torstai 23. helmikuuta 2012

Kaulattoman haalari

Tämä turinatuokio oli vähällä jo jäädä ilmaantumatta, eikä vieläkään ole mikään paras tarinaniskentäfiilis. Meillä on tuo netti välillä toiminut ja monesti ollut myös toimimatta, ja tänään on ollut se toimimattomuusvaihe. Tappelin päivällä noita kuvia kerta toisensa jälkeen koneelta blogiin, siinä onnistumatta. Lopulta olin niin kiukkuinen, että ihme kun kone vielä toimii. Hyvä, kun jätin masiinan hajottamatta, sillä nyt toimii taas nettikin. Uuden lisäantennin se vaati, koska vekarat, nuo tuhannen termiitit, olivat pureskelleet edellisen lisäantennin johdon rikki. Minä kun luulin, että tuollaista tekevät vain pienet jyrsijät! (sensuroitua tupinaa) No onhan se tietysti hyvä, ettei ole sijoittamiseen liittyviä ongelmia, kun hankkii joka toinen kuukausi uusia lisälaitteita, jotta saisi taas netin pelittämään.

Mutta oli minulla asiaakin, sillä onhan täällä jotain sentään päästy tekemäänkin. Kuopuksen ulkovaatteet, ne kaupantätien ompelemat, on ottaneet aivoon jo pidemmän aikaa, siitä yksinkertaisesta syystä, että ne on kaikki kaavoitettu kaulallisille vauvoille. Onko jollain sellaista? Meillä on ollut neljä kaulatonta pikkuvauvaa, enkä muista kovin montaa kuikelokaulavauvaa nähneeni kavereillakaan. Tästä yksinkertaisesta syystä virisi ajatus ommella haalari, jota voi pitää sellainenkin beibe, jonka leuka on kiinni rinnassa eikä väliin jää milliäkään kaulaa.



Kankaaksi sopi Hilcon pehmoinen sametti, koska sitä sattui kaapista löytymään, ja kaavan piirsin jonkun Ottobren pyjamakaavan pohjalta.


Väliin työnsin kerroksen finfilliä, ja vuorin virkaan joutui kirppikseltä löytynyt ruskea lakana. Työjärjestystä en juuri etukäteen jaksanut mietiskellä, vaan improvisoin sitä mukaa kun tilanteet tulivat vastaan.


Teinpä siis sellaisen toppahaalarin, jossa leualle tosiaan on sitä kaivattua tilaa, sillä sehän oli koko haalarin alkuperäinen tekosyy. Samalla päätin lopettaa paksujen tumppujen ja tossujen pukemisen, ja korvasin ne umpinaisilla hihoilla ja lahkeilla.



Vetoketjut olisivat luultavasti olleet mukavampia käytön kannalta, mutta koska niitä ei ollut, ja koska olen ihastunut Kam-neppeihin, laitoin niitä. Paljon


Mukavaa treeniä naputella niitä paikalleen kerralla useita kymmeniä. Tarkalleen laskettuna erillisiä neppien osia noihin tuli yhteensä 96kpl.

Ei tämä mikään näyttelykappale ole, ja työn jäljessäkin on itselläni sanomista, mutta voipahan joku seuraavan tai sitä seuraavan sukupolven edustaja ihastella joskus kirppikseltä tämän löytäessään, vuonna 2045, että oi kun on joku kotiompelijaäiti yrittänyt ihan tosissaan ähertää mussukalleen vaatetta!

Meillä asuu nykyään semmoinen hymypoika, että vertailussa aurinkokin kalpenee.


Vähän vetäisee vakavaksi, kun aletaan pukemaan tukalia, paksuja vaatteita sisälämpöisessä, mutta jos kuitenkin kokeiltais...


Nyt jää tosiaan leuan alle tilaa eri tavalla kuin aikaisemmin, ja ilman kauluria ja hattua se näyttää vähän pahaltakin.


