perjantai 11. maaliskuuta 2011

Takkitalkoisiin!


Lupaamani ohjeistus takin ompeluun on nyt täällä! ;) Ohjetakin kankaiksi löytyi varastoista vanha pöytäliina, joka näytti aivan siltä kuin se haluaisi olla takki. Sen pariksi löytyi oranssi fleecehuopa, joskus Jyskistä varta vasten ompeuksiin ostettu. Niistä, ja laatikon-pohjalta-sittenkin-löytyneestä vetoketjusta syntyi tämä tekele. 

Ennen varsinaista ohjetta muutama juttu ihan yleisesti. Nimittäin vaikka osaisi ommella kuinka hyvin, todella siistiä jälkeä saa silloin, jos osaa/viitsii tehdä muutakin. Hakkeja, aukileikkauksia, saumojen aukisilittämisiä, ahkeraa tikinpituuden ja paininjalan puristuksen säätämistä... niillä se paras mahdollinen lopputulos vasta syntyy, ja minusta ne ovatkin osa sitä ompelun taitoa itseään. Ja sitten se ilosanoma varsinaisesti takkiin liittyen - tähän takintekoon ei tarvita saumuria! ;) Nyt pääsevät siis hekin loistamaan, jotka trikookankaiden kanssa tuskailevat saumurin puutetta. 

Olen koonnut ohjeen sitä mukaa kuin itse tuota kuvan takkia ompelin, ja yleensä teen takit aina tässä  kertomassani järjestyksessä. Tämä on minusta nopein mahdollinen tyyli: eli mahdollisimman monta saumaa ommellaan peräjälkeen, ennen silityskatkoa, jolloin silitetään kertarysäyksellä auki kaikki ommellut saumat.

Hommiin sitten vaan! Kaavathan te olette jo tehneetkin ja kankaat on valmiiksi leikattuna... ;)

- jos takkiin tulee merkkejä, päällitaskuja tms, ompele ensiksi ne paikoilleen. Minä en laiskana jaksa juuri taskuja tehdä, niin ihania kuin ne olisivatkin!


- aloita päällisen kokoaminen seuraavasti: olka- ja sivusaumat, hihasaumat, huppukappaleiden yhdistäminen
- kokoa vuoria samalla tavalla: vuorit kiinni alavaroihin, olka- ja sivusaumat, hihasaumat...ja aputikkaa niskarenksu vuorin niskaan, KT:n kohdalle

- silitä kaikki saumanvarat auki sekä päällisestä että vuorista, ja tee aukileikkauksia/lovia kaareviin kohtiin. Aukileikkaukset tekevät saumasta kiristämättömän ja siistin. Kannattaa leikata melko lähelle ommelta, mutta varoa kuitenkin katkomasta lankoja.

- lisäksi silitä resoreihin tarvittavat taitteet (hihansuuresorit ja hupunreunaresori pitkittäin kaksinkerroin. Alavaran ja vuorin yhdistävää saumaa en ole yleensä silittänyt auki, vaan alavaran puolelle (jos vuori on fleeceä kuten tässä, eli paksu). 

Ensimmäisen silitys- ja ompelurysäyksen jälkeen takkikasa näyttää tältä:


- ompele hihansuihin tulevat resorit renkaiksi ja aputikkaa ne päällisen hihoihin muutaman millin päähän kädentien reunasta



- ompele päällisen hihoihin syötöslangat, joilla hihan pyöriölle saa rypytettyä hieman pyöreää muotoa. Syötöslangan ompelen yleensä 4-5mm pistonpituudella, ja ylälangan kireyden lasken napinläpikireyteen (useimmissa koneissa on langankireyden säätökiekossa napinläven symboli)

- ompele hihat kiinni miehustaan. Opettajamme amiskassa opetti meille hienon sanonnan, joka auttoi aloittelijaa hyvin muistamaan, miten päin kappaleet ovat hihoja kiinnitettäessä: "nuttu nurin, hiha oikein!"

- ompele huppu niinikään kiinni miehustaan ja aputikkaa hupun etureunaan tuleva resori hupun etureunaan (seuraavassa kuvassa näkyy, miten tuo resorin kaareva alkureuna ommellaan)

Nyt päällinen on valmis vetoketjutohinoihin!


Sitten palataan vuorin pariin:

- kokoa huppukappaleet yhteen, ompele hihat ja huppu miehustaan (enkä erikseen mainosta enää silityksiä, koska jokainen sauma joka tapauksessa silitetään).

Ja fleecevuorin kanssa varsinkin kannattaa muuten muistaa ohentaa turhan paksuja saumanvaroja, jotta lopputulos olisi notkea.


