lauantai 20. elokuuta 2011

Jo hyvän aikaa vaivanneet takalantiokivut ja hiljattain alkaneet liitoskivut takaavat sen, ettei tekemisen tahti ole kovin reipas, mutta antavat toisaalta istua hyvällä omallatunnolla ompelukoneen ääressä. Kun ei muuhunkaan kykene. On se vaan harmi, ettei pysty tekemään suursiivousta näin lauantain kunniaksi!

Siivouksen sijasta perhe rikastui kaksilla haalarihousuilla (joiden tekeminen oli takuulla hauskempaa kuin siivoaminen). Isommat isommalle kuopukselle, pienemmät vielä mahassa majailevalle, tulevalle kuopukselle. Kaava on molempiin muokattu Ottobren Mustikka-haalarista reippaasti kaventaen ja muutenkin muokaten vähän sieltä sun täältä. Koot 80 ja 62cm. Kangas on Metsolasta, ihanaa ja tosi laadukaan tuntuista joustofroteeta.


Isommissa haalareissa on piilovetoketju, mikä on erittäin oleellinen juttu näissä suosikkitamineissani. Piilovetskari on nimittäin ainoa systeemi, jota tuo kirppu ei vielä itse aukaise. Näin saatan joskus säästyä jonkun kakkakikkareen siivoamiselta keittiön lattialta tai muuten vain aina-uudestaan-samojen-vaatteiden-pukemiselta, mikä osaa joskus olla erittäin turhauttavaa. Pienempi ei varmaan vielä 62-senttisenä itse vaatteitaan riisu, joten niihin uskalsin laittaa metallisen retrovetskarin hauskalla pallerovetimellä.


Joo meillä leikitään aina lelut ja vaatteet nätisti sävy sävyyn, kyllä vain!! ;)


Useimmiten olen muuten laittanut haalarihousujen lahkeisiin resorit, mutta nämä oli sen verran retromaiset, etten raaskinut vetää lahkeita liian tiukalle. Ihan leveät purjeetkaan ei ole meidän juttu, joten tein kompromissin ja ompelin lahkeisiin kuminauhaa. Tällaisiin haalarihousuihin on muuten ompeluohjekin, ellette ole huomanneet ja tekee mieli kokeilla!

Ja kuten jo kehuin, näistä meillä tykätään. Jos olisin vähän reippaampi ompelemaan aina samanlaista, meillä ei kuopus varmaan muissa kulkisikaan kuin haalareissa! Pysyvät hyvin matkassa, vaikka välillä kiipeillään pitkin seiniä...


Haalareiden lisäksi ompelin vaatteiksi puolimetrisen suikaleen traktorijoustista - sotketaan samantien ihan urakalla kun kerran aloitettiin. Joustofroteehan on ihan hirveää sotkemaan.


Pikkupala vielä jäi paidoista yli, siitä leikattiin pipo. Sisäpuoli piti tehdä yksivärisestä trikoosta.


Uhkausteni mukaisesti crosstrainer poistui keskuudestamme, ja vuorokauden verran ehdimme ihastella makkarin tyhjää nurkkaa. Ihanan väljää ja avaraa! Kohta kuitenkin alkoi tuntua, että jos sittenkin vain siirtäisin keinutuolia tarvittaessa reilusti kauemmas uhan alla olevasta lipastosta ja täyttäisin tämän ihanan tyhjän nurkan jollain aivan muulla...


Vintissä evakossa ollut ompelupöytä pääsi nurkan rumistimeksi! Ja koska samaisessa vintissä oli myös tuo Vaasan reissulta löytynyt söpösti vänkyrä naulakko, länttäsin sen vielä tuohon seinälle, ettei se jäisi yläkertaan ihan yksinään. Siihen sopii ripustella vaikka keskeneräisiä töitä. Yleensä niitä ei kyllä ole, koska teen kerralla alusta loppuun ennen kuin aloitan muuta, mutta täytynee alkaa jättämään jotain ompeluksia kesken ihan ulkonäön vuoksi! ;)


Pöytä on joskus vuosia sitten ostettu vitosella Kontista. Juuri sopivan matala ompelupöydäksi, joten niska-hartiakipuja saattaa olla tiedossa vähemmän jatkossa! Jalat tekisi vain mieli suhauttaa valkeiksi - kenties joskus vielä. Söpö ja tosi jämäkkä ristikkotuoli on Doodan jalomielinen lahjoitus, josta olen joka päivä muistava tämän ihanan virtuaaliystäväni.

