perjantai 26. huhtikuuta 2013

Suuria suunnitelmia

Pihasuunnitelman tekemisen maailmanennätys sai juuri pohja-ajakseen vajaan vartin. Mikä luovuuden määrä, mikä näkemyksen kauneus - ja ennen kaikkea, mikä taito käyttää Paintia! ;)


Ihan selvää pässinlihaa, vai pitäisikö sanoa lapionvartta. Kuvassa näkyy täysin mittasuhteeton luonnostelma tonttimme siitä osasta, jonka pitää muuttuman pihaksemme. Mustanpuhuvat pylpyrät ovat isoja kiviä, joista muodostetaan pengerryksiä. Koko piha viettää loivasti alaspäin kohti maantietä ja naapuria, tämän hienon kuvan oikeasta yläreunasta vasempaan alareunaan päin. Harmaat alueet ovat soralla katettua aluetta, joihin täytyy mahtua kaikki tämän talouden moottoreita sisältävät roinat, lukuunottamatta ompelukoneita. Perheen toinen auto siellä jo sievästi omalla paikallaan kuvassa nököttääkin.

 

Kiviä on kerätty pitkin pihaa rakennusvaiheessa ja sen jälkeen, ja varmaan ennen sitäkin jo. Niitä on säilöttynä kaikkialle, ja lisää toivottavasti löytyy vielä. Vaikka niitä kuinka on kuutiokaupalla, pelkään niiden loppuvan kesken. Kiviä inspiroivampaa ja edullisempaa pihanrakennusmateriaalia ei olekaan, mikäli sitä löytyy omalta pihalta ja mikäli sillä voi korvata kalliit muurikivet. Korkeuserojahan on toki korostettava, jos niitä vähänkään on, sehän on sanomattakin selvää. Saadaan jotain vaihtelua maisemaan, johon ei toivota pelkkää jalkapallokentän kokoista nurmimattoa.


Kun pihaan ajellaan, vasemmalle puolelle liittymää jää ärsyttävä kolmio, jolle on tehtävä jotain. Nuolen osoittamassa kohdassa on pihatien alta kulkeva rumpu, josta kulkee puolen pitäjän lumiensulamisvedet keväisin, joten siitä lähtevää ojaa ei voi peittää. Minä en noista niin ymmärrä, mutta minun on annettu ymmärtää, ettei sitä voi myöskään korvata pelkällä salaojalla, vaikka niin toivoisinkin. Tahtoisin tuohon kohtaan ihan rehellisen suomalaisen tasamaan, enkä mitään ihmeellisiä kolmioita ja kulmia (nyt kelpaisi jo se jalkapallokenttäkin tässä kohtaa).


Mikäli siihen kuitenkin kolmio jää, siihen on pykättävä istumaan jotain matalahkoa, helposti kasvavaa ja ilman kastelua selviävää, sillä noin kauas pihan laitamille en lähde kastelukannua kallistelemaan. Niin ja sen pitää kestää lumikuormia. Matalaa kasvusto saisi olla siksi, ettei näkyvyys autosta kärsi, sillä en tahtoisi tulla kylkeenajetuksi heti kotipihasta kääntyessäni - no en muuallakaan.


Muutama kauniisti sammaloitunut kivi siinä on nyt, ja pajunretale. Komiaa. 

Entäs ne pengerrykset sitten. Suuri rakkauteni, vaikkemme ole vielä edes kohdanneet.


Tuossa punaisen sutaisun kohdalla tulee olemaan se lyhyempi pätkä, jonka voitte siitä nopeusennätyssuunnitelmastakin hahmottaa. Siinä on luonnostaankin pientä korkeuseroa, jota korostetaan kivillä entisestään. Turkoosi ympyrä on kaivo, joka on jo vuosikymmeniä sitten tehty lähteeseen. Sille johtaa tulevaisuudessa sorapolku. Tässä on sama alue toisesta suunnasta:


Ja se toinen kivirivi tulee tähän.

