tiistai 11. joulukuuta 2012

Liputuspäivä

Kannattipa taas pelastaa vanha verho.


Minä sitä en tosin pelastanut, vaan päinvastoin silppusin tuon pelastetun verhorievun atomeiksi. Niistä atomeista syntyi 128-senttinen takki. Vähän reilu vielä, kun meidän likka on vain 118cm pitkä, mutta kasvaahan ne tämän ikäiset. Eikä tämä edes ole meidän likan takki.


Mutta sainpa aikaiseksi piirtää meidänkin likan kesätakkiin kaavan tämän ansiosta, joten olipa tästä projektista hyötyä itsellenikin! Kun saisi vielä tehdyksi sen takin...



Päällikankaana tosiaan on vanha verho, jossa värit ovat kuin eilen painettuja. Millä myrkyillä ne ennen vanhaan kankaita painoivat, kun ne säilyvät vuodesta toiseen niin kirkkaan värisinä? Ja mitä kankaisiin nykyään käytetään, niitä vesivärejäkö? Jokin vuosi sitten ostin Metsolasta ruskeaa ihanaa norsupuuvillaa, josta lähti värit ensimmäisessä pesussa (linkouksessa tulleisiin taitoksiin jäi vaaleat raidat). Kun metrihinta oli kolmenkympin luokkaa, voitte itse päätellä, harmittiko.


Takki on kesä- ja kevätmallia, vuorina on fleece. Sopivaa keltaista fleeceä ei ollut tarjolla oikein missään, mutta ruokakaupassa haukansilmäni osuivat myynnissä olleeseen keltaiseen fleecepeittoon, jonka ostin surutta silputtavaksi. Ihan samaa keltaista päällikankaan kanssa ei ole tämäkään, mutta ei se nyt niin tarkkaa ole. Samoin ei myöskään juuri samanlaista vihreää resoria löytynyt mistään, mutta ehkä parempi niin. Tuo "väärä vihreä" on jotenkin niin symppis tuossa. Resoreista tein käännettävät, jotta ei jää palttoo heti pieneksi.


Takkikankaasta tehtiin vielä takin omistajan pienelle, tärkeälle unikaverille kietaisumekko. Kaava on Baby Bornin kokoa, mutta kuvassa oleva nukke ei ole BB.


Tämä puolestaan oli taas yhdenlainen kokeilu. Kontista ostettuun villakankaaseen testasin tällaista pitkähihaisen päälle puettavaa lyhyttä tunikaa, mutta pääntie koskettaa edestä ihoa kun on niin kumman mallinen, ja tietysti se pistelee kun kyseessä on villakangas. Poolokauluksen kanssa tämä olisi ihan jees, mutten oikein osaa pitää pooloja.



Muuten täällä on käytetty aikaa - yllätys yllätys - nenän niistämiseen! Perhettä piinaa tämän syksyn ties kuinka mones flunssa, en ole enää laskuissa. Olo alkaa olla aika sanaton, ja olen valmis nostamaan valkoisen lipun ja luovuttamaan. En jaksa enää yhtään yskää, räkää, niistämistä, huutoa, kuumetta, mitään... Arvon mykoplasma tai mikä ikinä oletkin, voisitko jo poistua piinaamaan vaikka itseäsi vaihteeksi! Mrrr!!!

Kaikenlaisen ektoplasman poistumista odotellessa valmistuu hiljalleen pehmeitä paketteja kuusen alle.


Näihin 122-senttisiin housuihin kokeilin Ottobren Odakota-kaavaa, joka on kyllä omaan makuuni ja meidän lapsia ajatellen melko leveä, mutta normaalikokoisella muksulla varmaan ihan hyvä kaava. Toivottavasti kummipoika tykkää.


Joulu alkaa olla jo pelottavan lähellä, ja täällä vain sairastellaan, eikä edes lahjapuolta ole vielä mietitty kuin vähän alkuun. Mutta en suostu stressaamaan - vielä tässä ehtii. Entä leipomiset sun muut? Joulunpyhinä ei kuitenkaan syödä kuin suklaata ja kinkkua, joten en ala puolikuntoisena leipomaan pakastinta täyteen torttuja, joita kukaan ei syö ennen kuin maaliskuussa. Pipareita on tietysti lasten kanssa tehtävä, sitähän ne odottavat kesäkuusta saakka, mutta odotellaan nyt, että räkä lakkaisi valumasta. Jos se nyt koskaan edes lakkaa.

Jossain vaiheessa pidän joulutauon bloggailun suhteen, sillä melkoisen paljon tämäkin vie aikaa, vaikka kyllä antaakin itselle paljon. Ihan vielä en kuitenkaan malta mykkäkoulua aloittaa.

28 kommenttia:

  1. Älyttömän hieno takki! Meillä on mökillä samalla kankaalla päällystetyt sohvan irtoselkänojatyynyt (?), paitsi että kuvio on tosi pientä, sitruunat ehkä 3-4 cm pitkiä. Ne oiskin aika retrot nyt, harmi kun ei kotiin mahdu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa verhossa ei näkynyt valmistajaa, liekö se joku näitä perinteisiä tampelloita tahi muita?