Vuorikin on nyt valmiina vetskarin kiinnitystä varten:
 

- ompele vetoketju vuorin etureunaan, eli siihen etualavaraan. Vetoketju asetetaan alavaran päälle niin, että vetoketjun nurja puoli tulee alavaran oikeaa puolta vasten, alareunat kohdakkain.


Ei kannata ommella liian läheltä vetoketjua, ettei ommel näy valmiissa takissa (myöhemmin tuleva toinen ommel peittää tämän ensimmäisen).

Kun vetskari on ommeltu vuoriin, se näyttää nurjalta puolelta tälle:


... ja oikealta tälle:


- avaa vetoketju, aseta vuori ja päällinen sisäkkäin (vuori päälle, nurinpäin) 

- ompele päällisen ja vuorin etureunat yhteen, jolloin vetoketju jää väliin 


 - tarkista vetoketjun reunat, että ovat tasaiset ja silitä ne siistiksi.. 


Tätäkään ommelta ei muuten kannata tehdä liian lähelle ketjua, koska liian läheltä ommeltuna ketju ei toimi: kangas menee aina lukon väliin, tai pahimmillaan lukko ei mahdu kulkemaan ketjua pitkin lainkaan (ja mistä minä sen tiedän, älkää edes kysykö!). Liian kauas tehty ommel taas näyttää vähän hölmöltä päällepäin, kun melkein koko vetoketjun lipare jää näkyviin. 


- käännä takki uudestaan nurinpäin ja ompele hupun etureuna umpeen - resorikoristus jää huppukappaleiden väliin



- ellei sinulla ollut täsmälleen sopivan mittainen vetskari, leikkaa ylimääräinen pätkä ylhäältä pois ja ohenna saumanvaroja hupun kulmista. Älä kuitenkaan leikkaa liian läheltä ommelta, ettei ketjun loppupää muljahda oikealle puolelle!


Tuohan ei ole taas mikään oikeaoppinen tapa tehdä noita vetoketjun yläreunoja, mutta hyvin tuntuu toimivan!

- aseta hihat sisäkkäin ja työnnä käsi vuorin ja päällisen välistä. Nipistä sormiesi väliin kuvan mukaisesti molempien kappaleiden hihansuut ja vedä ne ulos takin helman kautta


- ompele hihansuut vastakkain, saumat kohdakkain - siis sillä tavalla miten pidit kiinni kappaleista äsken (tietenkään et ollut päästänyt vielä irti)


Resori jää tuonne väliin:


- käännä takki oikeinpäin

- ompele päällisen ja vuorin saumanvaroja pieneltä matkalta yhteen niskasta KT:n kohdalta ja molemmista kainaloista, niin kerrokset pysyvät paremmin paikallaan käytössä ja pesussa


Sitten takki onkin helmakäännettä vaille valmis!!


Ja helmakäänne onkin se juttu, mikä toteutus ei ehkä ole ihan tavallisimmasta päästä... ;)

- aseta aukinainen takki silityslaudalle ja silitä päällisen helmasta kapea taite nurjalle, jotta purkautuva reuna jää valmiissa takissa piiloon


- mittaa helmaan toinen, sopivan levyinen taite, neulaa ja silitä. Vuori jää suorana taitteen sisään.


Kulmat näin:


- ompele helmakäänne niin, että takin sisäpuoli on ommellessa ylöspäin, vetoketjupaininjalalla, vetskarin reunasta toiseen, ympäri koko helman...


Ja vetskaripaininjalalla siksi, että sillä saa ommeltua riittävän läheltä vetoketjua tuon loppupätkän. ;)


- tämän jälkeen takki kaipaa enää silitystä ja se on valmis!


Sellainen urakka. Toivottavasti näistä selostuksista kuvineen sai edes jonkinlaista tolkkua. Vanhaan tuttuun tapaan kysyä saa ja pitääkin jos jää joku epäselväksi, ja muistakaa tätä lukiessanne se, ettei tätä tekotapaa neuvonut alan opettaja! ;D Toivottavasti sinulle on tästä ohjeesta paljon iloa!

Ps. tämä takki on kokoa 98/104 (kuvien takkityttö 104cm pitkä), ja löytyy huutiksesta. Vaikka kukapa tätä enää ostaisi, kun nyt kaikki tekevät itse! ;D




Ps. kewa ehtikin jo tätä ohjetta kokeilemaan ja esitteli omassa blogissaan kivan raputakin! Olisi tosi hauskaa nähdä muidenkin versioita, joten vinkatkaa minut vieraisille blogeihinne jos olette tällä ohjeella takkeja tehneet. Ohjeen antamasta hyödystä tulee itselle superhyvä mieli. =)


81 kommenttia:

  1. Kiitos ihanista ohjeista! Sain monta hyvää vinkkiä ompeluun, vaikka muutamia takkeja on tullutkin tehtyä. Kun vain vielä ehtisi kokeilemaan näitä sinunkin ohjeita...

