tiistai 21. kesäkuuta 2011

Oma koti (vai pankinko se oli)

Joskus aioin esitellä uuden talon pohjaa täällä, mutta on tainnut jäädä tekemättä. Nythän tässä on joutoaikaa käydä tätä läpi, joten tiirailkaas tätä, sen minkä selvää saatte:

Sellainen perusmökki meille on valmistumassa. Kuva on skannattu, ja aika epäselvä, kun alkuperäinen piirros on suttuinen - se on ollut oikeissa töissä raksalla. ;) Talo on Kastellin kautta pakettina ostettu, ja pohja on vastaava kuin Economy100:ssa, mutta pienin muutoksin. Huoneistoneliömäärä talossa on 105m2. Periaatteessa talon jokainen neliö on aika tarkkaan hyötyneliöitä, ja siksi tilat vaikuttavat neliömääriään avarammilta ja ah-niin-käytännöllisiltä. Kun vain pääsisi niitä jo asuttamaan!

Talo on kasvanut omalle maalle, ja tämä oma maa on meidät tuntien tietysti maaseudulla, n. 12km lähimmästä kuntakeskuksesta. Löydettiin tuo aarre lehti-ilmoituksen avulla joskus kesällä 2008. Tontilla on kokoa 6223 neliötä, ja siitä puolet on pihakäytössä - tai tulee olemaan. Toinen puoli omasta maasta on meidän ja naapurin väliin jäävää ryteikköä, jossa saisi meidän puolestamme joskus kasvaa vaikka ihan oikeaa metsääkin. Tämä kuva on otettu syksyllä 2008, ja nykyään maisema on yhtä taloa rikkaampi...


Tien toisella puolella on pikkuinen järvi, joka on sopivan kaukana pikkuisia taaperoita ajatellen, mutta kuitenkin piristävästi niin, että sinne pihalta juuri ja juuri näkee. Rannassa on venepaikkaoikeus meilläkin, ja mikäli miestäni yhtään tunnen, on siellä joskus myös joku kytynen vene.


Samoihin aikoihin kun löysimme tontin, teimme Kastellin kanssa ensimmäiset talokaupat muuttovalmiista 100-neliöisestä omakotitalosta, mutta myöhemmin peruimme nämä ja solmimme uudet kaupat suunnilleen samanlaisesta talosta, mutta vain säältä suojaan -vaiheeseen saakka rakennettuna (runko, tuulensuojalevyt ja villat ulkoseiniin, vesikatto ja ikkunat) ja pienin muutoksin. Muutoksista tärkeimpiä oli lämmin kuisti khh-päätyyn sekä korotettu katto, jolloin ullakolle saadaan tehdyksi koko talon mittainen varasto.

Loppuvuodesta 2009, kun hoitelin kotona vastasyntynyttä kuopustamme, nousi tontilla pystyyn upea näky, josta sain virtaa tolkuttomasti kaikkeen arkikiireeseen - oma koti:


Noista ajoista on tultu eteenpäin puolentoista vuoden verran, ja kovasti on tapahtunutkin sinä aikana, vaikka läheltä seurattuna on ollut usein turhauttavan monia iltoja, joina puoliso ei ole ehtinyt töiden ja muiden kiireiden vuoksi raksalle lainkaan, ja on tuntunut, ettei tämä projekti valmistu koskaan. Nyt on kuitenkin pohjamaalit seinissä, sähköt vedettynä, keittiökalusteet tilaussuunnitelmissa ja lauteetkin pian tulossa... tänä iltana mies lähti raksalle tapettikääröt mukanaan, ja ainakin meidän makkarissa on nyt jo liisteriä seinillä.

Viimeksi raksalla käydessäni kuvailin joitakin huoneita puhelimellani, ja vaikkei näistä kamalasti näekään, laitetaan nämä silti näytille. Lastenhuone:


Lastenhuoneeseen tulee valkoinen helmi-puolipaneeli, jonka yläpuolelle liisteröidään Boråstapeterin ruskeasävyistä Boheme-raitatapettia. 

Keittiöön tulee välitilaan valkoinen paneeli, jonka yläpuolelle (esim. liesikuvun kohdalle jossa ei ole yläkaappeja) Sanbergin harmaa Rut-tapetti. Eteisen puoleinen seinä, jossa ei ole yläkaappeja lainkaan, tapetoidaan kattoon saakka, ja samoin välitilapaneeli jatkuu sillä seinällä puolipaneelina koko seinän leveydeltä. Sitä seinää ei tässä kuvassa tosin näykään. Tässä kuvassa on ovi keittiöstä kodinhoitohuoneeseen, vasemmalla puolella jääkaapin oma nurkka, ja oven oikealle puolelle tulee hellat sun muut.


Olohuoneen tälle seinälle, sohvan taakse, laitetaan Studio Decorin tekstitapettia, jossa on lähinnä valkoisia, kermanvaaleita ja harmaita sävyjä. Siitä tapetista napataan sopiva valkoinen sävy olohuoneen muihin seiniin, jotka maalataan.


Pääovella olevaan tuulikaappiin tulee n. 2m korkea valkoinen pystypanelointi, jonka yläpuoli tapetoidaan samoilla Boråsin raidoilla kuin lastenhuone.