Karhunköynnökseen hurahtaneen piti eilen hieraista silmiään kahteen ellei kolmeenkin kertaan, niin sykähdyttävä näky kohtasi joutomaalla paikallisen Kontin läheisyydessä. Mikä mieletön kauneus, mikä kasvusto, mikä täydellinen rikkaruohon paljous! Meinasin kiljua vaikken edes osaa.


Hakeekohan minut joku poliisisetä putkaan, jos ensi kevään koittaessa käyn tonkimassa  pikkulapiolla tuolta vähän köynnöksen alkuja mukaani? Tuossa on vielä tuo valkoinen kukka, jollaista olen etsiskellut oman vaaleanpunaiseni seuraksi. *oih* Täytyy tästä kohta poistua hengittelemään paperipussiin, tai vaihtoehtoisesti lakata katsomasta tuota kuvaa. Meidänkin pihaan on pakko rakentaa rinne, jotta saan istuttaa siihen tuollaisen hienon maanpeitteen.

Hei ja nyt kun lukijoitakin on tullut lisää, muistan esittää tämän pyynnön jota kauan olen jo aikonut.  
Te, jotka pidätte blogeja 
ja arvelette niiden sisällön kiinnostavan minuakin, mutta ette ole nähneet minua vieraananne,  
ilmoittautukaa ihmeessä 
osoitteinenne! Lukijoita on jo sen verran paljon, etten jokaisen blogissa ole varmasti käynyt, ja ties mitä helmihippuja on jäänyt kokonaan välistä. Kertokee ihtestänne jookos!

Hauskaa lauantaita, syökää paljon karkkia! 

44 kommenttia:

  1. Oi kun ihanat haalarit!Mulla kans jemmassa pala traktorikangasta,joka odottaa,että saan sen leikattua haalareiden malliin.
    Nuo paidat kans on ihanat ja pipo...meillä juuri samasta kankaasta samannäköiset paidat,meillä tykätään paljon niistä.:)

    Ja mun blogin löysitkin,vaikka se kaukana helmestä onkin;)

    VastaaPoista
  2. Ihanat pöksyt! Meilläkin tykättäis noista,kun vain joku leikkais mulle kankaat ja komentais koneen äärelle istumaan :P Sulta on kyllä hyvä aina hakea innostusta täältä blogista. ;)

    VastaaPoista
  3. Miten voi saada osumaan nuo raidat nuin kohilleen tuossa vetkarin laitossa :O En edes uskalla yrittää raitasesta haalareita ku ei kuitenkaan täsmäis. Yhet olen kyllä joskus tehny ja kaikista vaikeinta oli saada vinossa takasaumassa raidat kohtaamaan, meinas mennä hermot.

    VastaaPoista
  4. Virpi: äläs väheksy, sitä paitsi siinei oo ku kahen kirjaimen ero!! ;)

    pm: kiva jos innostusta täältä löydät, toivottavasti se riittää koneelle saakka! =)

    Kata: Nurjalle napakka tukikangas, paininjalanpuristus minimiin ja sit vain menoksi.. kyllä ne raidat siitä kesyyntyy! ;)

    VastaaPoista
  5. Oi kiitos vetskarivinkistä! Tämä maallikko-ompelija yritti joskus kohdistaa raitoja vetskarin kera, ja huonostihan se päättyi!! ;) Ja eivät ne aina nuo raidat kohtaa, vaikka vetskariakaan ei ole mukana!! :D Ihanat haalarihousut!!

