tiistai 13. maaliskuuta 2012

Vinonauhatakkia taas

Sunnuntain kirppispyrähdys pitisti kummasti, niin kuin sellaisilla pyrähdyksillä on tapana. Tällä kertaa kiersin siskoni ja noiden meidän pikkulikkojen kanssa, silleen akkaporukalla. Neljävuotias miehenalku sanoi tomerana kun teimme lähtöä, että "me miehet jäähään kottiin!" Tällä reissulla ei mitään suurta löytynyt, mutta ilo se on pienikin ilo. Tuttatuotteen hyväkuntoinen neuletakki eurolla - vielä mahtuu vähän aikaa pikkumiehen päälle:

 

Lapussa on koko 60, mutta se on onneksi aika venyvä käsite..!


Poika tulee tänään täyttäneeksi tasan 4kk, ja käyttää vaatekokoa 68. Vielä tämä silti hyvin menee vähän aikaa käytössä.


Hupun etureunassa on kiva käännettävä systeemi. Koko takki on kaksinkertaista neulosta. Akryyliä kai.


Jotexilta tuli ostettua lastenhuoneeseen matto, joka vähän jakaa mielipiteitä. Siis minun omiani, muilla kai ei ole muuta sanottavaa kuin että "joo se on ihan kiva". Minä tykkään kuosista, mutta väri on vähän turhan keltainen beige, saisi olla enempi savenharmaa. Lisäksi nuo tuftatut matot ei oikein iske, mutta lastenhuoneessa sellainen menee.


Siitä tämä on kiva, että kokoa on tarpeeksi. Yhtään suurempi ei mahtuisikaan. Tämä taisi olla 160x225cm.


Juuri kun olen päässyt kehumaan, että pystyn jo ompelemaankin jotain, ja että poika nukkuu neljä tunnin päiväunia, niin eipä nukukaan. Nukkui hetken, mutta nyt on niin, että vartin välein kuuluu itkuhälyttimestä "ääää-ääää" ja taas mummoa viedään. Mulla on niin huonot hermot, että ne ei ehkä kestä kovin kauan, jos tästä ravaamisesta ei tule loppua. Ulkoilma on toki ihanan raikasta näin keväisin, ja aurinkokin paistaa mukavasti, mutta siltikään en tykkää juosta edestakaisin. Juuri kun on saanut ahterinsa juurrutettua ompeluasentoon, niin taas juostaan. Mrrr!

Sillä tavalla vartin pätkissä sain silti tehdyksi takin, en kylläkään yhdessä päivässä. Piti kokeilla miltä takki näyttää, jos vetoketjun korvaakin napeilla. Tai nepeillä, kuten tässä takissa.


Sanoisinpa, ettei ollenkaan hassummalta. Saatanpa toistaa tämän tempun joskus uudestaankin, kun sopiva takkikangas osuu kohdalle. Vetoketjua meillä ei tahdo nuo mukelot itse saada kiinni, mutta nepit ne saa.


Takin koko on varmaan taas 86, ja kaava aika omintakeinen. Vuorina on ruskeaa fleeceä, mikä vähän näkyy tuosta oikealta puolelta, kun nappikohdissa on alavarat. Fleecekohdat näkyy alavaroja tummempina läpi, mutta ei kovin häiritsevästi, minusta ainakaan. Vaaleampi vuori saattaisi silti olla parempi, kun kerran päällikangas on noin läpinäkyvä.


Niin, olette aivan oikeassa, kun mietitte siellä, että tuolla tytöllähän oli jo tuollainen takki. Niin oli joo, ja siksipä tämä kokeilu menee huutikseen. Tai sama minulle, ostaja saa valita tahtooko sen vetoketjullisen version vai tämän napillisen, toinen jää meille eikä minulle ole väliä, kumpi. Tyttö tykkää molemmista, samoin minä.




Tässä versiossa oli nyt nuo hihatkin nauhalla kantattuja, aikaisemmassa kokeilussa oli resorit.



Voisin kaivella muutenkin noita pieneksi käyneitä takkeja huutikseen tuolta, kun vain löytäisin ne jostain.