    VastaaPoista
  2. Wau mitkä ohjeistukset! Taisit saaha koukutettua ompeluhommiin! Ja siis mitään saumanvaroja ei tartte huolitella?

    VastaaPoista
  3. On muuten ihana takki ja tuo kangas! En ihan aina lämpene noille pöytäliina/verho retrokankaille, varsinkaan vaatteissa mutta tuo kuvio tosiaan sopii takiksi!!

    VastaaPoista
  4. oletpas nähnyt ison vaivan.. hienoa kun te konkarit jaksatte tehdä näitä ohjeistuksia!

    VastaaPoista
  5. Samoilla linjoilla kuin Lallatilaa: on upeaa, että joku jaksaa nähdä vaivaa ja tehdä näin hienon ohjeen! Jos uskaltaisin, yrittäisin heti...

    VastaaPoista
  6. Ihana, kiitokset ja kokeilemaan!!!!

    VastaaPoista
  7. Mä en ohjeita edes lukenut, koska musta ei ole ompelijaksi. Siksi mulla sut - rakas hoviompelijani! ;)

    Jos sä bongaat jonkun tollasen kankaan jostain kirpparilta joskus, vaikka ois vähän arvokkaampikin, niin ota mukaasi ja mä tilaan itselleni siitä takin. :) Kiitos!

    Ja en vissiin kommentoinut sitä nukkumasa takkia lainkaan. Se oli myös ihan älyttömän hieno! Mä voisin ottaa kaikki meille! :)

    VastaaPoista
  8. Ihanan selkeät ohjeet!!! Takki on vaan niin suloisen retro! :D Nyt vaan metsästämään takkikankaita ja jostain olisi löydettävä tuollaista paksumpaa resoria, vinkkejä kellään mistä? :)

    VastaaPoista
  9. Sinä oot ihan kone! Valtavan työn olet tehnyt ohjeistuksen kanssa ja näin nopsaan! :O Isot kiitokset. Tähän ohjeeseen palaan takuulla, kunhan uskaltaudun siirtyä haastavampiin ompeluksiin :)

    VastaaPoista
  10. Kiitos kaikille! =)

    Saila: ei tarvitse huolitella mitään, koska takki on kokonaan vuoritettu, ja vuoritettuja vaatteita ei yleensä huolitella, ellei ole kyseessä joku superpurkautuva kangas.

    Hannaliini: uskalla vain, ei se ole niin hankalaa kuin monet kuvittelevat! ;)

    nasba: hoviompelija, hih! ;) Pidän kyllä silmäni aina iisosti auki.. harmillisen vähän noihin vain enää törmää.

    Minttu: muistaakseni Lasten metsolassa myydään myös paksua laatua olevia resoreita - tosin tuo omani on oikein retroruskeaa, äitini vanhoja resorivarastoja. ;) Ja Eurokankaassakin on joitain perusvärejä (ainakin Kuopiossa) paksuna laatuna.

    rusina: kone sai viime yönä flunssan, saa nähdä hiipuuko nakutus vähäksi aikaa.. vielä ei ainakaan tunnu siltä etteikö jaksaisi! ;)

    VastaaPoista
  11. Ihanaa...mun tekee mieli kokeilla....olis yks perintöpöytäliina, joka ehkä juuri olisi tälläinen takki...kiitos!

    VastaaPoista
  12. siis ei voi käsittää tuota sun reippautta ja ahkeruutta ompelun suhteen.. tuosta vaan ompelet takin toisesa jälkeen ja vielä jaksat tänne ohjeistaa muita :) Ihana takki jälleen kerran!!

    VastaaPoista
  13. Oletpas ihan tosi tarkat ja huiput ohjeet tehnyt! Ihailen miten kauniisti olet vetoketjun yläreunan saanut tehtyä, minulla nimenomaan homma yleensä kariutuu noihin vetoketjuihin :) Hitsit että ne on vaikeita saada onnistumaan siististi!

    VastaaPoista
  14. Superiso kiitos ohjeesta! Varmasti huutiskauppa jatkuu ennallaan, sillä eihän tuo taito ja tarkkuus tartu vaikka kuvia ja ohjetta kuin tiirailee!

