perjantai 15. huhtikuuta 2011

Tavallisen tylsää

Piparikukka-joustofroteesta piti tulla kuopukselle tavallisen tylsät haalarihousut nro3, mutta vetskarin puutteessa siitä tulikin tavallisen tylsä mekko vanhimmalle. Sen verran sentään löytyi vielä keltaista resoria, että tähän sain sen riittämään. Nyt jännitän, onko tulossa oleva Jofotexin keltainen resori oikeanväristä keltaista vai jotain hailakampaa...

Mutta siis 104/110-kokoinen mekko siitä nyt tuli, tuollaisilla retrotaskuilla:


Pitkään mietin, laitanko taskuja ollenkaan, kun tuo trikoopalanen oli niin eriväristä keltaista kuin kukissa. Mutta ilman taskujakin olisi tullut sen verran tylsä, että laitoin ne lopulta kuitenkin.En tiedä vieläkään, kannattiko, mutta siinä ne silti nyt seisoo.


Tuota ommellessani hoksasin, että täällä on joskus pyydetty tuollaisen puolikuutaskun teko-ohjetta.. no tätä nyt ei ohjeeksi voi väittää, mutta tässäpä kuitenkin jonkilaista vinkkiä, miten sen ainakin voisi tehdä. Itsekin teen joka kerta vähän erilailla ja testailen, mikä olisi paras tapa noiden toteutukseen.

Eli kun taskukappaleet on leikattu, leikkaan sen sisäreunan mukaan vielä alavarat taskunsuihin ja ompelen ne kiinni taskukappaleisiin, oikeat puolet vastakkain. Lipare käännetään nurjalle ja silitetään, minkä jälkeen taskunsuun voi tikata haluamallaan tavalla. Alavaran ylimääräiset voi leikata nurjalta pois.



Sitten väännetään saumurista differentiaalisyötön säätönumiska kaakkoon, jolloin kangas rypyttyy ommeltaessa.


Sillä ajellaan taskun ulkoreuna. Näin siihen reunaan tulee valmiiksi sekä huolittelu että hiukan syötöstä, ja siitä on todella helppo silittää tasaisesti nurjalle tarvittava käännevara. Klikkaa kuvaa isommaksi, niin näet miten saumuriommel "kiristää" sopivasti tuota reunaa.


Sittenpä vain ommellaan taskut kiinni miehustaan.. kannattaa mitata tarkasti sekä ylä- että alareuna ennen ompelua, koska tuon mallinen tasku asettuu helposti eri korkeudelle, kun taskun yläreuna on sen verran ohut lipare.


Mukavamman näköinen olisi tullut, jos olisin tikannut taskun molemmat reunat kaksoisneulalla, mutta eipä voi enää. Jos vaikka seuraavassa mekossa. Totta puhuakseni ajattelin sitä kyllä jo tuota ommellessa, mutta laiskuus voitti enkä viitsinyt alkaa käyttelemään kaksoisneulaa ja yhtä neulaa edestakaisin koneessa. Kaksi suoraommelta vierekkäin ei taas olisi joustanut - niin kuin ei kyllä jousta tuo yksi suoraommelkaan, jos tarkkoja ollaan... =)


Pikkuisen leveähkö malli tuli tästä mekosta, ainakin noin pelkästään pidettynä... kaava on omista saksista tällä(kin) kertaa.
 



Jos elää tätä vuodenaikaa mitä oikeasti nyt eletään, mekkokin on sopivampi - alla kun on pitkähihainen ja leggarit.


Vielä olisi piparikukkia yhteen mekkoon/haalareihin tai muuhun vastaavaan, mutta ei siihen sopivaa resoria, vetoketjua tai muutakaan lisuketta... täytynee tärvätä hyvää rakennusaikaa sen verran, että käy Eurokankaassa täydennyskeikalla jonain aamuna.

Tässä vielä tuollaisen puolikuutaskun kaava - jospa se tulostuu todellisessa koossaan... sen murheen jätän teille itsellenne. ;) Ja tässä ei ole mukana saumanvaroja.


Taskun korkeus on 20cm. Ainakin omalla näytöllä tuo vastaa todellista kokoaan, kun klikkaa tuota kertaalleen isommaksi. Tuplaklikkauksella saa jo jättitaskun.

17 kommenttia:

  1. Kaunis mekko ja kiitos ohjeesta!!!

    VastaaPoista
  2. ihana mekko ja kiitos loistavasta ohjeesta! oon haikaillu noiden tollasten taskujen perään...

    VastaaPoista
  3. Ihana mekko, taskut sopii tuohon hyvin. :) Kangas sopii minusta kivasti pienelle pojallekin paidaksi. Pikku pala mullakin on, jonka ajattelin joskus kuopukselle toteuttaa.
    Ja lasagne on muuten ihan parasta (!), harvoinpa vaan nykyään itsekään tulee kokkailtua noita työläämpiä ruokia, pikainen makkarakastike on meilläkin aikas tuttu juttu. :)

    VastaaPoista
  4. Tuo on kyllä aika hieno mekko!
    Tavallisuus on kaunista? :D

    VastaaPoista
  5. tosi kiva mekko ja ehottomasti nuo taskut sopii tuohon:) Ja hyvä yhdistelmä myös paidan & leggareitten kans!

    VastaaPoista
  6. Hauska mekko ja kiitos ohjeesta, tulee aina tarpeeseen! Mietin, onko tuohon taskun reunan kääntämiseen mitään helpotusta olemassa, jos ei omista saumuria?