    VastaaPoista
  6. Hola! Oi, miten hienot haalarit! Nuo sydänkuvioiset pöksyttimet myös. Jos osaisin, ompelisin haalareita - niitä kun vauvaiän ohittaneille on vähemmän kaupan hyllyillä tarjolla. Tyydyn nyt kuitenkin toistaiseksi vain ihastelemaan ;)

    VastaaPoista
  7. Ihanat haalarit, pitäs varmaan mun myös tehdä tuolla kaavalla meidän kuopukselle :) tuo Metsolan kangaskin on tosi söpöä :) Yhet haalarit oon muuten tehny tuolla kaavalla, mut pitäs tosiaan varmaan vähän kaventaa sitä kaavaa :) Tiiätkö minä ihastelin tänään juuri tuota samaa kasvustoa Kontissa käydessäni :D Hieno juttu, että sulla on nyt ompelupaikka! :)

    VastaaPoista
  8. Mahtavan näköiset haalarit. Meiltä joutais tuota valkoista karhunköynnöstä, se yrittää peittää mun marjapensaani... Kiitos muuten taannoisesta vinkistäsi laittaa vaniljasokeria punaherukkamehun sekaan. Nyt mehu kelpaa meidän lapsillekin!

    VastaaPoista
  9. aivan ihanat raitahaalarit <3 Minäki haluaisin tuommosia sitte meiän pikkuselle, tuolla 2-veellä en enää osaa moisia käyttää!!:)
    Ja tutun näkönen traktoripaita, on muuten ollu suosittu meillä ;)

    VastaaPoista
  10. Söpöt haalarit! Tuosta ompelunurkkauksesta olen kade, itse nostan ompelukoneen ja saumurin ruokapöydälle ompeluinnostuksen iskiessä, kamalan vaivalloista... Sun blogista saa hirveästi inspiraatiota ja ompeluohjeet on myös hyviä :)

    VastaaPoista
  11. Hauskoja haalareita ja kiitos vinkistä, pitääpä lukea huolella ohje ja koittaa haalariompelua itsekin. En tiennytkään että Metsolan raitaa on myös froteena, meiltä löytyy trikoona ja on kyllä ihanaa sekin.
    Olet lämpimästi tervetullut blogivierailulle, vaikka omani on aloittelijan näpertelyä näihin sinun töihisi verrattuna. :)

    VastaaPoista
  12. Oi mietn suloiset haalarit! Kätevät kyllä, meilläkin tykätään!!!

    VastaaPoista
  13. Sun lauantai on ollut paljon hauskempi kuin mun. Valitsin nimittäin sen siivouksen....Ihania haalareita ja mahtavat värit. Melkein toivoo että olisi pikkuväkeä itselläkin :)
    Tuollaisesta ompelupaikasta olen kateellinen jokaiselle joka sellaisen omistaa. Mulla on vain pöydänkulma...:(

    VastaaPoista
  14. Hanna: ollos hyvä vain. ;)

    Eija: kiitos <3

    Tiia: siitä seuraava askel on kokeilla tehdä itsekin.. ihan vain varoituksena tämä.. ;)

    Suvi: katselinkin eilen ympärilleni, että missäs Suvi on kun ei kirpparilla näy?! =D Ei löytynyt kyllä mitään muuta kuin yhdet vauvansukat, joten tyypillinen konttireissu taas.

    Erja: kiva kun maistuu, meilläkin lapset juo sitä mielellään! Itse joisin mieluummin melkein ilman sokeria.. tykkään kunnon janojuomasta! ;)

    Anskuli: meidänkin kuopus täyttää reilun parin kuukauden päästä 2, mutta sille nuo menee ihan täydestä vielä. Ku se on niin pieni. ;)

    Kirsikka: ruokapöydän ääressä minäkin olen ommellut viimeiset vuodet ja saumuroin edelleen, sen verran ahdas on tuo nurkkaus etten siihen molempia koneita saa. Mutta onhan tuo tilanne nyt jo paljon parempi kuin vielä pari päivää sitten!! =)

    Manda: kävinkin jo! Ja voi teitä kainoja kanssaharrastajia, turhaan te töitänne väheksytte.. =)

    kewa: kiitos =) sinä siis olet täällä vielä.. jännää!!