Kun nyt kolmioiden makuun päästiin, niin ollaan kans! Tuohon etupihan nurkkaan tulee pengerrys niin ikään kivistä - toiselta puolelta se rajautuu soraiseen pihatiehen, toiselta puoleltaan niihin kiviin. Tähän himoitsen eräitä sammaloituneita betoniportaita, jotka viime sunnuntaina lenkkeillessäni näin. On varmaan pakko rohkaistua ja mennä kysymään, joutaisivatko ne, kun niin toimettoman näköisinä rojottavat erään pihan perällä.

Etupihalle tulee vielä kolmaskin korkeuseroja korostava kohta, sillä ihan talon eteen on tehtävä jonkinlainen pengerrys myös. Koska etuseinä on ilmansuuntina ajateltuna eteläseinä, on siihen jäävälle kaistaleelle istutettava pelkästään paahdetta ja kuivuutta ja katolta tippuvaa lunta kestäviä kasveja.

Sellaisia rakennesuunnitelmia. Tarkemmat istutussuunnitelmat pystyn tekemään vasta, kun maa on muokattu ja perusrakenteet tehty, ja näen, millaisia kokonaisuuksia mihinkin mahtuu. Valmiiksi voin kyllä katsella sopivia rehuja vähän sinne sun tänne ja laatia niistä listoja, mutta sentintarkkoja suunnitelmia on turha tässä vaiheessa vielä tehdä.

Suunnitelmat eivät ole enää valtavasti eläneet tai muuttuneet tämän kuluneen talven aikana, joten ehkä ne alkavat olla nyt lopullisessa kuosissaan. Sanomattakin on selvää, ettei tässä ole parin vuoden työt, vaan parinkymmenen. Kasvialueista on tarkoitus tehdä sellaisia, että ne näyttävätkin joltain, sillä isossa pihassa yksittäinen pikkupensas näyttää lähinnä kärpäsenkakalta meressä. Ja koska kaikki maksaa, kaikkea ei tehdä valmiiksi kerralla. Mutta kunhan tehdään, tehdään se niin, että valitaan sellaisia kasveja, jotka pärjäävät ilman jatkuvaa leikkaamista, nyppimistä, kastelua ja talvisuojausta. Toki hoitoa puutarha vaatii aina, vaikka se olisi pelkkää asfalttia (lakaista sitäkin pitäisi), mutta ylenmääräistä raadantaa pyrimme välttämään.

Sitten joskus minun pihassani on kuitenkin monenlaisia polkuja ja istumapaikkoja, ja istutusalueilla kasvaa sulassa sovussa toistensa lomassa puut, pensaat ja perennat. Yksittäisiä puita ei ole juurikaan, ja jos on, reunoilla on katetta, jotta nurmenleikkuu ei käy työlääksi. Joka vuosi pihaan ilmestyy jotain uutta ja mielenkiintoista kokeiltavaa, mutta ne perusjutut, varmat ja kestävät, pysyvät. Jos minulla olisi jo se piha siinä vaiheessa, että voisin siirtyä kokeilemaan niitä uusia juttuja, ensimmäinen kokeiluni olisi suklaakirsikka

No niin. Päivä kerrallaan. Tänään kiinnostaisikin tietää, mitä sinä tekisit tällaisella pihalla?

30 kommenttia:

 1. Mielenkiintosta! Yks asia tuli mieleen sanoa, nimittäin se että kaikki ei välttämättä maksa. Syreenit tekevät juurivesoja, samoin monet ruusupensaat, juurruttamista ja varttamistakin voi itsekin harrastaa. Monen mielestä se on liian hidasta ja vaivalloista, mutta minusta jännittävää ja hauskaa ja halpaa. Monet tuttavat antavat ilmaiseksi käydä kaivamassa pari juurivesaa, kun muuten ne usein postetaan kuitenkin. Mullakin on kiva sinivalkosyreeni-rivi pihan reunalla! Puhumattakaan koivuista, kuusista ja pihlajista. Nautinnollisia pihatyöpuhteita!

