maanantai 13. kesäkuuta 2011

Vaihteeksi viileni ilmat oikein sopiviksi ompelua ajatellen. Tilattuja töitä yritän tässä hurruutella pois alta, jotta pääsisin omia odottavia kankaita ompelemaan. Tässäpä yksi tilaus, mekko kokoa 86:


Pupukangas oli tilaajan oma, alunperin lastenkokoinen tyynyliina. Ihan koko mekkoa siitä ei saanut, joten jouduin ottamaan vähän omia vapauksia toteutuksen suhteen. Tein siis yläosan ruskeasta kankaasta, jota löysin omista varastoista, ja helmaan laitoin jokaisen liikenevän sentin tuosta somasta tyynyliinasta. Leikkuuroippeista tyynyliinan reunaompeleet auki ratkomalla sain kokoon melkein kokonaisen kukan, ja ompelin sen tuohon pääntielle, ikään kuin yhdistämään ylä- ja alaosaa toisiinsa. 


Takaa ihan reilusti kaksiosainen, sinne ei riittänyt enää edes vajaata kuviota - toisaalta ei minusta ainakaan edes kaipaakaan.


Samalle tytölle lähtee myös 86-kokoinen kesätakki Ikean iki-ihanasta Annamoasta ommeltuna - meidän tytön vastaava takki on saanut lukemattomia kehuja ja ihailuja osakseen, missä tahansa liikummekin.


Vuorina on lakanakangasta, Eurokankaasta löytyi vielä kivasti täsmälleen samanväristä resoria ja lakanakangasta. Koko takki on nyt 100% puuvillaa, lukuunottamatta resorissa olevaa lycraa (ja tietysti vetskaria).


Hihoja voi pitää resorit käännettynä tai kääntämättä - ensimmäisessä takkikuvassa ne on käännetty kaksinkerroin:


Taakse mahtui melkein kokonainen kettu, vähän jäi hännänpäätä pois kuvasta. 


Niin muuten! Teille, jotka olette laittaneet "kestotilaukseen" takkeja tuosta Annamoasta: tämä kangas oli asiakkaan itsensä ostama ja minulle lähettämä, minulla itselläni ei siis edelleenkään ole tätä. =)

Tänään näin S-marketissa, siellä minun yllättävien löytöjen kaupassani, ihanan ison ja upean muratin. Enkä tietenkään voinut jättää sitä sinne, vaikka tasan tarkkaan tiedän, että se kuolee minulla muutamassa viikossa. Olen lukenut silmäni kieroiksi kaikkia mahdollisia murattien hoito-ohjeita, mutta siitä huolimatta yksi toisensa jälkeen jokainen muratti kupsahtaa aikansa taisteltuaan.


Ehkä meillä on liian kuuma kesäisin? Vaikka kuinka pidän niitä poissa suorasta auringonpaisteesta, niin huoneiden lämpötila on väkisinkin joskus kolmessakymmenessä tai yli, kun ulkona paistaa aurinko. Mutta kai se on joskus muillakin kuin meillä? Suihkuttelen niitä ahkerasti ja yritän kastellakin ohjeiden mukaan, kesäaikaan lisään kasteluveteen ohjeen mukaisen lurauksen Substralin kasvuvoimaa. Ehkä nuo muratit vain ovat minulle se saavuttamaton unelma, jollainen jokaisella täytyy olla? ;)

Raksalla on edistytty minun osaltani pohjamaalien sudinnasta saunapaneelien tummentamiseen. Ihan helpointa reittiä ei sujunut tuon työn aloitus, sillä kun ensimmäisen kerran yritin torstaina saunasuojapurkin kanssa hommiin, paikalla olikin lattiavalufirman mies, joka piikkasi vuosi sitten tekemäänsä valuvirhettä kuistin nurkasta. Siellä oli korkeutta useita senttejä muuta lattiaa enemmän, ja onneksi virheen korjaaminen meni ilman tappeluita takuuseen. Sen piikkausjylyn ja pölyn keskelle ei voinut tietystikään jäädä Supia sivelemään, joten tulin kotiin. Tässä näkyy se korjattu (piikattu ja tasoitettu) nurkka:


Seuraavana iltana yritin paremmalla onnella palata asiaan. Betonimies ei tällä kertaa häirinnyt työrauhaani, mutta valitsemani mustamarja-sävytys ei miellyttänyt silmää. Aluksi se näytti ihan sinertävältä ja kauhistuin jo, onko rautakaupassa voitu lirauttaa sekaan ihan väärää sävyä!