    VastaaPoista
  15. Oi, onko tosiaan olemassa ihmisiä joilla ei ikinä jää mikään ompeluprojekti kesken?! Mulla jää aina ja (lähes) kaikki! Ja se vasta on ärsyttävää.. pää tuottaa uusia ideoita taukoamatta ja vanhatkin pitäis viimeistellä. =)

    Ihanat haalarit, kertakaikkiaan!

    VastaaPoista
  16. Suloiset haalarit!

    Tervetullut olet myös minun blogiini vierailulle :)

    VastaaPoista
  17. Ah, miten ihanat haalarit, pipo ym...Liityin lukijoihin, terveisin romulyyli-riitta.

    VastaaPoista
  18. Ihania haalareita ja muita vaatteita. Itsekin olen joku aika sitten liittynyt ihanan blogisi lukijaksi ja täältä saa kyllä mielettömästi ideoita ja inspiraatiota. Sekä vinkkejä, yksi mitä olen jo kokeillut ja hyväksi havainnut on tuo sinun trikoopaidan ohjeessa kun mainitsit että ompelet pääntienkaitaleiden resorit ensin suoralla tavan ompelukoneella ja sitten tikkaat oikealta puolelta. Saumasta tosiaan tulee ohuempi tuolla tavalla, kun että ompelisi eka saumurilla yms. Minulla ainakin muuttui tuon ohjeen myötä työskentelytapa noissa, kiitos ja niiaus siis vinkistä =)

    Ja tervetuloa piipahtamaan blogiini =)

    VastaaPoista
  19. Ihania kankaita siulla hirveesti! koluan läpi nuo linkkisi sillä tuntuu että olen pudonnut kärryiltä kun tässä pariin vuoteen ole kunnolla kerennyt ompelemaan ja tullut kaikkia ihania kauppoja ja vielä ihanampia kankaita. Blogi löytyy ja viime aikoina innostunut jopa sinne kirjoittelemaankin =)

    VastaaPoista
  20. Aivan ihanat haalarit! Tuo kangas on aivan <3 ! :)

    VastaaPoista
  21. Onpa ihanat värit ja laadukkaan näköinen kangas!

    Sinun masuasukkisi on oikea mallivauva, niin kiltti äidille. Minun asukkini aikanaan ärähti heti kun yritinkin istua ompelemaan.

    VastaaPoista
  22. Olen täällä jo käynyt sekaantumassakin asioihin, jotka ei mulle kuulu... Todellisuudessa olen kateudesta vihreä, kun ehdit, osaat ja jaksat kaikenlaista laidasta laitaan ja lopputulos on aina hieno :)

    Minulla on työn alla takki pojalle ohjeittesi mukaan, olen päässyt vaiheeseen kankaat on esipesty. Siitä projekti ei ole tuntunut juurikaan edistyvän, kangas jää pian pieneksi tätä menoa!

    Tervetuloa blogiin, vaikkei siellä taas hetkeen ole mitään tapahtunutkaan.

    VastaaPoista
  23. Mä en oo varma ootko käyny mun nykyisessä blogissa (Käsintehtyä elämää), joka on nyt lukkojen takana, mutta jos kiinnostaa, niin voit pistää sähköpostisi mulle niin pääset lukemaan :D suurimmaksi osaksi siis neuleita ja ompelua, mutta myös perhe-elämää ja kuvia siitä! Oon vielä ihan säälittävän surkea muistakaan vaukkarinickit, blogger-nickit ja oikeat nimet, joten varmaan on helpompi että laitat mulle yv:tä vaukkareissa, Ekaterina olen siellä. Sit jos jostain syystä et olekaan vaukkari, pitää keksiä jotain muuta :D

    - Katja

    VastaaPoista
  24. Olen ollut lukijana jo kauan, en kyllä (kai?) bloggerin kautta virallisesti.. :) Minun blogista löytyy käsitöitä, tuunausta, kirppistelyä ja kaikenlaista muuta ylimääräistä höpinää... :) http://rapakon-takana.blogspot.com

    VastaaPoista
  25. Täälläkin kuulutaan niihin, jotka inspiraation tarpeessa suunnistavat ensimmäisenä tänne.:) Omakin blogi löytyy, mutta päivitystahti on nyt töiden alettua kovin hidas. Ihan tulee jo ikävä mun oikukasta ompelukonetta kun ei olla viikkokausiin nähty toisiamme kuin ohimennen.