    VastaaPoista
  15. Oi vitsi miten hyvät ohjeet!! KIITOS!!!! Miekin olen monen monta takkia tehny, mutta monta hyvää vinkkiä tuli tästä! Sie teet kyllä mahottoman siistiä jälkeä :)

    VastaaPoista
  16. Kiitän ja kumarran! Tuli monta ahaa elämystä, noinhan se onki hyvä tehdä :D, täälkö on ihan omat opit ja tuherrukset käytös, toisten ohjeistuksista saa aina niin paljon vinkkejä. Lisäilen tähän linkin tuonne mun sivuilal olevaan takinteko postaukseen :)
    Nyt odottelen ens viikol saapuvaa takkikangasta, täytynee sitä ennen tehdä testitakki (het ku aikaa irtoaa) mut nyt tekeminen on paljon nopeampaa ja helpompaa, kiitos viel hyvien ohjeiden :)

    VastaaPoista
  17. Mukava nähdä miten muut näitä takkeja tekee, oma tyyli kun on se perinteinen pussiin ompelu, enkä laita resoreita hiansuihin vaan teen niistä käännettävät.
    Joku kerta voisi kokeilla resoreillakin.

    VastaaPoista
  18. WAU!Suurkiitos ohjeista!kunpa joku päivä osaisin tehdä noin siistiä jälkeä..

    VastaaPoista
  19. Itellä ei oo edes mitään "perustapaa" ehtiny takkeihin muodostua kun niitä on tullu tehtyä niin vähän. Enempi sisävaatteita. Oot kyllä reipas kun laittelet näitä ohjeita!

    VastaaPoista
  20. Jaa-a, saas nähdä, tuleeko kokeiltua, kun itellä on ainaki tällä hetkellä ihan liikaa koulukiireitä että ehtis pal mitään ompelee.
    Mut piti taas vaan tulla hehkuttaa tätä sun ominaisuutta, mistä Saritan kanssa ollaan mesessäkin monesti juteltu, että on IHANAA kun oot tommonen auttavainen, ja omassa blogissa annat vinkkejä ja meidän blogiin tuut kommenttilootaan antamaan vinkkejä! Just tuollaisia bloggareita pitäs kaikkien olla, että jakaa sitä tekemisen iloa! <3 Kiitos sulle hirveesti siitä! :)

    VastaaPoista
  21. Saara: kiitos sinulle! Tässähän ihan punastuu! ;) Auttaminen on mukavaa, siksi kai sitä jaksaa tällaisia ohjeita yms. tehdä. =)

    VastaaPoista
  22. Suurkiitos ohjeesta. Olet ihana kun jaksat kuvata ja jakaa meille muillekin vinkkejä. Ei muuta kuin kokeilemaan!

    VastaaPoista
  23. Aivan superhuippu ohje, kiitos Tiina!!! En malta odottaa että pääsen koeajamaan tämän ohjeen käytännössä. Takkikankaat on vielä hakusessa, miksi pojille on niin vaikea löytää takkikangasta? Tytöille löytyis kyllä vaikka millä mitoin.

    VastaaPoista
  24. Kiitos minunkin puolestani ohjeesta. Ensimmäistäkään takkia en ole vielä saanut tehdyksi vaikka pari vuotta olen jo aikonut. Ehkäpä ohjeidesi avulla uskallan kokeilla.

    VastaaPoista
  25. Aivan mahtavat ohjeet. Kiitos kovasti sinulle tästä lapsia lämmittävästä ohjeesta. =)

    VastaaPoista
  26. Hei! Tosi hieno takki ja selkeät ohjeet! Täytyy varmaan itsekin kokeilla tehdä esikolle kevättakki. Aivan ihania juttuja blogissasi :)

    VastaaPoista
  27. Ajattelin kokeilla tätä sun versiota vaihteeksi ja seurasin ohjeita sitten niin orjallisesti, että olin jo loppusilityksessä, kun huomasin että mitäs tossa pöydällä on..no ne oli ne taskut, joita ei sun versiossa ollut =/
    Piti sitten vähän purkaa, että sain ne taskut paikalleen, mutta ohje oli hyvä ja aion uudestaankin käyttää tätä tekniikkaa =)

    VastaaPoista
  28. Anonyymi: hih, voi ei! =D Joskus käy noinkin. ;)

    VastaaPoista
  29. Tää oli kyl todella hyvä ohje vaik en niin tuosta selostuksesta tajun, kaik kun mulle pitää kääntää ja vääntää rautalangast :D
    Täytyy neidille metsästää kankaat takkii ja kaavat :)

    VastaaPoista
  30. Kiitos taas, tää on korvaamaton apu kun iskee aivopieru vuoria hihansuuhun ommellessa!

    VastaaPoista
  31. Kiitoksia maailman selkeimmästä ohjeesta! :)

    VastaaPoista
  32. tosi ihana takki ja hyvät ohjeet :)! kiitos kun jaksat laittaa selkeät ohjeet ja kuvat niin voi itsekkin ongelmatilanteissa varsinkin käydä katsoon että miten se menikään :) näiden kuvien ja ohjeiden innostamana tytön takki tekeillä kylläkin vähän erilaisella mallilla mutta hyviä vinkkejä poimin täältä omaankin takkiini varsinki vetoketjun ja vuorien kiinnittämiseen !