Kun aikansa malttoi odotella aineen imeytymistä, sinisyys kuitenkin alkoi vähenemään paneelista. En kuitenkaan ollut ihan tyytyväinen väriin, ja ajattelin, että mieluummin sitten taas turha ilta kuin koko saunan värjääminen ei-mieleisellä sävyllä. 

Tilannetta tuumaillessani istuin tulevan kodin takapihalle päätäni hieromaan, ja voi mikä täydellinen rauha siellä vallitsikaan! Ilta-aurinko laski lämmittäen vielä oikein sopivasti ja saaden koko roskaisen pihan hehkumaan uskomattoman kauniina. Ja se ihmeellisin asia: ei yhtään ainoata itikkaa!!!! Miten lie mahdollista, mutta kymmenen kilometrin siirtymä kylästä toiseen, vuokrapihalta omalle maalle, teki sen, että yksikään ainoa verenimijä ei hätistellyt iltarauhaani, vaikka istuin siinä kauan. Ja nautin. En stressannut edes sitä siivousurakkaa, joka joskus on väistämättä edessä:


Lauantai-iltaisen vanhain-tavarain-aarrejahdin jälkeen vaihdettiinkin jälleen siipan kanssa lastenvahtivuoroa, ja pääsin kokeilemaan saunapaneelien käsittelyä uusin voimin - ja uusin ainein.


Tällä kertaa saunasuoja sävytettiin wengellä, jota on ainakin Anniinan ihanassa saunassa, ja heti oli mieluisampi lopputulos. Yläkuvassa paneeli on vielä märkää, mutta osviittaa siitä saattaa jo saada. Sävy on siis mustamarjaa lämpimämpi, vähän punertava. Mustamarja oli enemmän harmaanmustaa kuin ruskeanmustaa. Tässä kuvassa taas näyttää ihan liian punaiselta koko rivi.. onpa kyllä joku tietty värisävy hankala kuvattava!


Kahteen kertaan sivelin pari paketillista paneeleita, jotta mies pääsi alkuun paneloinnin kanssa. Myöhemmin pääsen sutimaan loputkin, ja kenties myöhemmin lisäämme seiniin ja kattoon vielä kolmannen wengekerroksen, mikäli alkaa tuntumaan, ettei sauna ole tarpeeksi tumma. Kattoon tulee valokuituja, joiden pikkuiset tähdet kiertävät takaseinää ja kiuasta. Siivousvalon lisäämistä lauteiden alle olemme miettineet, saa nähdä sitten tuleeko sitä... onhan se aika hämärä siivottava tuollainen pieni sauna, jossa ei ole ikkunaa eikä kovin kirkasta valaistusta.


Ja teille, jotka tuskailette nurmikolta esiin työntyvien voikukkien kanssa tai saatte muuten harmaita hiuksia pihanne hoidosta, näytettäköön tällainen lohdullinen maisema - jonkun toisen, kuten meidän, piha saattaa todella olla vielä vailla pientä hienosäätöä... tuolla ei yhdet pienet voikukat pahemmin ahdista:Mutta ai miten ihana onkaan kuvitella, millainen tuosta pihasta vielä joskus tulee! Ensi kesä tulee sisältämään paljon ulkoilmaa, hikoilua ja raakaa työtä. Ja kenties puoliso saa viimein tukea traktorinhankinta-ajatuksilleen....

20 kommenttia:

 1. Mekko on ihan superihana. Voisko tollasta käyttää 30v nainen? ;D

  Meidänkin neidin takki on saanut paljon ihastusta osakseen. Yhdelle naiselle kerroinkin, että kuka sen on tehnyt. :)

  Saunasta tulee hieno! Mä en muista mikä meidän sävyn nimi on, mutta se on paljon tummempi kuin tuo teidän.

  Kyllä maalla on mukavaa. ;) Tai mä oletan jotenkin kuvista, että teidän tuleva koti on maalla. Olenko mä ihan väärässä?

  VastaaPoista
 2. Tuo Ikean kankaasta tehty takki on yhtä ihana kuin edellinenkin!

  Eikö oo mukavaa kun pääsee itekin tekemään jotain raksalle! Meillä taas sävy on hiili, mutta ei ole laitettu kuin yksi kerros ja alla on tervaleppäpaneeli niin punertaa kans vähän.