      Poista
  2. Aivan iiihana takki! Niin nätti kangas! Ja vetskarikin niin söpö! Nuo vanhat verhot ym kankaat on kyllä niin toista luokkaa tämän päivän haalistuviin ja ohuisiin matskuihin. Tuntuu, että harmittaa ees tehdä mitään, kun kestää hädin tuskin yhden pojan käytön, kun ennen kesti isältä pojalle ja pojanpojallekin asti! Toivotaan, että nuha loppuu niistämällä! Samoissa tunnelmissa täälläkin. :/ Täälläkin haaveissa myös saada jotain BabyBornille sopivaa pukinkonttiin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta.. varsinkaan tuollaisilla 5-vuotiailla pojannaskaleilla ei tado vaatteet kestää.. tai jos kestää, niin niissä on öljyä. No se olisi kyllä ongelma kestävienkin kankaiden kanssa... ;)

      Poista
  3. Ihania ompeluksia.. Taitava olet! Mukava kuulla että pidät taukoa blogissa, saat sinäkin sitten sitä aikaa itsellesi jonka vähyydestä niin usein purnaat.. ;) Mukava näitä juttujasi on lukea, si siinä mitään. Ikävä ehkä tulee jos tauko on kovinkin pitkä. Mutta jos vielä tuosta ajasta, kaikillahan sitä on just saman verran, riippuu vaan mihin sen käyttää, että riittääkö se vai ei.
    Joulu on ihanaa aikaa! Nautittakoon siitä siellä mummolassa ja muuallakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä se aika jonka vietän muualla kuin tässä kirjoittamalla, ei ole sitä omaa aikaa vaan esimerkiksi aikaa lapsille ja jouluvalmisteluille. Tämä nimenomaan olisi sitä omaa aikaa.. ;)

      Tuon ajan määrä on niin suhteellinen.. sama määrä tunteja on kyllä kaikkien käytössä jokaisena päivänä, mutta toisilla siitä suurin osa saattaa mennä töihin, kotitöihin, lasten kuskaamisiin, lääkärissä ravaamisiin tai mihin ikinä nyt meneekin, joten se kaivattu tyhjä aika ei ole kyllä kaikilla sama. Ja sitä kai kaikki nimenomaan kaipailevat kun tuskailevat ajan puutetta.

      Poista
  4. Onpas kyllä hieno takki!
    Niinpä niin, on niin totta mitä mainitsit materiaalien värin- yms kestävyydestä!!

    VastaaPoista
  5. Kyllä, ennen kesti kyllä kaikki muukin paremmin. Nykyään tehdään vähän kertakäyttötavaraa. Vai johtuuko se just siitä, kun valmistus on siirtynyt halpoihin maihin. Onhan mummo saanut kuitenkin nättiä taas aikaiseksi, flunssasta huolimatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kauan kuin henki pihisee, on saatava tehdä muutakin kuin pakolliset työt, muuten lähtee järki. ;)

      Poista
  6. Ennen tavarat tehtiin kestämään. Nykyisin ajatellaan eettisesti ja kaikki valmistetaan luontoa mukamas kunnioittaen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta. Sehän se luontoa kovasti kunnioittaa kun kaatiksille suolletaan kertakäyttövaatteita lastikaupalla...

      Poista
  7. Takki on ihanan pirteä väritykseltään, oikein houkuttelee odottamaan kevättä..

    Täälläkin olisi tarvetta villakankaalle, olisi ihana tehdä itselleen villakangashame joulujuhliin mutta kun ei ole niitä saappaita joiden kanssa tuollaista hametta käyttäisi, ei hommaan kannata edes ryhtyä..... olis aika ihanaa saada jotain uutta juhlavaatetta itselleenkin, joka vuosi tuntuu että päällä on ihan samaa vaan.

    Minulla on sellainen ongelma että en raski käyttää kankaita ennenkuin löytyisi se täydellinen kaava(tai lasten kohdalla "teen sitten aina sen seuraavan koon niin käy pidempään") ja ne pyörivät kaapeissa aina vaan, joten ihailen jatkuvasti sinun kykyäsi tehdä toisin!


    Kuule minulla loppui tavaroiden huonon kestävyyden ihmettely kuin seinään sen jälkeen kun näin tämän dokumentin (eli hehkulamppuhuijaus): http://www.youtube.com/watch?v=JLsxtTYy8WA

    Tai itseasiassa sain vain varmistuksen sille mitä olin epäillyt jo pitkään.. ;)
    Ja joka kerta kun vaihdan (kuukauden-parin välein edellisessä kodissa) lamppuja, tämä dokumentti soi takaraivossa ja kielellä on ajatus: tämä(kin) lamppu voisi kestää sen sata vuotta JOS ei olisi tuota kartellia kehitelty, mrrr..
    Olen myös ihan varma että tiltannut tulostimeni ei oikeasti ole rikki, siellä on vain jokin laskuri mikä pitäisi osata ohittaa ja tulostelu jatkuisi normaalisti sillä se ilmoitti ihan saman kuin tuo dokumentin tulostin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai olenkin joskus kuullut tuosta dokkarista, täytynee katsoa miten meitä huijataan! :/

      Apella on sama teoria tulostimestaan, Canonin joku halpa malli joka kestää tietyn ajan ja lakkaa sitten toimimasta..

