maanantai 11. maaliskuuta 2013

Valenappilista-ohje

Tiedä häntä, kaipaako joku vahvistusta nappilistantekoitsetuntoonsa, mutta tässä sitä ainakin olisi tarjouksessa! Ja nyt puhutaan nimenomaan valheellisesta nappilistasta, ei siitä oikeasta. Toki sellaisenkin ohjeistuksen voisi tarvittaessa värkätä. No mutta asia kerrallaan.


Jos joku tahtoo paitaompelukseensa vähän ilmettä, ja pelkää sen oikean nappilistan tekemistä, ja varsinkin, jos sillä ei pukemisen kannalta ole oikeasti merkitystä, että onko siinä sitä avattavaa nappihalkiota, niin suosittelenpa kokeilemaan valemallia! Pieni huijaaminen tällaisissa asioissa on joskus ihan hyväksi.

Leikkaa ensiksi haluamastasi kankaasta (siitä josta haluat sen valelistan ommella) sopivan kokoinen palanen, jossa huomioit nappilistan koon lisäksi suunnilleen sentin ala- ja yläreunaan, sekä leveyteen käännevarat. Ihan saat itse päättää, paljonko tahdot nurjalle puolelle reunoilta kääntää.

Tämän jälkeen suosittelen silittämään joustamatonta tukikangasta siihen kohtaan paidan rintamusta, mihin se nappilista tulee. Saman tekee viisas myös sille nappilistalapalle, jos se sattuu olemaan joustavaa kangasta. Minähän en näihin viisaisiin kuulu, vaan tappelin tukemattoman resoripalasen kanssa, mutta näin minä toiminkin varoittavana esimerkkinä teille muille.Silitä sitten tekonappilistaasi sivukäänteet.
Nyt voit mallata sitä nappilistapalastasi siihen etukappaleelle (no voihan joku haluta sen nappilistan taaksekin, en minä sillä) ja merkitä neulalla sen kohdan, jossa tulee olemaan nappilistan alareuna. Piirsin oikein nuolenkin tuonne kuvaan tätä asiaa havainnollistamaan.Ja jopa päästään ompelemaan! Käännä nappilista ylösalaisin, paidan ja listan oikeat puolet vastakkain, niin että se pohjassa oleva sentin saumanvara osoittaakin nyt ylöspäin. Keskikohdan voit merkitä paitaan vaikka viivoittimella ja haihtuvajälkisellä kangastussilla, jos et muuten usko saavasi listaa ihan keskelle. Tai voit silittää paitaan KE-kohtaan taitteen, jolloin keskikohta erottuu sillä konstilla niin kauan, että silität taitteen suoraksi.


Siihen nuolen osoittamaan kohtaan ommellaan nyt sellainen pätkä, joka kiinnittää nappilistan pohjukan paikalleen. Muista ommella tämä apuommel niin, että sivujen taitteet on käännettynä!


Varopa muuten ompelemasta tuota kiinnitysommelta liian pitkälle, sillä siinä tapauksessa valmiissa nappilistassa näkyisi pätkät tuota ommelta. 

Sitten käännetään enää nappilistalerpake yläasentoon ja ommellaan päällitikkaus reunasta reunaan! Ensiksi tuonne piiloon ommeltu apuommel auttaa listaa asettumaan suoraan, ja tuo päällitikkaus on helpompi tehdä, kun pohjukka on jo kiinnitetty. Tajusikko mittään?


No toinen tapa tehdä samanlainen lista on tietysti kääntää saumanvarat nurjalle sekä alhaalta että sivuilta, tällätä palanen keskelle eteen ja ommella se siihen. Täts it. Kumpi sitten on helpompi tapa, mene ja kokeile, niin ehkä se selviää. Itse teen molemmilla tavoilla, mutta toisesta tavasta on aika hankala saada ohjetta kasaan...
Ugh. Olen puhunut.

29 kommenttia:

 1. Selkeät ohjeet kirjoitit :-). Tuo oli hyvä vinkki kiinnittää ensin alareuna. Itse kun on tullut tehtyä kaikki yhdellä kerralla. Varmasti auttaa läpyskän paikallaan pysymisessä, eikä tarvi niin paljon neulata.

  VastaaPoista
 2. Kiitos ohjeesta, menee kokeiluun tämä tekniikka.

  VastaaPoista
 3. Eipäs ole mullekaan tullut mieleen kiinnittää alareunaa ensin, sehän helpottaa hommaa oleellisesti. Tätä on kokeiltava.

  VastaaPoista
 4. Ihana ohje! Tällaista olen kaipaillutkin!

