tiistai 27. marraskuuta 2012

Paidasta mekko

Olipa ennen jossain äiti, jolla oli yllään tällainen hihaton paita:Paita oli jo joutua roskikseen, kun tuon äidin aikuinen tytär pelasti sen itselleen ja toi viime viikolla eräälle tosimummolle sen uudistumaan. Toiveena oli saada tuosta paidasta jotain eskari-ikäiselle tyttärelle, jotta paita saisi jatkaa elämäänsä kolmannen sukupolven päällä.


Minun okulaarini näkivät paidassa tietysti heti mekon, jonka toteutin leikkaamalla etu- ja takakappaleet suoraan mekon muotoon. Napitukseen en koskenut ollenkaan, ja pääntien alavaratkin säilytin sellaisenaan - otin ainoastaan  olkapäältä pätkän välistä pois, jotta koko olisi lähempänä toivottua. Kädentiet menivät tietysti uusiksi, ja molemmilta sivuilta sekä takahelmasta lähti suikale kangasta. Noista suikaleista sain tehdyksi uudet, kapeat kanttaukset kädenteihin.Taskun ratkoin pois ja siirsin vähän eri kohtaan, jotta sain taskunsuun reunaan ilmestyneen pienen reiän piiloon taskun sisään. 

 

Nyt tasku on puolikas, ja loppuu sivusaumaan. Pienen tytön aarteita sinne mahtuu siitä huolimatta vaikka kuinka paljon.Taas kerran tuli todettua, että kokonaisesta kankaasta ompeleminen on useimmiten paljon nopeampaa ja yksinkertaisempaa kuin vanhasta uudistaminen, mutta tällainen tuunaaminen taas on jotenkin paljon palkitsevampaa. Kai se on se, kun tietää, että ilman tällaista uudistamista mekko (paita) olisi mennyt roksikseen.

Oma tytär, tämän mekon omistajan eskarikaveri, sai kokeilla mekkoa päälleen ja todeta, että siitä tuli oikean kokoinen...Sille omalle puolestaan tein Kankaiden yöstä ostetusta Znokin peuratrikoosta pitkähihaisen, jossa on minusta liian leveät pussihihat, mutta tyttären mielestä ei.Olalle laitoin pikkupalat sydäntrikoota, kun peuratrikoo ei muuten olisi riittänyt koko paitaan.Tässä ommellessani olen samalla testannut uutta suoraommelpistolevyä, jota ompelukonekauppiani tarjosi kokeiluun.
Tuossa Bernina Aurorassahan on 9mm ommelleveys, mikä tarkoittaa sitä, että pistolevyssä on oltava sentin levyinen railo neulaa varten. Suuren ommelleveyden suomista hyvistä ominaisuuksista huolimatta olen välillä harmitellut, että tuon neula-aukon on oltava noin valtava, jolloin ohuemmat kankaat lipsahtavat helposti pistolevyn alapuolelle ja jumiutuvat sinne. Onneksi sain tällaisen suoraommelmallin kokeiluun, sillä en ole edes tajunnut, että koneeseen saisi moisen lisävarusteen. Meistä tuli samantien erottamattomat!

Tästä näet tuon pistolevyjen eron:
Suosittelen ehdottomasti muillekin Auroralla huristelijoille tätä! Pientä neula-aukkoa olen kaivannut teollisuuskoneista, vaikka kuinka pidänkin omasta koneestani, mutta nyt loppui sekin kaipailu! Täytyy vain muistaa vaihtaa pistolevy perinteiseen malliin, kun tekee jotain muuta kuin kurvaa suoraa ommelta. 
Jos joku tällaista nyt kaipailee, niin ainakin Kone-Minnan kautta näitä saa, kun laittaa kyselyä. Levyn hinta on suunnilleen 35 euroa, ja mikäli sattuu ompelemaan Aurorallaan vaikka Utsjoella, niin postipoika tuo levyn sinnekin.

14 kommenttia:

 1. Erikiva paitatuunaus! Itsekin tuunarina tykkään!!!

  VastaaPoista
 2. Tuunaaminen/uusiokäyttö on kyllä palkitsevaa! Mulla meinaa vaan olla kovin rajoittunut tuo silmä noille vaatteille, ei nää omissa rytkyissä potentiaalia kovin usein! :D
  Peurapaita on myös kiva! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omissa on vaikeampi nähdä sitä tuunausaihiota kuin esim. kirpparilta ostetussa, itselle entuudestaan vieraassa vaatteessa.

   Poista
 3. Mikä kankaiden yö? :) Hyvä että paita pääsi uudelle sukupolvelle käyttövaatteeksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://3.bp.blogspot.com/--jQ1GV-Wr80/UIpgx1FQr8I/AAAAAAAADGg/PkT0xpmz3ls/s1600/Kankaiden+yo_muut.jpg

   Poista
 4. Voi mahtava tuunaus (tai pitäisikö sanoa pelastus?). Ja ihana paita, tuo kangas toimii hienosti tuossa mallissa. Onko tuollaisia pistolevyjä olemassa!?!?! Onkohan singeriin myös, pitääpä ottaa selvää! Loistavaa, jos olis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa selvittää! Helpottaa hirveästi perussuoran ompelua, nyt voisin harkita niitä tytärten toivomia barbien vaatteitakin uudestaan.. kerran tehtyäni päätin etten enää tee, mutta tämä uusi pistolevy muuttaa ehkä tilanteen.. ;)

   Poista
 5. Ihana tuunaus! Ja tosi kiva idea tuo palojen lisääminen paitaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeen paljon ne vaikuttaa, tuollaiset pikkupalat..

   Poista
 6. Perhealbumista löytyy kuva jossa olen kuukauden vanhana äidin sylissä joulukuusen alla ja äidillä tuo hihaton ompelijalla teetetty paita. Äiti mokoma oli jo paitaa roskiin heittämässä mutta pelastin paidan ja vein Mummon pajalle. Jouluna voidaan ottaa uusintakuva 32 vuoden jälkeen. Kuvassa Äiti jonka Vauva on jo Aikuinen tytär ja paidasta tehtyyn mekkoon pukeutuu Tytär jonka olemassaolosta ei vielä vuonna 1980 haaveiltukaan. Tuo mekko ei ole vain vaate vaan rakas lapsuusmuisto. Kiitos Mummo! Plussapisteet vielä Mummolle tismalleen oikean kokoisesta mallinukesta. :)

  Aikuinen tytär -80

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva saada mukaan oikea tarinakin tähän tuunausraporttiin! :)

   Poista
 7. Tykkään sekä paidasta että mekosta :) Hieno tuunaus!

  VastaaPoista
 8. Hieno mekkotuunaus! Ja taas opittiin Mummolta jotain "uutta", kun ei sitä vaan omilla hoksottimilla keksis lisätä paloja hihan yläreunaan. Mie osin varmaan vaan kiroillut kun kangas ei riitä ja korkeintaan jatkanut hihansuusta. Olen mä toki joskus varta vasten miettinyt, että tuollainen hiharatkaisu olis kiva, mutta että muistaisin sen paitaa tehdessä, niin se on jo liikaa vaadittu.:)

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.