  -Em

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Ja vierailtakin ihmisiltä saa pikkurahalla hyviä taimia, jos ei tutuilta löydy - moni ilmoittaa nykyään netissä. Minullekin on jo varattuna iso kasa syreenejä, juuri noista juurivesoista. ;)

   Poista
 2. Eh heh heh.. Mulla olis niitä kiviä, ilman ja sammaleen kanssa, olis paljon, kun on koko soramonttukin, mut niitä mä en sulle kyllä taida alkaa lähettää, vaikka vähän pölhäjä ollaankin :-D Mutta jos sulle tohon suunnitelmaan pari daaliaa mahtuu, sellaisia mommola mallisia kirkkaan punaisia, niin niitä voin pari juurakkoa sinne lähettää. Niitä on meinaa paljon ja niistä pirulaisista osa kukkii tuol talvisäilössään jo... Ne saa parin vuoden välein jakaa ja jokusen vuoden päästä niitä on jo melkein riesaksi, jso nyt niin nättiä kukkaa voi riesaksi koskaan sanoa :-) Sinänsähän se on riesa, että talveksi nostettava ylös ja keksittävä säilö niille, mutta siihen niiden hoitelut meilkein jääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa niitä kiviä löytyy vielä omasta takaa riittämiin, tässähän on melkein koko piha vielä kääntämättä, vasta päällimmäisiä on nostettu syrjään!

   Daaliat on nättejä kyllä, mutta vaativat tosiaan talvisäilön, ja kalliiksi tulee juurakot jos niille täytyy rakentaa kellari.. ;D

   Poista
  2. Meillä daaliat asusti viime talven entisessä pannuhuoneessa, vanhan perunakellarin kupeessa sisällä, mutta oli liian lämmin paikka, nyt meinaa osa lähti jo kasvuun ja kukkimaan! Maakellarihan meillä tuol olisi, mutta kun isäntä haaveilee siitä(kin) sitä saunaa. Taidan kyllä valjastaa sen takaisin kellariksi missä talvettaa kukkia jne. Sinnehän sitä sitten voisikin säiliö omat ja äitin kukkajuurakot hyvillä mielin. On nuo kyllä yhden talven olleet autotallin lattiallakin ja taisivat osan talvesta asustaa jossain kilpurin osien kanssa samalla hyllyllä tallin nurkassa, että kyllä niille aina joku paikka löytyy :-D Kun vaan saisi noita kestäviä perinteisiä lisääkin, tuppaa nuo jalostetut olla niin ronkeleita ja meikäläisen taidoilla ihan liian arkoja kasveja.

   Poista
  3. Puuttuu myös ne pannuhuone ja autotalli.. ja yleensäkin kaikki piharakennukset.. pikku ongelmia.. no olishan meillä tietysti jääkaappi.. ;)

   Poista
 3. Jos minulla olisi noin suuri piha, siellä luultavasti kasvaisi rikkaruohot ja vuosittaiset innostukset sulassa sovussa. Olen kova innostumaan uusista jutuista puutarhassa, mutta jotenkin ne tuppaavat välillä jäämään ilman ansaitsemaansa hoitoa. Ehkä siis ihan hyvä ettei pihamme ole tällä hetkellä kuin postimerkin kokoinen ;) Kirsikkapuu on ollut minun henkilökohtainen ehdoton suosikki jo vuosia, joten niitä varmastikin mahtuisi suuremmalle pihalleni useita. Ja tietysti osa myös vapaata temmellyskenttää lapsille!

  Ihanalta tuo sinun suunnitelmasi kuulostaa, innolla odotan kuvia projektin etenemisestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja toivottavasti myös saat niitä kuvia, kovasti itsekin odotan että tämä kesä menisi pihan suhteen vähäsen paremmin kuin viime kesä..