  VastaaPoista
 5. :O Tuota... Kuinka tämän nyt sanoisi... Tämä oli liian yksinkertainen tapa eli ei siis ole tullut mieleenikään :D. Taas huomasin olevani toisinaan aika tyhmä :D.

  VastaaPoista
 6. Kyllähän tässä tuli minullekkin ahaaelämys tuosta alareunan kiinnittämisestä ensin :)

  VastaaPoista
 7. Tämä voisi toimia meillä, poika kun inhoaa niitä oikeita nappilistoja. Ovat kuulema ilkeän tuntuisia.

  VastaaPoista
 8. Ugh, "se joka vikisee peittarista" on ymmärtänyt. Ohje on hyvä!

  VastaaPoista
 9. Kiitos, tuli tarpeeseen! -Ulla

  VastaaPoista
 10. Kiitos, ja taas niin hauskasti kerrottu, että jos pitäisit tumpeloille ompelukurssin, tulisin varmaan (?) täältä maan ääristä asti koulutettavaksi...ja sehän ei mikään helppo nakki oliskaan ;)

  VastaaPoista
 11. Oho, olipa ajankohtainen ohje kun justiinsa kaivelin tarvikkeet valenappilistaa varten :)

  VastaaPoista
 12. Kaunis kiitos ohjeesta! -k

  VastaaPoista
 13. Huippu tää ohje ja niin yksinkertainen ja siisti! Kiitän! -S-

  VastaaPoista
 14. Hei, minä kans yhdyn tuohon ompelukurssi-toiveeseen!! Olisi varmasti tulijoita pilvin pimein. Tykkään ompelusta superpaljon, mutta ei ole tarvittavaa taitoa ja tietoa edes oman koneen käytöstä.. Kurssi olis ihana, pistäppä tosissaan se mietintämyssyyn :)

  VastaaPoista
 15. Kiitos vinkeistä, kylläpä tuli helpolla kivan näköinen! Itse tein vastaavassa nappilistassa vielä niin, että silitin siihen listapalaan kaksipuoleista liimakangasta, tähän tapaan: http://muorinpuuhasteluja.blogspot.fi/2012/12/juhlaan.html (aika siellä loppupuolella).

  VastaaPoista
 16. Selkeät ohjeet ja siisti lopputulos! Voisipa joku kerta kokeilla moista huijausta.

  VastaaPoista
 17. Kiva, kiitos ohjeesta vaikka olen sellaisen tehnytkin mutta tuli pari lisävinkkiä jotta saan sen siistiksi :)

  VastaaPoista
 18. Olipas osuva ompeluvinkki, kun ompelukoneen vieressä odottaa t-paita valenappilistaa :) Olisiko tässä nyt hyvä syy tarttua toimeen samantien. Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 19. Tätä pitää kokeilla. Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 20. Olipa hyvä vinkki, täytyy kokeilla :)

  VastaaPoista
 21. Hei, ihana ohje taas ja luulen, että tajusin! Olen tässä miettinyt, että miten tuon viisaimmin tekisi ja onneksi löysin tämän. Iso kiitos ohjeesta :-) Jälleen kerran!

  VastaaPoista
 22. jei! Jopa minä kovaoppinen älysin miten tämä tehdään! Kiitos, pitääkin kokeilla heti seuraavaan t-paitaan...

  VastaaPoista
 23. Kiitos mahtavasta ohjeesta! Tämän kanssa selvisin haasteesta ilman turhia ja tyhmiä mokia ja pettymyksiä matkan varrella. Tuloksen voit nähdä http://tikatenjatakuten.blogspot.fi/2013/05/kesapaitakokeilu-valenappilistalla.html

  VastaaPoista
 24. Kiitos ohjeesta :) Olen ihaillut valenappilistoja blogeissa ja onneksi vastaus siihen, miten se tehdään, löytyi näin helposti :) Oikea nappilistakin onnistuu, mutta ajattelin, että valenappilistalla saan vähän vaihtelua paitoihin!

  VastaaPoista
 25. Kiitos kaunis ohjeesta! Tätä oli tosi helppo seurata, seuraavan mie varmaan maltan tehdä jo suoraan :D

  http://lainatenihanuutta.blogspot.fi/2013/10/vinksinvonksin.html

  VastaaPoista
 26. Kiitos. Niin monet kerrat olen voinut luottaa blogiisi, kun olen halunnut kokeilla jotain uutta (mulle lähes kaikki on vielä uutta) ja kivaa. Etkä pettänyt tälläkään kertaa, kun hain ohjetta valenappilistan tekoon googlen avulla :D

  VastaaPoista
 27. Kiitos ohjeesta. Yritän väsätä tällaisen, kun tyttö niin toivoo nappeja paitaansa.

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.