    VastaaPoista
  33. Niin ihana takki että ei mitään järkeä! Varmasti menee kaupaksi! :))

    VastaaPoista
  34. Hei, mie sain tehtyä elämäni ensimmäisen vuoritetun hupparitakin, kiitos siitä kuuluu siulle! Jännitti joka osio, muttei ollutkaan niin vaikeaa kun seurasi ohjeistustasi. Kiitos!

    VastaaPoista
  35. Aija: kiva kun onnistuit, ja seuraava takki tuleekin jo puolet nopeammin, vanhasta muistista! ;)

    VastaaPoista
  36. Dear Eki of us beginner sewers... :)

    Sie kun olet niin näppärä näiden kaikkien ompelusten kanssa, niin voisitko kertoa onko mahdollista ommella vetoketjua vuorelliseen verkkatakkimalliseen takkiin niiden kaulus- ja helmaresoreiden väliin siististi (ja helposti...)? Mie oon yrittänyt koko illan pähkäillä, miten se voisi olla mahdollista kun haluisin kovasti ommella sellaisen retroverkkatakin raglanhihoilla (ja kangas jota haluisin käyttää on ohutta trikoota, joten vuori on varmaan suotava?)

    VastaaPoista
  37. Aija: kyllä kai se mahdollista on, mutta ilman kuvallista ohjeistusta sen purkaminen ymmärrettäväksi ohjeeksi on kyllä mahdotonta.. ainakin minulle. ;) Laitan tämän jutun korvan taakse ja teen aiheesta ohjepostauksen jos saan joskus innostuksen tehdä tuon mallisen takin. Mutta lyhyesti sanottuna: jos jaksaa vaikka harsia ja tehdä siten varman päälle sen vetskariosuuden, saa ainakin siistin siitä vetskariosuudesta. =) Olisko Ottobre-lehdissä tuollaiseen ohjetta valmiina? Muistelen nähneeni.

    VastaaPoista
  38. Kaunis takki! Ihanaa, että joku jaksaa tehdä näitä kuvallisia ohjeistuksia!

    VastaaPoista
  39. Hyppiminen blogista toiseen tuotti tulosta ja löysin vihdoin rautalankaiset ohjeet takin tekemiseen! Kiitos niistä. Ihastuin blogiisi niin, että napsautin samalla itseni lukijaksi. :)

    VastaaPoista
  40. Nannukka: tervetuloa lukijaksi, toivottavasti muistakin ohjeista on sinulle iloa! Jospa niitä pääsisi/ehtisi taas joskus tekemään lisääkin.

    VastaaPoista
  41. Tosi hyvä ohje takin ompeluun.Kaavat vaan pitäis saada,laitan sulle s.postia niistä kohtapuoliin.Aattelin siis uskaltautua kokeilemaan,kun löysin ihanan kankaan.Käykö vuoriksi myös sellanen tikkikangas?(Siis vanu alla,kangas päällä)

    VastaaPoista
  42. ah, just tällasta mä oon kaivannu. Itsehän olen alaa opiskelematon näpertäjä, joka tekee, tusaa ja väkertää niin kauan kunnes on valmista ja tyytyväinen, vaikkei nyt ihan osaiskaan tehdä oppikirjan mukaan. Mullakin löytyy yks jos toinenkin noita Jyskin huopia, ei muutaku takintekoon... :D

    VastaaPoista
  43. Mahtavaa! Nyt luulis takin onnistuvan. Kiitos vaan muistakin ohjeista!

    VastaaPoista
  44. Aivan ihana juttu, että olet jaksanut tehdä näin hienot ohjeet.
    Näistä pääsee jyvälle aloittelijakin (mutta ei ehkä vielä minun ompelutaidoilla, mutta olen toiveikas).

    Kiitos kovasti. Innolla aina kurkin, mitä muita kivoja ohjeita täällä on. Kiitos.

    VastaaPoista
  45. kiitos ohjeistuksesta! Meidät vinkattiin tänne facebookin ompeluelämää ryhmästä. ;) Takkihimo sen kun kasvaa! (ja taisit saada uuden lukijankin)

    VastaaPoista
  46. Terve Tinde! Olen juuri tuhonnut (siis leikannut osiin) elämäni ensimmäisen takkikankaan, vuori on vielä koneessa kylläkin. Ihan hyvästi ei tainnut näin jälkikäteen langansuunnat mennä ihan sopimusten mukaan mutta huomenna se nähään mistä mannapuurosta tämä tantta on tehty. Aion ahkerasti seurata ohjetta! Ps. Luovuttasin jo nyt, jos kehtaisin...