   Poista
 4. Oh mulla on täällä kans sellainen ikuisuusprojekti, iso maatalon piha jossa riittänee hommia seuraavaksi kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Tänä vuonna ajattelin hoidella yhden murheenkryynin, pitkän ja kapean suikaleen pihatien ja ojan välissä. Samoja vaatimuksia kuin sinun ensimmäisellä kolmiolla, matalaa ja lumenkestävää, helppohoitoista jne. Ajattelin laittaa haketta ja/tai soraa sekä kääpiövuorimäntyjä. Tai jotain vastaavia pieniä havupuita/-pensaita. Sopisko sullekin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta työnnellään lunta yli, isoksi kasaksi traktorilla, ja siihen tulee myös tiesuolaa, joten voi olla ettei niiden varret tuossa kestäisi, on pysyttävä lajeissa jotka voi leikata alas keväisin vaikka joka vuosi tai sit perennoissa.

   Tsemppiä sen maatalon ison pihan kanssa! Nimim. sellaisessa kasvanut ;)

   Poista
  2. No kas niin minäkin, siis sellaisessa kasvanutkin :)

   Poista
 5. tykkään suunnitelmastasi :) vaikka et minun tykkäämistä kysynytkään...mutta itellä menee ainakin uusiin jo heti ainakin yksi oma"kukkapenkki"ihana muka valkoisine pikkukivisorineen-millä nimellä lie nyt niitä koristekiviä sanotaankaan..kuvittelin, että lapset uskoo kun sanoo sen kymmenennen kerran että niihin kiviin ei sitten kosketa ja ei varsinkaan minnekkään kanneta .. niin ymmärsivät varmaankin juuri toisin päin ;) niitä on hiekkasankoilla kannettu nurmikolle ym.ja ne roskat,jos on mäntyjä lähistöllä niin nekin roskaa tosi paljon,et sieltä vaan kivien seasta sitten niitä neulasia muka joutais noukkii :)että en ite ainakaan laittaisi sorajuttuja/polkuja nurmikon lähistölle ne vaan yllättävän paljon nurmikolle leviää..kivistä tykkää täälläkin ja paljon jo löytyy ja lisää pitäis saaha.tsemppiä uurastukseen ja valintoihin :)-k

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllähän se sora helposti kantautuu nurmikolle, mutta aika kalliiksi tulee laatoittaa satoja neliöitä.. että suurimmaksi osaksi mennään soralla, osa poluista tulee askelkivillä ja osa mukulakivillä, sitten joskus, mutta kantautuuhan se sora sieltä parkkialueeltakin, kun on noita kaivuri- ja kuorma-autokuskien alkuja muutama. :)

   Poista
 6. Mukavata puuhastelua pihan parissa!

  VastaaPoista
 7. Mukavia suunnitelmia ja kovin tutun oloista kuvaa,vähän niinku omasta ikkunasta kahtelis: on kiveä,kantoa ,paljasta maata jne =)

  Tuota,oottako työ siippasi kanssa het alusta lähtien olleet samoilla linjoilla pihasuunnitelman kanssa ja kivipengerryksissä?
  Meillä meinaan närästystä aiheuttaa nuo kivet..Toinen ei nää samalla lailla ihanina kivimuureina,hetkellisinä istahuspaikkoina,ei,ne on vaan harmistusriesastus,ainakin tällä hetkellä..Nooh,vielä tässä on aikaa kompromissiin päästä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun kysyit, niin piti oikein alkaa miettimään. :D En muista että asiasta olis pitänyt kättä vääntää. Sen muistan kyllä, että säännöllisin väliajoin mies tuskailee noiden kivien olemassaoloa, mutta koska ne joutuu kuitenkin tunkemaan johonkin, ei pengerrysten tekeminen sinänsä tunnu olevan siinä se paha. ;)

   Poista
  2. Heh,taitaa olla joku miesgeenikin se ettei heti hoksaa kivien ihanuutta,lähes kaek naisimmeiset on taas ihastelleet nuita kiviä ja niitten monia mahollisuuksia.Mummo noen tunti sitten viimes =)
   Miehillä tuntuu olevan,että iso monttu ja kaikki sinne..pah!