Mutta kun alle lisätään ne asiaankuuluvat varusteet, on tilanne jo aivan toinen.


Hattu tietysti myös. On muuten ollut pientä hankaluutta joskus löytää tuollaiselle pikkuruiselle oikeasti sopivan kokoista, suojaavaa ja pois silmiltä pysyvää valmishattua, mutta armas S-markettimme ilahdutti jälleen ja myi minulle juuri sellaisen, jota olen etsinyt. Eikös ole ihana!


Mutta onhan tässä jo kuvailtu, ja alkaa nälkäkin vaivata. Voi tuota ruuan etsintää, se on joskus aika liikuttavaa katseltavaa. Että toinen onkin niin avuton.


Jaa avuton vai, usko unelmiis! Löytyy sitä tahtoa ja voimaa kolmekuiseltakin, jos tarvitaan.


Tämän haalarin leikattuani muistin, että joskus kolmannen lapsen matkustaessa vielä turvakaukalossa päätin tehdä mahdolliselle neljännelle sellaisen helposti avattavan kaukalopussin, joka helpottaisi kummasti pukemis-riisumis-rumbaa esim. kaupungilla liikkeestä toiseen kierrellessä. Pikaisella netin selauksella paljastui, että kaava pussiin on SK:n numerossa 2/09. Tämä kuva on netistä, kaava oli muistaakseni saman mallinen:

netistä napsaistu

Ps. Käykääpä muuten kurkkaamassa huutiskohteeni, laitoin jotain pieneksi jäänyttä lumppua kiertoon. =)

29 kommenttia:

  1. Todella kivan mallinen ulkohaalari! Tykkään!

    VastaaPoista
  2. Tosi suloinen haalari ja ihana pieni sieltä kurkistaa!

    VastaaPoista
  3. Onpa kiva, ja ihanaa samattia! Noihin neppeihin epäilisin hajoavani :P

    VastaaPoista
  4. Ihana haalari, vihreä pieni toukka :)

    VastaaPoista
  5. Nätti haalari ja tosi kivan mallinen. :) Itseäkin ärsyttänyt vauvahaalarit, joissa se etuläppä tai vetskari tai mikä missäkin on tulee suoraan naaman päälle!

    VastaaPoista
  6. I-HA-NA! Tosi kaunis värien yhdistelmä ja toimivan näköinen malli (ja sisällä vielä suloisempi malli). Juuri jotakin tuollaista itsekin olisin kaivannut pienelle vauvalle, kun eihän nuo tavispuvut ole mistään kotoisin vaunuissa ollessa. Meillä kauppareissujen pelastus oli sellainen kaukalopussi (eisbärschen oli meillä tosi toimiva) eikä loppupelissä haalaria juuri tarvittukaan. Mietinkin tässä juuri pitäisikö lähteä naputtelemaan tuo pussi huutonettiin vai odottaisiko ensisyksyyn kun talvi taittuu kohta kevääksi...

    Muuten kaukalopussin ohje on minun mielestä jossakin Ottobrelehdessäkin, en vain nyt ulkoa muista missä numerossa, voi olla vanhakin numero. Noita lehtiä kun on kertynyt..

    VastaaPoista
  7. Voi suloisuus tuota poikaa! Nyt kävi niin että unohduin vain ihailemaan täydellisen söpöä ja ihanan iloista poikaasi, tulen myöhemmin vilkaisemaan oliko tässä viestissä myös ompeluksiakin... ;)

    VastaaPoista
  8. oi kuinka ihana haalari! ja kivan näköiset nuo KAM-nepit, vaikka varmasti niissä on hurja nepittäminen kun pitää pukea :D

    VastaaPoista
  9. Tosi kiva haalari!Ja tuo pienimies,oi kun söpö!:)

    VastaaPoista
  10. Onpa tosi kaunis haalari. Ja tuo poika, awwwwwww! <3 Onko pakko näytellä tommosia kuvia, tulee pian vauvakuume :)

    VastaaPoista
  11. On tää vaan niin hauskaa luettavaa, kiitos päivän piristyksestä! Ja hieno haalari kyllä!

