torstai 19. syyskuuta 2013

Tasku sivusaumassa

Joku Anonyymi-niminen henkilö kyseli taskun ompeluohjetta tähän uusimman (4/2013) Ottobren housumalliin:


Sitä kun on sellainen, että motivoituu joskus vähän vääristä asioista, niin innostuinpa eilen kokeilemaan, vieläkö tällainen vanha parta muistaa, miten tuollainen tasku ommellaan. No muistihan se suunnilleen. Ensiksi leikattiin taskukappaleet ja tietysti ne housut. Ohjekuvien kannalta ei ole mikään paras valinta tuollainen tumma college, mutta sitä nyt sattui olemaan kaapissa. Taskuihin leikkasin toiset taskupussipalat turkoosista, jotta taskuista pilkottaisi vähän väriä. Mikäli haluat tehdä saman, ompele ne kontrastiväriset palat takakappaleisiin, ellet sitten leikkaa molempia puolikkaita eri värisiksi kuin housut.


Kappaleita leikatessa muista leikata hakit taskukappaleisiin ja housuihin, jotta taskut saa kohdistetuksi oikeille paikoilleen.




Leikkuun jälkeen ohjeessa käsketään ompelemaan lahkeiden sisäsaumat sekä haarasauma. Tällaisissa en vielä kylille lähtisi, sillä ulommat sivusaumat ovat edelleen ompelematta.


Sitten kiinnitetäänkin taskupussit etu- ja takalahkeisiin op:t vastakkain, eli kaikki neljä erillisinä vielä. Neulatessasi kohdista ne hakit, jotta taskut ovat molemmilla puolilla samassa kohdassa. Pussit ommellaan reunasta reunaan, kuten punaviiva kertoo.



Tästä tulee mieleen Dumbo.


Seuraavaksi tikataan saumanvarat taskukappaleen puolelle. Kaikista neljästä...
 

... minkä jälkeen asetellaan lahje kerrallaan taskupussit vastakkain (se muu hässäkkä jää tuonne ommeltavien lahjekappaleiden väliin) ja neulataan lahje vyötäröltä lahkeeseen saakka, tämän huonon kuvan mallin mukaisesti. Punainen viiva tahtoo kertoa, mikä kohta tässä vaiheessa ommellaan.


Taskun ylä- ja alareunojen kulmat ajellaan kuten saumurilla yleensäkin, kuvaparin osoittamalla tavalla. Kukaan ei tietenkään pakota tekemään hommaa saumurilla, mutta onhan se aika selvää näiden neulosten kohdalla, että sillä se kannattaa hurruuttaa.




Sen jälkeen tulos muistuttaakin jo taskua. Niin, se sivusauma taskupusseineen ommellaan tietysti molemmista lahkeista! Ne saumanvarojen tikkaamiset näkyvät nyt tuossa taskunsuulla.


Yhtä kohtaa en saanut tuosta ohjeesta aukeamaan millään, ja se kuuluu näin: "ompele sivusauman suuntainen ommel vyötäröltä taskunsuun yläreunaan ja taskunsuun alareunasta taskun alareunaan". Mihin? Saumaan, saumanvaraan, näkyviin tikkaukseksi, vai miten, häh?! Kuka se sen suomentaisi meille? No tasku siitä tuli joka tapauksessa, kun vielä teki trenssit ylä- ja alareunoihin (trenssi=8mm pitkä vahvikeommel kapealla tiheällä siksakilla).


Vielä tikkasin taskunsuun etureunan paininjalan etäisyydeltä etulahkeen puolelle, vaikka nämä trenssit ja tämä tikkaus on ohjeessa tehty päinvastaisessa järjestyksessä (kuten kannattaa tehdäkin). Unohdin vain lukea ohjetta ja niin siinä sitten käy, kun itse ryhtyy säveltämään!


Tässä mallissa taskun yläreuna kiinnittyy vyötäröä ommeltaessa, jolloin se ei lerpata niin irtonaisena siellä housujen sisäpuolella. Minulta ei nyt löytynyt neljäsenttistä kuminauhaa vyötäröön, enkä myöskään ommellut vyötärölle ohjeessa mainittuja napinläpiä solmimisnauhoille, joten madalsin vyötärön käännevaraa pari senttiä ja ompelin siihen tuon peruskuminauhan, jonka leveys on 2cm. Vyötärönkorkeuden kannalta lopputulos on sama näinkin.