Ai niin, tuota ja edellistä takkia tehdessäni päätin, että olisi ehkä aika hankia jonkinlainen vinonauhankäänrtäjä koneeseen liitettäväksi. Berninan omat kääntäjämallit oli ihan törkeän hintaisia, yli kahdensadan euron, joten ne on poissa laskuista. Jotain rajaa sentään! Mutta jotta tuosta vinonauhasta saisi oikeasti täydellisen siistin, se melkein tarvitsisi sen kääntäjän. Minulla ainakin aina näkyy jostain kohden nurjalta ommel karkaavan millin tai kaksi väärään kohtaan. Erillisellä kääntäjällä saisi jäljestä oikeasti sellaista, jota kelpaa katsella suurennuslasilla.

Minkälainen vinonauhan kääntäjä/kiinnittäjä sinulla on, jos on? Kerropa hyvät ja huonot puolet. Paikalliskauppiaalta irtoaisi edes-suunnilleen-sopuhintaan sellainen versio, jossa olisi Berninan vinonauhapaininjalka, ja siihen rakenneltaisiin teollisuuskoneen kääntäjästä sopiva systeemi. Kangastukussa olisi kotikoneisiin soveltuva kääntäjä, tämä, ja se olisi ehdottomasti kaikkein edullisin vaihtoehto - lisäosineenkin vain reilut 20e. Mutta aika kapeaa kanttia sillä tulee, vain 5,5mm. Saisi olla hitusen leveämpää. Teollisuuskoneen kääntäjäkin kävisi, veikkaan että nuo ruuvinpaikat ovat juuri sopivat tuohon omaan koneeseen, ja kanttauksen leveyskin olisi sopiva. Mutta tuohon taas ei tule mitään erillistä paininjalkaa, ja ilman sitä se voi olla vähän kömpelö käyttää. Onko jakaa kokemuksia? Hyvä, kiitos! ;)

Ps. Mummoinen blogini tulee ihan pian kaksivuotiaaksi, jolloin on tietysti aika järjestää jotain pientä kivaa...

23 kommenttia:

  1. Sinulta noita takkeja syntyy ihan tuosta noin vain..

    Ehkä juuri sinun takkiesi myötä minua on alkanut kiehtoa ajatus jos tekisin tuolle meidän vanhimmalle välikausitakin ja -housut ihan itse. Olisikohan siinä mitään järkeä kun ne pitäisi kuitenkin tehdä sitten tosi jytäkästä kankaasta että kestää tuon leikit (eli vaatteilta tarvitaan ihan katujyrä-tasoista kestävyyttä). Mitä veikkaat, pystyisikö Auroralla kyseiseen urakkaan?

    Juu-u, on kokemusta noista ompelukoneen kääntäjistä. Minun entinen kone ei huolinut noita taviskoneeseen käypäsiä kääntäjiä, mutta sitten teollisuusmalli kävi(tämä piti ihan testata ja kotikonemalli kävi kääntymässä silloin meillä). Siitä on jo vuosia aikaa kun olen viimeksi käyttänyt, mutta muistikuva on sellainen että toimi tosi hyvin ja tuli nättiä jälkeä, ihan niinkuin pitikin. Eli voisi olla kannattava ostos mutta vaan jos käyvät koneeseen kiinni ja kääntäjä tulee oikeaan kohtaan paininjalan eteen. Tietysti jos jaksat odottaa, JA JOS satun löytämään kyseisen laitteen jostain komerosta, voin kertoa viikonlopun jälkeen käykö kyseinen laite koneeseen kiinni..

    VastaaPoista
  2. Niin ja piti vielä sanoa että nuo minulla olevat ompelukoneen nauhankääntäjä ja reunankääntäjä ovat 10mm, joka on minusta aika hyvä leveys.. Peittarin kääntäjät on sitten tietysti erikseen mutta niistä ei nyt puhuttukaan..

    VastaaPoista
  3. onnekas: kyllä varmasti ainakin voiman puolesta pystyy, tuolla koneella menee neula läpi moninkertaisesta farkustakin! =) Ei muuta kuin hommiin vain!
    Tilasinkin Kangastukusta sen halvan kapean kääntäjän liitososineen kokeiluun, palautan jos ei toimi. Sille ei tullut postikuluineenkaan hintaa kuin n. 25e. Mutta mikäli se ei toimi, päädyn sitten varmaan tuohon teollisuusversioon Berninan paininjalalla, olipa kallis tai ei. Jos löydät kääntäjän ja kiinnostut kokeilemaan sitä, kerro ihmeessä miten kävi!