   Poista
 8. Olipas kiva lukea suunnitelmistasi!=) Pitäis iteki vissiin kokeilla tuota paintilla suunnittelemista.=) Meillä ei oo ikinä ollu missään paperilla mitään suunnitelmaa pihasta, se ku on tuosta vaan muotoutunut joksikin. Ja saa kyllä vielä muotoutuakin vaikka miksikin tässä vuosien kuluessa.. Jos aikois sanoa, mitä tuollaisella pihalla itse tekisi, pitäis perehtyä paremmin. Mutta musta kuulostaa, että sinä oot sitä jo tehnyt.=) Ja suklaakirsikka..oih. Oo onnellinen, ku asut siellä vyöhykkeellä, missä voit kokeilla paljon enemmän ku täällä 5 vyöhykkeellä.=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen! :) Ja silti tuntuu että voi kun pääsis tuonne matalammille vyöhykkeille vielä, mahdollisuudet kasvaa mitä alemmas mennään.. tosin en kyllä haluais paikkakuntaa vaihtaa kuitenkaan. Mutta eikös suklaakirsikassa ole maininta vielä V:stäkin, ainakin suluissa? Kokeile johonkin suojaiseen paikkaan?

   Poista
 9. Suosittelen lämpimästi noita kivimuureja! Ovat tosi nättejä (ja kaunistuvat vaan vanhetessa kun sammaloituvat) ja pienet korkeuserot tekevät pihasta mielenkiintoisen. Näyttää ja kuullostaa tosiaan siltä, että teillä riittää haastetta ja tekemistä moneksi vuodeksi pihan parissa. Tsemppiä vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun blogissa näkyykin kevätkukkijoiden takana kivasti kivenkylkiä..

   Poista
 10. Hei! Tätä suunnitelmaa oli hyvin terapeuttista lukea juuri tänään, kun aamupäivän kiukkusin miehellein, että alkaa usko loppua meidän pihan kanssa. Kolmatta kesää tehdään pihaa, 2009 valmistuneen talon ympärille. Tänä kesänä ei ehkä enää tarvita kaivinkonetta joka hommaan kuten aiemmin, mutta tekemistä riittää ennen kuin mitään ihmeempiä istutussuunnitelmia uskallan tehdä. Tällä hetkellä pihalla kukoistaa parhaiten pellolta tuotujen kivien mukana tulleet rikkakasvit! Ainiin ja viime keväänä tein minäkin takapihan suunnitelmat yhtä taidokkaasti paintilla :D Viime kesän huonot säät hidasti silloisia aikatauluja, mutta josko tänä kesänä saataisi rakennustyömaa fiilistä häivytettyä. Mukavia hetkiä pihan perustamisen parissa! Kivet on kivoja!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jess, lisää paint-taiteilijoita. ;D Hidastahan se pihanteko on kun vertaa näihin muihin harrastuksiin, joita omaa, mutta jospa siinä kärsivällisyys kasvaisi ja luonne jalostuisi.. :D

   Poista
 11. Blogissani on sinulle tunnustus <3

  VastaaPoista
 12. Ihanalta vaikuttaa tuleva piha :) KOvasti mietinnässä täällä olisi valmis talo rakentamisen sijaan, saisipa valmiin pihankin.. :) siitä voisi sitten muokata mieleisensä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisen kun löytäisi.. tai olisi taloudellisesti järkevä hankkia. Täällä päin tulee halvemmaksi rakentaa itse, jos itse mitään osaa. :)

   Poista
 13. Heh ;) On tainnut tällä mummolla tulla liikaa katseltua kangassivuja, kun ensimmäisen kuvan nopealla vilkaisulla arvelin sen olevan uuden kankaan kuosi.
  Mielenkiintoisia pihasuunnitelmia ja kiva nähdä tulosta aikanaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muah! :D .. no onhan siinä kivasti kesäisiä värejä kyllä! ;)

   Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.