Aika peruspertsat, ja täytyy kyllä sanoa, että tämä ei ole mikään suosikkitaskumallini. Kaksinkertaisela taskupussilla taskusta tulee aika paksu (voi toki käyttää trikoota) ja pussin irtonaisuus häiritsee siitäkin huolimatta, että yläreuna kiinnittyy vyötäröä ommellessa. Enemmän pidän silti sellaisista taskuista, joissa taskun toisen puolen virkaa hoitaa miehusta.



Pojalle peruspertit kuitenkin kelpasivat mainiosti. Koko oli just eikä melkein sopiva, kun piirsin kaavasta pituudeksi 116 ja leveydeksi 110. Vähän lisää pituutta olisi saanut kyllä varata, sillä nämä jäävät tällä tahdilla lyhyeksi ennen joulua.



Kokeilin vielä toiseen kertaan, eikö tuo avautumatta jäänyt kohta tosiaan aukene, ja tein testitaskun joutokagaspalaseen.











Ei avadu, ei. En vaan keksi.

Muita hiljattain pätkätöinä valmistuneista ompeluksia ovat mm. nämä topit, joita tein esikoisen kaappiin. Neiti ilmoitti, ettei pidä t-paitaa pitkähihaisen alla, koska hihat tuntuvat pitkän hihan alla inhottavilta.



Ensiksi olin hirmustua, että kaikki ne nätit t-paidat joita olen ommellut, ei voi olla totta, mikä hienohelma! Mutta ennen kuin avasin suuni, tajusin, ettenhän itsekään voi sietää lyhyttä hihaa pitkähihaisen alla, vaan pidän aina hihattomia. Äitinsä tytär. Sitä paitsi kun tarkemmin ajattelin, ei tytär ole niitä lyhythihaisia pitänyt pitkähihaisen alla aikaisemminkaan, vaan aina toppeja. T-paitoja on pidetty vain lämpimällä kelillä, kun päälle ei ole tarvittu pitkähihaista lainkaan.



Sain tässä jokin aika sitten erään puutarhafoorumin kautta postipaketin, joka sisälsi monenlaisia perennoja, joita eräs kanssafoorumisti ystävällisesti omasta pihastaan minulle lähetti. Tarjouduin ompelemaan vastapalvelukseksi, ja toiveena oli 140-senttistä hevosaiheista, väritoiveena vaaleansininen tai vaaleanvihreä. Voisiko osuvampaa kangasta noihin kriteereihin enää löytää?



Nyt lienee parasta lepuuttaa näppäinsormiaan hiukan, että jaksaa taas loppupäivän niistää. Perusflunssa ei niin kamala tauti ole, mutta osaa se olla viheliäinen! Ja se osaa iskeä aina silloin, kun ei millään ehtisi lepäämään, vaan olisi kaivettava herukkapensaille kuoppia, kärrättävä multaa, istutettava, kasteltava ja juostava ulkona milloin milläkin asialla. Minne voi tehdä valituksen?

32 kommenttia:

  1. Voiskohan se tarkoittaa sivusauman tikkaamista taskun osuudelta. Monissa farkuissakihan on sivusaumaa tikattu taskun osuudelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekin kävi mielessä, mutta silloin pitäisi puhua päällitikkauksesta, eikä kuvassa näy sellaisiakaan noissa mainituissa kohdissa.. kun taskun vielä saa toimivaksi ja valmiiksi ilman tuota kohtaakin, en millään käsitä, mitä se meinaa..

      Poista
    2. Etsin vielä samaisesta lehdestä farkkujen ompeluohjeen, josta kurkkasin, miten tuo kyseinen tikkaus on neuvottu: "Tikkaa saumanvarat takalahkeiden puolelle läheltä reunaa: tikkaus alkaa vyötäröltä ja päättyy taskun alareunaan."

      Tosi loogista ja ymmärrettävää tekstiä. Siltikään en keksi mitään muuta tarkoitusta tuolle koodikielelle kuin tämän saman!