    VastaaPoista
  26. Nannukka: mulla se keskeneräisyys tarkoittaa sitä, että se työ lojuu kokonaisena kankaana. Kun saan leikatuksi ja aloitetuksi ompelun, teen kyllä loppuun saakka. =)

    Mari: kiva kun ilmoittauduit, löysin kadonneen blogisi uudestaan! =)

    romulyyli-riitta: tervetuloa!! =)

    Kirsi: kiva kun oli apua! Itsekin kokeilin joskus saumurilla sitä ensimmäistä ommelta, mutta paksuksi se tosiaan tekee. Turhan paksu on noinkin suoralla ommeltuna, ainakaan nepparit ei tahdo siinä pysyä.

    Maiju: juu ihania kankaita suorastaan työnnetään nenän eteen joka välissä, pitäisi varmaan kieltää uutiskirjeiden lähettäminen ja blogien lukeminen, jotten näkisi kaikkia uutuuksia.. ;D

    Aatsipoppaa: kiitos, nuo vei minunkin sydämeni kyllä jo kankaana ollessaan!! <3

    Ikuinen vauvakuume: luulen että minun vauvani kuvittelee sen ompelemisen olevan joku päivittäinen asiaankuuluva juttu, jolloin voi ottaa vaikka nokoset. Jos taas vastoin tapojani köllähdän hetkeksi pitkälleni kesken päivän, alkaa armoton potkutus. ;)

    Elämäntapaidiootti: Hmmm, mitähän tarkoitat.. Täällä on jokaisella oikeus puuttua mihin vain, sana on vapaa! ;) Myös sinun blogiisi tulen kurkkimaan kunhan aikaa sellaiseeen järjestyy! Leikkaahan takki ompelukuntoon jotta voit sen esitellä sitten! ;)

    Katja: nyt mun täytyy kyllä myöntää etten edes tiedä mikä on vaukkari! :D Ilmeisesti en siis ole siellä, missä se sitten onkin. :D Blogisi nimi ei ainakaan kuulosta tutulle, mutta hyvin olen saattanut joskus sinne pistäytyäkin, jonkun toisen blogin kautta, ellei se siis aina ole ollut salasanan takana.

    Taina: kuulostaa just hyvälle! =) minäkään en ole lukijana juuri missän, tallentelen vain blogeka kirjanmerkkkeihini joista niitä sitten plaraan.. voisi tietysti olla kätevämpää liittyä lukijaksi.

    Nunu: kiva kuulla että löydät täältä inspiraatiopotkuja - tai että ainakin etsit siis. ;) Mulle saattais olla nyt kova pala mennä töihin, lähes päivittäinen ompelu on niin itsestäänselvä osa elämää. Toisaalta, ompelijahan olisin työksenikin, mutta ne omat jutut jäisivät varmasti vähemmälle.

    VastaaPoista
  27. Voi että, miten ihanat haalarit! En ensin pahemmin innostunut tästä kankaasta, mutta mitä enemmän tästä ommeltuja lastenvaatteita näkee, sitä herkummaksi kangas muuttuu... Blogisi on kyllä todella idearikas, mutta mikä parasta myös opettavainen - kiitos siis noista ohjesivuista! Ja tervetuloa vierailulle, jos ei muuta selattavaa netistä löydy:)

    VastaaPoista
  28. Ihanat haalarit! :) Blogini löytää osoitteesta nuksun.blogspot.com saa käydä kurkkimassa, vaikkei niin helmi välttämättä olekaan :)