    VastaaPoista
  7. Vitsi ku tuli nälkä tuota edellisen postauksen lasagnea katsoessa :D (lähteeki täst jääkaapille hakemaan jtain iltanaposteltavaa ;) )

    Kiva mekko ja taskut tuovat heti ilmettä mekkoon :)

    VastaaPoista
  8. Taskut antaa paljon lisää ilmettä! Kiitos taskuohjeistuksesta. Tuollain kokeilen heti seuraaviin housuihin!

    VastaaPoista
  9. Kiva mekko ja tosiaan nuiden pitkähihaisten ja legginsien kans oikein soma ja somahan tuo on mallikia:) Itse olen oikea mummo, pikkuinen poika on,tyttöä puuttuu, että pääsisi mekkoja ompelemaan:)

    VastaaPoista
  10. Heippa! Pakko kommentoida kun oon jo pitkään seurannu sun blogia eikä koskaan tuu mitään kommentoitua :) Ihana mekko, tykkään tosi paljo! Muutenki tää sun blogi on ihan huippu, oon saanu niin monta hyvää vihjettä ja neuvoa ompelemiseen että pakko kiittää niistä. Aloitin ompelun syksyllä, sitä ennen en ollut koskaan ommellut mitään mutta hyvillä neuvoilla homma onnistuu jo kohtalaisen hyvin :) Joku kysy noista taskuista toisenlaista ohjetta niin ainaki silleen onnistuu jos leikkaa pahvista taskun mallisen palan. Sit asetetaan pahvi taskukankaan päälle niin, että jää saumavara näkyviin. Sen jälkeen silitetään saumavara pahvin päälle jonka jälkeen pahvi vedetään pois. Sen jälkeen voikin ommella taskun suoraan mekkoon tai mihin ikinä se tuleekaan. En tiedä saiko tosta selityksestä mitään tolkkua? :D

    Mutta tähän tahtoisin neuvoa jos joskus joudat, tai joku muu joutaa neuvomaan: miten vauvan BODYN lahkeensuun resorit saadaan ommeltua nätisti niin, ettei lopputulos ole kupruileva alareuna? Siis missä kohti kuuluu venyttää resoria tai mitä ikinä käyttääkään?

    VastaaPoista
  11. Tylsällä ei kyllä ole mitään tekemistä näiden sun ompelusten kanssa! Sinä saat perusvaatteisiinkin jotain kivaa jujua, kun itse menen mistä aita on matalin. Kiva mekkonen, ja taskuohjeistuksesta kiitän myös minä :)

    VastaaPoista
  12. Todella selkeä ohje, ja sinulla näytti olevan muitakin selkeitä ohjeita. Tänne pitänee palata toistekin.

    VastaaPoista
  13. Vautsivau! Tein löydön, kun äkkäsin tän blogin! :) ...ja voi tuska, että tuli kaamea ikävä ompelemista.. Olispa se kone, niin tulis hyvin äkkiä tuohon vanhaan sohvaan päälliset ja kaikkea muuta nättiä. Ihan pää pyörällä oon, missä välissä kerkiät tekemään kaikkea tuota?! :D itellä tuntuu, ettei aika riitä mihinkään... Ihania kaikkia ompeluksia, ja tuo Annin mekko!!! ihan myyty oon! (minäki sitte, ku mulla on oma tyttö ;) ), ja tein pikkusetki kasvanu :) <3 - selja -

    VastaaPoista
  14. selja: mitä ihmekautta sinä tänne löysit?! =D kiva joka tapauksessa kuulla sustakin. En minä tiiä millon ehdin tekemään kaikkea, kai sitä tässä kaiken muun ohessa pikkuhiljaa tapahtuu monenlaista.. ja kun nuorimmainen nukkuu vielä päikkäreitä, niin sehän on oikein ompelun kulta-aikaa! Eipä sitte muuta kun ompelukonerahoja kesäks tänne tienaamaan, niin syksyllä saat jo huristella uudella omalla. Pitäähän se ompelijalla olla oma kone!! =) Tulepa pyörähtämään toistekin.

    VastaaPoista
  15. Kiitos kaikille kivoista kommenteistanne!! <3

    Lilli: tuossa seuraavissa kommenteissa tulikin jo vinkkiä, ja sen pahvikonstin lisäksi saumurin voi korvata niinkin, että ompelee syötöslangan taskunsuun ulkoreunaan ja kiristää sillä sen taipumaan tasaisesti, eli samalla tavalla kuin tuossa saumurilla ommeltaessa..

    Henna: kiva kun komemntoit! Ja varsinkin se, että blogistani on ollut iloa ja hyötyä sinulle. =) Bodyn helmaa ommellessa kannattaa resoria venyttää reilusti lähinnä siinä sivusaumojen kohdalla ettei valmiissa bodyssa tursota siitä kohtaa resori ulospäin, ja tietysti jonkinverran venytetään koko matkalta.. hankalampi sen tarkemmin sanallisesti neuvoa, ilman kuvia.. toivottavasti tästä oli apua!

    rusina: mulla taas on nimenomaan sellainen olo että minä olen se, joka menee aidan matalimmasta kohdasta, ellei peräti alta.. ;)

    anpali: tervetuloa jatkossakin. =)

    VastaaPoista
  16. Kiitos tästä mainiosta ohjeesta!

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.