    VastaaPoista
  47. Rillirousku: sä mitään mannapuuroa, ruispuurua kuule! ;) Langansuunnista viis, kunhan lopputulos on mieluinen. Tsemppiä, näytäthän sää sit lopputuloksen?! =)

    VastaaPoista
  48. Juuri hyödynsin ohjettasi: http://nevenmamma.blogspot.com/2012/03/satutakki-koko-98.html
    Isot kiitokset siis!

    VastaaPoista
  49. Kiitos ohjeesta. Onko mitään vinkkiä mistä löytyisi kaavat takkiin?

    VastaaPoista
  50. glenni: kyllä kannatti tehdä, hieno lopputulos!

    Maariainen: en ole löytänyt tällaiseen takkiin koskaan valmista ohjetta, mutta ompeluohjeet-osiossa on sitä kaavanmuokkausohjetta, ja sen tekstin kommenteissa oli muistaakseni mainittu joku ottobre jossa on hyvä hupparinkaava pohjaksi takkikaavan piirtoon.

    VastaaPoista
  51. Nyt kokeilin takin vuoriohjeistusta lehden ohjeen rinnalla, ja täytyy myöntää että heitin jossain vaiheessa lehden nurkkaan kun alkoi niin kyrsimään se epäselvä ohjeistus (tai sitten en vaan osaa..) Mutta valmista löytyy täältä: http://annukanaurinkoiset.blogspot.com/2012/04/hienostelutakit-kevaaseen.html Iso kiitos selkeästä ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanat ne pitsiliinat takeissa, ihan oma uniikki tunnelmansa tulee niistä!

      Poista
  52. Tässä väännän takkia tulemaan:) Oisko sulla vinkkiä, missä välissä kannattaa kiinnittää helmaresori jos sellaisen haluaa? Sää oot ihan mieletön näitten ohjeitten kans! Ei voi ku sanoa että KIITOS! Oot mun blogisuosikkien kärkisijoilla:)
    .riikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiitos! ;) Ei ole kenties paras hetki ajatella selkeästi, kun unta on vedelty viime yönä muutama hassu tunti ja nytkin 5kk kitisee sylissä.. Mutta minä varmaan laittaisin sen resorin jo alkuvaiheessa paikalleen, siis ompelisin sen heti aluksi helmaan, kun sivusaumat olis ommeltu ja helma siten yhtenäinen... tuo helman ja vuorin ompelu tietysti muuttuis samalla aika radikaalisti erilaiseksi kuin ohjeessa..

      Poista
  53. Kiitos hyvästä ohjeesta! Minäkin sain sen avustuksella kuopukselle takin: http://virvalilja.blogspot.com/2012/05/takintekele.html

    VastaaPoista
  54. Terppa Tiina! Väänsin tuossa parisen viikkoa sitten taas jälleen kerran takkia. Tällä kertaa tosin ihan täsmällisesti tällä ohjeella vetoketjusen version ja oikein paksulla tikkivuorella vielä! No, kaks kertaa se vetskari pääty väärinpäin mutta kolmas kerta toden sano. Hyvä tuli! Kiitos siis jälleen! Ps. En oikeesti kirjottanut tätä viestiä klo 1:21 ...

    VastaaPoista
  55. Kiitos tuhannesti ohjeista, täältä löytyy mun ekat takit ikinä: http://talostakoti.blogspot.fi/2012/09/pienet-vihreat-miehet-takeissaan.html

    VastaaPoista
  56. Kiitokset tosi hyvästä ja seikkaperäisestä ohjeesta. Ensimmäinen itse tehty vuoritettu takki valmiina ja toivottavasti vielä huomenna blogattuna :)

    VastaaPoista
  57. Kiitos oikein tosi paljon hyvistä vinkeistä :) Ihka ensimmäinen takkini nyt tytölle tehty. Fuskasin sen verran, että jätin nuo resorit pois mutta seuraavaan pojan takkiin ajattelin jo kokeilla tuon huppuresorin ja ehkä sitten seuraavaan voisin jo yrittää nuo hihatkin. Ihanaa :)))

    VastaaPoista
  58. Kiitos ihanan selkeistä ohjeista! Käytin apuna ensimmäisessä takkikokeilussani, ja näillä ohjeilla ei tarvinnut kertaakaan jäädä ihmettelemään mitä siitä mahtaa tulla!

    VastaaPoista
  59. Hei, kiitos ohjeesta!! Sain juuri valmiiksi ensimmäisen takin lapselle, aivan mahtavaa! En olisi uskonut, että onnistun, se oli tämän ohjeen ansiota! Blogiimme tulee myöhemmin postaus aiheesta, ehkä jo tällä viikolla.

    VastaaPoista
  60. Aivan älyttömän suuri kiiros ohjeesta!