    VastaaPoista
  29. Haalarit pisti heti silmään tuolla omassa blogilistassani..piti tulla kurkkaan ja todeta, että hienot ne on, taas kerran! Ja näyttää niin että täytyy olla hyvän tuntoisetkin.=)

    Tuskin kukaan poliisisetä sua putkaan hakee, vaikka hakisit monta kassillista köynnöksen alkuja itsellesi, sehän vaan intoutuu uudestaan kasvamaan lisää tuossa missä sitä on.=) Minä taas voisin sitten hakea sulta sitä vaaleenpunaista omieni valkeitten joukkoon.;) Aion sittenkin siirtää ne valkeat tuosta padasta takapihalle erästä aidan pätkää vasten, joka lyötiin pihan laitamille ku ei viititty ylimääräisiä polttaakaan, hyvää aitaa.=)

    VastaaPoista
  30. Suloisia ompeluksia jälleen kerran! Pitäisiä uskaltautua itsekin kokeilemaan tuollaisia haalareita, näyttävät niin kivoilta!
    Tämä on ehdottomasti yksi lempiblogeistani, kirjoitat niin mukavasti! Ja useita ideoitakin olen täältä poiminut, mm. punaviinimarjamehuun laitoin vaniljasokeria =)
    Tervetuloa vierailemaan minunkin blogiini =)

    VastaaPoista
  31. vaukkarit = vauva.info :D eli toisin sanoen mä siis oon löytäny linkin sun blogiisi jonkun toisen blogin kautta. Hmm. No, käyhän se näinkin! Mut jos haluat päästä blogiin niin pistä sähköpostiosoitteesi mulle katja.visanen(ät)luukku.com, niin lisäilen! ;)

    VastaaPoista
  32. Heips :) Olen täällä vieraillut jo kauan, ja huutiksessakin kyttään sillointällöin mitä ihanuuksia sulla on myynnissä :)

    Oma blogi ei niin järin aktiivisessa käytössä ole, ei mukamas taas ole aikaa käsitöille.... Mutta jos kurkata haluat, niin osoite on http://villakaaos.blogspot.com/

    VastaaPoista
  33. Hienoja ompeluksia olet taas saanut tehtyä! Olisipa omakin ompelutahti samaa luokkaa, kuin sinulla. :)
    Tervetuloa kurkkaamaan blogiani ja katsomaan kiinnostaako. ;)

    VastaaPoista
  34. Ihanat haalarit! Tähän äitiin on iskenyt oikea haalarihulluus, että noita näyttää nyt syntyvän oikein urakalla. Ja onneksi ei osunut tuo raitajoustis silmään Metsolan reissulla, muuten olisi varmasti sitäkin lähtenyt mukaan.

    Ja voi noita aikoja kun ompelupöydälle ei ollut muuta kuin koneet. Täytyis varmaan alkaa siivouspuuhiin.

    VastaaPoista
  35. Ihania ompeluksia taas! Blogiasi olen minäkin jo pitkään seurannut :)

    Tervetuloa kurkkaamaan myös minun blogiani: http://irinkaitseteossa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  36. Olen muutaman kerran käynyt blogiasi lukemassa, muistaakseni tulin ekan kerran MettaD:n blogin kautta. Tervetuloa blogiin Kangaskaapin kätköistä

    VastaaPoista
  37. Ihana blogi! Itse ompelen myös Berninalla, mutta tosin jo aika vanhalla versiolla. Suunnitelmissa jossain vaiheessa hankkia uusi kone, joten kiitos postauksestasi! Siitä sai hyvin vinkkiä ainakin tästä kyseisestä mallista.

    Niin ja tervetuloa vierailulle kehräämöönkin :)

    VastaaPoista
  38. http://ainaonaikaa.blogspot.com
    meitä bloggailee kolme sisarusta, tosin minä Isosiskona nyt aktiivisimpana, ompeluja, käsitöitä joka lähtöön...tervetuloa vierailemaan!

    Minua kiinnostaa ompelupöytäsi korkeus ja tietty myös tuolin korkeus. Itselläni on säädettävä pöytä mutta en vaan ole löytänyt sitä OIKEAA korkeutta. Liikaa vaivannäköä vissiin...