    VastaaPoista
  4. ^ valmisleveys 10mm? Sellainen olis tuossa teollisuuskääntäjässä, tai tarkemmin sanottuna 9,5mm... just hyvä. Berninan ökymalleissa leveys olisi ilmeisesti säädettävä, mutta paljon pitäisi jo ommella, että kehtaisi maksaa 200-300e pelkästä kääntäjästä.

    VastaaPoista
  5. Me nyt viestitellään kilpaa blogissa ja s-postissa, laitoin siis sähköpostia sinulle..

    VastaaPoista
  6. Mä oon laittanu vinonauhan paikalleen ennen ompelua verhonipsuilla, katson samalla että jää nurjalle kans hyvin ja sitten se pysyy hyvin paikallaan kun tikkaa kiinni, menee yhdellä tikkauksella ei tarvi sitä apuommelta ensin väkertää. Nuppineulat tuntuu vetäsevän nauhaa aina vähä pois siitä mihin sen on asettanut kun nyppää neulan pois.
    Hieno on tääkin takki jospa sitä joskus itsekkin :)

    VastaaPoista
  7. Aivan ihanan värinen tuo takki! Harmi kun meillä ei ole tuon kokoista tyttöä!
    Nuorimman uusi neuletakkikin on kyllä niin suloinen! Se voi löytää meiltä sitten kodin kun luovut siitä :D Sillä varauksella tosin, että meillä on sillon käyttäjä sille ;)

    VastaaPoista
  8. Onpas kyllä pirtsakka takki! Ja noi takit kaikki on kyllä ollu tosi kivan näköisiä.

    Ymmärrän hyvin, että rasittavaa ravata koneen äärestä vähän väliä, ja yrittää saada jotaki aikaan, ei toimi. Siitä johtuen en oo enää jaksanu yrittää ulos nukkumaan nuorimmaista. Mulla kans pinna on liian lyhyt.

    VastaaPoista
  9. Odotan mielenkiinnolla kääntäjäkokemuksia, jaapas sitten meillekin. Berninaan hakusassa täälläkin soppelinhintainen vemputin, onhan se aika työlästä hommaa ilman apulaitetta, varsinkin jos haluaa ihan priimakuntoista jälkeä myös nurjalle;)

    VastaaPoista
  10. Upea takki myös tämä!!! Minulla ei onnistu se vinonhauhan ompelu siististi, ei millään, en tiedä onnsituisko se edes kääntäjällä. Ja herkkäunisen-munakellon äiti täältä vilkutta, nykyään pystyn ompeleman vain kun herrä hereillä, huuta se silloinkin silti, pelkää saumurin ääntä...

    VastaaPoista
  11. Kerttu: nipsuilla onkin varmasti fiksumpaa kiinnittää kuin neuloilla, siihenhän voiskin hyötykäyttää niitä vanhoja metallinipsutinsysteemeitä jos sellaisia omistaisi. =) Mulla on tapana hurruutella vinokantit kiinnittämättä niitä millään etukäteen, tosi vähän tulee käytettyä neuloja yleensäkään mihinkään.

    Leea: uskoisin teillä olevan ;)

    Laura: meillä nukkuu poika sitäkin huonommin sisällä, joten siihen menee vielä enemmän hermot.. ;/

    aajuska: kerron kyllä, kunhan on mitä kertoa! Jossain vaiheessa testaan todennäköisesti myös sitä teollisuusversiota, saa nähdä mikä vaihtoehdoista vie voiton..

    VastaaPoista
  12. kewa: voi ressua, miten se ei mahassa ole tottunut saumurin ääneen!! =D Jospa pian alkaisi liikkumaan enemmän niin viihtyy paremmin, sitä minä jo odottelen kovasti - laiska poika vain ei ole viitsinyt vielä edes yrittää kääntymistä, joten voi konttausikään olla vielä melkoisen pitkä aika..;) Nyt ei vauvan hereillä ollessa pysty ompelemaan sitäkään vähää, kun poika joko kiukkuaa tai kaksivuotias työntää sille sormia kurkkuun jne, joten on oltava vahdissa. :/

    VastaaPoista
  13. Järkky minkä hintainen vehje. Tarttis tännekin mutta ei ehkä tuohon hintaan. Pitänee vain sitten itse treenata ahkerasti. Jos löydät toimivan ratkaisun Berninaan niin kerro ihmeessä täälläkin. :)