Vessaan, mahdollisesti kodinhoitohuoneeseen ja meidän makuuhuoneeseen tulee lasikuitutapetit. Nehän on tunnetusti kestävät, joten vesiroiskeisiin tiloihin ne ovat selkeä valinta, mutta ihmettelet varmaan, miksi kummassa aikuisten ihmisten makuuhuoneeseen, miksei edes lasten! No siksi, että satun tykkäämään lasikuitutapetin karheasta kuviopinnasta, joka on valkoiseksi maalattuna miljoonasti hauskemman näköinen kuin pelkkä maalattu kipsilevy. Eli ihan ulkonäkösyistä! Niistä kalanruotokuvioisista en pidä niinkään, mutta ihan se perusperuskuviointi sen sijaan kyllä osuu ja iskee. Talon mahdollinen seuraava omistaja saa sitten niellä rumia sanojaan ja lätkiä tasoitetapetteja lasikuidun päälle, jos sellainen ei satu silmää miellyttämään. ;)

Ne seinät, joita ei tässä ole erikseen mainittu, maalataan lähinnä valkoisella ilman sen ihmeempiä kommervenkkejä. Liika on aina liikaa erityisseinissäkin, ja helpoin ja halvin valinta kaikkeen muuhun on tietysti maali. Ja meidän kohdalla tietysti valkoinen.

Kaikenkaikkiaan sisustus tulee olemaan melko "tylsä", eli kaikkialla vaaleita ja luonnonläheisiä sävyjä. Minä kun olen tällainen vanhaa ja uusvanhaa rouheutta rakastava mummeli, enkä osaisi kovin modernissa tai värikkäässä kodissa olla, vaikka niitäkin suuntia on muiden kodeissa kiva ihailla.

Ja jotta ihan lopullisesti voisitte vahvistua siitä päätelmästä, jota jo mielessänne pyörittelette, kerrottakoon, että aiomme myydä tämän kaiken. Hulluja, kyllä. Haaveena on joskus vielä "laajentaa toiselle tontille", eli rakentaa suurempi talo, kunhan aikaa ja voimia joskus on niin suureen koitokseen. Siitä huolimatta tämäkin talo tuntuu kyllä ihan kodilta jo nyt, niin kauan sitä on hartaudella haaveiltu ja jo rakennettukin. Ei epäilystäkään: tuon myyminen tulee olemaan itkun paikka. =)

8 kommenttia:

 1. Voi miten ihana postaus!! Pohja näyttää toimivalta ja tapetointi ja maalaus suunnitelmat kuulostaa hyvältä :)

  Ja myyntiaikeet O.o Ootte te melkoisia :)

  VastaaPoista
 2. Teillähän on pitkän tähtäimen suunnitelmat ja kärsivällisyyttä riittää, se on hieno asia.

  VastaaPoista
 3. Meidän perheessä ei olisi kestävyyttä edes yhden talon rakentamiseen, saatika kahden. Ja sultahan tuo eniten vaatii siinä mielessä, että hoidat lapsia kotona ja mies vielä poissa "koko ajan". Sä oot mun idoli. ;)

  Ja hienolta näyttää suunnitelmat ja pohjat. Meilläkin on "perustalo" ja ihan hyvin pärjätään. Ainut mitä vaihtaisin on se, että saisin kodinhoitohuoneen (80-luvulla niitä ei vielä arvostettu...) ja tuulikaappi todennäköisesti häviää meiltä joskus.

  Mukavaa jussia!

  VastaaPoista
 4. Ei ollenkaan hullua, vaan järkevää! Taloja ei saisi ajatella tunteella, jos rahaa haluaa =). Ja seli seli, itse en kuitenkaan voisi myydä tätä omaa...
  Tuli kyllä noista kuvista rakennusaika mieleen ja onneksi meillä on enää pihahommia (sorry). Tsemppiä teille! Kyllä se valmistuu!

  VastaaPoista
 5. Varmasti kun alusta asti tekee niin tulee oikein vahva side taloon :)
  Meilläkin ens viikol mennään kirjoittaan kauppakirjat ja sit alkaa armoton remontointi uudessa kodissa.
  Vaikka tähän taloon olen "vain muuttanut" ja vasta vuoden asunut, (mies on aikanaan talon rakentanut), silti tuntuu haikealta muuttaa. Vaikka kovasti odotan jo sinne uuteen pääsyä :)

  VastaaPoista
 6. aNNa: kiitos ;)

  Taina: kärsivällisyydestä en niin tiedä, mutta jospa sitä tässä tulisi lisää.. ;)

  nasba: en tiedä onko meissäkään, mutta siihen sopeutuu mihin päättää sopeutua. Kai. Etsi hyvä nainen parempia idoleita, minusta ei kannata mallia ottaa missään. :D

  Riikka: onhan se toisaalta niinkin, että siellä on koti missä on rakkaimmat ihmiset jne, ei se itse rakennus saa niin tärkeä olla. Mutta kyllähän sitä kiintyy myös paikkoihin, sehän on selvä!

  Sani: tsemppiä muuttohommiin! =)

  VastaaPoista
 7. Tuota just ihmettelen, miten jaksat ajatella talon myymistä nyt kun ootte just loppusuoralla:) Meillä tuli ainakin semmonen uupumus, että tämä yksi riittää kyllä! Mutta mielihän voi joskus muuttua. Tykätään kyllä paljon tästä pihapiiristä. Mies on vaan alkanu puhua, että ois sittenkin pitäny tehä se mansardikatto... ois se vaan ollu niin hieno ja että vielähän sen ehtis vaihtaa..;)

  VastaaPoista
 8. Meille nousee myös tuollainen Economy tännepäin suomea, syksyllä perustukset ja keväällä alkaa sitten rakennus. Tulee muuttovalmiina tosin, kun emme nyt halua rakennusurakkaa omille harteille :)

  Ja teillekin pian perheenlisäystä, onnea :)

  Juurikin vasta löysin blogisi, hyvä niin!

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.