      Poista
  8. Ihana takki!! :)
    Kun aika loppuu ja voimat myös niin asiat tärkeysjärjestykseen, ensin äidille omaa aikaa, sitten muut hommat!;) Jaksaa sitten hoitaa paremmin ne muutkin pöpöjen vaivaamat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä räkämäärällä äiti tarvitsisi omaa aikaa ainakin pari kuukautta näin alkuun.. onnistuisko? ;)

      Poista
  9. Totta puhut noista vanhojen hyvien aikojen värien laadusta. Meillä on juurikin samalla kuosilla verhot (verho käytössä kylläkin) ja erittäin hyvänä pysyy, vaikka ikkunassa on ollut jo pari vuotta meillä + varmasti aika monta ennen meitä. Hieno takki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja nkyyverhot haalistuu jo yhdessä kesässä.. tai ainakin meillä haalistui keittiön pellavaverho, ihan pellavan värinen. Liekö pellava sitten aina niin arkaa, en tiedä. Rullalla ollut alaosa on kuitenkin paljon yläosaa tummempi.

      Poista
  10. Hieno on takki! Tsemppiä tuohon nuhavuoteen! Meillä oli viime talvi yhtä jatkuvaa nuhaa ja jos jonkinmoista taudinpoikasta ja pienimmäisen korvatulehduskierrettä, kun kaksi kantoi pöpöjä eskarista ja toiset päivähoidosta. Ilmeisesti vastustuskyky saavutettiin lopulta, kun tänä syksynä ei ole ollut kenelläkään juuri pientä nuhaa kummempaa. *koputtaa puuta* Räkä tosin tuntuu olevan ainakin meillä ehtymätön luonnonvara, mutta "nenäliinapaketti päivässä"-nuhilta on vältytty.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo meillä on kans tuo eskari yksi aika monipuolinen pöpökauppa nykyään...

      Poista
  11. Onpas hieno takki, ja värit aivat upeat, oikea kevät-takki. Olet sinä vain taitava käsityö-ihminen.
    Minä tarvitsisin hyvän peruskaavan pienen lapsen ( 86 cm) fleecetakkiin, ilman huppua. Tuntuu olevan vaikea löytää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otat jonkun perushupparin kaavan vaikka Ottobre-lehdestä, ja jätät hupun pois.. muuten piirrät noiden muunteluohjeiden mukaan jotka löytyy tuolta ompeluosiosta. Se, mitä ei löydy valmiina, tehdään itse. :) Tai mikä ettei joku huputon svetaritakkikin käy, niitä kaavoja vain vähemmän on tarjolla.

      Poista
  12. Siis aivan ihana takki! <3 ja muutkin ompelukset. Paranemista sinne!

    VastaaPoista
  13. Tuttu ongelma tuo räkä.. Just tulin Julian kanssa tk:sta, käytiin kontrolloimassa vieläkö putket korvissa on paikoillaan.. Eipä ollu ja samantien saatiinkin taas kuuri.. Tästä se vissiin taas alkaa, korvakierre! Tätä minä vähän olen ounastellukki tässä jo tovin aikaa. Julia ku ei korviaan itke vaikka tulehuskin ois, se on vaan räkänen ja henki öisin ahtaalla, ventolinea kuluu.. Tuhannen putket ku pysy niin vähän aikaa!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa teilläkin.. meillä kävi kans tänään kaks nuorinta hakemassa kuurin, sen voimin toivottavasti kuitenkin päästään lauantaina sitten teille!!!

      Onpa tympeä ettei ne putket pysy.. :/

      Poista
  14. ihana pirtsakka takki ja muutki ompelukset taas niin kivoja :)
    Tsemppiä sinne flunssapöpöjen keskelle, toivottavasti saisitte jouluna olla terveenä!! Täälläki vuotaa pikkulikan nenä mut muut toistaiseksi ihan ok-kunnossa,joten ei valittamista..

    VastaaPoista
  15. Ihana takki kertakaikkiaan! Olen huomannut kans tuon keltaisen fleesen löytämisen vaikeuden. Miehen työpaikalta saama fleesetakki on käytetty yhden lasten takin vuoreksi jne.
    Tsemppiä räkätautiin!

    VastaaPoista
  16. Niin ihana tuo takki! Voisin ottaa itsellenikin sellaisen <3
    Olen tosiaan käynyt säännöllisesti täällä sinun blogissasi ihastelemassa. Kiva, kun tulit vastavierailulle. :)

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.