    VastaaPoista
  12. Kiitoksia! <3

    Ehtoisa Emäntä: saatanpa hajota minäkin, ehkä vähäsen vähempikin olisi riittänyt! =D Vaikka pukiessahan ei välttämättä tarvitse avata kuin toinen puoli, jolloin neppareita pitää napsutella kiinni ainoastaan 12kpl.. =)

    Mia: niin se yleensä aina tulee, ja kun vauvan ahtaa kaukaloon, se läppä tms. on jo otsan kohdalla menossa.

    onnekas: minä katselin joskus niitäkin pusseja, varmasti helpottaa kyllä tuota pukemistouhua! Monesti autoillessa on vielä se ongelma, että pitemmillä matkoilla vauva on ihan hikinen, jos joutuu haalari päällä matkustamaan.. pussia voi helposti avata auton lämmettyä. Auts, löytäisitköhän jostain sen Ottobren numeron..? Piti jo anopilta kysellä tuota SK:n numeroa, kun omista ei sitä löytynyt. Ottobren saisi tilattua irtonumerona jos ei ihan kamalan vanha ole..

    Sarita: voi sinua! =D Edellisen postauksen vastaukseen vastaten, hirrmuisesti onnea, minähän arvasin!! *hyppii ja pomppii* =D Jofon tilaus on ollut itsellänikin mielessä jo jonkun viikon, mutta niin kauan kun tämän meidän netin toimiminen on näin arveluttavaa, en uskalla alkaa isoa tilausta napsuttelemaan. Ilmoittelen kunhan uskallan, voin varata sulle paikan. =)

    Riika: joskus on vaan pakko, sorry.. katso sitä viimeistä kuvaa, sellasiahan ne oikeesti on, vai mitä... ;D

    VastaaPoista
  13. Ok, ymmärrän hyvin! Ilmoittele sitten joskus. :)

    VastaaPoista
  14. Ihanan värinen haalari!! Ja suloinen poika.
    Minä tein turvakaukalopussin aikanaan haalarista, josta ratkoin haarasauman auki ja ompelin sen pussiksi ja selkään ompelin "napinlävet" kaukalon vöille. Toimiva ja mukava ratkaisu!

    VastaaPoista
  15. Veikeä haalari. Ja sää sen tosta vaan tekaisit? Huh. Ihailen. Tää on niin hieno.

    VastaaPoista
  16. Tässä joutessani selailin nuo lehdet ja lehti on 4/2004 josta löytyy kaukalopussi. Tosin itse ainakin muokkaisin tuota kaavaa se kun on minusta aika avara tuosta kaulan kohdalta. (en ehkä itse tuota lehteä kyseisen kaavan takia ostaisi, samanlaisen suorakaiteen saa itse piirtämällä helposti, mutta muuta kivaa tuossa lehdessä kyllä on..)

    VastaaPoista
  17. Ihana haalari! =) Mä tein ite kaukalopussin syksyllä. Tein sen OB:n yhden haalarin mukaan. Tässä on linkki postaukseeni jos siitä mitään hyötyä olisi =) Ja voin kertoa että onpa kätevä =D

    http://kiisukka.blogspot.com/2011/09/kaukalopussi.html

    VastaaPoista
  18. Kaisa: Hyvä, tosi nokkelaa!! Noin vois hyvin tehdä jos olis sopiva halari tuohon tarkoitukseen! =)

    Eena: no tekaisin.. pitihän sitä parina iltana ährätä, mutta kuitenkin. ;)

    onnekas: no niinpä näyttää, piti heti kurkata ottobren sivuilta ko. numeroa. ;) Kieltämättä ei ihmeellinen pussi, mutta muuten kivoja kaavoja...