    VastaaPoista
  39. Kiva kun olette taas kertoneet blogeistanne! Käyn kunhan pystyn. =)

    Isosisko: oikea korkeus on tietysti jokaiselle erilainen, sen mukaan kuinka pitkä selkä jne, mutta amiskassa opetettiin näin: ommellessa käsien (siis kyynärpäiden) tulee olla 90 asteen kulmassa, ja hartioiden rentoina. Mikäli hartiat tuppaa nousemaan korviin, pöytä on todennäköisesti liian korkea tuoliin nähden. Liian matalalla oleva pöytä taas saa niskat kipeytymään, kun pää on liikaa etukenossa. En ole noita omia korkeuksia mittaillut, mutta tuo 90 asteen sääntö toimii kyllä. =) Toivottavasti tästä oli apua!! Niin ja tietysti tuolin oikea korkeus määräytyy pöydän mukaan, kuitenkin niin, ettei jalkojaan tarvitse jännittää ommellessaan, eli kantapäiden on yletyttävä reilusti lattiaan.

    VastaaPoista
  40. Ihan mielettömän ihanat haalarit! Yhdet olenkin ommellu sun ohjeiden mukaan mutta nyt oisin kysyny semmosta, että miten tämän haalarin kaavoja kavennetaan? Meillä on niin hoikkia lapsia, että nää ottobren kaavat on lähes kaikki liian leveitä mutta itse en osaa kaventaa. Joskus oon suosiolla vaan ottanu pienemmän koon kaavan ja lisänny vaan pituutta mutta nyt sekään ei onnistu koska tekisin koon 62 haalarin (tai mielellään jopa pienemmän!) ja se on pienin koko tuossa kaava-arkissa. Jaksaisitko selittää mulle mistä kohti pitää vähentää, että tulis järkevän näköinen ja niin, ettei lahkeista kuitenkaan tuu liian kapeat?

    VastaaPoista
  41. ^ Itse oon jättänyt sivujen saumanvarat kokonaan pois, ja piirtänyt yhtä kokoa pienemmän kaavan. Mittaa jotuu lisäämään selkään, eli kaava keskeltä vaakatasossa poikki ja pari senttiä lisäpituutta väliin. Jos joutuu tooosi reilusti kaventamaan jotain kaavaa, se kannattaa tehdä taittamalla keskeltä pitkittäin pienille laskoksille, vaikka kahdesta eri kohdastam jotta kaavan muoto säilyy samana. Jos yhdestä kohden taittaa ison siivun, saattaa muoto samalla vääristyä, joten siksi mieluummin kaksi kapeaa laskostusta. Sitten vain korjailee niitä olkaviivoja sun muita suoraksi niin, että alku- ja loppupäät pysyvät samoissa kohdissa kuin ennen kavennuksiakin. Toivottavasti tästä sai jotain selkoa! =)

    VastaaPoista
  42. Lahkeiden kapeuteen vielä sen verran, että jos näyttää että tulee liian kapeat, voi jättää yläosasta sivusaumanvarat pois, mutta laittaa haarakoukusta alaspäin normaalit sv:t, eli lahkeiden sisäsaumoihin saumanvarat.

    Pelkkä sivusaumojen poisjättäminenhän kaventaa koko haalareita jo 4cm, eli aika paljon. Tarvittaessa sen saumanvaran voi jättää sinne lahkeen sisäsaumoihin, jolloin lahkeiden leveydestä lähtee ainoastaan 2cm.

    VastaaPoista
  43. Sai selvää, kiitos :) Mä kans monesti otan kaavasta pienemmän koon ja lisään pituutta mut nyt ei onnistu koska tuo 62cm on pienin koko tuossa kaavassa :( Mutta kokeilen nyt vaikkapa vaan jättää sivusaumat pois ja jos uskaltautuisin hiukan lyhentämään kaavaa. Tuo lahkeen leveyshomma aukenu kyllä todella hyvin, kiitos tosi paljo vastauksesta!

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.