  VastaaPoista
 3. Tuo pupumekko :) Mäkin haluun ..mistä löytyis mun kokoinen tyynyliina :D Saunan väri näyttää hyvältä. Eikä piha toivottomalta ollenkaan :)

  VastaaPoista
 4. Taatusti nuo tekemäsi takit saavat ihailua osakseen, onhan ne niin upeita! Hienon tuuhean muratin olet löytänyt. Mulla tuolla kasvaa pienehkö muratti, muratinpätkistä laitettu kasvamaan ja on kyllä aika huonolla hoidolla ja kastelulla ollu, hyvin on elänyt. Ei oo juurikaan saanut lannoitetta koko aikana, ja suihkutteluakin hyvin harvoin. Ja täällä koneellisesti ilmastoidussa talossa on kuiva ilmaki kaiken lisäksi. Ei kyllä mitään hirmuista vauhtia oo kasvanutkaan.

  Mahtava nähdä kuvia teidän raksalta! Saunan väri näyttää ihanalta! Sä varmaan kauhistuisit miten nopeasti ja suurempia miettimättä meidän ratkaisut taloon on tehty. Mies ei voi sietää arpomista soutamista suopaamista, joskus raksa-aikana se tuntu äääärrrhhhh! No, rakennettais varmaan vieläkin jos oisin jääny miettiin ja miettiin..=)

  VastaaPoista
 5. Voi kun ihana mekko!!!
  Ja takki. Alan tosissaan harkita tuon meidän seinätaulun leikkaamista takiksi :D

  Ne on eksyny tänne ne teidänki itikat... Viimevuonna ei paljoa meidän pialla itikoita näkynyt. nyt niitä o kera mäkäräisien aivan mahdottomat määrät... :(
  JA tällaiselle pistoille allergiselle yhtä tuskaa....

  VastaaPoista
 6. Miten olen onnistunutkin missaamaan blogisi! Aivan ihania ompeluksia, wau! Olipas tuosta meidän arvonnasta monenlaista hyötyä :)

  saara

  VastaaPoista
 7. Ooh, miten ihania ompeluksia!!! Aivan ylisöpö tuo pupukangas ja tietysti tuo Ikean kettukangaskin. Oivoi... Ajelen Ikean ohi torstaina, mitenhän voin malttaa kiusauksen...

  VastaaPoista
 8. Tuo takki on ehkä ihaninta mitä olen kaikissa ompelublogeissa nähnyt :)

  VastaaPoista
 9. nasba: oikeassa olet - tai ei tuosta ole matkaa keskustaan kuin 12km, mutta ihan riittävästi kuitenkin hiljentämään ympäristön miellyttäväksi. <3 En osaa muualla asuakaan kuin maalla, nytkin meillä on sama matka keskustaan tästä vuokratalosta. Pakolliset kaupunki/opiskeluvuodet sitä eli kerrostalossa kuin lintu häkissä.

  Anna: on se vaan mukavaa! Ainakaan ensimmäiseen tuntiin en raaski siellä edes radiota kuunnella, nautin vain täydellisestä hiljaisuudesta ja omasta rauhasta. ;D

  aNNa: sait minut nauramaan - tyynyliinastahan tuollainen mekko toki on välttämätöntä ommella!! =D

  Laura: kenties murattiin pätee sama sääntö kuin karhunköynnökseen? Jos ei halua sen elävän, se kukoistaa..?! Tosin tänä kesänä taisin viimein onnistua sen köynnöksenkin kanssa, ja nyt nautin komeasti kasvavasta ja uusia versoja työntävästä köynnöksestä etupihallani. <3 Ja me taas mietitään varmaan turhankin tarkkaan jokainen pistprasian paikka ja kaikki pienetkin asiat - ettei sitten myöhemmin harmittais. ;)

  Sani: meilläkin on lapsilla kropat ihan täynnä paukamia, hellepäivinä kun on ollut pakko olla vähällä vaatetuksella ja siellä on itikat syöneet auringossakin. ;( Itseltä se itikkapaljous on kyllä vähentänyt huimasti ulkoiluhaluja.

  saara: tervetuloa meille, parempi myöhään kuin ei silloinkaan!! =)

  Tiina: tuo Annamoahan on vielä tosi edullistakin, niin että hakemaan vaan! =)

  Terhi: no kiitos! Nyt punastun. ;)

  VastaaPoista
 10. Voihan saunasuti sentääs nuiden sävyjen kanssa! Mun pitäisi hankkia terassikalusteille jotakin sävytettyä ainetta, mutta arvaa uskallanko, ko nuo hommelit tuntuu kaikilla menevän säätämiseks. Miksei ne voi vaan tehdä niihin purkkeihin merkintöjä: musta, harmaa, ruskea, väritön? Kaikenmaaliman tyhymiä sävyjä. Mennee kai semmosessa hermot.
  Mutta tsemii teille sinne raksailupuuhiin, hienoa tulee! Ja ompelukset on huikeita jälleen kerran, pus! <3