      Poista
  2. Kiitos itsetunnon kohotuksesta: ompelin samaisella ohjeella taannoin housut. Pidin itseäni vähän yksinkertaisena kun en ymmärtänyt ohjetta kokonaan. Lohduttavaa, että sinunlaiselle ammattiompelijallekin kävi samoin. Vaikka tein taskupussit trikoosta niin niinhän siinä kävi, että viimeisiksi tällä mallilla tehdyiksi taisivat jäädä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä vain! :)

      Olen aina ollut sitä mieltä, että ompeluohjeita on helpompi laatia kuin lukea tai noudattaa. ;D

      Poista
  3. Ois aivan tosi nastaa saada ohje siihen parempaankin taskumalliin, siis juurikin niin, että taskun toinen puoli on miehustassa. Tämäkin tosin käyttökelpoinen ohje myös kun valitsee ohuen kankaan. Ois tällä epämummolla jäänyt taskut ikuisesti tekemättä ilman kunnon ohjetta, joten kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdenlainen ohuempi taskumalli löytyy näistä:

      http://tosimummo.blogspot.fi/2011/10/taskuhousut.html

      Taskun muotoa ja kokoa voi tietysti soveltaa omien mieltymysten mukaiseksi. Samoin taskunsuun kanttausta yms.

      Farkkutyyppinen etutasku voisi olla myös ohjeen arvoinen juttu. Vai onko sen valmistus kaikille ihan selvää?

      Poista
  4. Minä ymmärsin sen niin, että taskun suuaukko ei ole koko taskun mittainen. Eli tasku on sisäpuolella ikäänkuin isompi sekä ylös- että alaspäin kuin mitä suuaukko. Eli ommellaan sivusaumaa kiinni taskunkin kohdalta. Muistaakseni siinä kaavassa oli ihan merkit missä on taskun suu mistä käsi menee sisään ja sen ylä- ja alapuolelta sivusauma on kiinni ja tasku siinä välissä. Eli taskun yläreuna ja taskunsuun yläreuna ovat kaksi eri asiaa. Samoin kuin taskun alareuna ja taskunsuun alareuna. Olipas vaikeasti selitetty... Mutta näin mä sen ymmärsin ja näin mä sen myös ompelin kun pojalle housut tällä kaavalla tein. Voi olla että menin ihan metsään, mutta toimiva tasku tuli. =)

    VastaaPoista
  5. Niin, minä joka tuota postausta pyytelin, ensinnäkin kiitän suuresti vaivannäöstäsi. Samaa asiaa siinä ohjeessa en tajunnut, kuin muutakaan. Tein eri tavalla,jätin pari senttiä ompelematta taskupussejen ylä ja ala reunasta. Ompelin sen sauman joka käskettiin taskun kohdalla vain takakappaleen puolelta ommella, ennen kuin ompelin taskupussin kiinni, siis en kiertänyt sitä noin. Silloin ei olisi hyvä tehdä sitä aputikkausta takakappaleen taskupussiin. Siis surruttelin ylhäältä alas asti, taitoin taskupussin kulmat pois tieltä. Sen jälkeen ompelin ne kaksi senttiä taskupusseista ylhäältä ja alhaalta. Sivusaumoistakin jouduin ompelemaan nurjalta puolelta ihan taskun ala ja ylä reunasta muutaman tikin. Kohdistin tarkkaan nuppineuloilla ja muutenkin yritin millilleen tehdä kaikki kohdat. Viimeiseksi ompelin etutaskun puolelle ne tikkaukset ja salvat. Tein housuja kolmet, ja voit kuvitella kuinka paljon meni aikaa. Puratakin sai useampaan otteeseen ennen kuin taskut olivat valmiit. Olin erittäin tyytyväinen lopputulokseen, mutta en tekemiseen. Kaivoin vanhat housut, kaupasta ostetut, joissa oli tuollainen tasku ja jotenkin noin se oli tehty. Tänään tein taas kolmet housut, mutta ilman taskuja. Toivottavasti sait jotain tolkkua tästä selityksestä. Näin tuli siisti tasku, vaikka oli työläs. Ai niin, taskupussin uloimmat reunat ompelin juuri ennen tikkausta ja salpoja. salvoilla tasku kiinnittyi hieman etupuolelle. Kuvien kanssa olis helpompi selittää. Ääh, kuinkahan pitkä tarina tästä tuli. T:Mappe

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hatunnoston arvoinen suoritus ommella kolmet siitä huolimatta että tuntui työläälle!! *peukutus*

      Poista
  6. :) ompelemisesta tietämätön/ymmärtämätön häkeltyy...:)

    VastaaPoista
  7. Kiitos kiitos ohjeesta ja huippumahtavasta blogista! :) Farkkutyyppisen etutaskun ohjeistus olisi poikaa, samoin esim pääntien kanttaaminen trikoolla ompelukonetta apuna käyttäen (siis ilman peitetikkikonetta).