    VastaaPoista
  61. heippa!
    Tosi kiva ohje, ite jäin vain kaipaamaan lisä-ohjeistusta vetoketjun ompelemiseen? en oikein hahmota (varsinkaan kun käytät ns.ompelijan kieltä) että mikä tuli ja minne väliin?
    itsellä takin lyhennys prosessi käynnissä ja hakusessa ohjeita miten saisin vetoketjun nätisti tehtyä ja jotenkin aina google ohjaa minut sinun blogiisi?
    Vinkkejä kaivataan kipeästi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paha sanoa näkemättä, voiko siihen sinun lyhennysprojektiisi ottaa suoraan mallia tästä. Korjausompelimossa työskennelleenä sanoisin, että tutki sitä rakennetta, miten ketju on alunperin kiinnitetty ja yritä tehdä samoin.

      Yritin myös miettiä, miten voisi selkiyttää tuota vetoketjun ompelua lisäselityksillä, mutten kyllä keksi. Joitakin "ammattitermejä" on pakko käyttää, tai homma muuttuu vielä epäselvemmäksi. Siis jos puhuu esim. alavaran sijaan vaikka kapeasta kangaslirpakkeesta, niin ei se minusta auta kyllä yhtään. :D Nuo perustermit kannattaa opetella, ilman niitä ei voi selättä yhtäkään ainoaa ompeluohjetta, sillä jotkut asiat on mahdotonta selittää kirjallisesti ilman kappaleiden oikeita nimityksiä.

      Kuvista näkee sen mitä tekstistä ei oivalla - olethan huomannut, että kuvia saa suurennettua ensiksi hiiren vasemmalla painikkeella, ja sen suurennetun kuvan päällä voi vielä painaa oikealla painikkeella ja valita "näytä kuva" jolloin siihen tulee vielä nuolen tilalle suurennuslasi, jolla saat kuvasta vielä isomman.

      Poista
  62. Heippa!
    Olen monia takkeja jo ommellut, mutta ensimmäistä kertaa tällä ohjeella. Hyvä ja selkeä ohje ja takista tuli kyllä ihana, vaikka itse sanonkin :)
    Jos kiinnostuit, käypä kurkkaamassa
    http://karkelokukka.blogspot.fi/2013/08/rakkaudella-kierratetty.html#comment-form

    VastaaPoista
  63. Ihan loistavan seikkaperäinen ohje! Minä en noista alavaroista kyllä ymmärtänyt, että miten tulee mihinkin kiinni, ehkä selviäisi kokeilemalla... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa valaista paljon sekin, jos katsot sen takkikaavan kuositteluohjeen. :)

      Poista
  64. Kiitosta vaan täältä Oivan ompeluhuoneestakin tästä ohjeesta. Mainostin tätä ohjettasi tuolla omassa blogissanikin, kun sain niin monta hyvää ideaa. Tässä linkki minun takkiini, vaikka onkin vähän eri tyylinen, mutta paljon hyödynsin ohjettasi sitä tehdessä: http://oivanompeluhuone.blogspot.fi/2014/02/erilainen-takki.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se juuri on ohjeissa parasta, että niitä katsomalla oppii soveltamaan itse lisää! :)

      Poista
  65. Kiitos mahtavasta takkiohjeesta, käytin tätä apuna kun en lapsen kesätakkia väsätessä ymmärtänyt yhtään Ottobren ohjeesta! =) Nyt olisi suunnitteilla talvitakki - ajattelin päälliseksi puuvillaa ja vuoriksi fleecea. Mutta tuleeko noilla kankailla liian ohut takki (autoiluun, kauppareissuihin yms)? Pitäisikö välissä olla vielä esim. joku vanu, tuulenpitävä kangas tai villavatiini? Jos esim. vatiinia käyttää, niin käytetäänkö sitä koko takkiin vai esim. vain vartalo-osaan? Ja miten se kiinnitetään? Vinkkejä kaivataan! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla nuo tuollaiset puuvilla-fleecetakit on olleet sellaisia plussakelien ja häthätää ehkä vielä nollakelin takkejakin, mutta tuultahan ne eivät pidä, joten kannattaa laittaa esim. tikkivuori fleecen sijasta vuoriksi, jolloin saat samalla sekä vanun väliin että vuorin. Tai jos tahtoo käyttää eism-. mainitsemaasi villavatiinia, siitä ommellaan samanlainen "takki" sinne väliin, ei siis kiinnitetä ja ommella samoilla ompeleilla kuin vuoria, jotta saumanvaroista ei tule liian paksuja. Halutessaan sitä vatiinitakkia voi saumanvaroista kiinnittää vuoriin, jotta se pysyy pesussa paikallaan. Takkia pestessä vain täytyy sitten huolehtia, että pesee herkimmän materiaalin eli sen villavatiinin mukaan, ei siis välttämättä kestä samanlaista pesua kuin takin puuvillapäällinen.