  VastaaPoista
 11. Voiiiii miten ihana pupu-mekko!! Mä haluun tommosen ITSELLENI!!! :) :) Ja toi takki on kyllä myöskin hieno. Ihania vaatteita oot tehny mun siskontytöille W:lle + W:lle :) Koskas mä saan alkaa tilailemaan sulta vaatteita mun mini-miehelle :D :D

  VastaaPoista
 12. Tsemppiä raksailuun! Kyllä se aherrus vielä palkitaan! Onneksi se edes sillontällön on mukavaa. :) Kaikki nuo edellämainitut kliseet PITÄÄ PAIKKANSA, usko tai älä! ;-D

  VastaaPoista
 13. Aivan superihana takki!! Voi että ku ite osais tommosen väsätä ni se ois meillä jo! :)
  Pakko kysyä, et onko tolla pupumekon takapuolen "puhekuplalla" jotain salattua symboliikkaa? ;D

  -rene

  VastaaPoista
 14. Dooda: lopulta nuo molemmat sävyt on kyllä näyttäneet hyvälle, kun ne on kunnolla kuivuneet, joten kyllä sinne kalusteisiinkin sopiva sävy löytyy kun aikanne joogaatte sen eteen! ;)

  Hepa-neiti: eihän se koskaan ole kiellettyä ollutkaan, ainahan saa kysellä mitä voisin tehdä. ;) Tosin ajattelin tästä eteenpäin vähän hiljentää tahtia kesäksi, ei ehdi ulos lainkaan kun tulee tilaus toisensa jälkeen tehtäväksi, vaikken edes varsinaisesti ompele tilauksia.. ;)

  Rillirousku: kyllä epäilemättä pitää paikkansa, eipä niistä muuten olisi kliseitä muodostunut! =D

  rene: heh, enpä edes ole huomannut tuota puhekuplajuttua! ;D Kangasta oli sen verran niukasti että se laitettiin mitä oli, sen kummemmin kohdistamatta.. ;)

  VastaaPoista
 15. Onko tohon takkiin olemassa joku kaava jossain lehdessä vai onko se ihan omasta päästä? Blogisi inspiroi nyt niin paljon, että luulen että ompelukone on pakko kaivaa kaapista ;)

  VastaaPoista
 16. Villasukat ja pipa: osa takkikaavoistani on ihan omasta päästä piirrettyjä, osa muunneltu tavishupparin kaavasta. Mutta sellaisenaan sitä ei siis lehdestä löydy! Kiva kun löydät inspiraatiota täältä. ;)

  VastaaPoista
 17. Aivan ihana pupumekko ja tuo takkikin on aivan upea! Kateeksi melkein käy, kun olet noin taitava. :)

  Tsemppiä raksahommiin, meilläkin alkaa loppukesästä rakennushommat. :)

  VastaaPoista
 18. ihana mekkoliini ja tuo takki, edelleen se ihastuttaa niin kovasti <3

  VastaaPoista
 19. Ihania molemmat,mekko ja takki!:) Tuota mekon pupukangasta oli meillä lapsena verhot lastenhuoneessa:)
  Ja tuo takki,olen sanaton!
  Muuten tuliko kankaat perille?Mulla ois nyt Lapinlahdella 3 metriä sitä kettukangasta,sisko kävi tänään Ikealla ja toi mulle sitä...
  Tuo saunanpanelien käsittely näyttää hyvin tutulta,ite tein sitä tammihelmikuussa ennen uuteen kotiimme muuttoa.Tosin mustalla käsittelin ja tyhmyyksissäni paljain käsin,oli kova putsaaminen käsissä!
  Ja tuo piha näyttää aivan tutulta!

  VastaaPoista
 20. Aatsipoppaa: Kiitos! Mutta paljon on oppimista vielä tälläkin tätillä, ei suju kaikki lähimainkaan mitä tahtoisi osata. Mutta hiljaa kai hyvä tulee.

  Anskuli: kiitos =)

  Virpi: ei oo vielä tullut kankaita, liekö sit maanantaina tulossa?! Juu komeat on olleet kädet mullakin, inhoan pitää mitään hiostavia hanskoja kädessä ja sit on vaan tungettu käsiä taskuun kaupassa ja muualla "ihmisten ilmoilla" käydessä, kun kynnet on ihan mustat! ;D Mutta eipä se mustuus kauan ole onneksi käsissä vanhennut, aika pian se kuoriutuu poiskin.

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.