keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Saunasuunnitelmia

Ilmeisesti tällaisilla perusjunttisuomalaisilla on jokin ihmeellisen lämmin suhde saunaan, sillä olemme näköjään aloittaneet uuden talon sisustushankinnat saunasta. Tosin sekin saattaa vaikuttaa asiaan, että saunahankinnoista ja -suunnittelusta vastaa pääosin rakennustaitoisempi puolikkaani, joka pääsee töiden ansiosta minua helpommin tekemään tarvittavia ostoksia. Tapettiostoksille tämä puolikas ei jostain kumman syystä ole edes tarjoutunut menemään omin päin... ;D

Lauteet tulevat Kastellin talopaketin mukana, eli ihan perusmallin lauteet perusmallin saunakopperoon. Mutta perusvärisinä lauteet eivät käyttöön pääse, kuten eivät myöskään seinät tai katto! Lauteisiin olemme ajatelleet myös lisätä vähän itse, jotta kokonaisuus on mukavamman näköinen ja turvallisempi käyttää lasten kanssa. Ylä- ja alalauteen väli on tarkoitus latoa umpeen (kuten seuraavassa kuvassakin on tehty) jo senkin vuoksi, että lämminvesivaraaja tulee olemaan lauteiden alla, enkä välttämättä halua sen paistavan sieltä silmään jokaiselle saunavieraalle. Saunassa ei saa olla mitään kovan ja modernin näköistä (no kiuas sentään). ;)

Hajamielistä Haaveilua -blogin Anniinan saunassa on juuri oikeanlainen ihana ulkosaunan sävy, ja samanlaista tummaa hämyä olisi tarkoitus tavoitella itsekin - kenties hieman vielä tummempaakin. Miten muuten Anniina, Supin käyttöohjeissa taitaa olla, ettei se sovellu lauteisiin? Eikö teillä kuitenkin ollut sekä seinissä että lauteissa se sama Supi Saunasuoja, sävy Wenge? Miten toimii? Toivottavasti ei haittaa, jos laitan tähän inspiraatiokuvan kauniista saunastanne? Tämä on siis tuolta Anniinan blogista, eikö ole ihana!!


Kiuas on hankittuna jo, ja se valinta on jo vuoden ajan ainakin ollut selvä. Puukiuas olisi tietysti kaikkein ihanin; puukiukaan löylyjä ja sitä tulen ritinän tuomaa tunnelmaa ei voita mikään, mutta sen mahdollisuuden puuttuessa korvataan puukiukaan lämpö isolla kasalla sähkökiuaskiviä. Kiukaana siis tulee olemaan tällainen Harvian Kivi:

 

Kiukaan taakse tulee puoli metriä leveä, kattoon saakka korkea verhoilukiviseinämä. En muista onko se juuri tätä kiveä, mutta ainakin kovasti muistutti tätä - tämäkin on siis hankittuna jo, ja puolisko kävi sen kotona esittelemässä ennen raksalle viemistään.


Ihanaa päästä joskus omaan saunaan kylpemään. Kunpa sen aika olisi pian!!! Kuvia suunnitelmien toteutumisesta saatte sitten, kun on mitä kuvata ja esitellä.

9 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä suunnitelmat. :) Johtunee ehkä siitä, että meillä on supilla värjätty lähes musta sauna. ;) Ja varaaja lauteiden alla. Joskaan ei ole peitetty. Meillä vaan on lauteet itse tehty - suoraan tukista sahatut haapalauteet.

  VastaaPoista
 2. Mä oon ihaillu noita mustia saunoja jo jonkun vuoden mutta empä oo uskaltanu meille testata.. Jään odottamaan rempan lopputulosta, suunnitelmat ainakin kuulostaa hyvältä ;)

  VastaaPoista
 3. Ei haittaa ollenkaan, että käytit kuvaa. :)
  Ja kaunis kiitos kehuista! :D

  Soitin silloin maalilinjalle ja kysyin tuosta lauteisiin soveltuvuudesta. Se miksi niitä ei lauteisiin suositella johtuu siitä että lauteet voisivat kuumentua. Kuitenkaan tällaista tapausta ei ollut silloin ainakaan sattunut. Ja muistelen että soveltuvuus olisi pääosin puukiukaalle tarkoitettu, jos sen lämmittää kovin kuumaksi. Meillä on käytössä aina valmis-kiuas. Maalausta ei kyllä tyrmätty millään lailla. Maalilinjalle voisit soittaa jos epäilyttää miten sähkökiukaan kanssa toimii. Meillä on lauteet maalattu kahteen kertaan, koskaan ei ole kuumentuneet. Ensimmäinen maalikerros ei ole kovin tumma. Toisella maalauskerroksella on sävy syventynyt reilusti. Jos samaa sävyä haluat käyttää, voisiko ajatella kolmatta maalikerrosta!? Sauna on kyllä kiva ja tunnelma rentouttava. Suosittelen!

  Sisustamisen iloa! :)

  VastaaPoista
 4. ps. meillä on kiukaan takana samaista kiveä ruskeana.

  VastaaPoista
 5. Mukavalta näyttää, meidänkin sauna on tuon värinen! Suurimmalta osalta varmaankin noen takia mutta on kuitenkin. Pidän siitä.

  VastaaPoista
 6. Tämähän sattui! :-D
  Minä olen juuri aikeissa uudistaa reilu kymmenen vuotta palvelleen saunamme värjäämällä tummaksi. Itse asiassa ehkä jo tänään pääsen sen käsittelemään kun hionnat sain jo tehtyä tummuneisiin lauteisiin. Laitan Liberon kuultomaalia värissä tumma tammi. Sen luvataan kestävän lauteissakin.
  Ajattelin kyllä laittaa blogiini kuvia kunhan saan saunan sudittua. Käyhän sieltä sitten kurkkimassa lopputulosta. :-)

  VastaaPoista
 7. Hienolta näyttää. Meidänkin saunassa seinät ja katto on käsitelty, sävynä oli joku harmaa. Minusta kyllä tietyssä valossa näyttää vihertävältä vaikka kahteen kertaan käsittelimme. Lauteet ovat sitten puunväriset, tuovat kivasti valoisuutta saunaan. Ja muuten aikalailla samannäköistä laattaa on meidänkin saunassa :D Voisinkin joku päivä laittaa kuvia blogiini saunasta.

  VastaaPoista
 8. ihana suunnitelma! Ja hassua, mut meiän kaverit rakensi talon n. vuosi sitte ja niil on ihan samallainen sauna ku teillä on suunnitelmissa, tuo kiuaski sama ja upotettu just noin ku tuossa viimesessä kuvassa :D

  VastaaPoista
 9. Hei!
  Meitä neuvottiin myös että Supi saunasuojaa ei saa käyttää lauteisiin,sanottiin että tarttuu "takapuoli kiinni" =) Emme sitten laittaneet sitä vaan jotain muuta, nimi kyllä löytyy jos varastoon menen kahtelemaan. Sävynä meillä katossa ja seinissä harmaa ja lauteet mustat. Täällä oli rautakaupassa tehty malli seinämät jossa näkyi kun käsittelely oli tehty kerran ja 2 kertaa, ero on suuri.

  m.a.a.r.u.s.k.a

  VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.