi että saisi vähän erinäköisen ettei menisi ihan apinoinniksi..
    Vinkkaisitko vielä mistä kannattaisi katsella tuollaisia ("värillisiä") housuja joita sinulla on aiemmissakin kuvissa muistaakseni ollut? Omat työvaatteet kun alkaa olla ihan puhkikuluneita niin tarvittaisi lisää ja nuo näyttää niin näteiltä tuollaisten puseroiden kanssa. Niin vai onko ne sinun tekemiä?

    "Jämäleivät" on täälläkin tuttuja, ihania aamu/iltapalalla varsinkin kun kaupanpäälle saa ihanat tuoksut kotiin :) Jäin miettimään että tulikohan koskaan postattua omaa aamupalaleipäreseptiä, ainakin se on ihan valmiina luonnoksissa... ei varmaan tullut..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, tähdet on kyllä yksi minunkin kestosuosikeista! Nytkin kaapista löytyy ruskeana niitä.

      Saa sitä apinoidakin, tuo paita ei jäänyt mulle vaan matkustaa keski-suomeen, joten ei tulla vastakkain ihan samanlaisissa kuitenkaan! :D

      Nuo mun farkut on ostettu Matkuksen Cubuksesta. Musta tuntuu että nuo värifarkut on sen verran pinnalla oleva trendi nykyään, että melkein mistä vaan löytyy jotain vastaavaa! Ainakin jadenvihreihin tuntuu törmäävän jatkuvasti. Mun pitäis kans ostaa uusi värillisiä, kun joku sankari oli sujauttanut kuivausrumpuun mustekynän, ja koko koneellinen vaatteita, mm. nuo kuvan housut, muuttuivat siniläikikkäiksi. :/ Ei lähtenyt millään tahranpoistokonstilla ne sadat täplät pois.

      Poista
  17. Hienosti olet keksinyt muokata tuon ryppypaidan omanlaiseksi pitseillä.

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.