    VastaaPoista
  14. Hieno takki kerrassaan :) Kiva tämä blogi:) Sulla on hauska kirjoitustapa, ihan ilokseen lueskellee tätä :)

    VastaaPoista
  15. Ihana tämä toinenkin takki ja hyvä löytö tuo neuletakki vauvalle :) Pitää nyt kommentoida tuota edellistäkin postausta että ihanan mekon oot ommellu ja vai niin, sinäkö se käytkin nykyään kaikki kankaat ostamassa kontista, niin ettei mulle jää :D :D ;) ja myös tuo hame on just huippu, käy sulle tosi hienosti!

    VastaaPoista
  16. Oli taas mielenkiintoista keskustelua! Mitenkähän mahtaisi Pfaff 1530:aan tuommoinen kääntäjä soveltua? Oiskohan kokemusta kenelläkään siitä?
    Tämä on kiva blogi! Mummo pysyy ajantasalla ;)

    VastaaPoista
  17. Ps. Mummolla tarkoitin itseäni.

    VastaaPoista
  18. Ihania nämä takit! En ole itse ikinä tehnyt takkia enkä käyttänyt vinokanttia, joten en ymmärrä niistä mitään :D Nauhankääntäjäkään ei kerro mulle oikein mitään. Ois kiva nähdä käytännössä, miten se toimii. Ehkäpä sitä tässä kevään, tai ensi kevään, tai sitä seuraavan aikana uskaltaudun takintekoakin kokeilemaan.

    Teillä on niin kaunista! Ihastelen aina uutta päivitystä lukiessa noita vanhojen postauksien kuviakin, kun ne vaan on niin kauniita (niin kuvat kodista kuin vaatteistakin!). Ja hirmu söpösiä on lapsosetkin <3

    VastaaPoista
  19. Löysin ebaystä tälläisen, mahtaisikohan olla toimiva?

    http://www.ebay.co.uk/itm/280562788642?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

    VastaaPoista
  20. Tilasin taannoin Kangastukusta tuollaisen kääntäjän mutta me ei päästy kavereiksi :( Siis koneeseeni sen kyllä sain mutta siistiä jälkeä ei sitten millään! Tarvikekoppaan lensi ja edelleen surruuttelen kantit sen enempiä millään kiinnittämättä. Innolla jään odottamaan kokemuksiasi ko. laitteesta - jos onnistumisia jaat, kokeilen kyllä itsekin uudelleen :)

    VastaaPoista
  21. joska: kerron, kerron! =)

    Sari: kiitos =)

    Suvi: elä sie minnuu syytä, en se minä oo! En muista edes millon olisin viimeks käyny tämän paikkakunnan kontissa, kun minä käytän melkein enempi sitä joka on tuolla 40km:n päässä! ;)

    Tuije: kaima ;D

    Haau: kiitos! Paras ettet tule meille sellaisena arkipäivänä kun oikein syvennyn ompelemaan, sillä silloin ei välttämättä näytä ihan siltä kuin kuvissa.. :D

    Taikku: tuo onkin mielenkiintoisen näköinen vempele..! Pitäis tiata että tietäis.. kerro jos tilaat ja kokeilet, että millainen on..

    Riipih: Niin vähän arvelinkin.. saapa nähdä. No saa sen kuulemma palauttaa jos ei toimi. Epäilykset on kyllä suuret.. ;)

    VastaaPoista
  22. Aivan ihania takkeja oot taas tehny! Löytyiskö sulta joitain (helppoja) kaavoja tuollaseen? Oisin voinu tytöille kokeilla värkätä vaikka molemmille kevättakit ku ei kaupoista mieluisia oo löytyny... Saat toki tehäki jos ehit.:D Nojoo, voisin yrittää iteki jos jostain bongaisin kaavat ja kankaat. Kyllä nyt alko sormet syyhyään ommella.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmiita kaavoja ei tuollaisiin vinonauhaversioihin ole nähnyt missään, mutta ainahan niitä voi piirrellä. Laita sähköpostia jos tahot piirrättää kaavat takkeihin. Ompelukin tosin onnistuu kyllä, mutta mieluusti jätän tekemisen ilon sulle itsellesi! ;)

      Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.