    Kirsi: siis kyllä te ootte neroja!! =) Ihan hyvin voisin toteuttaa sen samalla lailla. Aina oppii uutta kun teitä viisaita kuuntelee (lukee). =)

    VastaaPoista
  19. Hei!

    selailin blogeista ja kirjaston kirjoista mahdollisimman yksinkertaista mekko-ohjetta. liivimekko..
    olen ihan aloittelija. ja mistä lähtisin liikkeelle. joissakin tapauksissa mekko tarvitsee "vuorikankaan" miten helppo se tehdä, mistä aloitan ompelun, mikä helpoin , nappi vai vetskari? tarttisko ommella kanttinauhat missä tapauksessa? yhteenompelun jälkeen kuuluuko saumavaralle viel tehdä jotakin.
    ei kai se auta kuin yrittää. on noita vanhoja verhoja, ettei harjoittelu paljo maksane.
    päivi

    VastaaPoista
  20. Kiva jos tuosta linkistäni oli apua =) Ite muuten huomasin että se kaukalopussi minkä tein niin ne hihat on turhat =D Kertaakaan en ole neitin käsiä niihin laittanu, joten ne jättäsin seuraavasta pois =D

    VastaaPoista
  21. aivan ihana haalari ja söpönen poju <3 Meillä on ihan sama ongelma ollu haalareitten kans, että se etuosa on liian pitkä ja vauvan naama jää melekeen piiloon sinne tai sit se etuosa tökkää ärsyttävästi suunseutuun.. sä voisitki mennä tarjoomaan tuota sun haalarimallia tuonne jonnekki suunnittelijoille jotka noita vauvojen toppapukuja tekee kauppoihin :D Kerrassaan ihana!!

    VastaaPoista
  22. Kaulattomia ne on ollu meilläkin ja aina jää pikkumatka kiinni menemättä haalarista. Hyvä malli tuo sun tekemä!

    VastaaPoista
  23. Voi kerrassaan ku sulonen poika ja mukava kirjotus! Meillä on poika 3 vk vanhempi ja samanlainen hymyhemmo on kyllä! Olet taitava!

    VastaaPoista
  24. Kiittäen ainavain kaikille kommenteista! <3

    Anonyymi-päivi: kiva kun innostut kokeilemaan! =) Ompeluohjeistani löytyy sekä vuoritetun että vuorittamattoman mekon ompeluohjeet. Oletko katsonut? Vuori on suht helppo tehdä, ja varmasti helpompi olkanapeilla kuin vetoketjulla takana. Kaikkein helpoin, jos napsaisee vaikka nepparit olalle, ei tarvitse edes napinläpiä tehdä. Kanttinauhalla tarkoitat varmaan vinonauhaa, ja niillä voi kantata pään- ja kädentiet jos haluaa, eli jos ei ompele vuoria tai alavaroja mekkoon. Makuasia. Jos kanttaat, leikkaa pään- ja kädentiet ilman saumanvaroja. Jos ompelet mekkoon vuorin, ei saumanvaroille tarvitse tehdä mitään, mutta mikäli mekkoon ei tule vuoria, pitää saumanvarat huolitella purkaantumattomiksi joko saumurilla tai ompelukoneen siksakilla. Kokeilemaan vain rohkeasti, se on hauskaa!! =)

    Kirsi: sä oot TAAS nero! =)

    Anskuli: saattais ne toppahaalarintuottajat nauraa noille mun neppareille.. =D

    VastaaPoista
  25. Miten tää haalari onkin mennyt ohi. Tää on ihana. Tuo vihreän sävy on täydellinen.

    VastaaPoista
  26. aivan ihana haalari :) ethän sattumoisia ole laittamassa sitä kiertoon ;) *utelee*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm.. mikäpä etten voisi laittaakin! Pienihän se meille jo on. Mutta siitä taisi irrota neppari silloin talvella ja se jäi korjaamatta, pitäis katsoa.. laittele sähköpostia jos kiinnostaa! =)

      Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.