    Niin ja muuten, noissa sinun sivupalkin ohjeistuksissa "Raakareuna" ja "Hiuslaskokset" eivät avaudu ollenkaan. Tulee vain ilmoitus, että sivua ei ole enää olemassa..

    -Aloitteleva kotiompelija

    PS. Blogin muutäviin -käytettyjen ja uusien sivuille- vilkuilen jatkuvasti, josko jotakin uutta tai käytettyä myytävää olisi tytöille 80cm, 104cm tai kokoa S. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun mainitsit noista linkeistä! Korjaa kun ehdin. Kyllä sivut on edelleen olemassa, ja ne löytyy ainakin painamalla siitä aihealuepilvestä sanaa "ompeluohjeet". :)

      Ompelukoneella ommeltu pääntien kanttaus -ohje löytyy siitä Trikoopaita-ohjeesta, sen teon aikoihin en vielä edes omistanut peittaria, osasinko lie kuvitellakaan että joskus omistaisin.. ;)

      Poista
    2. Kantataanko trikoolla ja resorilla ihan samalla lailla? Jossain tunikassani pääntie on kantattu trikoolla ilman kaksoisneulaa ja ilman peittaria. Onko silloin käytössä siis ihan tavallinen suora ommel vai mikä?

      -Aloitteleva kotiompelija

      Poista
    3. Kyllä trikoota ja resoria voi kantatessa käyttää ihan samalla tavalla. Joustavuus on tietysti aina kangaskohtaista ja määrää sen, miten paljon mihinkin resoria/trikoosuikaletta tarvitsee. Ompeleen pitäisi kuitenkin joustaa, joten kannattaa käyttää tuota suoraommelta harkiten. Joihinkin omiin vaatteisiini olen kyllä ommellut suorallakin kanttauksen, mutta molempia kankaita, sekä miehustaa että resoria, kannattaa ainakin venyttää reippaasti, jotta tikki joustaisi valmiissa vaatteessa. Olisiko valmistunikassa suoraompeleen näköinen ommel ketjutikkiä (nurjalla on ketjumainen ommel, ei suoraompeleen näköinen, ja oikealta ommel näyttää normaalilta suoralta)?

      Poista
    4. Mitenkäs silloin, jos haluaa kantata trikoolla tai vaikkapa sillä resorillakin kolminkertaisesti nelinkertaisen sijaan? Miten se käytännössä tehdään?

      Siinä valmistunikassani taitaa olla ihan tavallinen suora ommel kantin kohdalla. Mutta mikä ihme se ketjutikki on?

      -Aloitteleva kotiompelija

      Poista
  8. Mä olen niin jääräpää että mun on pakko oppia se. Ajattelin,että kun teen ne kaikki niin osaan ja toiseksi, tein sarjatyönä kolmet samanlaiset ja olin jonkin verran ommellu taskuja, grrr... En viittiny purkaa. T: Mappe

    VastaaPoista
  9. Kiitos mahtavasta kuvallisesta ohjeesta! Juurikin viikko sitten painin tuon housu- ohjeen kanssa kun en oikein ymmärtänyt. Nyt pittää kokeilla uudestaan sun ohjeen kera noita taskuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä! :) Ota vielä huomioon tuo NannaRuun suomennos tuohon kohtaan, joka itseltäni jäi arvoitukseksi. Sen ompeleen tavoite oli siis pienentää taskunsuuta, että siellä taskussa pysyisi vielä tavaratkin.. ;)

      Poista
  10. Hei ja ihana kun jaksat neuvoa meitä vähemmän ommelleita!! Voisitkos vielä antaa vinkkiä bodyn ompeluun pikkuiselle? kaava on sellainen jossa koko alaosa kantataan resorilla, johon tulee nepparit. leikataanko resori samalla 0,7x -kaavalla ja pitääkö nepparien alle laittaa resoriin tai kankaaseen joku tuki? muutkin vinkit kelpaavat! Kiitos jo ennakkoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse teen bodyn helman kanttauksen niin, että jätän toisen sivusauman auki, kanttaan koko helman ja vasta sen jälkeen ompelen sen avonaisen sivusauman. En siis mittaa suikaleen pituutta etukäteen vaan venytän ommellessa mututuntumalla sitä resoria ja loput leikkaan sitten pois ennen sivusauman ompelua. Jos olen kantannut kolminkertaisella "perustyylillä" bodyn ja käytän Prymin metallineppareita, en ole tukenut kangasta mitenkään neppareiden alta. Kamin nepit käyttäytyvät vähän eri tavalla, ja ovat tiukempia aueta, tai ainakin minulla jäävät helposti pyörimään (pihdeillä kiinnitettynä). Kameja en ole bodeihin laittanut.