      Vatiinista siis ommellaan yleensä miehustaosa, usein ei hihoihin sitä lisätä. Joskus siitä tehdään vain lisälämmikettä rintamukseen, jolloin siitä ommellaan vain sellainen lyhyt "liivi" sinne takin sisään, eikä vatiinikappaletta jatketa helmaan saakka.

      Poista
  66. SUURI KIITOS tästä ohjeesta! Tällaisen miesten parkatakin sain aikaan Burdan kaavalla ja tällä sinun ohjeellasi (ilman ohjetta tuskin olisi onnistunut ilman verta, hikeä ja kyyneleitä...):

    http://mesignerfinland.blogspot.fi/2015/02/topattu-parkatakki-miehelle-padded-mens.html

    VastaaPoista
  67. Kiitos näistä ohjeista. Näiden myötä vuoritettujen takkien teko on tullut kivaksi puuhaksi. Vielä kun osaisi soveltaa hupullisen takin huputtomaksi (korkeakauluksiseksi), niin osaisin kaiken :D
    Omat versioni löytyvät osoitteesta http://perhoneito.blogspot.fi/2015/06/takki-takki-takki.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva nähdä aikuisillekin ommeltuja takkeja! :) Katsopa joku lehtikaava jossa on kaulus, että minkä mallinen palanen se on ja muokkaa siitä hupun kaavasta vastaava. Kyllä se onnistuu! :)

      Poista
  68. Ihana ohje! Kun vielä saisi sellaisen kuvallisen ohjeen sivukaitaleella korotetun päällitaskun ompeluun, kuten OB Talvileikki-kaavassa.... OB ompeluohje tuottaa harmaita hiuksia, kun ei kertakaikkiaan osaa kuvitella niitä työvaiheita...

    VastaaPoista
  69. Moi! Hyvältä ohjeelta vaikuttaa! Aloittelen juuri ompelu, kunhan saan vielä loput kankaat leikkattua. Päätin teh ohuesta kankaasta sellaisen tanssitunnille sopivan hupparin. Saas nähdä onnistuuko, kun niin liukasta tuo kangaskin on... Toivottavasti :)
    Ja sitten vielä yksi kysymys:
    Muistan joskus tehneeni paidan sinun ohjeellasi (http://tosimummo.blogspot.fi/2010/09/tehdaas-paita.html?m=1 on muuten hyvä ohje) Siinä hihat ommeltiin ensin olkapäistä kiinni etu- ja takakappaleisiin ja sitten pitkä sivu+hihasauma hurautettiin kerralla yhteen. Onpeletko tässä ensin sivusaumat ja sitten vasta hihat vai samalla tavalla kuin siinä peruspaidassa?
    Jokatapauksessa kiitos ohjeesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan! Kiva kun löysit ohjeeni, toivottavasti siitä on apua. En tee takkia samalla tavalla kuin joustavan trikoopaidan ohjeessa on, tässä takkiohjeessa onkin mainittu ommeltavaksi olka- ja sivusaumat, minkä jälkeen ommellaan hihan pitkät saumat ja hihan pyöriölle syötöslangat. Jos ommellaan takkia joustamattomasta kankaasta, istuvuus kärsii ommellessa suoraan sivu- ja hihasaumat, tai ainakin täytyy tällätä sitä pientä syötöstä sinne hihan pyöriölle (eli valmiissa takissa olalle) ennen ompelua. Toivottavasti tästä oli apua! :)

      Poista
  70. Kiitos melkein mummoiässä olevalta.Auttoi tosi paljon.Reippaana olen purkanut,ostin heti hienoa canvas puuvillaa ja vuorikankaan,aikomuksena tehdä pitkä,vuorillinen anorakki Ottobren lehden kaavalla ja ohjeella (siinä sanottiin,että käsitellään takkia ja vuorta yhtenäisenä ikäänkuin yhtenä kankaana,ei ollut hyvä neuvo :( Sulla on selkeät kuvat.Mutta tuota hihansuiden ompelua en ymmärtänyt.No luen tätä blogikirjoitustasi useaan kertaan vielä,läppäri on auki ompelukonepöydällä.Miten ne mummot ompeli kun ei voinut katsoa kuukkelista;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos tästä oli apua! :) Auttaako hahmottamisessa yhtään, jos mallaat sen hihasysteemin sellaiseksi kuin se valmiissa takissa tulee, ja tutkit sitten, mikä kangas on minkäkin välissä. Samaan pyritään tuossa kuvassa jossa hihansuun resori on nipistetty sormien väliin ja siitä kiinni pitäen vedetään hihansuu ompeluasentoon. Ps. En minäkään aina noudata lehtien ompeluohjeita, ja sitten sovellan ja teen omalla tavallani, joka usein on omasta mielestäni lopulta se parempi tapa! :)

      Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.