      Poista
  11. Minäkään en oikein perusta tuollaisista taskuista housuissa, mutta taas kävi niin että kuvallinen ohje jotenkin sytytti...;) Ja tuli mieleen että varmaan siihen taskun yläosaan ei tarvi tehdä sitä umpinaista sivusaumanpätkää - tai en ainakaan käsitä sen merkitystä. Tavarat ei ylöspäin putoa ja käsi mahtuu helpommin väljemmästä taskunsuusta. Alapuolella niinkin tarpeen.

    VastaaPoista
  12. Kiitos tästä ohjeesta, ikinä en olisi saanut taskuja tehtyä tuolla Ottobren ohjeella.

    VastaaPoista
  13. Kuten niin monasti ennenkin, niin tälläkin kertaa blogisi toi avun pulmaani. Aloitin aamupäivällä ompelemaan tytölle housuja ja hänen toiveenaan oli, että housuissa olisi myös taskut. Uusi juttu minulle ja housujen ompeluohje kuulostikin lähinnä siansaksalta taskujen osalta. Mutta kas! Täältähän se samainen ohje löytyi "suomennettuna" ja vielä kuvien kera! :D

    En voi sanoa onnistuneeni aivan 100%, mutta kyllä nuo kuitenkin ihan housuilta näyttävät ja taskutkin ovat paikoillaan :)

    KIITOS! :)

    VastaaPoista
  14. Kiitos ohjeen avaamisesta. Kummastelin taskujen ompelua aikani, kunnes tein vähän sinne päin. Taskut niistä tuli, joskin reunat hieman kupruili. Seuraavat teen kyllä sinun vinkeilläsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kupruiluun saattaisi auttaa jo ompelukoneen paininjalan puristuksen löysääminen, tai jos kyse on saumurista, differentiaalisyötön suurentaminen.

      Poista
  15. Ääää mihin ohjeen kuvat on hävinny nyt kun niitä tarttis ompelun avuks ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä kyllä suurin osa koko blogin kuvista on kadonnut, enkä tuntikausien ja varmaan yhteensä jo vuorokausienkaan taistelusta huolimatta ole saanut niitä takaisin. Nämä ohjekuvat ovat kadonneet siinä samalla. Jos joskus ehdin ja pystyn, koitan kuvata uudet kuvat näihin ohjeisiin joista kuvat puuttuu, mutta mitään en uskalla luvata.

      Poista
    2. Tein jo shortseihin taskut tolla ohjeellasi aiemmin, mutta en muista sitä enää, eikä ko. vaatteesta sitä saa selville. Muutama kohta on kriittinen. Teen sk 4/2007 ohjeella, siinä ei ole hakeja vaan viivat, joiden taskukpln väli ommellaan etu- ja takakplseen, tuo tehty, mutta nyt pyörittelen suu auki kappaleita että mihin ne merkkien ylä- ja alapuolella olevat taskukankaan irto reunat pitää ommella, jotka jää taskuaukon ulkopuolelle nurjalla. Alkaako kankaat purkautua noiden hakien kohdalta jos semmoset joskus tekee? Jotenkin tuo ohjeesi taiti poiketa siitä SK:n ohjeesta, mutta kun en muista miten ne piirtämäsi ommelviivat meni, niillä pääsi hyvin kärrylle =) iso kiitos =) tietokoneet on jees, kunnes niiden kanssa tulee ongelmia =D

      Poista
    3. Mun ohje oli suoraan kuvitettuna se mainitsemani Ottobren taskuohje, näin ainakin muistelisin! :) Hakkimerkin kohdalta en muista yhdenkään vaatteen alkaneen purkautua, ja hakkeja/vaatteita on tullut tehtyä satoja, ellei tuhansia. Eihän siihen sentin viiltoa auta leikata, mutta muutama milli jo auttaa kummasti kohdistamisessa. :)

      Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.